Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

Online tanul a gyermekem?

2020. március 23. - Mayerné Répási Adrienn

child-1183465_640.jpg

Szülőként már előre számoltam vele, vártam, így nem lepődtem meg, mikor bejelentették a környező országokhoz hasonlóan az itteni iskolai és óvodai bezárásokat.  Tudomásul vettem a tényt, hogy otthonról, online fognak tanulni a gyerekek a kialakult vírushelyzetre tekintettel.

Online tanulni.

 

Na de itthonról? Hogyan? Miképpen? Hogy oldja meg mindenki? Ezer kérdés cikázott a fejemben és sokunknak, úgy hiszem. Bedobták a pedagógusokat és a szülőket, csemetéket a mély vízbe rögtön. Túl sok információt nem kaptunk, sem iránymutatást. Érthető a pánik helyzet. Magyarország fel van készülve az online tanulásra? Aligha. De a kényszerhelyzet nagy úr. És ennél nagyobb kényszer nincs, mint az egészségünk.

KÖSZÖNÖM a pedagógusok munkáját!

Számba vettem technikai tudásom, a gépparkunk, gyermekem eddigi (nem létező) digitális tudását. Nem lesz egyszerű. Gyerekem eddig nem használhatta a számítógépet, laptopot, telefont, a tabletet is csak nagyon minimális ideig és csak az általam választott játékokkal. Internet közelében sem volt. Hátrányból indul. Na de mit szóljon az, akinek egyik sincs otthon? Tanulni muszáj. Hogy oldja meg az a szülő, akinek több gyereke van és csak egy vagy két eszköz hozzá? Ahol a pedagógus szülő is egyben? Ahol dolgoznak a szülők, nincsenek otthon? Bizony nem egyszerű. Aztán bele gondoltam a pedagógusok helyzetébe. Pár napjuk van megoldani. Jól megoldani. Sokuknak semmi képzettsége nincs az online térhez. Ők hogyan fogják megoldani? Az ország szeme rajtuk van. Hogy fog ez működni?

Ekkor egy kedves ismerősöm, Fülöp HajnalkaDigitális kommunikáció és -intelligencia szakértő meghívott egy csoportba. Négyen voltunk. A csoport azt a címet viseli, hogy Online otthonoktatás. ITT tudtok csatlakozni.

keyboard-70506_640.jpg

Március 12-én este hozta létre. Én voltam a negyedik. Rögtön az első órában ezren lettünk. Azóta hihetetlen magasságokba szárnyalt ez a szám. Nem hiszem, hogy valaha ilyen gyorsan felfejlődött egy csoport is a facebookon.  Jelenleg 83 ezren csatlakoztak. Hogy kik vannak ez a monumentális szám mögött? Digitális nomádok, online térben dolgozó segítők, weboldal készítők, pedagógusok, igazgatók, aggódó szülők...

Aggódtam. Szülőként úgy éreztem magunkra vagyunk hagyva. Semmi tájékoztatás, semmi, amit biztosan tudhatnánk. De a csoportba lépve és az ott folyó munkát, pezsgést, összefogást látva már nem aggódok. A segítők és a pedagógusok egész hétvégén dolgoztak! Pedig sokuknak van családja. Ráadásul nagy valószínűség szerint nem is munkaidőnek számít. Minden bizonytalan. De teszteltek, oldalakat, ötleteket próbáltak ki. Egymást segítve tételeket, kidolgozott feladatokat, már felmondott anyagokat készítettek. Egy sor különösen vonzotta a szemem. Sajnos nem tudom, ki írta a csoportba, így elnézést kérek tőle, hogy nem tudom pontosan és név szerint idézni.

Ő az írta: Dolgozunk. Nem hagyjuk magukra a gyerekeket. Mindenki fog tudni tanulni és el fogja végezni a jelenlegi osztályát. Kihozzuk a legjobbat az évből. A gyerekek az elsők!

Tehát azért nincs tájékoztatás, pontos információ, mert jelenleg is dolgoznak rajta a sokat szidott pedagógusok, feláldozva szabadidejüket, holott otthon nekik is biztosan lenne fontos tennivalójuk! Én biztos vagyok benne, hogy apróbb zökkenőkkel, némi tanulópénzzel, de meg lesz oldva az oktatás! Kihozzuk az évből a legtöbbet! Együtt ezt is megoldjuk!

Azóta egy hét eltelt. Kinek jó tapasztalatai lettek, kinek nem, de azt hiszem, betartották, amit ígértek. Mindenki valamilyen formában megkapta a leckéket.

Együtt túl fogjuk élni! Együtt megtanuljuk, kidolgozzuk, megoldjuk! Már egy Digitális szülő csoport is létrejött, ahol szülők ötletelhetnek, kérhetnek segítséget. Itt találjátok.

Köszönöm mindenki nevében a pedagógusoknak, a segítőiknek és Hajnalkának is a munkát, a csoportot!

Lenne pár kérdésem felétek is, olvasóim:

Ti így gondoltátok egy héttel ezelőtt az online, otthon tanulást? Elégedettek vagytok vagy ellenkezőleg? Van, ami nehezen megy? Mi okozta a legnagyobb nehézségeket? Kaptatok segítséget valahonnan? Van kérdésetek? Van ötletetek, hogy mehetne ez könnyebben mindenkinek?

Vagy csak egyszerűen köszönjétek meg a pedagógusoknak itt, hogy létrehozták villámgyorsan az otthon tanulás lehetőségét!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#iskola #tanulás #online #onlinetanulás #otthonoktatás #pedagógus #csoport #gyerekek #mileszmost #maradjotthon #köszönjük #terjeszd#mondelmindenkinek 

children-1822559_640.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr9215525456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.