2020. ápr 15.

Pillangólány

írta: Mayerné Répási Adrienn
Pillangólány

Költészet, szenvedély és szerelem

93521118_2980190278707633_2673504407458414592_o.jpg

Még egészen friss az élmény, a könyv kiváltotta érzések bennem. Szeretek egy darabig rágódni rajta, de most gyorsan kiadnám inkább magamból. Kölcsön kaptam a kötetet egy kedves ismerősömtől, aki nagyon kíváncsi volt rá, mit fogok hozzá szólni, így gyorsan időt kerítettem rá, ugyanakkor a szokottal ellentétben, most a véleményem is gyorsan kiírom magamból. Vigyázat erotikus, szerelmi történet...

Ez a könyv egy gyönyörű, idealizált szerelmet tár elénk. Szeretem az ilyen történeteket, mert el lehet veszni bennük. Hiányzik belőlük a hétköznapok szürkesége, a megszokás, a veszekedések, a játszmák, a hullámvölgyek, csak az idealizált szerelem, a szép történések sokaság kap helyet. Tudom, nem ilyen egy igazi kapcsolat. nem mindig szép és jó minden. Jól tudom, egy kapcsolat igazi hullámvölgyek sokasága. Nem csak egy picike konfliktus van az életben, mint itt a könyvben. Talán ezért jók az ilyen könyvek, mert az élet rútságát eltüntetik, elkendőzik, így a mindennapokból kiléphetünk kicsit. Vagy mégsem? Ezért veszélyes? Hiszen ezzel a szerelmet piedesztálra emeljük és olyan elérhetetlenné válik, ehhez mérjük a saját kapcsolatainkat is. Pedig olyan nincs, hogy minden szép, minden jó, minden passzol, soha egy hangos szó, vita, nézetletérés nem tapasztalható. Vágyjuk az ilyet, de ez nem igazi, csak a könyvekben létezik. Na de ennyit az idealizált szerelemről. Igazából nem kérdés, hogy romboló vagy épp ellenkezőleg, jó az ilyen jellegű történet. Én személy szerint szeretem őket, mert egy kicsit kiléphetek általuk a világból.

A könyv tele van idézetekkel, verses részletekkel, költészettel, gyönyörű, érzékletes, már már giccsbe hajló sorokkal. Költői a történet leírása is. Kicsit talán túl sok is. A nem túl romantikus érzületű, verseket nem kedvelőknek sok lesz. Én szerettem benne a líraiságát. Gondosan megkomponált mondanivaló. Szépséges metafórák, körülírások, dallamos mondatok. Azt mondhatom, stílusos az írónő. Egyedien fogalmazza meg, kissé dagályosan minden egyes mondatát, de nekem ez bejött most. Nem teszi mondanivalóját nehézzé, súlyossá, csak mássá. Gyorsan olvasható, könnyen, ám néha jó visszatérni sorokra és újraolvasni őket, ízlelgetni. A beszélgetések is szenvedélytől fűtöttek, csavarosak, izgalmasak, mint ahogy a leíró részek is.

A legtöbb romantikus történet érdektelen, hihetetlen, ezerszer megírt, klisés és unalmas. Itt szó sincs erről. Egy kis csavar és rengeteg szenvedély van hozzáadva, hogy lendületes legyen, ez mellett legyen kerete, története is, ne csak öncélú, szerelemesregény legyen, hanem szórakoztató is. 

A két szereplő zseniális. Mondhatom, hogy köztük működik a kémia. Szerettem, hogy mindkettőjük szemszögéből ismerhetem az egészet. Ez adja a kötet megírásának nehézségét is talán, de a sava-borsát is. Nem lehetett könnyű úgy megírni, hogy mindkét karakterrel tudjon azonosulni az írónő és váltogatni tudja gond nélkül. A férfi, férfias legyen szóhasználatában, gondolkodásában, tetteiben, a női rész pedig nőies legyen, sokban eltérő a másik szereplőétől.

Virág egy szerethető, sebzett, sötét múlttal rendelkező lány, akihez nehéz közel kerülni és szeretni, mert nem hagyja. Ezzel a viselkedésével és eszményi kinézetével mindenkiből kiváltja a védelmező ösztönt, amit pont nem szeretne. A sötétség és az életigenlés örvénylik benne, hol az egyik erődösik, hol a másik. 19 éves, de meglehetősen éretten gondolkodik, viselkedik, ráadásul meglehetősen jó színésznő, el tudja kendőzni az érzéseit, személyiségét. Részint a korai felnőtté válása miatt, részint az életének körülményei miatt hamar érett nővé cseperedik. Néha annyira megráztam volna, hogy észhez térjen egy kicsit, veszítsen a sötétségéből még én is, hogy ismerem minden gondolatát

Gábort nehezen ismertem ki, ám megkedveltem gyakorlatiassága miatt. Hamar átlát Virágon, de nem menekül, hanem felkelti a vadászösztönét, védelmező képességét. Kell neki ez a láthatatlan erő, egy kéz, egy feladat, ami fenntartja a világát, az életösztönét. Meg is kapja Virág iránti szenvedélye képében. Már ekkor érezhető, hogy vagy együtt lesznek örökre vagy elégnek a szerelmük, szenvedélyük hamvában és tönkre megy véglegesen az életük.

A mellékszereplők kellemes kis epizódot kaptak. Nem túl erősek, kifejtettek a két főszereplő mellett, de kellemesen alátámasztják az ő történéseiket. Talán Virág nővéréről olvastam volna kicsivel többet. 

Erősen erotikus töltettel rendelkezik. nem volt bajom a jelenetekkel, viszont bőven mérte az írónő. A fele is elég lett volna, akkor is megértjük, hogy az ő fő szeretetnyelvük az erotika, azzal mérnek mindent és fontos számukra. Több lelkizés, több beszélgetés, több történés és kevesebb erotika jobban tetszett volna. Nagyon az erotika felé billent a mérleg. De az legalább technikailag jól volt megírva, nem volt prűd, sem nyálas, sem idealizált.

girl-2353513_640.jpg

Egy kis hiányérzetem volt a könyv olvasása során végig. Hiányzott a nagy konfliktus, a leleplezés, a konfrontálódás vagy Virág testvérével vagy a szomszédasszonyával, esetleg az iskola részéről. De ezt végül nem kaptam meg. Sajnálom. Elfért volna még a könyvben, hogy a külvilág hogy áll hozzájuk, hogyan viselkednek a védett, otthoni környezeten kívül. Az jobban érzékeltette volna, hogy ők bármi áron együtt szeretnének lenni, nem törődve a következményekkel.

A vége nagyon happy end lett, bár nem mondhatom hogy rózsaszín azért. Viszont nagyon eszményi, túl elrendezett is talán. Az írónő nem mert velünk sem újat húzni, sem meglepni, meghökkenteni, elborzasztani. Egy kis tökösséget jó néven vettem volna tőle pedig. De így sokak megelégedésére egy jó, szerethető vég következett be. Csak a világ nem ilyen sajnos. 

A könyv kikapcsolt, szórakoztatott, felültett egy hintára, ahol vágy, szenvedély, sötétség, napfény ugyan olyan erősen tűnik elő. Letenni nehezen ment, így vastagsága ellenére kiolvastam két délután. Már csak egyet nem értek. Az első könyve az írónőnek ennyire jól sikerült, akkor hol a többi? 2018 óta nem jelent meg több írása nagy bánatomra, pedig zseniálisan ír. Tessék ezen változtatni! Több ilyen szerelmes, erotikus regény kell, amit igaznak érzünk, ám mégis kicsit idealizált.

Ha kedvet kaptatok a Pillangólány megvásárlásához, ITT megtehetitek!

Fülszöveg: 

Virágnak ​különös titka van, ami elszigeteli mindenkitől. Olyan, mint egy kecses, sötét árnyék, aki a homályban rejtőzik, és keresi a feledést.
Belé bárki hatolhat, de megközelíteni nem hagyja magát.

Vonzódik a tanárához, de mégis kerüli őt.
Ám egy véletlen találkozás meglepő helyzetbe fordul át.
Gábor, aki sötét, bűnös titkot cipel a szívében mintha lelátna a lány lelke mélyéig, és érezné minden rezdülését. Szokatlan módon találnak közös hangot: verseken keresztül üzennek.
Az érzések egyre forróbbak és felkavaróak, ám vallhatnak-e arról, amiről nem lenne szabad?
Kialakulhat-e szerelem tanár és tanítvány között?
Mi lesz, ha Gábor rájön Virág megdöbbentő titkára?

A sodró lendületű, szenvedélyes erotikus regény a magyar költészet útjain barangol, Kia, a szerző könnyű kézzel vezeti az olvasót; a mágikus realizmusba hajló történet hatalmas élmény lesz a különleges romantikára vágyó női olvasóknak.

Idézet:

Mostanra a szívem egy kiszáradt és összeaszalódott, kőolajfekete csonk.
De legalább már tudom, hogy nem akadályozhatom meg, hogy semmit nem tehetek. Olyan ez, mint egy szövet. Néha meghúzunk egy szálat, és valahol az anyag menthetetlen szétbomlik. A pillangóhatás. Egy döntés, egy szárnyrebbenés – és a lecsapó tornádó maga a halál.

352 oldal 
ISBN: 9789634575375

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #book #buch #olvasás #olvasnivaló #olvasnijó #erotikus #szenvedélyes #romantika #szerelem #élet #life #könyvmolyképző #Könyvmolyképző 

girl-2388659_640.jpg

Szólj hozzá

Könyv Olvastuk