Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

Az öt szeretetnyelv és hozzá tartozó könyvek

2020. február 06. - Mayerné Répási Adrienn

woman-570883_640_1.jpg

Ismered? Hallottál már a szeretetnyelv kifejezésről?  Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotta meg a kifejezést 1992-ben. Ekkor írta a hasonló címen futó könyvét is. Bevallom, még nem olvastam, de roppant érdekel a könyv és a téma is. Borzasztóan fontos beszélni róla. De nem csak beszélni, hanem megélni, érezni, átélni, adni, kifejezni is.  Ezek mindegyikére szüksége van az embernek ahhoz, hogy kifejezze szeretetét, szerelmét, ragaszkodását, örömét. Szüksége van nem csak a túléléshez, hanem ahhoz is, hogy minden egyes napja kellemesen teljen, a rosszabb időkben legyen mihez visszanyúlnia támaszként...

 

Mindegyik nagyon fontos. De egy kicsit csavarok a dolgon és nem kifejezetten a szeretetnyelvekről akarok írni nektek, nem a nálam betöltő szerepükről, hanem ajánlani szeretnék hozzá öt különböző könyvet. 

Az öt konkrét szeretetnyelv szerinte: 

Minőségi idő

Az idő egy nagyon relatív dolog. Hol nagyon sok van belőle, túl sok is, máskor pedig nyújtanánk, hogy tovább tartson, később jöjjön el a pillanat. Az egyik legértékesebb fizetőeszközünk az idő. Valakinek 3 perc semmiség. Másnak túl hosszú vagy túl rövid idő. Allisonnak elég a három perc ahhoz, hogy megváltozzon az élete teljesen. 

Jessica Park: 180 seconds-180 másodperc (Könyvmolyképző kiadó)

covers_580407.jpg

Ajándékozás

Minden egyes kis tárgy örök emléket állít annak a pillanatnak. Ezt később jó kézbe venni, emlékezni. Ezek a tárgyak nélkül sivár az életünk, unalmas. Lehet bármi, ami nagy fontossággal bírhat, egy levél, egy rózsa, egy mozijegy, bármi, ami másnak kacat, lom, papírfecni, nekünk emlék. A könyvben szereplő Holly a múltból, halott férjétől kap egy adag borítékot, melyből minden hónapban csak egyet bonthat ki. 

Cecelia Ahern: UI: Szeretlek (Athenaeum kiadó)

covers_564425.jpg

Elismerő szavak

Mindenkinek kellenek az elismerő szavak, a bátorító sorok, a támogató közeg. Kell, hogy valaki elmondja nekik, igenis sokat érnek! Becsüljék meg, szeressék önmaguk és ne legyenek a saját ellenségük. Judit könyve az örömről, a tanulható boldogságról, önbecsülésről szól. Bátorít, dicsér, támpontokat ad, előre lendít!

Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről (Álomgyár kiadó)

covers_558420_1.jpg

 

Szívességek

Az apró szívességek, segítő, jó szándék sokat számít az életben. Mindig valamilyen úton-módon visszakapjuk az univerzumból. Nincs ezzel másként a könyvben szereplő ikerpár sem. Néhol segítik, néhol visszatartják egymást. Egy apró mozzanat, egy elejtett mondat is nagy vihart arathat vagy lenyugtathat. 

Jandy Nelson:Neked adom a napot (Libri kiadó)

covers_355564_1.jpg

Testi érintés

Érintés nélkül az ember nem bírja huzamosabb ideig. Még az állatoknak is kell a közelség, az intimitás, a társas lét. Az ember sem élhet egyedül, mindenféle simogatás, puszi, ölelés, meghittség, közelség nélkül. Egyszerűen beleőrül. Az utolsó szeretetnyelvhez kapcsolódva két könyvet is megemlítenék, mert annyira adja mindkettő magát a témához. Az első kötetben egy kislányt sorsára hagynak a mocsárban, aki emberek, szeretet híján az állatok segítségével marad életben, ők tartják benne a lelket a legnehezebb időkben is, hiszen az emberek elhagyják és újra elhagyják. A második könyvben egy kislányt elrabolnak, majd a sors úgy hozza, hogy egyedül marad, minden támogatás nélkül a dzsungelben. A tanítói, a segítői, az életben maradáshoz szükséges kulcs szintén az állatoknál találandó. Ő végül visszatér az emberek közé, de milyen áron...

Az első Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek (Líra kiadó)

covers_549198_1.jpg

Marina Chapman, Vanessa James, Lynne Barrett-Lee: A lány, akinek nem volt neve (21. század kiadó)

covers_545780_1.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban vagy szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás róla, ott is megtalálsz.

ReAd-blog 

#ReAd #blog #válogatás #könyvek #kiadó #kiadók #olvasmányok #szeretetnyelv #szeretet

.

Le a tökéletességgel!

Senki sem tökéletes!

amazed-19214_640.jpg

Nem irigylem a mai nőket. Mindenhonnan az ömlik ránk, hogy a nő akkor kívánatos, akkor igazi nő, ha az élet összes területén toppon van. Vigyen el a hátán mindent, akár segítség nélkül is, de jó képet is vágjon ám hozzá. Panaszkodni nem ér! Elvárások elvárások hátán. Közben a média mutatja a tökéletes nők tömkelegét, az insta okádja ki magából a beállított, makulátlan, sosem hibázó nők képeit, a facebookon mutogatjuk a legszebb pillanatainkat, de csakis a legjobbakat, legszebbeket. Mindenhonnan az folyik, hogy a csinos, tökéletes, tökéletes élettel rendelkező nők az etalonok. Azt persze nem mutatja, hogy milyen áron érik el ők. Milyen munka van vele. Milyen segítők állanak a háttérben. Vagy az bizony az egy beállított pillanat, egy elkapott mozzanata a tökéletes nőnek, aki lehet két perc múlva a smink nélkül már nem is annyira tökéletes. Hatalmas elvárásokat támaszt az egyszerű nők felé ez, amit nagyon nehéz megugorni. Aztán persze csodálkozunk, hogy annyi az önbizalomhiányos ember. 

Vigyázat irónia következik magas fokon! Csak erős idegzetűeknek!

blonde-2198759_640_1.jpg

Egy nő adjon magára, legyen csinos, vékony, azaz sportoljon. A szülés után rögtön legyen ideje mindenféle szépítkezésre, ne hanyagolja el a külsejét, de az anyaságra is rögtön érezzen rá. Ha magassarkúban, talpig sminkben várja élete párját a kórházi ajtóban, az már pont jó. Csak semmi depresszió, fáradság, kérem szépen. No plusz súly és csíkos bőr. Sminkeljen is meg nem is. Járjon is el fodrászhoz, manikűröshöz, kozmetikába, meg nem is. Hiszen ha nem megy el, akkor elhagyja magát. Ha elmegy, magára hagyja azt  a gyereket. Milyen anya az ilyen?

Semmiképp se térjen el a mai kor ideáljától. Se hosszában, se széltében, se színeiben!

Dolgozzon, ne tartassa el magát, de párját azért ne pipálja le, milyen az már, ha többet keres a férfinál? Karrier? Jó ha akad, de csak minden más után állhat a fontossági sorrendben. Ha túl nagy karriert fut be, akkor nem családanya, karrierista nő, csak magára gondol. Mit mutogatja magát mindenhol? Ha pedig semmi karrier, akkor csak egy anya. Semmi jövőképe nincs? Most azt hiszi, ha szült, akkor már letett az asztalra valamit? Mit tud felmutatni a porontyon kívül?

De gyereket is neveljen egyúttal, a lehető legjobban, csak semmi vivódás. Tökéletesen kell tudni azonnal a gyerekekkel bánni és slussz. Hiszen az XY újság is megírta. Ez velünk születik, kódolva van bennünk. A szoptatás smafu, mindenki kisujjból kirázza. A természetes szülés is csak egy állapot, ha meg császár, akkor mit nyavalyog azon a sliccen a hasán, az nem szülés. Különben is, van olyan, mint a férfinátha?

A háztartás, főzés, takarítás alaptartozék, hiszen a nő feladata. Nagyanyáink még kézzel mostak, nem volt mosogató, sem mindenféle kütyü a háztartásban. Mi meg itt jó dolgunkban azt sem tudjuk, mit kezdjünk a szabadidőnkkel, mégis megy a rinya. Ej de jó dolgunk van, kérem szépen!

people-2592050_640.jpg

Valósítsa meg önmagát, de mégis éljen a családjának az a nő. Egész nap otthon gubbaszt? Milyen dolog már? Semmi élete, csak az anyaság! El mer menni a barátaival? Akkor meg anya az ilyen? Magára hagyja?

Jó, ha meg tud szólalni és a kapanyél nem lóg ki a szájából. Okos legyen, de ne túlságosan. Tanuljon, képezze magát, vagy inkább mégsem. A végén még okosabb lesz a pasasnál. De hozzá tudjon már szólni az autós témákhoz, nem baj, ha szerelni is tud, az IKEA bútor nem rakja össze magát. Hát ennyire "anyátlan", hogy még ezt sem tudja?

Mit lóg az a szerencsétlen nő a közösségi hálón egyfolytában? Hogy merészeli? Már megint unatkozik? Inkább főzne egy fránya bablevest az urának. Reméljük a nokedli is megy! Vagy minimum kössön egy mellényt, miközben bedobja a mosást, elmosogat...

Ugye mindezek mellett türelmes, megértő, segítőkész, mindent elintéz, kedves, mindig kapható egy alapos szexre, mosolyog, sosem fáradt, nyűgös, nem panaszkodik....

Tovább is van, mondjam még?! Á! Inkább hagyjuk...

Emberek ébresztő! Nem gépek vagyunk, hanem hús-vér emberek, nők. Nem lehetünk az élet minden területén mindig a legjobbak. Nem vihetünk a hátunkon mindent (is) egyszerre. Hibázunk, fáradunk, elmarad valami, nem úgy sikerül...Eltérünk  a nagy átlagtól. Soha nem leszünk tökéletesek, hiszen senki sem az! Nem, még a TV mutatta celebek sem maguktól olyan szépek, mosolygósak és bizony ők sem mindig elbűvölőek! Tökéletesnek, meg cseppet sem tökéletesek! Mint ahogy senki sem az, hiába akarja az ellenkezőjének a látszatát mutatni!

És mindez miért a női nemre hegyeztem ki leginkább? Mert talán mi vesszük magunkra annyira. A férfiakat kevésbé érdekli ez, ráadásul nekik tökéletlenül is jók vagyunk. Ők nem nyüsztetik magukat, mert két kilóval nehezebbek lettek. Mi állítjuk ezt a lehetetlenül magas mércét magunk elé! De cáfoljatok meg, ha tévedek!

A férfiak is hajszolják a tökéletesség délibábját? Ők támasztják a magas elvárásokat elénk vagy mi magunk?

ReAd-blog

#élet #nő #mérce #elvárások #nőiélet #bejegyzés #vitaindító 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban vagy szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás róla, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

rear-mirror-2366457_640.jpg