2020. okt 15.

Hogyan győzd le az online zaklatás utáni rossz érzéseid?!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hogyan győzd le az online zaklatás utáni rossz érzéseid?!

stop-youth-suicide-3414467_640_1.jpg

Sajnos egyre nagyobb teret nyer a bullying, azaz az online, internetes zaklatás, hiszen időnk nagy részét ott töltjük a világhálón. Arctalanul, ismeretlenül fel sem kell vállalnunk mondanivalónk, így sokkal egyszerűbb. Bizony arra sem veszik a fáradságot, hogy elgondolkodjanak tetteik, mondataik súlyán. Csak beszólnak embertársuknak bármilyen okból. Szólnak a kinézetéért, helyesírásáért, stílusáért, tetteiért vagy bármiért, ami nekik nem szimpatikus. Sokszor vitriolos véleményük kedves köntösbe csomagolják vagy egyszerűen segítő szándékként tüntetetik fel.

Bárki hamar a céltábla középpontjába kerülhet, legyen szó egy celebről, egy hírességről, egy íróról, színészről, bloggerről vagy egy egyszerű, hétköznapi nőről, anyukáról, férfiról, apukáról.

STOP Internetes zaklatás!

Az esetek nagy többségében egy-egy fikázás, beszólás sem elég, hanem rendszeres, visszatérő zaklatás, abúzus történik. Már nem elégíti ki a zaklatót egy üzenet, hanem minden platformon keresi és mondja a magáét, bántja azt, akit kinézett erre a célra.

Személyes tapasztalat

Velem is történt már meg több ízben. A kéretlen tanácsokat, a fikázást, a beszólogatást már megtanultam kezelni, elfogadni. meghallgatom, megfogadom a tanácsot, ha olyan. Nem válaszolok, nem reagálok, nem engedem vagy tiltom, törlöm, ha olyan. Néha megpróbálom jobb belátásra téríteni, magyarázom a bizonyítványom, körülményeket, félreértéseket. Szívemre veszem olykor. De már olvasás után törölni is tudom. Nem okoz gondot legtöbbször, hogy a saját védelmemben, érdekemben azonnal el is feledem. NE etesd a trollt!

A visszatérő, folyamatos bántást viszont nehezen emésztem meg, még ennyi idő után is. Pedig viszonylag jóban vagyon magammal, van önbecsülésem, önértékelésem. De így is jön első körben az önhibáztatás. Miért jártam ott, miért úgy öltözködtem, miért írtam meg azt a cikket, miért hangoztattam a véleményem... Már minden telefonos pityegéstől a gyomorom összerándul, remegve veszem kézbe a telefont. Ott is farkast kiálltok, ahol nincs. Elemezni kezdem a helyzetet, a beszólót, a zaklatót, a reakcióimat, mit tehettem volna másként. Aztán megfogadom, hogy többet nem megyek oda, nem írok blogbejegyzést, nem hangoztatom a véleményem, hanem csendben maradok. 

bullying-3362025_640.jpg

Na, de a cikk címében megoldásra utalok, így arról is ejtenék szót.

Megoldás

Nekem egyetlen dolog szokott segíteni azon, ha valaki zaklat. Teljesen figyelmet kívül hagyom, el sem olvasom, miket ír, törlöm, tiltom. Ugyanakkor, ha nem akarok haragot érezni iránta, akkor arra gondolok, hogy bizonyára azért ilyen negatív, azért akar bántani engem ismeretlenül is, mert az ő élete nagyon rossz. Valami gondja, baja van az élettel, a saját helyzetével és csak attól érzi jobban magát, ha valakit bánt.

Továbbá nagyon ráér, túl sok az ideje, nincs semmi az életét kitöltő dolga, ha erre van energiája, amiből nekem viszont kevesebb van, így nem ér annyit, hogy foglalkozzak vele. Sokkal több értékes dologgal tudom eltölteni az időmet, mint belemenjek az ő játszmázásaiba.

Már csak ezért sem szabad odafigyelni az ilyen emberekre, mert meggyőzni nem tudod őket, de rengeteg időd elvehetik. Ha jót írsz nekik, talán kifogod a szelet a vitorlájukból, de ez se gyakori. Ha negatívan reagálsz, akkor meg lesüllyedsz az ő szintjükre. A negativitásuk bizony ragadós. A rosszindulat borzasztó mérgező dolog, mely megmérgezi a te kedved, életed is! Sajnos az ő problémáját nem tudod megoldani, jobb kedvre nem tudod deríteni, kedvesebb nem lesz! Szóval ne etesd a trollt! Ne add meg nekik az örömet azzal, hogy leállsz velük vitázni. Ne töröld magad, a véleményed, mert azzal megadod nekik azt, amire vágynak!

Ha pedig újra és újra zaklat ugyan az az ember, ne hagyd magad! Mondd meg neki, hogy nem fogod ezt hagyni! Nem ér el semmit ezzel a viselkedésével! Végül pedig kérj segítséget mindenképp! 

STOP internetes zaklatás! STOP abúzus! STOP bullying! Hívd fel te is a figyelmet rá!

Szurovecz Kittinél láttam, hogy most indult a Central Médiacsoport STOP online abúzus kampánya is, ami erről szól. Hazai hírességek hívják fel a figyelmet az internetes és közösségi médiás zaklatásra. A program a Hintalovon Alapítvány szakmai támogatásával zajlik. A Stop Abúzus kampánnyal a kiadó nem csupán a problémára próbál rávilágítani, hanem arra is törekszik, hogy a nagyon sok családhoz, szülőhöz eljutó termékein keresztül gyakorlati segítséget is nyújtson a zaklatások számának csökkentése érdekében.

https://www.noklapja.hu/stopabuzus/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom