2020. jún 21.

Baló Andrea Mariann: Lelkem ​sötét éjszakája

írta: Mayerné Répási Adrienn
Baló Andrea Mariann: Lelkem ​sötét éjszakája

Lelkek útja sorozat

covers_460611.jpg

A könyv címe azonnal megfogott, így kapva kaptam az alkalmon, mikor az írónő megkérdezte elolvasnám-e. A borító is sok jót ígért. Rejtelmeket, izgalmat, kellő fantáziát. Nem a sablonos borító, különböző stockfotókból összeválogatva, hanem fantáziadúsabb változata került a könyvre, nagy örömömre. Sejtet egyfajta igényességet a könyvre nézve is, amit meg is kaptam. Egy igen izgalmas olvasmányt mutatok ma nektek be. 

Ha a borítót és az írónő nevét nem láttam volna, akkor is hamar rájövök a történetet olvasva, hogy nő írta. A karakterek érzelmesek, alaposan kifejtettek. Andi nagy finomsággal kezeli a lélekleírást, a karakterek jellemzését nem bízzta a véletlenre. Szerettem mind a női főszereplőt, mind a férfit. 

A férfi sejtelmes, kiszámíthatatlan, erős és ki tudja, mi derülhet ki róla a sorozat folyamán még, mert hogy sorozat első része a könyv. A tipikus nagybetűs FÉRFI Razeth. Mi lesz még itt? Nagyon kíváncsi vagyok az életútjára részletesebben, hogyan vált ilyenné, mint amilyen most. Még nem tudom eldönteni róla, jó vagy rossz szereplő-e leginkább. De érdekes figura, annyi szent.

A női karakter szintén erős, magabiztos, független nő. Azt szoktam mondani az ilyen főszereplőkre, hogy nem a "meg kell megmenteni" kategória. Nyra szép lassan válik a történet során kedvencünké. Az első pár oldalon még semleges, majd egy kicsit antipatikus és végül megkedvelteti magát. Egy olyan szereplő, akinek a sorsát érdemes végigizgulni. A döntései, naivitása néha megkérdőjelezhető, de ez a legjobb benne. Végre nem egy tökéletesen szép, okos, "mindig tudja, mit csinál" főszereplő, hanem egy olykor hibázó, olykor helyesen cselekvő személy. Hihetőbb, élethűbb. Nem buta, nem érzéketlen, hanem egy olyan lány, aki nehezen találja fel magát a rázós helyzetekben. utólag tudja, mit kellett volna tennie, de akkor, ott, pont nem. Ettől emberibb és szerethetőbb. 

A párosuk között pedig már most szikrázik a levegő. Azt hiszem, szép kis románc lesz kialakulóban, az a "szeretlek is, meg nem is" fajta. 

A spirituális vonal kifejezetten tetszett benne. Szépen átszövi a történetet, de nem túl erős, tolakodó, így nem zavaró annak sem, akitől az ilyen dolgok távol állnának. Örülök, hogy végül az írónő nem e szellemes vagy vámpíros vanalat lovagolta meg, hanem valami újszerűt alkotott a kettőből, sejtelmeset, izgalmasat. 

wood-3072434_640_1.jpg

A leírások izgalmasak, sokszínűek és igen aprólékosak. A kerettörténetet lassan fejti ki, mutatja be nekünk, mindig egy kis pluszt csempészve bele. A történet váza szokatlan, ugyanakkor igencsak felcsigázó. Nem hanyagolta az írónő a részleteket, precízen odafigyelt mindenre. Rendkívül jól kézben tartja a gyeplőt. Igaz lassan adagolja a tudnaivalókat, de egy egésszé alakulnak, érthetővé. Az idősíkok és szereplők közötti ugrálás szépen elkülünöl, mindig tudtam kinél járok és mikor. 

A sok részletre kitérő leírás egyrészt jó, szeretem az ilyeneket, mert élvezetesebb lesz tőle az olvasmány. Más részről viszont el lehet veszni bennük, így a történések háttérbe szorulnak. Sokszor éreztem azt, hogy elveszek a gyönyörű gondolatokban, leírásokban. Talán ezt az egyetlen dolgot tudom felróni hibájának a könyvben, ezt találtam benne csak, de ez sem jelentős. Érzékeltetni mindenesetre nagyon tud az írónő. Éreztem a lombok susogását, a libabőrt...Talán ebben a legerősebb a könyv.

Az írónő stílusa, írásmódja, kifejező eszközei, szókincse lenyűgöző. Idézetként nem egyet fel tudnék sorolni, amit érdemes megjegyezni. Ha kiemelném a fontosabb, szebb, izgalmas részeket, megjegyezendő gondolatfoszlányokat, akkor alaposan sárga lenne a könyv. De persze nem teszek ilyet egy szép könyvvel. 

Nagyon ígéretes kezdet egy első könyves, magyar írónőtől! Remélem hamarosan követik a következő részek is az elsőt. Az ötlet hibátlan, a fantázia rendben van. A szereplők még biztosan alakulnak. A szép leírásokat nem lehet megunni. Nagyon várom, mit hoz még ki az írónő a spirituális vonalból, a lényekből, a múltból és hová fog ez még fejlődni!

Hogy kiknek ajánlanám leginkább?

A finom, kifejező leírásokat, a választékos szóhasználatot kedvelőknek.

Azoknak, akik szeretik a valóságtól kissé elrugaszkodott, új világokkal apelláló fantasykat. 

Köszönöm a könyvet az írónőnek!

Ha ezek után kedvet kaptál a könyv megvásárlására, ezen a linken megteheted ITT.

Fülszöveg: 

Megváltozott ​valóság. Misztikus kötelékek a régmúltból. Egy sötét árny megjelenése.

Nyra Heran élete egyetlen szempillantás alatt káoszba borul, amikor egy tragikus, ám mégis sorsszerű találkozás a lelke mélységeibe vezető sötét ösvényre sodorja. Az idilli illúzió, melyben addig élt, hirtelen rémálommá válik, s könyörtelenül kiragadja a megszokott hétköznapokból. Családja gyilkosa elől Natel nyomozó oltalma alá kényszerül, aki viszont nem ad túl sok okot a bizalomra. Nyra válaszút elé kerül: magára ölti a tehetetlen áldozat szerepét és sodródik tovább az eseményekkel, vagy saját kezébe veszi sorsa irányítását, felfedve a titokzatos és kegyetlen Weyra indítékait.

Önnön bensőjének felfedezésére indul lelke rejtelmeit kutatva, hogy megértse a háttérben meghúzódó nagyobb összefüggéseket. Ki lehet Weyra? Miért pont most bukkant fel és miért őt szemelte ki magának? Felismerései során előző életeken átívelő, iszonytató titkokat tár fel, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg az önmagával és a világgal kapcsolatos addigi valóságát.

Idézet:

Ha belegondolok, akkor maga az élet a legnagyobb érték a világon, mivel amíg élünk, bármit megtehetünk, és bármikor újrakezdhetjük, még ha egy ponton el is bukunk.

232 oldal
ISBN: 9789631294835
recenzió

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #spirituális #fantasy #magánkiadás #izgalmas #olvasmány #olvasnijó

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk