2020. júl 21.

Melyik felnőttképzés, workshop bejelentés, és melyik engedélyköteles?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Melyik felnőttképzés, workshop bejelentés, és melyik engedélyköteles?

A cikkből kiderül, kinek van tennivalója

photo-of-people-doing-handshakes-3183197.jpg

Gombamód szaporodnak a felnőttképzések. A nagy bezártság idején sokaknak egyetlen út volt a munka folytatására a felnőttképzés. De a 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről idei évben hatályba lépő módosítással, jelentősen felborítja a vállalkozók életét. Sokan szembesülhetnek azzal, hogy ez a teljesen eltérő rendszer, komoly követelményeket támaszt velük szemben. Mai cikkben ennek a törvénynek a hátteréről fog írni nekünk Hajnerné dr. Horváth Barbara jogi, gazdasági tanácsadó, ügyvezető, a HHB Consulting Kft. vezetője.

Nem csak a felnőttképzés szabályai változtak meg jelentősen a törvény hatályba lépésekor, hanem a szakképzések is.

Hogy mi a lényege a törvénynek?

A legfontosabb, hogy a korábban szabadpiaci szolgáltatásként végzett képzéseket is be kell jelenteni az államigazgatási szerveknek, így számos előírás vonatkozik majd rájuk is. A felnőttképzést csak bejelentés, vagy engedély alapján lehet majd végezni, azaz a tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles lesz. Felnőttképzésnek minősül a szakképzés és a szervezett, célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés is. Így beletartozik a kategóriába szinte minden tanfolyam, workshop is, mert a céljuk az, hogy ismereteket adjanak át, a résztvevők készségeinek, képességeinek fejlesztésére irányulnak, új tudást és magyarázatokat adnak át.

Aki bármilyen felnőttképzést végez, köteles azt bejelenteni, illetve egyes eseteknél még ez sem elegendő, olykor még engedélyköteles is a tevékenység. Engedélyeztetni kell a szakmai képzést, a részszakmára felkészítő szakmai oktatást, a költségvetési, vagy európai uniós forrásból megvalósuló oktatást, képzést. Annak eldöntésében, hogy bejelentés köteles-e a képzés, nincs szerepe annak, milyen témában tartja valaki, hogyan nevezi el, hány ember vesz részt rajt, online vagy offline formában kerül megrendezésre. Lényegtelen még az is, hogy milyen vállalkozási formában végzi valaki a tevékenységet. Amely szempont viszont fontos, az az, hogy új készségek kialakítására, vagy különböző képességek fejlesztésére irányul-e, hozzájárul-e ahhoz, hogy egy adott témában a résztvevő a jövőben saját döntéseket tudjon hozni, vagy önálló eredményt tudjon elérni.

Ami még szintén lényeges, az az, hogy workshop szervezésekor fel kell venni az ehhez kapcsolódó tevékenységi kört is. Ez mind a TEÁOR, mind az ÖVTJ szerint a 85-ös kód, itt találhatók az oktatási tevékenységek. Azok, akik ezen kötelezettségnek sem tettek még eleget, sürgősen pótolják ezt. Tehát egyszeri bejelentési kötelezettség terhel a vállalkozásod képzési tevékenysége kapcsán. Ellenben ha valaki több tevékenységi kód szerint folytat képzéseket, külön kell majd kezelnie.

Az engedélyezés bonyolult folyamat. Rendelkezni kell a képzést indítónak kidolgozott minőségirányítási, ügyfélszolgálati és panaszkezelési rendszerrel, saját vagyoni biztosítékkal (formája és összege a jogszabályban meghatározásra került) és a létesítő okiratban, működési engedélyben, vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban oktatási, képzési tevékenységgel.

Hogy a felnőttképzés bejelentése mivel jár? Milyen kötelezettségek vannak ezzel kapcsolatban egy vállalkozónak? Hol teheti meg? Mennyi idő alatt kapható meg?

- A bejelentés a Felnőttképzési Államigazgatási Szervnél tehető meg, mely jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal. A kérelmet online felületen kell benyújtani, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) használatával. Engedélyezési eljárás is ugyan itt indítható.

- A bejelentési eljárás ügyintézési határideje a kérelem beérkezésétől számított 8 nap, engedélyezési eljárás esetén 60 nap.

- Mind a bejelentési vagy engedélyezési eljárás díjköteles. Az alap eljárási illetéket (3.000 Ft) kell megfizetni átutalással, a Magyar Államkincstárnál vezetett bankszámlára. A Felnőttképzési Államigazgatási Szerv szakértők bevonása nélkül, a jogszabályi feltételek maradéktalan fennállása esetén elsőfokú döntést hoz. Az engedélyezési kérelmek tárgyában a Felnőttképzési Államigazgatási Szerv szakértők bevonása nélkül vagy kéttagú szakértői bizottság bevonásával, a jogszabályi feltételek maradéktalan fennállása esetén elsőfokú döntést hoz. Hiánypótlásra is van lehetőség, de mindösszesen egy alkalommal. A Felnőttképzési Államigazgatási Szerv határozata ellen jogorvoslatnak van helye, a döntés ellen közigazgatási pert lehet indítani.

people-coffee-meeting-team-7096.jpg

Ezeket a sorokat elolvasva talán már kicsit egyértelműbb, milyen kötelezettségei vannak egy workshopot, felnőttképzést indítónak. Ha mégsem, Barbara szívesen áll mindenki rendelkezésére és személyre szabottan megválaszolja a kérdéseit egy egyéni konzultáción vagy július 20-tól több alkalommal is elérhető egy 2 órás workshop a téma kapcsán, Hajnerné dr. Horváth Barbara szervezésében. Bővebb információ weboldalán található ITT.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#reklám #szponzorálttartalom #felnőttképzés #törvény #törvénymódosítás #workshop #cikk #blog #fontostéma

 man-in-white-long-sleeved-shirt-presenting-on-a-laptop-3931446.jpg

Szólj hozzá

Kitekintő