Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Segítség! A kisfiam babázik?!

2020. január 03. - Mayerné Répási Adrienn

child-1864718_640_1.jpg

Nemi identitás és nemi szerepek. Már úgy születünk, hogy tudjuk, kisfiú vagy kislány szerepben kell léteznünk vagy a megszokás és tanulás alapján sajátítjuk el? Szerintem mindkettő egy kicsit. Sok dolog kódolva van a DNS-ben, más dolgokat pedig út közben szedünk fel. Már egész csecsemő korban elkezdődik a tanulásunk, hiszen már az apró babákat is úgy öltöztetik, hogyha kisfiú, akkor kék, ha kislány, akkor rózsaszín. Aztán ez egyre jobban kicsúcsosodik.

Szokták mondani, hogy az vagy, amit megeszel. Ez áll a játékra is? Az vagy, amivel játszol?

A színeken kívül számos alkalommal megkülönböztetjük a két nemből való csecsemőket., Hogyan illik viselkednie a különböző nemű gyerekeknek, mivel játszhatnak, mit viseljenek, mit kell tenniük.

Egy kisfiú nem hisztizhet. Hallottam múltkoriban. Mért? Neki is ki kell adnia valamilyen módon a frusztrációját, tudtunkra adni, mit szeretne. Vagy csupán azért, mert fiú, keménynek kell lennie, morózusnak, mindent elviselnie? Ha kislány lenne, akkor joggal hisztizhetne?

Egy kisfiú ne babázzon és ne szeresse a rózsaszínt! Egy kislány hordjon szoknyát, csak babázzon! Miért? Sokan rögtön a szívükhöz kapnak ijedten e sorokat olvasva. Milyen fiú lesz abból aki babázik?Milyen lány lesz az, aki autózik? Ugyan olyan férfi, mint abból, aki nem babázik, csak kicsivel több gyengédséget, empátiát bír majd kifejezni talán. Nem attól lesz valaki férfiasabb, mert autózik és messziről elkerüli a babákat. És ugyan olyan felnőtt nő lesz az autózós kislányból, mint aki babázott csak. 

Szerintem nettó butaság, hogy ennyire kőbe van vésve, melyik nem mivel játszhat... Ha kisgyermeke születik vagy netán kistestvére, akkor rögtön nagy hasznát venné a babázós korszaknak az az apróság. Attól ő még fiú marad, mert a saját gyermekét meg tudja majd fogni, etetni, pelenkázni, dajkálni ijedség nélkül. Régebben valahol olvastam is erről egy érdekes cikket, de ha megfeszülök, sem tudom, hol. Pedig nagyon jó volt. Levezeti, hogy egy kisfiúnak is szabad babáznia, gyengédséget kimutatnia, attól nem lesz kevésbé fiús, férfias később. Ahogy a lányok is utálhatják a rózsaszínt, a szoknyát és a Barbie babákat. Attól még jó anyák lehetnek, mert autókkal játszottak szívesebben. Én kifejezetten rühelltem a szoknyát, fára másztam, imádom a kéket, utálom a rózsaszínt és sokszor fiúkkal játszottam. Igen, autósat. Szívesebben mint buta babákkal, bár utóbbival is játszottam, igaz ritkábban. És van férjem, három gyerekem, hordok felnőttként szoknyát, igyekszem nőies lenni. Milyen hátránnyal indultam lányként, nőként az életbe úgy, hogy nem voltam babázós? Semmilyennel. Előnyömre vált? Talán. Tudok pecázásról beszélgetni, fára mászni (ha nem húz le a nemesebbik felem) és bizony az autók hidegen hagynak most, csak guruljanak alattam és kész (igaz vezetni nem tudok). Meghatározza az életem az, amivel játszottam? Kicsit sem! Esetleg annyiban, hogy merek elvonatkoztatni, merek férfias témákba is beleszólni, ugyanakkor a nőies témákat sem vetem meg. 

baby-623417_640.jpg

Szóval nálunk szabad a vásár, fiam játszhat autóval, dinókkal, babakonyhával és babákkal is. Ahogy lányaim szintén játszhatnak autókkal, dinókkal, babakonyhával és babákkal is. Nem ez határozza meg őket. Nem ettől lesznek nőiesebbek vagy épp férfiasabbak. Hozzá tesz a személyiségükhöz, színesebbek, tájékozottabbak, nyitottabbak lesznek. Iránymutató csupán, hogy milyen színt viselünk és szeretünk, milyen játékkal játszunk. 

Szomorú vagyok, ha azt látom, le van egy csemete korlátozva játék ügyileg. Rászólnak, ha olyat vesz kézbe, ami nem kifejezetten az ő nemének szól. Egy kislány is szívesen játszhat kockákkal, építhet, világokat álmodhat meg, ahogy száguldhat is azzal a kisvonattal, akár szuperhős is lehet. Egy kisfiú is főzhet a babakonyhában nagy szívesen, talán szakács lesz. Nem ettől lesz kevésbé fiús vagy lányos. Hagyjuk kibontakozni, azzal játszani, ami a fantáziáját színesíti. Talán későbbiekben nagy hasznát fogja venni. Egy babázos kisfiú lehet, hogy éppen gyermekorvos lesz vagy a világ legjobb, legodaadóbb apukája, ahogy egy lány is lehet autóversenyző és anya is egyben. 

Ti mit gondoltok erről? Meghatározza a gyermekként szívesen kézbe vett játék az életünk, a nemünkhöz való hozzáállásunk? Sőt, tovább megyek. A korábban szívesen játszott játék a nemiségünkkel is kapcsolatban áll? Esetleg ettől érdekelhet egy fiatalt a saját neme az ellenkező helyett? Én utóbbiban nem hiszek.

Kéretik az utolsó kérdésemre normális hangnemben, nem gyűlölködve válaszolni, mert úgy is törlésre kerül, ha nem így lesz. Köszönöm!

ReAd-blog

#játék #család #gyerek #téma #blog #blogbejegyzés #kisfiús #kislányos

brothers-457234_640.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr9015390956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2020.01.04. 10:35:55

Ha valaki evolúciós szempontból néz erre a témára, akkor vannak kutatások, amelyeket a területen végeztek. Pár hónapja olvastam egy cikkben, hogy a hím csimpánzkölykök tendenciózusan a kisautókat választják játéknak a babák helyett. Persze a babákkal is játszanak, de a kisautóval többet. Ennek első sorban az az oka, hogy a játék evolúciós mozgatórugója a felkészülés az életre, a képességek viszonylag kockázatmentes kipróbálása. A hím főemlősök egyik fő feladata pedig a vadászat / gyűjtögetés, a mozgó kisautó elkapása pedig inkább erre készít fel. A babázás biológiai determinációja talán még világosabb, a nőstényeket készíti fel az utódgondozásra.
Nekem két fiam van (5 és 7), egyiktől sem tagadtuk meg a babákat, ha akartak volna, volt is egy kettő itthon (unokatestvérek itt maradt játéka), mégse játszottak vele. Megjegyzem nálunk a plüssállat megy, azokhoz nagyon erős a kötődésük, az is egyfajta "baba", de nem aggódom, ettől nem lesznek férfiatlanok később. Szóval szerintem a gyerek válasszon a játékok között, nem kell behatárolni.

midnight coder 2020.01.04. 11:04:09

@MEDVE1978: Pontosan, ennek valószínűleg genetikai oka van, hacsak nem feltételezzük, hogy a csimpánz szülők is befolyásolják a gyerekeiket a nemi sztereotípiáik alapján. Ergo, ha a fiú babázik, ott valószínűleg gond van, más kérdés hogy sok mindent kezdeni a kuruzslás jelen állapota szerint nemigen lehet vele.

Mayerné Répási Adrienn 2020.01.04. 11:12:02

@midnight coder: Szerencsére nem csak babázik, imádja a markolót, kukásautót, traktort, a kockázást is. . de nővéreitől ezt látja, így persze abban is utánozza őket.

Szalay Miklós 2020.01.04. 12:07:44

Egy összefoglaló a nemiség összetettségéről, arról hogy egy embernek többféle neme van (biológiai, mentális, társadalmi, stb...), és hogy ezek nem mindig passzolnak egymáshoz:

egyvilag.hu/temakep/050.shtml

FlybyWire 2020.01.04. 14:30:53

"Milyen fiú lesz abból aki babázik?... Ugyan olyan férfi, mint abból, aki nem babázik, csak kicsivel több gyengédséget, empátiát bír majd kifejezni talán. "

Itt buktad el az egész érvelési rendszert.
A kisfiam (6) egész életében mindig csak autókkal/legóval szeretett játszani, baba is volt a keze ügyében, de semmilyen szinten nem érdekelte.
Emellett ő az egyik legempatikusabb, legérzékenyebb ember a világon, akit ismerek.

Érvelni próbálsz (támogatandó módon) a sztereotípiák, berögzült nemi butaság ellen, majd felhozol egy totálisan sztereotíp érvet, miszerint az érzékenységhez babázni kellene.
Tévedés, öngól, ráadásul pont a leérvelni kívántak érvelési módszerével.

Mayerné Répási Adrienn 2020.01.04. 14:34:58

@FlybyWire: Jogos a felvetés. A mondatban ott a "talán" szócska. Az az talán ennyit nyer a babázással vagy sem. Ergó, amelyik fiú nem babázik, még lehet gyengédebb.
Lehet nem elég hangsúlyos a mondandómban.

Mayerné Répási Adrienn 2020.01.04. 14:39:16

@MEDVE1978: Az írásodban is benne van, hogy a hím csimpánz inkább a kisautókat választja, de néha a babát is. Nincs ki megmondja neki, mit válasszon. Nem erőlteti rá senki egyikre sem. A gyereknek miért mondjuk akkor meg. Választhasson ő, ismerje az összes lehetőségét. A játék segít a tanulás folyamatában, de az utánzás és sok más dolog is.

élhetetlen 2020.01.04. 17:55:33

@midnight coder: “ha a fiú babázik, ott valószínűleg gond van”. Tévedsz. Az öcsém három évesen melegítőt varrt a macijának igaz, anyunak kellett kiszabni, de az összes ügyességével, egy centis öltésekkel, ő varrta meg. És nem azért, mert ezt látta a nővérétől, nem volt közös gyerekkorunk, mert mire három éves lett, én már nem éltem otthon (11 év korkülönbség). Karosszéria lakatosként végzett, volt pár év, amikor valami speciális hegesztéssel foglalkozott, de alapban kamionozott, hol magyar, hol német cégnél, és felneveltek két gyereket. Nem láttam a gondot. Ja, és főzni is tudott, és képes volt két serpenyővel feldobálva palacsintát sütni, míg én egyenként is csak lapáttal megfordítva tudok. De ezt sem látom úgy, hogy gond lett volna vele.

fittyerfutty 2020.01.04. 17:55:47

Kisfiukent a kedvenc jatekom a jatek konyha volt, es mar 3 evesen csufoltak emiatt a tobbiek az ovodaban, meg azaz ovono is megjegyzest tett anyamnak, hogy fiukent ez szerinte gaz.
Nevetseges. Felnottkent meg teljesen normalis, hogy a legtobb szakacs ferfi.

pamutpamlag 2020.01.05. 08:50:14

@midnight coder:
Ezt írod: "Ergo, ha a fiú babázik, ott valószínűleg gond van"
Mire gondolsz, milyen gond van ott?

Örömhernyó 2020.01.05. 08:51:13

@fittyerfutty: Pont ezt akartam én is írni. A főzőcskézés gyerekkorban lányos dolognak van beállítva, a hivatásos szakácsok közt sokkal több a férfi, mint a nő, legjobb szakácsok férfiak, ugyanis a nagykonyhás főzés az nem azonos az otthon sütögető nagymama tevékenységével.
A férfiak nagy része ugyanakkor büszkén állítja, hogy egy rántottát se tud megcsinálni, legfeljebb virslit meg teát főz. De tapasztalatom szerint az 1980 körül született nők se tudnak főzni, nem is akarnak. Ez talán inkább generációs kérdés, az anyjuk még főzött, a gyereknek ki volt nyalva a valaga, nem volt letiltva a főzőcskézésről, egyszerűen volt más játéka meg TV, nem az anyjának segített főzni hétvégén.
Én fiúként is segítettem a anyámnak, nagymamámnak süteményeket sütni, húst klopfolni, burgonyapürét csinálni. Mert egyszerűen mellettük akartam lenni.
Ennek ellenére szereztem két diplomát és nyári munkák kivételével nem dolgoztam konyhában, éttermekben. Az összes eddigi barátnőmnél jobban főztem... Ez nem az én szégyenem.

Ázsiában élek, itt már egyáltalán nem játszanak a gyerekek babákkal meg kisautókkal. A szülők nem engedik ezeket, ugyanis időpazarlásnak tartják. Fáramászásról, szaladgáláaról szó se lehet. Kizárólag fizetett tutorok fogalkoznak a gyerekekkel, a szülő a saját gyerekével se játszik, hegedű- vagy csellóórán kínoztatják a gyereküket vagy programozás kurzusra küldik őket 5 évesen. Picit más világ, mint a nyugat, ahol még az az álprobléma, hogy a gyerek kisautóval vagy babával játsszon.

Alick 2020.01.05. 10:48:40

@midnight coder: Ha a felmenők férfiágon nem babáztak, akkor a genetikai ok kiesik. Szerencsére az ilyesmi kinőhető vagy gyerekorvos lesz az illetőből. :)

CCnick 2020.01.05. 11:22:31

Első gyerekem lány, ő kb mindenféle játékot kapott, mindennel játszott a csillámpónitól a vadászrepülőig kb egyenletes eloszlással, a babázás semmivel nem volt felülreprezentáltabb mint a játékflexezés. A pónizás az ami kicsit gyekrebben került sorra, meg az építőkockázás. A második gyerek fiú,

CCnick 2020.01.05. 11:22:40

francba, rányomtam a küldésre, szóval folyt... a második gyerek fiú, 1 éves mult, a játékpark adott, mindennel játszahat ami a nagyobbnak megvolt, soha nem erőltettünk rá semmit. Néha megölelget egy babát, a plüsökhöz odabújik de játszani kb csak az autók. Autó autóval. Ha 3 keze lenne 3 autót tolna egyszerre brummogva.

Haloperidol 2020.01.05. 13:53:20

2 hónap múlva lányom születik. Már most elhatároztam, hogy a mostani társadalomban egyre növekvő prevalenciájú nemi identitászavar poklától megóvandó, kizárólag extra nőies ruhákat, játékokat, filmeket, könyveket kap majd kézhez, és semmilyen hajszálnyit is férfias elhajlást nem fogok támogatni a nevelés során.

Mayerné Répási Adrienn 2020.01.05. 14:03:32

@Haloperidol: Szerinted azzal megoldható, hogy ne a saját neméhez vonzódjon? vagy miért e fogadalom? Gondolod nem fog találkozni más közegben(óvodában, iskolában) fiús dolgokkal? Ha kézbe vesz egy autót, akkor elveszed tőle?
És ha nagyon ellenkezni fog a természetével a lányos, körömlakkos, babázós, rózsaszín, csilli-villi? Ráerőlteted majd? Vagy hogy képzelendő?
Szeretném megérteni háromgyerekesként e törekvéseddel mit szeretnél elérni? Nem megkérdőjelezem vagy bírálom, mindenki úgy neveli saját csemetéjét, ahogy szeretné. Csak érdekel.

mortullus 2020.01.05. 18:40:33

Ha sokat babázik a fiú gyermek, ott már most készüljenek a szülők egy fontos bejelentésre kb. 20-25 évvel később. Ne érje őket váratlanul.

Mayerné Répási Adrienn 2020.01.05. 18:45:08

@mortullus: Ezt butaságnak tartom. Van meleg ismerősöm, aki soha nem babázott.

Csávógyerek 2020.01.05. 19:53:04

10 éves fiúként szerelmes voltam egy gyönyörű kislányba, és mivel ő szeretett babázni, együtt babáztunk időnként. Mondjuk, én főleg tologatni szerettem a babakocsit, de tökéletesen emlékszem, hogy milyen gyengédség fogott el, amikor betakargattam a babáját.

Időközben három gyermeket szült nekem egy hasonlóan gyönyörű nő. A legkisebb gyerek még elég kicsi hozzá, hogy takargatni kelljen, mesélni neki, meg állandóan símogatni. Minden egyes alkalommal, amikor ezek történnek, arra gondolok, hogy már 10 évesen is szerettem volna majd egyszer gyereket. Amikor időnként ezt elmesélem neki, mindig nagyon örül.

Ami engem illet, minden konzervatív szterotípia-papagáj bekaphatja, ha éppen úgy van kedve.

Amineknevetadokelveszik 2020.01.05. 20:17:39

@Örömhernyó: ez inkább az oktatás szégyene :D aki el tud olvasni egy receptet, és képes használni mérleget és mérőedényeket, és tud követni 1-2 mondatos utasításokat, az tud főzni is.
Aki nekem azt mondja, hogy nem tud főzni, az egyből bekerül a retardált kategóriába.
A "nem akar főzni" az OK, abba nem tudok belekötni, de a "nem tud" az durva.

marosy 2020.01.05. 20:18:16

Szarok a gender lobbira.

élhetetlen 2020.01.06. 06:41:25

@Amineknevetadokelveszik: Ez nem az oktatás szégyene, másképp látom a dolgot. Minden második generáció tanul meg főzni. Akinek az anyukája mindig megfőzte, amit kért, és még gyerekestől is átmegy vacsorázni anyuhoz, anyóshoz, ott a feleség nincs motiválva, nem fog főzni igazán. Aztán, mikor a nagyik már nem főznek, anyu meg nem tud, akkor ugrik neki a második generáció a főzésnek. Nem viccelek, csak nagynéniként hol Angliába küldöm a receptet, hol a lány anyjának mondom telefonon. Tök hülye szitu, finom főzelék, amit majdnem mindenki utál. A lány úgy nőtt fel, hogy, ha az kell, menj a Marihoz, majd főz neked. És, ha hazajönnek (már házas), még mindig ideszól előtte, hogy ugye, főzöl. Persze. Az internetes receptek kipróbálásához, ha nem elég élénk az ízfantáziád, egy fél élet kell, nem biztos a sikerélmény.

élhetetlen 2020.01.06. 06:41:38

@mortullus: Óh, azok a híres nemi szerepek. Túl jutottunk azon, hogy egy nő nem tanulhat, nem szavazhat, akkor most jöjjön, hogy egy fiú nem babázhat. “Ha sokat babázik a fiú gyermek, ott már most készüljenek a szülők egy fontos bejelentésre kb. 20-25 évvel később.”. Esetleg gondos, törődő, “babázó”, pelenkázó, játszótérre vivő apuka lesz belőle? És, ha a feleség dolgozik tovább, még a gyerekért is elmegy az oviba, és akár a vacsorát is megfőzi. Kétkeresős családban, ha tehetik, az egyik később megy dolgozni, és lerakja a gyerekeket a megfelelő helyen, a másik korán megy, és korábban szabadul, begyűjti a gyerekeket. Botrányos ez a munkamegosztás. A fiú ne babázzon, és, ha nem babázik, akkor megfelelő férfi lesz, aki apaként sem babázik, az az anya dolga. Ja.

CCnick 2020.01.06. 08:08:34

@élhetetlen: "Minden második generáció tanul meg főzni."

Nagyanyám tudott főzni. Anyám/apám tud főzni. Én tudok főzni az asszony is tud főzni. Valami nem stimmel az elméletedben :)

CCnick 2020.01.06. 09:07:28

@élhetetlen: Én nem babáztam gyerekként. mégis "gondos, törődő, “babázó”, pelenkázó, játszótérre vivő apuka " vagyok aki nem csak elmegy a gyerekért az oviba hanem el is viszi reggelente és a vacsorát is (a többi étkezés mellett) általában én főzöm.

Ma az elméleteid nem igazán működnek.

élhetetlen 2020.01.06. 13:32:42

@CCnick: Csak annyit írtam, hogy attól, hogy egy fiú babázik, nem biztos, hogy homoxesuális lesz, amire a “már most készüljenek a szülők egy fontos bejelentésre kb. 20-25 évvel később.”szöveg célzott. “esetleg gondos, törődő…”. Eddig érted? De ez nem jelenti azt, még csak nem is sugallja, hogy CSAK az a férfi lehet gondos, törődő… , aki babázott gyerekkorában. Mi nem passzol ezzel az “elmélettel”?

élhetetlen 2020.01.06. 14:35:58

@CCnick: Ez sem ment át! “tapasztalatom szerint az 1980 körül született nők se tudnak főzni”. Arra utaltam, hogy, ha valaki nem tud főzni, az nem az oktatás szégyene, és nem is születési dátum függvénye. Ez meg egy egyszerű meglátás, “mikor a nagyik már nem főznek, anyu meg nem tud, akkor ugrik neki a második generáció a főzésnek”, mármint a nagyihoz képest második generáció. És ez sem jelenti azt, hogy valaki nem tudhat főzni, ha az anyja tud, csak azt hiszem, kekecet reggeliztél. Nem baj.
Más. Kis gyerekeid vannak, írod. Nem tudom, találkoztál-e már pipiccsel. Feldobja a húsvéti reggelit. Kelt tészta, kb. 15 centis vékony rúddá sodorva, egy csomót kötsz rá, egy rövidebb, és egy hosszabb kilógó résszel. A rövidből lesz a fej, csőr, a hosszabbikra rátenyerelsz, és bevagdosod faroknak. A szem eredetileg bors volt, de, ugye, az nem megy, hogy kicsim, előbb kapard ki a madárka szemét, és csak utána edd meg, így megsütöm, és csokiból cseppentek szemet. Ha nem túl édes tésztát csinálsz, akkor jó vajjal, lekvárral is, de jó a sonkához is. Képet találsz a kutyatlanul.blog.hu/ -n, ha legörgetsz a húsvétig. Ha már ismerted, akkor így jártam.

CCnick 2020.01.06. 19:22:05

@élhetetlen: "Csak annyit írtam"

Nem csak annyit írtál. nem kell sokat visszagörgetni.

élhetetlen 2020.01.06. 21:27:51

@CCnick: Miért, mit írtam még, ami az utólag írtaknak ellentmond?

CCnick 2020.01.06. 21:28:03

@élhetetlen: kevesebbet kellene magyarázkodnod ha elsőre megtanulsz értelmesen fogalmazni barominagy általánosítások és fantáziák dobálgatása nélkül.

élhetetlen 2020.01.06. 23:26:28

@CCnick: Nem magyarázkodtam, csak magyaráztam . Kis különbség. Te írj sms stílusban, én még fogok körülíró mondatokat is írni, sőt, olyan szösszeneteket is, amit végig is kéne gondolni. Sajnálom, biztosan generációs probléma ez is.
süti beállítások módosítása