2020. jan 10.

A tündérmesét mindenkinek!

írta: Mayerné Répási Adrienn
A tündérmesét mindenkinek!

Németh Szilvia: Tündérpihe ​és a Titkok Erdeje

81544138_530378884226993_7302313824839794688_n.jpg

A tündérmesék fontosak az apró gyerekeknek, hogy a fantáziájuk színesedjen, felszabadultan kacaghassanak, szabadon szárnyalhasson a képzeletük, merjenek álmodozni, ne féljenek a megmagyarázhatatlan dolgoktól, félelmeik merjék vállalni. A nagyobb gyerekeknek azért kell tündérmeséket olvasniuk, mert életben tartja a lángot, a hitet a természetfelettiben, az álmokat, vágyakat megélhetik általa, új világokba csöppenhetnek. Felnőtteknek pedig azért, hogy merjenek újra gyermekek lenni és álmodozni. Egyszóval mindenkinek tündérmeséket rendelnék olykor-olykor! Jót tesz a szívnek, léleknek, a képzelőerőnek és a meggyőződésnek, a hitnek. 

Szeretem a szabadon szárnyaló mesés meséket, melyek nem ragaszkodnak a valós tartalomhoz, hanem tündéreket és más hasonló mesés lényeket állítanak a középpontba, egyszóval valódi mesék. A Tündérpihe kemény borítójával és annak sötét, ám ámulatba ejtő szépségű, már-már festménnyi illusztrációjával vonzza a szemet. Meglepett, mikor megérkezett. A legtöbb mesekönyv nagyon színes, elnagyolt grafikájú és idealizált, egyszóval gyerekes. Ez a kötet messzemenően kitűnik közülük. Felnőttként rögtön ámulatba ejtett. Viszont lehet egy kicsit melléfogás is, mert a gyerekeket nem vonzotta, majdnem megrettentek tőle sötét színe miatt első körben. Azt hitték egy, az én általam várt felnőtt könyvek közül. Ez csak akkor enyhült, mikor elolvastam a címet nekik és belelapozhattak.

Tudni kell csemetéimről, hogy a tündérek Csingiling óta jöhetnek bármilyen mennyiségben. És a tánc pláne. Mindkettő megtalálható e kötetben, sőt még több is. Kiszínezhető sziluettek lelhetők benne, amivel végképp levette az írónő a lányaimat a lábukról. A saját mesekönyvük kiszínezhetik úgy, ahogy akarják, saját ízlésre szabhatják? Volt ám felvillanyozódás. Így első körben színeztünk csak, még nekem is jutott ám színezni való, az elosztás után. Aztán szép lassan tettük magunkévá az olvasmányt esténként, közösen.

82628106_1487846734699464_3049516493436878848_n.jpg

Elvarázsolt, elámított. Bevallom hősiesen, az egyik fő motívum a balett borzasztóan messze áll tőlem, hiába imádom a legtöbb táncfajtát. Ennek ellenére a mese bűvkörébe kerültem és vártam Tündérpihe, a főszereplő életének fordulatait, és vele a további balettos lépéseket is.

A szereplők kedvesek, szerethetőek. Hamar a szívünkbe lopta magát Tündérpihe a különbözőségével a többi tündértől. Bájos, az élet szépségeire fogékony kis tündér. Ezzel nagyon jó példát mutat az olvasó gyerekeknek is, nem baj, ha valaki kicsit más, mint a többiek, valamiért kilóg a sorból. Egyéniségnek lenne nem gond, nyűg, hanem sokszor előnyt lehet kovácsolni belőle, ha felvállaljuk. Egy szemüveges kislánynak vagy egy elálló fülű, gátlásos kisfiúnak ez nagyon nagy segítség vagy olyan gyereknek, aki mozgékonyabb, koravénebb vagy épp visszahúzódóbb. Ráadásul az élet szép dolgait értékelni kell. Így is él tündérkénk. Nyitott szemmel jár és minden szépet észrevesz.Segítőkészsége külön említést igényel. Ő az a karakter, akinek mindig van egy jó szava máshoz, egy, az életet jobbá tevő ötlete, amiért mer is tenni. A mellékszereplők is egytől egyig kedves kis teremtmények, akiket nem lehet nem szeretni. 

Az apró történeteket gyorsan el lehet olvasni, nem túl hosszúak, pont kényelmes a hosszuk egy esti etaphoz vagy várakozáshoz, utazáskor. Viszont nagyon szép mívesek a mondatok, talán ez a legapróbbaknak kicsit nehezen követhető ezáltal. Nincs lebutítva, nem túl rövidek a sorok, nem egyszerű szókincset adnak olvasáskor, hanem egy igazán szép, gazdag szövegkörnyezetbe ágyazta az írónő a történeteit. Olyan igazi, szépirodalmi stílusa van a könyvnek. Szerintem ez nem baj, bár kezdő olvasóként nehéz falat lehet. Viszont egy esti összebújós, közös olvasáshoz kitűnő. Sőt, én kifejezetten kedveltem, hogy nem gyereknyelven, egyszerűen íródott, hanem igazán minőségi módon, szépen megkomponálva, mint egy balettmű. Imádtam az írónő szóvirágait. Kevés a párbeszéd, bőven több a leíró rész, így kellemesen elandalítja a csemetét altatás előtt, ha nem tartja ébren az izgalom, amit a történet generál. 

Amit külön kiemelnék, hogy a tündér, mintha levélben mesélni a kis olvasójának külön a történeteket, ezzel olyan érzést keltve benne, hogy fontos szerepe van a könyvben, ő az a kislány, aki a tündérke barátja, kizárólag neki íródott a mese.

Kedvenc történetünk a Tündérkarácsony lett végül, ami ugye nem kérdéses, miről szól, így karácsony után. A legtöbb rész Tündérpihe tevékenységeiről szól, kedves kis állatok bevonásával, ahol a balett  és a tánc is külön teret kap. Mindegyik történet tartalmaz egy egészen apró kis tanulságot, intelmet, amit érdemes megfogadni. Semmi szörnyűség, drámai nem történik a mesékben, csupán a jóra, a szépre koncentrál. Varázsvilága elvarázsolja az embert örökre.

Ha egy nagyszerű vízen akarsz andalítóan szép szavakon evezni, akkor bizony ez a te mesekönyved! Hihetetlen gazdag, ékes, szép szókinccsel van megáldva az írónő, amit kendőzetlenül tár elénk. Ezúton is köszönöm, hogy vele tarthattunk az utazásán a tündérvilágba.

Fülszöveg:

Szereted ​a titkokat és a táncot? Érdekel, milyen csodákat rejt az erdő sötétje? Kíváncsiságod legyőzi a félelmeidet? Ha igen, akkor fedezd fel együtt Tündérpihével! Legyél Te a legjobb barátnője, táncolj, röppenj vele, és ismerd meg Titkok Erdejének minden szegletét!
A balerinák kecses mozdulatai által inspirált festmények, és a köréjük szőtt csodás-kedves történetek különleges, sosem látott világba repítik el az apróságokat és a szülőket, hogy aztán újra, és újra, és újra olvassák a könyvet, a képek vázlatát pedig a saját elképzeléseik szerint kifesthetik a kicsik!

Idézet:

A fergeteg és a jégbontó havát úgy aludtam át, mintha nem is léteztek volna. Annyira mély álomban pihentem, hogy arra sem ébredtem fel, amikor a többiek kikelet havának elején halkan kiosontak, hogy a későn jött havazás utolsó hópihéit lesöpörjék a hóvirágok törékeny szirmairól. 

64 oldal 
keménytáblás
ISBN: 9786155917011 
IllusztráltaNémeth Szilvia
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk