2020. sze 21.

A maszk és ami mögötte van

írta: Mayerné Répási Adrienn
A maszk és ami mögötte van

3-retegu-orvosi-szajmaszk0.jpg

Ez az év teljesen új kihívásokat tartogatott számunkra. A Covid megjelenésével nem csak a riasztó adatok, a rettegés olykor, na meg a tagadása is mindennapi téma lett, de használatba kerültek a különböző maszkok, kézfertőtlenítők, fokozott higiénia is. Nem tisztem megítélni, hogy fontos vagy felesleges dolog, hordása életmentő-e vagy sem. Nem szeretnék sem pro, sem kontra érveket felhozni mellette, ellene. A cikknek ehhez semmi köze tulajdonképp. Kérlek, ti is kulturált módon tegyétek vagy sehogy se. Viszont a bejegyzésemben felhívnám a figyelmet arra, hogyan lehet a maszkhordás kellemetlenségeit kicsit enyhíteni. Hogyan váljon e kötelező, a mindennapunkhoz tartozó eszköz kicsit vidámabbá.

Nem könnyű viselni, hiszen korlátoz a mosolygásban, a légzésben, a könnyebb beszédben, nyomja a fülünk, piszkálja az orrunk, párásítja a szemüvegünk. Állandóan magunknál kell tartanuk, újat vásárolnunk, kimosnunk, egyszóval használnunk.

Ki nem fordult még vissza egyszer sem, mert otthon maradt a maszkja? Kezeket fel! Ugye?

Egy olyan dolog, ami már csak azért is piszkálja az embert, mert KELL! Korlátoz és zavar. De ha kell, akkor kell! Ezt elengedhetetlen valahogy megoldani, alkalmazkodni hozzá.

- A maszkhordás legnagyobb hátulütője az talán, hogy az élet nem csak nehezebb lett, de kicsit ridegebb is miatta. Sivárabbá vált. Nem látjuk egymás mimikáját, a mosolyokat, a teljes arcot. Valahol, valakinek ez bizonyára jó is, mert el tud bújni mögé, de azért nagyfokú ridegséghez is vezet. Például remekül lehet leplezni nemtetszésünk vagy elrejtőzni mögé, ha úgy hozza a helyzet. Jót vigyoroghatunk másokon és nem is látják. De rendkívül könnyen félreértésekre is okot adhat a maszk, hiszen az adott szavakat többféleképp lehet érteni magyar nyelvünk szépsége miatt. Nem biztos, hogy érthető, az irónia átjön eléggé, a megfelelő mimika, grimasz nélkül.

- Egy pici gyerek könnyen megijedhet, mert nem látja az egész arcot és mindenki idegen lesz számára. Nehezen barátkozik meg vele, hogy szülei kedves arca eltűnik valami mögött. Ráadásul ő az, aki a hanghordozásból, a szemkontaktusból, testtartásból még biztosan nem tud olvasni,

- Egy hallássérültnek, aki szájról olvas, ellehetetleníti a kommunikációt, hiszen nem hallja, ha beszélnek hozzá és most már látni sem látja.

- Sokszor meg sem ismerjük ismerőseinket maszkban. Velem legalábbis számtalanszor előfordult már. Veletek nem? Olyan kellemetlen, mikor rám köszönnek, de gőzöm sincs, ki lapult a maszk alatt. Vagy messziről találgatom, vajon őt ismerem vagy sem...

- Még furább látni az olyan fényképeket, ahol maszkban vannak az emberek. Az utókor vajon mit fog hozzájuk szólni? Mit gondol majd, miért takartuk el az egész arcunk, orrunk, szánk tömegesen?

119487580_714100145843272_6574799631331750968_n.jpg

Na de a lényeg! Nekem tényleg hiányoznak a maszk alatt megbúvó mosolyok. Ez a legnagyobb gondom a maszkkal. Most nem megyünk egymáshoz közel, nem ölelkezünk, fogunk kezet, ha nem muszály. Eltűnt az érintés, a közeli kontakt és bizony a vidámság is, a mosoly, a különféle arcok a maszkok mögött. Az ember kedve rögtön jobb lesz, ha valaki rámosolyog, legyen ismerős vagy idegen. Ragadóssá válik. És ezt maszkban aligha lehet észrevenni. Persze aki vidám, annak a szeme is mosolyog, de nehezebb meglátni, ha nem bámuljuk a másikat. A testtartásból, szemből sok minden levehető, de a mosoly, az mosoly mégis.

Mi a jó megoldás?

Szerencsére igazodik ehhez a piac is, egyre több mókásabb, izgalmasabb maszk készül. Már kapható olyan is, ahol a szájnál egy átlátszó műanyag rész van vagy mosolygós maszkokkal, jópofa mintákkal, felirattal is lehet találkozni, amik feldobják az ember kedvét rögtön. 

Azt szoktam mondani, hozzuk ki az adott szituációból a lehető legjobbat! Tehát a legjobb megoldás az, ha kihozzuk a kötelező maszkhordásból a legtöbbet! Viseljünk vicces, arcot takaró textilt. Keressünk olyan mintával készült szájtakarót, ami közel áll hozzánk, jellemez minket vagy épp kifigurázza a helyzetet. A gyerekek is sokkal kevésbé ijednek meg, ha az a minta vicces, cicás, bocis, unikornisos, és ha nekik is kell hordani, választhassanak olyan maszkot, ami a legjobban tetszik nekik. Mindjárt nagyobb kedvvel fogják felvenni a kötelező darabot.

119333120_710498969681306_4709231586604903979_n.jpg

Szóval emberek, még nagy valószínűséggel sokáig kell hordanunk a maszkot, tegyük vicces, humoros formában!

Hordjunk csipkéset, bajuszosat, vámpírszájasat, mosolyosat, egyedit, saját logósat, átlátszó műanyag ablakosat! Hozzuk ki a lehető legjobbat ebből is! Egy vidám mintás maszktól a napunk is vidámabb lesz, meghökkenünk, elvigyorodunk, kacagunk egy jót, már majdnem olyan, mintha a másik mosolyát látnánk.

Így a végére egy kicsit idegen tollakkal ékeskedem. Bouvet blog Petrája egy nagyszerű válogatást készített különleges, vicces maszkokról és a készítőikről, így az engedélyével belinkelném nektek. Hátha megtaláljátok kedvenc maszkotokat. A cikket ITT találjátok.

A fenti cikk fotóin szereplő maszkok Christal Design - Ajándék5let oldaltól származnak!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #maszk #hordjuk #vicces #válogatás #maszklelki #lelki #nehézség #nemszponzorált #nemreklám

Szólj hozzá

Kitekintő