Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

A boldogság tanulható!

Hidasi Judit: 99 ​gondolat a szeretetről

2020. február 12. - Mayerné Répási Adrienn

people-2562102_640.jpg

Van az az időpont, mikor kell valami, ami segít, támasztékot nyújt, megerősít, átbillent a rossz napokon, a rossz közérzeten, a depresszión, az életuntságon, a feszültségen, a döntéseink súlya okozta nehézségeken, a fájdalmon. Ilyenkor nem ciki segítséget kérni valakitől vagy legalább egy olyan könyvet a kézbe venni, ami kimondja helyettünk is a nyilvánvalót.

Engem a téli hónapok, a szomorú időjárás, a szürkeség megvisel. Hajlamos vagyok teljesen bedepizni, fáradttá válni, életunttá. Ilyenkor néha elég egy jó szó, egy kis kedvesség, egy finom csoki, egy jó kis baráti csevej, egy nagy adag, megerőltető sport vagy tánc teljes összeesésig,egy vidám könyv, egy jó nagy buli és helyre zökkenek. De van, amikor egyik sem segít. Az élet olyan szürkévé válik, nagy baj, gond hiánya ellenére is. 

girl-690327_640.jpg

Ekkor bizony kell valami, ami feldob és átbillent ezen a rossz állapoton. Miután végigpróbáltam az előbb felsorolt lista nagyját, úgy döntöttem egy vidám, segítő könyv lesz most a segítőtársam. Hidasi Judit: 99 gondolat szeretetről című kötetére esett a választásom.

A könyv borítója és címe megfogott azonnal. Vidámságot, boldogságot, nyitottságot, pozitivitást sugallnak a színek, a forma, a rózsák. Nekem nagyon bejön.

84093627_489454225321849_3891707323315388416_n.jpg

Meglepett Judit mondanivalója, a kötet felépítése is. Azt gondoltam hosszú-hosszú fejezeteket fogunk kapni, dagályos mondanivalót, nagy szavakat, megoldásokat. Ehhez képest rövid, a témák között csapongó, ám szívből jövő fejezetek készültek a végén egy apró elvégezendő feladattal vagy kérdéssel. Egyfajta terápia szerintem, az írónő számára is, ahogy kiírja a nyilvánvalót, az őt ért veszteségeket, feltárja előttünk a sebeit, ugyanakkor megmutatja, hogy van élet a kudarcok, a fájdalom után is. Nem lehetett könnyű ennyire kitárulkozni, ennyi benső dolgot megosztani az olvasókkal. Itt nincs kitalált karakter, aki mögé el lehet bújni. Csak Judit és az írása van. Tapasztalatból mondom, hogy magunkról, az életünkről, a saját érzéseinkről a legnehezebb beszélni.

Végig azt éreztem, hogy hol ide billen a mérleg nyelve, hol oda. Megmutatja  a veszteséget, a hiányt, a kudarcot, a fájdalmat az egyik oldalról, aztán vált, és mutatja a másik oldalt, hogy minden megoldható, csak egy ideig érezzük ezt veszteséget, bánatot, aztán elmosódik, árnyaltabbá válik, kevésbé parázslóvá. Hogy kordában lehet tartani szeretettel, elfogadással, a megfelelő emberekkel, tudatossággal. a borút. Majd új témába kezd és ott is ezt a mérleghinta effektust hozza. Nagyon klasszak voltak az egyes fejezetek utáni kérdések, melyekkel saját magam is monitorozhattam.  Bevont a könyvbe, feladatot adott, a téma közelebb került hozzám, saját magamra szabhattam. Annyira jól fel van építve az egész. Nem kell egyszerre elfogyasztani az egész könyvet, hanem elég csak a saját életünkre kivetíteni és azt a részt választani, ami épp aktuális. Nem is tudtam volna kiolvasni egyben az egészet. Ahhoz túl sok, túl személyes, elgondolkodtató.

A könyv nem kínál instant megoldásokat, hiszen mindenkinek az élete, történései egyediek. Csak bátorít, pozitív érzéseket ad át, döntésre sarkall vagy megbocsátásra, elfogadásra, önszeretetre ösztönöz. Ezek mind fontosak az élet naposabbik oldalához, a boldogsághoz. Már maga a boldogság is olyan fogalom ami megfoghatatlan, hiszen mindenkinek mást jelent. Judit nem papol, ad tanácsokat, nem ringat hiú ábrándokba, nem mondja meg, mit tegyünk pontosan. Talán ezt szerettem a legjobban a könyvben. Ellát tippekkel, megmutatja, neki mi segített, de nem erőlteti ránk. Útmutató csak. A legtöbb önismereti könyvnél azt érzem, hogy rám akarja mindenáron húzni a skatulyát, milyen típusú ember vagyok. Rám szeretné beszélni a saját véleményét, a megoldást, ami neki működött. Itt az írónő meg sem kísérli azt. Nem lök elvárások elé. Nem ad megoldhatatlannak tűnő feladatokat.  Nem szeretné saját sémáit, megoldásait rám erőszakolni. Nem kötelez semmire sem. Nem kapunk olyan impulzusokat tőle, hogy ő jobb, másabb, mióta rájött a saját igazságaira. Nem traktál azzal, hogy feltalálta a spanyol viaszt és az egyetlen megoldást a problémánkra. Inkább egy , segítő, megértő, jóságos barátnő szerepét veszi fel, aki meghallgat, dicsér, segít, ha kell. 

A témák szerteágazók. Önismeret, csalódás, erő, boldogság, újrakezdés, talpra állás, egyedüllét, szerelem, kritika, elfogadás, útkeresés.

A végén kapunk pár izgalmas listát is, melyek megvalósításra várnak vagy csak szimplán elolvasásra.

Nagyon sok értékes gondolatot írtam ki belőle, mint például ez:

hidasi_judit_elveszve.jpg

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak és Hidasi Juditnak!
240 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786156013705
recenzió

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#önismeret #könyv #olvasmány #boldogság #nőilélek #élet #life #női #boldogság #derű #elfogadás #önszeretet #önismeret

84472906_2815969508463045_5614618778202537984_n.jpg

 

Világmegváltó női energiák

Stílusműhely, önismeret és stílus a kisvárosban

6l6c3151.JPG

A nők a leghatalmasabb teremtők. A semmiből valami jelentőségteljeset, valami pompázatosat, valami szépségeset, nagyot teremtenek.

Baján a Stílusműhely is pont egy ilyen teremtő, női közösség. Korábban Beával, az ötlet kivitelezőjével készítettem már interjút, amit itt olvashattok. Most még közelebbről meg szerettem volna ismerni a munkáját, az álmát, ami létrehozásán fáradozik és társait, akik ebben segítségére vannak. Nagy vonalakban, ha le kéne írnom a munkáját, akkor úgy ismertetném, hogy igyekszik a stílusos, vidéki nőket megszólítani, segíteni útjukon őket, továbbá egy vonzó, izgalmas közösséget építeni. Persze nincs egyedül a missziójával, segítségére van húga, Lévai Réka fotós, Beck Laura grafoterapeuta, Molnár Csilla szintén fotós és Pálfia Petra, újságíró. Vidéken az ekkora erejű összefogás, a stílust követő és úgy általában bármilyen női témákat átfogó kezdeményezés elég elenyésző, így üde színfoltja Bács megyének a lányok munkája.

Roppant kíváncsi lettem áldásos tevékenységükre, így ellátogattam az egyik workshopjukra, ahol természetesen a fókuszban a nő állt. Gyönyörű, impozáns épületbe invitáltak minket, ami rendhagyó módon egy lakás igazából. Ízlésesen, elegánsan van berendezve, mégis élhető, ráadásul varázslatos színekkel rendelkezik. Az embernek még minimálisan sem volt az az érzése, hogy valaki itt lakik. Nagy, nyitott terek, a beömlő napfény leginkább egy stílusos női beszélgető hely, közösségi tér érzetét keltette bennem vagy egy festőműhelyét. Szép számmal megjelentünk, mi nők is, így igazán „belaktuk” rögtön.  A téma fontosságát, időtlenségét is jelezve, mindenféle korosztályból képviseltettük magunk a hamvas húszasoktól a sokat megtapasztalt ötvenesekig. Főként olyan anyukák, nők érkeztek, akik szeretnének visszatalálni nőiességükhöz, egyéniségükhöz, önbizalmukhoz. De nem csak a korosztály volt vegyes, hanem az is honnan érkeztünk, vállalkozónőtől a Gyesen lévő anyukáig, irodistától a szolgáltató alkalmazottig, nagyon vegyes volt a felhozatal. Mégis megtaláltuk rögtön a kezdeti tapogatózások után a közös témákat..

Bea és Laura minőségi, izgalmas témát hozott erre a nyílt napra. Szó volt önazonosságról. Az öltözködésünkről, és arról, hogy mit fejezünk ki vele. Hogyan nyissunk az emberek felé bátran, pozitívan. Mire figyeljünk a testbeszédünknél és azzal mit üzenünk épp. Apró trükkök, praktikák segítségével mennyi dolgot elérhetünk. Milyen öltözködési stílusok vannak, melyeket Bea által tervezett Beangó ruhákkal mutattak be a lányok. Persze próbálgatni is lehetett és vásárolni is. Kedvenc gyönyörű, alkalmi fekete ruhám és Bea menyecskeruhája is ki volt állítva.

6l6c3216.JPG

Egyéb csemegét is kaptunk a workshop alatt. Egy kényeztető parafinos kézpakolást Csüri Noémi manikűrös keze által, illetve Bosnyák Jámbor Anita sminkes mutatta meg a szebbik arcunkat egy-egy hozzánk illő sminkkel. Aztán Réka, a csapat fotósa meg is örökítette a bátrabbakat egy-egy fotó erejéig.

6l6c3178.JPG

Jelentem, én mindhármat kipróbáltam nagy bátran. Noémi varázslatosan puha kezeket varázsolt nekem 15 perc alatt, amit most is érezni vélek még. Anita meglepett szolid, ám mégis nőies, varázslatos sminkjével. Eltalálta az ízlésem. Pont annyira és azt hangsúlyozta, amit kell, épp annyi csillogással és azokkal a színekkel, amik a legelőnyösebbek voltak számomra. Réka gyönyörű fotókat készített rólam, ami igazi önbizalom növelő volt, annak ellenére, hogy nem igazán szeretem, ha fotóznak. Sajnos Laurához nem jutottam be saját hibámból, pedig mindenkinek személyre szabott tíz perc jutott. Ezt pótolom majd valamikor, abban biztos vagyok.

6l6c3299.JPG

Bea mesélt a következő eseményekről és a további terveikről is nekem.

6l6c3301.JPG

Havonta tartunk „Önismeret és stílus workshopot”, negyedévente pedig „Egy nap önmagadért, nőiességedért és stílusodért workshopot”. Utóbbi egy intenzívebb történet, ebéddel. És ne feledjük, évente kétszer 2 napos stíluswellnesst tartunk, távol a város zajától. Lehetőség lesz a továbbiakban havonta egyszer "Szín és alkatelemzésre" is. Ezen kívül varró alapozó és divattervező képző is várható hamarosan. Ezek 1-3 hónapos képzések lesznek. Amin te most voltál, az egy nyílt nap volt az érdeklődőknek.

A segítségünkre van még Réka, a húgom a stílusműhely és a Beango fotósa és grafikusa volt. Ő felel a vizuális összképért. Ugyanakkor a műhely fotóstúdiója egyéni megkereséseket is teljesít, legyen az portré, divat-, vagy termékfotózás. Pálfia Petra tartalommal látja el a blogmagazinunkat, a Műhely Magazint, Csilla pedig Rékával a fotóstúdióban működik együtt különböző ötleteken, projekteken. Ők is elkötelezett támogatói a műhelynek Laura grafoterapeutaként felel a belsőért, én pedig a külsőért, ezeken a workshopokon. 

6l6c3176.JPG

Laurát is megszólaltattam

A célunk, hogy egy olyan pici városban, mint Baja, is hozzá tudjanak jutni nők a külső és belső megújuláshoz szakemberek segítségével. Ne kelljen ezért órákat utazni, és 1 egész napos szervezést véghezvinni a családdal, ha már kicsi gyerek is van. Fontosnak tartjuk, hogy a fővároson túl is legyen lehetőségük az énidőre, a megújulásra, csajos programra. A nyílt napokkal két célunk van. Egyrészt, hogy találkozzunk egymással, megismerjük egymást, így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mi az, ami a leginkább őket építené. Másrészt Énidőt szeretnénk nekik itt is adni. Volt olyan hölgy a nyílt napunkon, aki még soha nem kapott smink tanácsadást, vagy sminket senkitől. Ezek az élmények reményeink szerint mind emelik őket és az önbizalmukat. Szeretnénk, ha értenek és éreznek, hogy milyen nőnek lenni. Közös megbeszélésekkel készülünk mindig. Átbeszéljük, mi hogy lenne a legpraktikusabb, igyekszünk mindenre felkészülni, ami nyilván nem mindig sikerül és arra is készülünk mindig, hogy hogy tudjuk legjobban és leghatékonyabban irányt adni magukhoz az a néhány perc alatt, amíg velünk konzultálnak. A rövid workshopot, mint ami most is volt, előre egyeztetett tematika alapján állítottuk össze.

Szeretünk együtt dolgozni, fel szavakból is értjük egymást a lányokkal. A nyílt napokon és a workshopokon is olyan női energiák mozdulnak meg mindig, ami teljesen fel szokott tölteni minket. Érezzük az érdeklődést, látjuk a reakciókat és így, bő fél évvel az első workshop után, már egy-egy résztvevőnél a változást is. Ez rengeteg energiát ad nekünk. Kezd egy közösség kialakulni. Vannak visszatérő hölgyek is. Ez azt jelzi nekünk, hogy van igény arra, amit adni tudunk nekik.

Lévai Rékát is kifaggattam a munkájukról

Beával gyerekkorunkban sokat veszekedtünk, nem voltunk jó tesók. Azóta sokat változott a helyzet. Amikor pár éve Bajára költöztem, a kapcsolatunk nagyon megváltozott, alkotó társak lettünk. Folyton újabb és újabb ötletek pattantak ki a fejünkből, melyek csak megvalósításra várnak. Mai napig így működünk együtt. Jelenleg én vagyok a stílusműhely és Bea ruhamárkájának, a Beangonak a vizuális felelőse, és fotósa. Az évnyitón én készítettem a vendégekről portré-fotókat, melyet aztán retusálva, ajándékba meg is kapnak, szabad felhasználásra.

A lányok nagyot álmodtak és bizony nem féltek megvalósítani. Ezzel reményeim szerint felrázzák a környéket is majd csipkerózsika álmából. Rendezvényeik profizmusról, bájról, izgalmas témákról szólnak nőktől, nőknek, kortalanul. Egy belső utazás, némi külsőségekkel megbolondítva, melyekre érdemes ellátogatni.

Fotók: Lévai Réka

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban vagy szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás róla, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#beango #stílus #műhely #női #vállalkozás #stílusműhely #workshop #fotózás #smink #ruha #ruházat #műhelymagazin

86382819_474886229865170_6217492179217022976_n.jpg

6l6c3223.JPG