Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

A pozitív és negatív visszajelzések fontossága

2020. szeptember 30. - Mayerné Répási Adrienn

feedback-3677258_640.jpg

Szolgáltatóként az egyik legfontosabb eszközöm a tudásom, a folytonos gyakorlat, a tanulás és ezek mellett a visszajelzések. Igen, jól olvasod. A VISSZAJELZÉSEK!

A pozitív visszajelzés fontossága

Talán már írtam sokfelé és olvashattatok is ezer félét erről, nem csak tőlem. Egy dicséret, egy hatalmas  pozitív megerősítés. Szárnyakat adhat és feltölt jó időre. Nem csak az ember napját befolyásolja jó irányba, hanem a saját magáról, munkájáról kialakított képét is. Egy jó visszajelzés új munkát is hozhat az így megszerzett önbizalomlöket mellé. Mert egy étteremre írt jó kritika miatt többen fogják pont ezt az éttermet választani következő vacsorázásuk helyszíneként. Egy kreatív kézműves terméket is szívesebben vásárolnak meg az emberek, ha hagyok egy jó értékelést arról, hogy megbízható, gyors, precíz, megkaptam a megrendelt terméket és pont olyan, amilyet szerettem volna. Mint ahogy a férj, ha megdicséri a feleségét a fodrásztól hazaérve, jó érzéssel tölti el a bókot adót és a kapót is. Épp ezért oly fontosak a pozitív visszajelzések. Élj vele minél gyakrabban!

De mi van a negatív visszajelzésekkel?

Bizony óhatatlanul is belefuthatunk párba. A szolgáltatásnál, egyes termékeknél annyira szubjektív, mi a jó. Kinek, mi? Ízlés dolga. Nekem lehet, hogy egy étel ízlik, ha már éttermes példát hoztam első körben, de másnak bizonyára ízetlen lesz, a harmadik megrendelőnek meg lehet, hogy túl sós. Nem lehet mindig, mindenkinek megfelelni.

opposites-3808487_640.jpg

Na de akkor ne is hagyjunk negatív visszajelzést?

Azt kell mondjam, hogy DE! Fontosak a negatív visszajelzések is. Abból tanul az ember a legtöbbet. Az a bizonyos „néma gyereknek anyja sem érti a szavát” effektus! Ha nem érkezik az adott munkára, szolgáltatásra, termékre negatív jelzés, honnan fogja tudni a készítő, szolgáltató, hogy nem jó valami abban, amit csinál? Sehogy! Egy jól tálalt, jó helyen hagyott negatív visszajelzés, nem kritika, nem kifigurázás, hanem építő szándékú jelzés is jó, mert épülni lehet tőle, építeni rá, javítani az esetleges hibákat és tanulni belőle!

Könnyű felvállalni a negatívat?

Nem! Van, aki szívesen áll bele a konfrontálódásba, de sokan inkább a csendes, nyugodtabb verzióra szavaznak, és nem jelzik, ha valami nem okés.

Sokan panaszkodnak rá és egyre többen (bizony még én is jártam már úgy), hogy a jó kommunikáció, az általuk elfogadott munkák után eltűntek az addig állandó megrendelők egyik napról a másikra és elérhetetlenné váltak. Átvették, kifizették, elégedetten távoztak, majd többé nem jelentkeztek, holott előtte állandó munkakapcsolat volt közöttük. Érthető, ha nem volt megfelelő a munka, nem azt kapták, amit vártak. Na de miért nem jelezték? Ha nem megfelelő az ár, a minőség, a termék, az éttermi vacsora, akkor jelezni kell, mi nem volt jó. A legtöbb dolgon lehet segíteni egy jelzéssel. Abból tanul az a szolgáltató, kézműves készítő, étterem. A csendben elsunnyogásból sajnos nem fog megtudni semmit.

Én magam is értetlenül álltam a második ilyen eset után. Nem értettem, hol hibáztam, mit ronthattam el, bennem van-e a hiba, a kommunikációban, a munkámban vagy valami közbejött a megrendelőnek, nagyobb baja történt, esetleg egész egyszerűen kapott egy jobb ajánlatot. Bizony visszajelzés hiányában csak értetlenül tudtam szemlélni a dolgokat. Elbizonytalanítja az embert és nem kicsit. Ekkor eszméltem rá az alábbi mondat igazságára.

A negatív visszajelzés is jobb, mint a semmilyen visszajelzés!

Sokkal jobb, ha az ember tud tanulni az esetből, mert érkezik vissza negatív.

bad-review-2813741_640.png

Nem volt egyedi az esetem, mikor körbekérdeztem a körülöttem lévő vállalkozókat. Nem egyszer jártak így ők is. És sajnos egyre jobban tolódik efelé a világ. Könnyű manapság egy új éttermet találni, hiszen mindig nyitnak újakat. Szövegíróból is annyi van, mint égen a csillag. A fodrásznál is, ha nem vagy elégedett, elég csak a következő utcáig menned egy másik fodrászhoz frizuért.

Tudom, hogy könnyebb nem felvállalni a konfrontálódást, könnyebb nem elmondani, mi a gond és eltűnni, de egyik félnek sem tesz jót. Az ügyfélben marad a tüske, a szolgáltatóban pedig az értetlenség. És bizony a rossz szolgáltatás, a rossz termék magától nem fog megjavulni, ha nem hívják fel rá a figyelmet!

Hogy sokan rosszul veszik az olyan visszajelzést, ami nem pozitív?

Hát igen. Meg kell tanulni elviselni és előnyünkre fordítani a rosszat is. Az építő jellegű segítségből mindig ki lehet hámozni az értékes tudásmorzsákat, melyeket hasznosíthatunk. Az álszent dicséretből, amit nem is úgy gondolnak, nem tanul senki sem!

És igen, van az a visszajelzés, ami se nem épít, se nem javít, csak egész egyszerűen bántó, személyeskedő. Azt pedig tudomásul kell venni és tovább menni.

Egy esés után is feláll, ruhát leporol, koronát megigazít és továbbmegy!

happiness-2411727_640.jpg

Tehát tessék negatív és pozitív visszajelzést is adni, ha olyan eset történik!

Viszont vitriolos tollunk csomagoljuk némileg vattába és a megfelelő helyen, megfelelő hangnemben, a megfelelő embernek mondjuk el, ne a háta mögött!

A pozitív visszajelzésekkel pedig ne fukarkodjunk, nekünk nem kerül semmibe, de egy szolgáltató, egy éttermes, egy készítő napját szebbé tehetjük vele!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #blog #read #szöveg #visszajelzés #negatív #értékelés #pozitív #kritika #szolgáltatás #termék #kézműves

Junor Díaz: Szigetlakó

120550420_1021431081638907_4316045592990317417_n.jpg

Az ember nem is gondolná, mennyit hozzáad a személyiségéhez, a viselkedéséhez az identitása, az, hol születik és mit tud kis hazájáról. Egyszerűen belénk ivódik, a részünk lesz.Teljesen más ember lennék, ha máshol születtem volna. Más dolgokat tartanék fontosnak, más eszmékért rajonganék, és biztosan nem tudnám, hogy a mélyhűtőmben lapuló jégkrémesdoboz bizony nem fagylalttal van tele, hanem pörkölttel. 

Tovább

Egy kis napsugár az esős időben

 heart-1776746_640.jpg

Esős, szürke időben mindig jól jön egy kis napsugár. Egy jól megválasztott ruha a színével, fazonjával pont ilyen hatást érhet el. Egy kis fény, vidámság, szín a szürke hétköznapokban. Olyan, mint egy mosoly. Felragyog és az embernek rögtön jobb kedve lesz tőle.

Ezt az apró tippet rendszeresen használom. Ha rosszabbul ébredek, rossz kedvvel kelek, akkor mindig valami nagyon színes, izgalmasabb ruhát veszek fel ezt egyensúlyozandó. Feldobja mások kedvét és ezzel az enyém is. Érdemes praktikaként felhasználni, rosszkedv űzőnek!

Tovább

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!

Vagy a kenyérsütés rejtelmei otthon

120016956_3823760470986850_3785604770689992493_n.jpg

Sokan most fedezték fel a bezárások alatt, milyen jó otthon készített pékárut enni. Mennyivel finomabb, jobb az otthoni, saját kézzel készült finomság és nem is annyira macerás, mint gondolnánk. Tudjuk, így mi kerül bele. És olyan jóleső saját készítésű, házi dolgot enni! Persze mindenki azt gondolja, hogy a kenyeret, zsemlét, kiflit, hamgburgerzsemlét nem lehet olyan jól elkészíteni, mint a pékségekben! Erre rácáfolnék most ezzel a cikkel.

Tovább

3+1 egészséges reggeli az uzsonnás dobozokba

Vendégcikk Többmintfőzés bloggerétől

3_1_reggeli_otlet.png

Három gyerekkel nem könnyűek a reggelek. Rohanósak, fárasztóak és olykor viccesek is. Valami finom reggelit kell nekik varázsolni minden nap, plusz csomagolni is kell az uzsonnás dobozukba, de olyan ételt, amit meg is esznek. Egyikük ráadásul ételallergiás, így van, hogy alaposan feladja a leckét, mit kerüljön az asztalra, táskákba. Ma segítségem akadt Böbi, azaz Tobbminfozés.hu bloggere személyében. Az ő vendégcikke érkezik, fogadjátok sok szeretettel.

Tovább

Együtt könnyebb?

Mai interjúm alanya Zsolya Communication tulajdonosa

zsolya-portre_33.jpg

Az élet magányos műfaj, de sok segítőd akad menet közben, a családod, rokonok, tanárok, mentorok, munkatársak, barátok, példaképek... Nélkülük mit sem érne az egész. Színesebbé, egyedibbé, izgalmasabbá teszik. Így van ez a munka világában is. A legtöbb munka, vállalkozás nagyszerűen kivitelezhető egyedül. Rengeteg előnye van, hogy a magad ura vagy. De az tagadhatatlan, hogy egyedül magányosabb is. Együtt könnyebb? Igen!

Zsolya Communication tulajdonosa, Szabó Orsolya, Zsolya a mai interjúm alanya, aki beszél segítőiről, munkájáról.

Tovább

A maszk és ami mögötte van

3-retegu-orvosi-szajmaszk0.jpg

Ez az év teljesen új kihívásokat tartogatott számunkra. A Covid megjelenésével nem csak a riasztó adatok, a rettegés olykor, na meg a tagadása is mindennapi téma lett, de használatba kerültek a különböző maszkok, kézfertőtlenítők, fokozott higiénia is. Nem tisztem megítélni, hogy fontos vagy felesleges dolog, hordása életmentő-e vagy sem. Nem szeretnék sem pro, sem kontra érveket felhozni mellette, ellene. A cikknek ehhez semmi köze tulajdonképp. Kérlek, ti is kulturált módon tegyétek vagy sehogy se. Viszont a bejegyzésemben felhívnám a figyelmet arra, hogyan lehet a maszkhordás kellemetlenségeit kicsit enyhíteni. Hogyan váljon e kötelező, a mindennapunkhoz tartozó eszköz kicsit vidámabbá.

Tovább

Csak a Mentes!

csv_4292.jpg

Olyan jó és könnyű dolog bemenni a boltba, lekapni az első szendvicset és kakaót a polcról... Vagy az étteremben bármelyik tetszetős hangzású ételt választani... Csak sajnos nem mindenki teheti ezt meg. Ételallergiásként borzasztóan nehéz az élet. Minden egyes étel, ital összetevőit, alapanyagait jól meg kell nézni, elolvasni, és van, amikor még ez sem elég. Utána napokig a fájdalom, a tünetek...

Tovább

Így támogasd a hazai írókat és könyvkiadókat a Könyvhéten!

_dsc0009_3.jpg

91. Ünnepi Könyvhét lenne éppen, ha meg lehetett volna tartani. De mint a Könyvfesztivál, sajnos ez sem kapott zöld utat idén a vírushelyzet miatt. Online vonalon lesznek beszélgetések és programok, tekintsd meg ITT, mivel készültek a helyzethez képest.

Érdemes körbenézni kedvenc kiadóid oldalán is, hátha ők is készültek valami online programmal. Azt tudni kell kis hazánk kiadóiról, íróiról, hogy a karácsonyon kívül ez a két nagy könyves esemény adja a bevételük legnagyobb százalékát, itt adják el a legtöbb kötetet. Így elmondhatjuk hogy bajban vannak, méghozzá nagy bajban! Nem mondhatnám, hogy szívemnek kedves az irodalom, a könyvek, ha nem hívnám fel erre a figyelmed!

Számos író is beszél az alábbi linken arról, hogy mit jelent nekik ez a program és az írás maga. Érdemes megnézned ITT.

A kisebb és nagyobb kiadók, a hazai és külföldi íróink is bajban vannak! Ahhoz, hogy új könyvek tudjanak megjelenni karácsonyra vagy jövőre, bevétel kell sürgősen mindegyiküknek. Ezt pedig csak azzal tudják elérni, hogyha vásárolunk közvetlen tőlük! 

Tehát arra kérlek, ha van egy kis félretett pénzed, felesleged (mert sajnos most a pénztárcák is nagyon üresek a vírus és munkahiány, munkanélküliség miatt), keresd fel kedvenc kiadóid honlapját, nézd meg kedvenc hazai íróid friss megjelenéseit és támogasd őket azzal, hogy vásárolsz tőlük! Számos akció, kedvezmény, plusz ajándékos megoldás jött velem szembe a hét folyamán. Érdemes rákeresned sokukra. Akár ki is gyűjthettem volna az összeset. Viszont óhatatlanul kimaradna valaki, így nem lenne fer vele szemben.

Tehát feladat. Keresd meg a kedvenc hazai íród, nézd meg milyen meglepetéssel készül és vásárolj tőle!

Kattints kedvenc kiadóidra, akiknél rendszeresen vásárolsz, és tegyél a kosaradba annyi könyvet, amennyit jónak érzel!

Nekik ezzel tudsz segíteni most! Így tudod kifejezni hálád az idejükért, a fantáziájukért, a stílusukért, a munkájukért, kedvenc, eddig megjelent könyveidért! Mert mindennap elszórakoztatnak, megdöbbentenek, kizökkentenek a hétköznapokból, megríkatnak, megnevettetnek, tanítanak és elvarázsolnak!

Vásárolj hazai kiadótól, hazai írótól a hétvégén mindenképp!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

Fotók: Susovits Lilla Photo & Design

#kiadó #könyv #könyvkiadás #veszély #író #hazaiíró #támogasd #vegyélhazait #könyvhét #könyvfesztivál #vírus #covid #vegyélkönyvet #támogasdőket

_dsc0024_1.jpg

 

Bálint Erika: A ​nap csókja

Az elveszett, majd megtalált boldogság

119672992_621903145139429_5590974632895000163_n.jpg

A legtöbb romantikus könyv úgy van mgírva, hogy a szereplők fiatalok, szépek, életük virágában vannak, jó eséllyel maximum 30 évesek. Sikeresen megtalálják a boldog házasságot és kész, vége a könyvnek. Na de mi történik utána? Mi a helyzet a 40-es, 50-es korosztállyal? Ők valahogy elfelejtődnek, mintha nem gondolnánk, nem lenne evidens, hogy ők is szerethetnek, lehetnek boldogok vagy boldogtalanok.

Tovább

Sisterhood Yoga Projekt

pek_barbi.jpg

Pék Barbi

Sisterhood Yoga Projekt több mint jóga, több mint online feladatok köre, leginkább egy klassz jógás közösség! Minden hónapban van egy téma, amire felfűzik a gyakorló anyagokat a lányok és arra épülnek az adott jógagyakorlatok. Négy teljesen eltérő karakterű csajszi gondolt egy merészet és egy nagyszerű programot hoztak létre. Online, hogy az otthon lévő anyukák is részt tudjanak venni rajta bármikor. Többféle jóga megtalálható a kínálatukban. Mai interjú alanyom Molnár Viktória, egyikük, aki mesél munkájukról és a jövőbeli terveikről. 

Tovább

5 dolog, ami beköltözik az életedbe, mikor anyává válsz

15042015_1242188832507795_7871002031592884259_o_2.jpg

Számtalan megugrani való helyzet, még több elvárás és még ennél is több boldogság vár rád, mikor belépsz az anyukáknak fenntartott klubba. De az életedbe költözik a félelem, az ijedség is. Erről nem fogsz kapni egy kis intő figyelmeztetést sem, hogy nem lesz minden fenékig tejfel. A rózsaszín leányálom szerű dolgokat persze megemlítik majd, de az anyaság árnyoldalai mindig árnyékban maradnak.

Tovább

Miért bukjuk el nagy eséllyel a diétánk?

salad-2756467_640.jpg

Hol bukik el a diéta?

Minden fogyni vágyó nő, de férfi is akad szép számmal, aki bukott már el minimum pár alkalommal diétát az életében. Hogy miért ez a nagyarányú kudarc és a velejáró csalódottság? Számos oka van, de elsősorban azért, mert nem tart ki hosszabbtávon az elképzelése mellett. Bele-bele kezd, de nem avanzsál életmóddá az a fogyókúra, hanem egy rövidtávú tesztként kezeli az ember, míg jól esik. Az első buktatóknál megfutamodik.

Tovább

A nő 50 felett is lehet sikeres!

kochmaria_hu3.JPG

Koch Mária egy fáradhatatlan üzletasszony, akivel bármikor egy nagyon jót lehet beszélgetni, bármiről. Én így ismertem meg, mikor jelentkeztem a magazinja felhívására. Egy csupaszív nő, aki hihetetlen érzékenységgel tud bárki felé fordulni. Na de milyen is ő valójában? Beszélgetünk munkáról, életútról és jövőbeli tervekről is. Fogadjátok sok szeretettel Koch Máriát, a 40plusz.hu energiabomba tulajdonosát!

Tovább

Mondd ​el a zene nyelvén

118821358_918854215290881_8298440644193799684_n.jpg
John Crossingham: Mondd ​el a zene nyelvén- Megmutatjuk, hogyan írhatsz, hogyan add elő és népszerűsítsd dalaidat
Gyakorló anyukaként szívesen olvasok gyermekfejlesztő, nevelést segítő könyveket a napi szinten megszokott mesekönyvek mellett. Ez a kötet nem igazán nevelési útmutató, mesekönyvnek sem mondanám, hanem a segítő könyvek csoportjába tartozik leginkább. Főként gyerekeknek szól, de a szülőknek is nagyon hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Tulajdonképpen útmutató mindenféle zenés dologhoz, dalszöveg és zene íráshoz, zene tanuláshoz, hangszeres tudás elsajátításához, énekléshez, zenekar alapításához. Az egész egyszerű, evidens dolgoktól halad a bennfentesek tudásáig, végigkövetve az állomásokat fejezetről-fejezetre, amiket tudni érdemes.

Tovább

A légzésfigyelő fontos dolog vagy úri huncutság?

baby-2717348_640.jpgNem vagyok szakértő, csak egy egyszerű háromgyerekes anyuka, ezt leszögezném az elején. Nem vagyok sem orvos, sem védőnő. Nem állítok mást. Ez a cikk saját, tényszerű megállapításom csak a légzésfigyelő használatáról. 
Egy egyszerű anyuka vagyok csak, aki eddig életben tartott 3 gyereket, meglehetősen sikeresen.

Tovább

Hallgatható Varázslatos Disney könyvek

fantasy-3237644_640.jpg

Nagy mesekönyvrajongók és gyűjtők vagyunk! A klasszikusoktól az ismertebbekig, az újdonságoktól az igen exkluzív kivitelezésben kapható könyvekig, a dedikált kötetektől a magánkiadásokig rengeteg féle megtalálható a gyerekek polcain. Van olyan könyvünk, ami még az én nagymamámé volt. Múlt héten megjelent kötet is akad nálunk. Száz szónak is egy a vége, minden ami mese, mesekönyv jöhet a polcunkra. Én felnőttként is nagy meserajongó vagyok és nagy gyűjtő.

Tovább
süti beállítások módosítása