2020. sze 05.

Mondd ​el a zene nyelvén

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mondd ​el a zene nyelvén

118821358_918854215290881_8298440644193799684_n.jpg
John Crossingham: Mondd ​el a zene nyelvén- Megmutatjuk, hogyan írhatsz, hogyan add elő és népszerűsítsd dalaidat
Gyakorló anyukaként szívesen olvasok gyermekfejlesztő, nevelést segítő könyveket a napi szinten megszokott mesekönyvek mellett. Ez a kötet nem igazán nevelési útmutató, mesekönyvnek sem mondanám, hanem a segítő könyvek csoportjába tartozik leginkább. Főként gyerekeknek szól, de a szülőknek is nagyon hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Tulajdonképpen útmutató mindenféle zenés dologhoz, dalszöveg és zene íráshoz, zene tanuláshoz, hangszeres tudás elsajátításához, énekléshez, zenekar alapításához. Az egész egyszerű, evidens dolgoktól halad a bennfentesek tudásáig, végigkövetve az állomásokat fejezetről-fejezetre, amiket tudni érdemes.

_a_kesztetes_hogy_zenet_hallgassunk_vagy_hogy_zeneljunk_osztonos_john_crossingham_mondd_el_a_zene_nyelven.jpg
A zene, a zenélés mindenkié, ám gyakran nem mernek a gyerekek nekikezdeni. Pedig egy hangszer vagy az énekhangunk használata olyan sokat ad, de egy saját zenekar is. Nem csak út a világsiker, siker felé, hanem útmutató önmagunkhoz is, illetve önbizalomnövelő is. Rengeteg készséget fejleszt. Azok a gyerekek, akik ki mernek állni közönség elé énekelni, egy dalt eljátszani, sokkal magabiztosabbak, életrevalóbbak. Maga a zene hallgatása is hatalmas pozitív energiákat szabadít fel, hát még ha magunk tanuljuk meg eljátszani kedvenceink másoknak. A gyerekek önképéhez, magabiztos fellépéshez elengedhetetlen. Fontosnak tartom, hogy megismerjék a gyerekek a hangjuk, merjenek énekelni, használják bátran. Mint ahogy azt is, hogy egy-egy hangszert próbáljanak ki, ismerkedjenek meg az összessel és válasszanak egy olyat, amit magukhoz illőnek tartanak. A magabiztosság mellett, kiállást, merészséget, kitartást tanulnak még általa, de ezen kívül is rengeteg mindent.
A könyv leír mindent, ami fontos lehet. Ösztönöz, bátorít, ötleteket ad. Igazi kedvcsináló könyv. Az összes felmerülő kérdésre választ ad a kötet. Ezért is tetszett meg annyira. Érthetően, példák segítségével mesél arról, miért jó, ha valaki zenél. A könyv maga színes, izgalmas grafikákkal teli. Az illusztrációk nem túlszerkesztett, beállított fotók, hanem olyan rajzok, melyek a gyerekek szívéhez közel állhatnak. 
Bevallom, két gyermekem is zenél, de így is tudott újat mutatni a Monn el a zene nyelvén. 
Igyekszik minden aspektusából alaposan körbejárni a témát. A hangszer kiválasztásától egészen a lemezborítóig, a turnébusztól a fellépés szervezéséig mindenhez van egy fejezet. 
Megszólaltat híres dalszövegírót, zenészt, együttest is, a még árnyaltabb kép eléréshez. A könyv ugyanannyira élvezetes lehet egy még vonakodó gyermek számára, mint annak, aki már zenél. A korcsoport is elég széles, 8 évestől egészen a tini gyermekig tudást, élményt adhat, de engem felnőttet is elbűvölt.
_a_kesztetes_hogy_zenet_hallgassunk_vagy_hogy_zeneljunk_osztonos_john_crossingham_mondd_el_a_zene_nyelven_1.jpg
Te tudod, hogyan érdemes belekezdeni egy próbaterem kialakításába? Azt gondoltad volna, hogy kosárlabda pattogtatása is lehet zenei alap? És azt tudod, mi a különbség a Hifi és a Lofi között?
Bizony ezekhez hasonló kérdéseidre vagy gyermeked kérdéseire választ kaphatsz a könyvből. Én hiánypótló könyvnek mondanám. Nagyon kevés zenei vagy táncos könyv van, mely elindít az úton, segít, végigvezet az állomásokon. 
A könyvet a Cor Leonis kiadó oldalán tudjátok megrendelni ITT.
Fülszöveg: 

Van-e olyan gyerek, aki ne szeretne rocksztár lenni, aki átszellemülve énekel a színpadon, és a közönség megbabonázva éljenzi?

A Mondd el a zene nyelvén a zenészek életének legapróbb részleteit is bemutatja, feltárja a popzene világát A-tól Z-ig a kezdeti lépésektől a technikai titkokon át a zenei album kiadásáig. Mindeközben, arról sem feledkezik meg, hogy az éremnek két oldala van, lehetnek nehézségek, akadályok, sőt alkotói válság is…és hogy ilyenkor milyen ésszerű lépéseket tehetünk, hogy minden zökkenőmentesen menjen újra, azt a könyvből megtudhatjuk.

2019
96 oldal
ISBN: 9789638973221
Fordította: Gether Dénes
Illusztrálta: Jeff Kulak

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #zene #muzsika #recenzió #CorLeonis #oktatás #segítőkönyv #monddelazenenyelvén 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk