2020. jan 03.

Segítség! A kisfiam babázik?!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Segítség! A kisfiam babázik?!

child-1864718_640_1.jpg

Nemi identitás és nemi szerepek. Már úgy születünk, hogy tudjuk, kisfiú vagy kislány szerepben kell léteznünk vagy a megszokás és tanulás alapján sajátítjuk el? Szerintem mindkettő egy kicsit. Sok dolog kódolva van a DNS-ben, más dolgokat pedig út közben szedünk fel. Már egész csecsemő korban elkezdődik a tanulásunk, hiszen már az apró babákat is úgy öltöztetik, hogyha kisfiú, akkor kék, ha kislány, akkor rózsaszín. Aztán ez egyre jobban kicsúcsosodik.

Szokták mondani, hogy az vagy, amit megeszel. Ez áll a játékra is? Az vagy, amivel játszol?

A színeken kívül számos alkalommal megkülönböztetjük a két nemből való csecsemőket., Hogyan illik viselkednie a különböző nemű gyerekeknek, mivel játszhatnak, mit viseljenek, mit kell tenniük.

Egy kisfiú nem hisztizhet. Hallottam múltkoriban. Mért? Neki is ki kell adnia valamilyen módon a frusztrációját, tudtunkra adni, mit szeretne. Vagy csupán azért, mert fiú, keménynek kell lennie, morózusnak, mindent elviselnie? Ha kislány lenne, akkor joggal hisztizhetne?

Egy kisfiú ne babázzon és ne szeresse a rózsaszínt! Egy kislány hordjon szoknyát, csak babázzon! Miért? Sokan rögtön a szívükhöz kapnak ijedten e sorokat olvasva. Milyen fiú lesz abból aki babázik?Milyen lány lesz az, aki autózik? Ugyan olyan férfi, mint abból, aki nem babázik, csak kicsivel több gyengédséget, empátiát bír majd kifejezni talán. Nem attól lesz valaki férfiasabb, mert autózik és messziről elkerüli a babákat. És ugyan olyan felnőtt nő lesz az autózós kislányból, mint aki babázott csak. 

Szerintem nettó butaság, hogy ennyire kőbe van vésve, melyik nem mivel játszhat... Ha kisgyermeke születik vagy netán kistestvére, akkor rögtön nagy hasznát venné a babázós korszaknak az az apróság. Attól ő még fiú marad, mert a saját gyermekét meg tudja majd fogni, etetni, pelenkázni, dajkálni ijedség nélkül. Régebben valahol olvastam is erről egy érdekes cikket, de ha megfeszülök, sem tudom, hol. Pedig nagyon jó volt. Levezeti, hogy egy kisfiúnak is szabad babáznia, gyengédséget kimutatnia, attól nem lesz kevésbé fiús, férfias később. Ahogy a lányok is utálhatják a rózsaszínt, a szoknyát és a Barbie babákat. Attól még jó anyák lehetnek, mert autókkal játszottak szívesebben. Én kifejezetten rühelltem a szoknyát, fára másztam, imádom a kéket, utálom a rózsaszínt és sokszor fiúkkal játszottam. Igen, autósat. Szívesebben mint buta babákkal, bár utóbbival is játszottam, igaz ritkábban. És van férjem, három gyerekem, hordok felnőttként szoknyát, igyekszem nőies lenni. Milyen hátránnyal indultam lányként, nőként az életbe úgy, hogy nem voltam babázós? Semmilyennel. Előnyömre vált? Talán. Tudok pecázásról beszélgetni, fára mászni (ha nem húz le a nemesebbik felem) és bizony az autók hidegen hagynak most, csak guruljanak alattam és kész (igaz vezetni nem tudok). Meghatározza az életem az, amivel játszottam? Kicsit sem! Esetleg annyiban, hogy merek elvonatkoztatni, merek férfias témákba is beleszólni, ugyanakkor a nőies témákat sem vetem meg. 

baby-623417_640.jpg

Szóval nálunk szabad a vásár, fiam játszhat autóval, dinókkal, babakonyhával és babákkal is. Ahogy lányaim szintén játszhatnak autókkal, dinókkal, babakonyhával és babákkal is. Nem ez határozza meg őket. Nem ettől lesznek nőiesebbek vagy épp férfiasabbak. Hozzá tesz a személyiségükhöz, színesebbek, tájékozottabbak, nyitottabbak lesznek. Iránymutató csupán, hogy milyen színt viselünk és szeretünk, milyen játékkal játszunk. 

Szomorú vagyok, ha azt látom, le van egy csemete korlátozva játék ügyileg. Rászólnak, ha olyat vesz kézbe, ami nem kifejezetten az ő nemének szól. Egy kislány is szívesen játszhat kockákkal, építhet, világokat álmodhat meg, ahogy száguldhat is azzal a kisvonattal, akár szuperhős is lehet. Egy kisfiú is főzhet a babakonyhában nagy szívesen, talán szakács lesz. Nem ettől lesz kevésbé fiús vagy lányos. Hagyjuk kibontakozni, azzal játszani, ami a fantáziáját színesíti. Talán későbbiekben nagy hasznát fogja venni. Egy babázos kisfiú lehet, hogy éppen gyermekorvos lesz vagy a világ legjobb, legodaadóbb apukája, ahogy egy lány is lehet autóversenyző és anya is egyben. 

Ti mit gondoltok erről? Meghatározza a gyermekként szívesen kézbe vett játék az életünk, a nemünkhöz való hozzáállásunk? Sőt, tovább megyek. A korábban szívesen játszott játék a nemiségünkkel is kapcsolatban áll? Esetleg ettől érdekelhet egy fiatalt a saját neme az ellenkező helyett? Én utóbbiban nem hiszek.

Kéretik az utolsó kérdésemre normális hangnemben, nem gyűlölködve válaszolni, mert úgy is törlésre kerül, ha nem így lesz. Köszönöm!

ReAd-blog

#játék #család #gyerek #téma #blog #blogbejegyzés #kisfiús #kislányos

brothers-457234_640.jpg

 

Szólj hozzá

Anyukás tartalom