Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Kovács Andrea: Mackógyógytorna ​a mozgásfejlődés harmonizálásásra

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a csemetéddel

2019. augusztus 08. - Mayerné Répási Adrienn

covers_549503.jpg

Mikor megszületett Daniella, az első gyermekem, bajban voltam, mikor mit kellene csinálnia, azt jól teszi-e és a megfelelő időben végzi-e. A védőnő, gyerekorvos sokat segített, de szerettem volna nyomon követni én is alaposan a fejlődését, elbizonytalanodásaimat kiküszöbölni valahogy. Akkor mit nem adtam volna ezért a kötetért. Amúgy is sérülékeny, nehéz időszak, ami rengeteg kételytől, önmarcangolástól hangos, nem csak a rózsaszín pillangóktól és örömtől, szeretettől. Jó lett volna egy útmutató, de nem volt. Rengeteg kérdésem jutott az eszembe nap, mint nap, amit nem volt hol megnézni, ez ügyben illetékeseket pedig nem szívesen zargattam állandóan velük. Azt kell mondjam, a könyv nagyon hiánypótló.

67737889_2462942573765742_4236012620684984320_n.jpg

A könyv világos útmutató, válasz a kérdéseinkre, segítő jobb anélkül, hogy hosszú időt lekötne az olvasása. Eloszlatja a kételyeinket, segít és nem azon a tenyérbemászó, "megmondomatutit" módon. Alapos kutatás lehet mögötte és a pici gyerekek ismerete is. 

Könnyen átlátható szerkezet, érthető, világos tennivalók és a hozzá tartozó magyarázat, korcsoportra való lebontások, kivitelezhető feladatokat tartalmaz a könyv. Nagyon jól magyaráz, leírja, hogy mely korban mit kellene nagyjából csinálnia a csemetének, hogyan tudunk segíteni neki a fejlődésben, de azt is írja, hogyha egy kicsit eltér az átlagtól, az sem baj. Lehet, hogy valamit később, míg mást korábban fog tenni a csecsemő, ez teljesen normális dolog. Nincs bűntudatkeltés a könyvet olvasóban, ha valamit nem csinál még a csemetéje. Nem kér számon, nem utasít, partnernek nézi az anyukát a könyv írója. Ennek kifejezetten örültem.

68507306_2462940273765972_7359144900819943424_n.jpg

A legtöbb hasonló könyvnél az illusztrációk, segítő magyarázatok nem működnek, egyszerűen nem látja át az ember, mit kell tennie. Itt jól összehangolták a kettőt és érthető, mi a feladatunk. Az illusztrátort külön dicsérném, mert szépek a képek benne, nem lebutítottak, de túl sem rajzoltak, hogy elvonják a könyv mondanivalójáról a figyelmet.

Igazán remek kis könyv lett. Számos pluszt ad az olvasónak a mozgásgyakorlatokon kívül, táblázatokat, mozgásfejlődésről ad pár tippet... A stílus megnyerő, olvastatja magát. Nincs túlírva, nem nyájaskodik. Igazán szerethető könyv.

Köszönöm szépen az írónak a kötetet. Tovább is adományoztam az engedélyével a védőnői szolgálatnak, ahol a legjobb szerepet fogja betölteni, más anyukáknak hoz majd segítséget. 

Fülszöveg:

E könyvben 21 évnyi tapasztalattal rendelkező gyermekgyógytornász állította össze a gyakorlatokat, amelyek otthon, eszközök nélkül végezhetőek el. A 60 szemléletesen megrajzolt babatorna-gyakorlat mellett számos „hétköznapi” tanácsot, mozgásfejlődési táblázatokat is találnak.

112 oldal 
ISBN: 9786150049717

A könyvelő is ember

web_feature_logo-01.jpg

„Gyermekkori álmom váltom valóra, minden nap”- kezdi mondanivalóját Vörös Rita, aki könyvelő, adótanácsadó-TB szakelőadó és anyuka is egyben. Számomra hihetetlen és meglepő, hiszen a számok nem igazán a barátaim, ő pedig azok között él mindig, ráadásul imádja a munkáját.

 Mesélnél a munkádról, magadról?

Vörös Rita vagyok. Könyvelő - adótanácsadó-TB szakelőadó, vállalkozó és anyuka is egyszerre.  A könyvelőm.hu oldal és a Vörös Könyvelő Iroda tulajdonosa.

Gyermekkorodban is tudtad, hogy könyvelő leszel? Valami hatással volt rád, terelt e felé?

Egy film hatására lettem könyvelő. Gyermekkoromban megfogott egy történet, amiben a könyvelőnek nagy szerep jutott. Akkor eldöntöttem, hogy az leszek és kész. Így is építettem az életem sorról sorra, évről évre. Gimnázium elvégzése után egy két éves mérlegképes könyvelő suliba jelentkeztem. Némi munka után TB szakelőadó - bérügyintéző képzést végeztem.

Reál beállítottságú voltam mindig is, a matematika, a fizika, az informatika közel állt hozzám, így nem meglepő, hogy ez a hivatásom, semmi sem tántoríthatott el ettől.

Miért szereted a munkád?

Szeretek az az ember lenni, akinek a véleményét, tanácsát kikéri a vezető, aki segít a nagy döntések megszületése előtt, aki segít, ha baj van, de akkor is ott vagyok, ha valami jó történik. A könyvelés több a számok bűvöleténél és jogszabályoknál, kicsit pszichológus is vagyok.

Mivel jár az, ha valaki jó könyvelő akar lenni?

Tanulással és tanulással. A folyton változó jogszabályok miatt elengedhetetlen, hogy képbe legyek mindig. Sokoldalúnak kell lenni.

 Saját vállalkozást is indítottál Vörös Könyvelő Iroda néven. Mesélnél róla? Milyen volt önállósodni?

Gyors volt a váltás. Úgy éreztem jó lenne saját lábakon állni. 2012 -ben megérkezett az első csemetém, tudtam, ez az ideális időpont. Az otthon töltött idő alatt lesz lehetőségem meglépni a nagy vágyam, önállósodni. Gyermekem születése előtt 1 hónappal belevágtam a dologba. Nem csak anya lettem hirtelen, hanem vállalkozó is, de nem bántam meg. Szeretem, hogy önálló vállalkozást vezethetek. Igyekszem olyan emberekkel együtt dolgozni, akik nem szükséges rossznak, plusz költségként tekintenek a könyvelőre, hanem megértik, hogy az adótörvényeket nem én hozom, nem miattam ennyi vagy annyi az áfa/ járulék fizetendője, hanem segítő partnerként tekintenek rám.

- Egy jó könyvelő nem csak a számokkal foglalkozik, hanem az ügyfelekkel is, kicsit pszichológus is valahol. Ez mennyire megy neked?

Ez bizony igaz, nem csak a számokkal foglalkozik. Előfordul, hogy az ügyfélből barát lesz, így nem csak a számláit hozza havonta, hanem egy jó kávé mellett azt is elmeséli, ami épp a lelkét nyomja, de ezt is szeretem a munkámban.

konyvelom_logo-01.png

- Szokták az ügyfelek értékelni a munka, a számok, a papírok mögött álló embert, téged? 

Egy jó könyvelő - ügyfél kapcsolat alapja, hogy az ügyfél értékelje a számok, papírkupacok mögött az embert. Az ügyfélnek éreznie kell, hogy egy hajóban evezünk, egy ügyért dolgozunk. Ő, hogy nyereséges legyen a vállalkozása, fejlődjön, én pedig, hogy ennek a nyereséges vállalkozásnak az adóügyei rendben legyen.

- Nagy felelősség és nem csak a számokkal való játék a könyvelés. Ezt hogy tudod elviselni? Hogy tudod kikapcsolni? Hogy nem jár az eszed állandóan a munkádon, az aktuálisokon?

Amikor elkezdtem a vállalkozást, akkor tudtam, hogy nagyon nagy felelősség kilépni a munkavállalói létből és átlépni egy másik létbe, a vállalkozóiba.

Gyerekként is hiperaktív voltam, valamit mindig csináltam, így mindig kattogott / kattog  az agyam, ha nem épp az aktuális határidőn, akkor valami újdonságon. Szerencsére ebben remek partner a férjem. Ő a kreatív a családban, én kocka.

- Van olyan visszajelzés, amit örökre a szívedbe zártál, a munkáddal kapcsolatban?

Igen, minden évben van olyan ügyfél, akivel együtt ünnepeljük az éves zárást. Van olyan ügyfél, aki egy forró nyári napon csak úgy beszalad az irodába egy nagy adag fagyival. Ezek az apró kedvességek, visszajelzések, hogy nem csak a munkámat szeretik, de a sokan munka mögött álló embert is.

- Mit csinálsz, mikor nem dolgozol? Van olyan egyáltalán, hogy ki tudsz kapcsolni? Nagyjából 0-24-ben elérhetőnek kell lenned, ha jól sejtem. 

 Szerencsére ennyi azért nem. Hétvégén - ünnepnapokon nem dolgozom.  Muszáj pihennem olykor. Ilyenkor a családdal vagyok, gyerekekkel biciklizés, lovaglás, játék a teendőnk. És nyáron van két hét, amikor tényleg kikapcsolódom, valamilyen vízközeli helyen pihenünk közösen, ekkor semmi mással nem foglalkozom.

- A családod mennyire toleráns a munkáddal kapcsolatban? Kedvelik? Tudnak segíteni valamiben?

A gyerekek beleszülettek a rendszerbe, tudják, hogy minden hónap 12.-én és 20.-án, és májusban az éves zárás idején „anya többet dolgozik”.  Még a nyaralást is úgy szervezzük, hogy 20-a után 12-e előtt mindenképp. Ha mégis valaki lebetegedne a két dátum körül, anyukám vagy a férjem mindig segít.

- Hogyan tudod a munkát, a családot, a háztartást összeegyeztetni? Mi kell hozzá, hogy megfelelő arányban és mindegyikre elég időt tudj fordítani? Időmenedzselés?

Igyekszem ezt a hármat egyensúlyban tartani. Nem mindig egyszerű. A hét év alatt nagy gyakorlatra tettem szert és persze kell hozzá egy jó férj is, aki besegít.

. Mit kap az, aki hozzád betér, téged választ könyvelőnek?

Számomra fontos, hogy az ügyfél elégedett legyen, visszatérjen hozzám, de míg ott van, addig is jól érezze magát. Ezért egy külön kis gyereksarkot is kialakítottam. Minőség, precizitás, megbízhatóság.

67975374_482111172576921_236370518658252800_n.jpg

67426792_653734615037917_3376575040391741440_n.jpg

- Mit gondolsz, hol fogsz tartani 10 év múlva? Ebben a munkakörben dolgozol majd még? 

Szeretem az irodám, így ahogy van, nem vágyom ennél nagyobb irodára sok könyvelővel, alkalmazottal. Az iroda fejlődése természetesen adja, hogy szükség lesz bővítésre, de a családias jelleget túllépni nem fogjuk. Tapasztalataim szerint és ügyfeleim szerint is egy nagy irodában a futószalagon jövő menő ügyfelek elvesznek, nem alakul ki egy bizalmi viszony. Ami egy kisebb irodában könnyebben kialakul. 

Kevesen mondhatják el magukról, hogy amit megálmodtak szakmának, a gyerekkori álmukat, azt valóra váltották, nem tántorította el semmi őket, nem írt le az életük vargabetűket. Így mást el sem tudok képzelni.

 

Vörös Könyvelő Iroda

Több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk a számvitel, az adózás, valamint a könyvelés területén. Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy az adójogszabályok csak nekünk egyszerűek. Így igyekszünk közérthetően kommunikálni írásban és szóban is ügyfeleink felé a jogszabályi változásokat. Ügyfeleinkkel közösen, együttműködve, a törvényes keretek között törekszünk vállalkozásaik adóoptimalizálására. Így Ön nyugodtan koncentrálhat vállalkozásának fejlődésére,  mert irodánk folyamatos , naprakész, megbízható, tájékoztatást nyújt vállalkozása vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

ReAd-blog

 

 

 

 

Azok a bizonyos ruhadarabok, melyek sosem mennek ki a divatból

 

Gyerekkorom kedvenc ruhadarabja a kockás ingem volt, egy mellény és egy farmerdzseki. Nem most volt már, de e három ruha még mindig nem ment ki a divatból vagy ha igen (én nem vettem észre), gyorsan vissza is lopódzott újra. Most kettőről írok csak, a harmadik, a mellény egy külön bejegyzést kap a későbbiekben.

kockas-ing-kopott-hatassal-es-hosszu-ujjakkal.jpg

Fotó: Bonprix

Nézzük az előbbit. Egy kockás ing takar, kényelmes, puha, figyelemfelkeltő, vadóc. Egyfajta életérzést is megtestesít. Maga a stílus. Össze tudtok öltözni a pároddal, gyerekekkel akár. Szabadidő eltöltésére nagyon praktikus ruhadarab zsebeivel, kényelmével. Jól megválasztott kiegészítőkkel lehet vagány, rockeres, de nőies, csinos is. Illik hozzá sportcipő, de egy telitalpú, bakancs, balerinacipő sem akadály. Hosszabb változatban vagy rövid derékkal, fodrosan, esetleg bővebben. Övvel kihangsúlyozhatod a derekad, anélkül pedig elbújhatsz benne, mikor nincs kedved megmutatni az alakod. Kevés ennyire praktikus ruhadarab van, amit sokoldalúan ki lehet használni. Én imádom. Be is kell szerezzek egyet már a régi helyett.

hosszu-kockas-bluz.jpg

Fotó: Bonprix

A farmer örök ruhadarab. Akárhány éves is vagy, mindig jó választás. Szegecses, flitteres, rojtos, szakadt, sikkes, alakra szabott, bő, rövid, színes, mintás...

farmerdzseki-csipkebetettel.jpg

Fotó: Bonprix

Hinnéd vagy sem, farmerból készítenek cipőt, de estélyit is. A farmerdzseki szintén az a ruha, amit bármikor, bárhol el tudok képzelni. Kinézetének csak a képzelet szab határt. Magad is díszítheted, hogy személyesebb, jellemzőbb legyen rád. Nadrághoz, szoknyához hordható. Bármilyen cipő, szandál nem akadály számára, még papuccsal is hordható. Vannak olyan ruhadarabok, amik a szabvány mérettől eltérő embereknek nem állnak jól.

sztreccs-farmerdzseki.jpg

Fotó: Bonprix

Szerencsére a farmerkabát nem ez a kategória. Egy roppant előkelő vagy csinosan öltözködő vállalkozó hölgyön ugyan olyan jól mutathat, mint egy punk fiatalon vagy egy motoros rockeren. Éljen, éljen. Egy ruhadarab, ami eltörli a kor, stílus, a nem és anyagi javak, a különböző státusszal rendelkező emberek közötti különbséget. Univerzális! Strapabíró és nagy munkabírású. Ez az a ruhadarab, amit jól kihasználhatsz, évekig hordhatod, ha jó minőségűt választasz belőle. Van még ilyen ruhadarab, ami ennyire kihasználható és sokoldalú?

Személyes kedvencem egy nagyon nőies, farmer zakó, amit előszeretettel hordok. Na és a legújabb kedvencem egy farmer estélyi kalocsai mintával díszítve. 

66968948_2440456139347719_3649735793640996864_o_1.jpg

Fotó: Picikék fotó            Ruha: Adryproject           Dekoráció: LizArt Decor - Filc- és papírvirágok

Tudtad?

A farmernadrág eredete a 19.századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták, de a 20. század második felében – az 1960–70-es évektől – már divatcikk lett és más ruhadarabokat (szoknyákat, női ruhákat, zakó vagy dzsekiszerű kabátokat), sőt cipőfelsőrészt, táskát is készítettek a farmerszövetből. Ma a szabadidő-ruházat és a hétköznapi viselet szerves részét képezi. -Wikipédia-

Neked van ilyen kedvenc ruhadarabod, amitől sosem válnál meg vagy egy kultikus, soha el nem felejthető ruhád, mely örök emlék marad?

ReAd-blog

#ruha #Bonprix #kabát #dzseki #famer #kultikus #kedvenc #ing #kockásing #emlékek #ajánló #nemszponzorálttartalom #blog #bloggerélet #life

 

A test éke

Tetoválás vagy piercing?

tattoo-artist-556036_640.jpg

Egy jól megválasztott testékszer vagy tetoválás öltöztet, kifejez. Bevallom, nekem egyik sincs. Nem idegenkedem tőle, de úgy hozta az élet, hogy egyik sem található meg rajtam. Még! Talán egyszer sort kerítek rá.

Bloggerképző 30 napos kihívása egyik elmaradt bejegyzését hozom ma, ahol a piercing és a tetoválás témakörét járom körbe saját szemmel, egy kis személyes feelinggel.

Kislányként néztem, amint nevelőapum hatalmas tetoválásai néha életre keltek, annyira élethűek voltak. Akkor megfogadtam, hogy nekem is lesz egy olyan, ami hozzám tartozik, valamit jelent nekem. Azóta sem találtam meg azt a tetoválót, akinek a munkáit el tudnám képzelni magamon. Kétszer jutottam közel ahhoz, hogy tetoválásom legyen. Első körben nem vállalta a tetováló művész az általam kitalált parányi figurát. Neki nem volt túl nagy kihívás és parányinak tartotta, mást szeretett volna rám varrni, ami nekem nem jelentett az ég egy adta világon semmit, így nem mentem bele. Másodjára a tetováló hölgy munkái megfogtak, megvolt az időpontom is hozzá, de le kellett mondanom betegség miatt. Azóta sem gyűjtöttem elég elszántságot, hogy új időpontot kérjek. Álmaimban már megvan az a tetoválás, ami rám fog kerülni. Jellemez engem, jelentéssel bír és tudom, hogy imádnám örökre. Nem takargatnám és nem szédülnék ki belőle egy idő után, ízlésváltozás vagy a kor haladtával. De hogy mikor kerül rám, azt nem tudom.

tattoo-1057451_640.jpg

Beavatlak a nagy titokba, elmesélem milyennek képzelem a tetoválásom. Egy minimál színes tetoválás, egy tündér tollat tart a kezében és könyvet, fölötte pedig gyerekeim nevének kezdőbetűi lebegnének és talán fa, madarak is lennének benne. Eddig jutottam a megálmodással, már csak életre kellene keltenem és magamon hordani örökre. A másik kérdéskör a hová? Olyan helyre, amit csak kevesen látnak, eldugható? Akkor mi értelme van, ha nem vagyok rá büszke és nem láthatja senki? Viszont ha nyílt helyre tetem, akkor bizony utol ér a megkülönböztetés, mert más vagyok. Sokan még mindig belefutnak abba, hogy meglátják a tetoválásukat és leírják őket, elítélik. Szóval nem könnyű helyzet, hiszen egy életen át hordom majd magamon. 

Van olyan ismerősöm, akinek rajzoltam valamit és magára tetováltatta. A sajátomat mégsem tudom megrajzolni, valahogy nem megy. Talán egyfajta lelki gát. Még nem érettem meg a saját tetoválásra. Fiatalabb koromban rengeteg tetoválást, szimbólumot rajzoltam. Hol papírra vetettem őket, máskor alkoholos filccel magamra. Szerettem az eredeti motívumokat, a stilizált figurákat, az állatmintákat, a fura szimbólumokat. De mikor volt az már. Most jobban meggondolom, mi kerüljön rám.

beautiful-1867374_640.jpg

Piercing a középsuliban nagy divat volt. Nem féltünk semmitől. E.Ü iskola révén egymásnak szúrtuk a fülbevalókat, orrpiercinget, köldökékszert. Volt nekem is az orromban, de csak olyan betehető, mágneses. A köldökpiercing is nagyon tetszett akkoriban, de úgy alakult, hogy végül magamnak nem szúrattam. Nem tudom miért. Most pedig a legközelebbi piercing, ami van, az férjnek van a szemöldökébe, ha nem veszi ki. Már nem vonz annyira. Valahogy a mű, nem saját testrészektől, tartozékoktól kitör a frász. Máson tetszik. Magamon tudom, hogy nem bírnám elviselni, pont úgy, mint a műkörmöt, szempillát, hajat sem. Ez van. De tetszik. 

Egy szó is száz, a te tested, a te döntésed!

Te határozol arról, mi legyen vagy ne legyen rajta. Ha úgy választasz, tetoválásod lesz, nézd meg ki készíti, milyen körülmények között, hogyan. Legyen számodra jelentése, amit 20 év múlva is ugyan úgy fogsz szeretni. Ha piercinget szeretnél, akkor pedig azt viseld, de bátran és büszkén, nem dugdosva! Dönts jól!

Körbejárhatnám a témát bővebben, hogy milyen a jó tetoválás, hol érdemes csináltatni és milyen körülmények között, kivel, de úgy érzem nem én vagyok a téma szakértője, így nem teszem. Inkább kérdezek.

Neked van tetoválásod, piercinged? Olyan lett, amilyet szerettél volna? Elégedett vagy vele? Ért már hátrányos megkülönböztetés? Van kedvenc mintád, amit majd magadra szeretnél tetováltatni vagy hely, ahová piercinget tetetnél? 

Végezetül egy kis Wiki: 

tetoválás során az emberi vagy állati bőr pigmentálását változtatják meg a bőrrétegekbe vitt színezőanyagok segítségével a legkülönbözőbb célokkal, mint például a test díszítése, a törzsi hovatartozás jelzése, esetleg az azonosítás. A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, korát kb. 5000 évesre becsülik. Bőre párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatokkal volt díszítve.A tetoválás szó eredete a tatau polinéziai szóra nyúlik vissza. A szó Tahitiből terjedt el világszerte, első ízben Joseph Banks természettudós jegyezte fel 1769-ben, Cook hajóján, az Endeavour-on. A 18. században a tattaow és tattow írásmóddal igyekeztek a szó fonetikáját visszaadni. A Cookot követő utak tengerészei terjesztették el mind a szó használatát, mind magát a tetoválást is Európában.

ReAd-blog

blond-1840386_640.jpg