Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Jó tanács, kell vagy sem?

2019. augusztus 03. - Mayerné Répási Adrienn

michelangelo-71282_640.jpg

Neked van olyan nevelést segítő könyv, praktika, ami bevált? Követsz olyan blogot, embert, akinek a tanácsai mindig alkalmazhatók? Szoktál kérdezni kisbabás ismerősöket, közeli anyukákat a mikéntről, hogyanokról?

Nagyot változott a világ az elmúlt évek alatt. Korábban egy kismamának, frissen szült anyukának korelődei az édesanyja, az anyósa, a nagymamák segítettek eligazodni a kisbabás időszakban. Az orvos, védőnő szava szent és megvétózhatatlan volt. Ma már kis túlzással a vízcsapból is ezek a segítő ötletek folynak boldog-boldogtalantól. Mindenki (is) ért a gyerekneveléshez, még az is, akik sosem tanulta és még nem volt gyereke, azt sem tudja, mi fán terem egy kisbaba. Az internet bugyraiban pedig "jobbnál-jobb" tanács megtalálható két kattintással. Hogy azok sokszor egymásnak ellentmondó dolgok? Az bizony előfordul. Az fb és más közösségi oldalak csoportjaiban, a játszótéren, a védőnőnél, de még egy bevásárlás alkalmával is. Sok oldalon, a blogokon is számtalan segítő és kevésbé segítő szándékú tanácsot kaphatunk. Valahol jó ez, hiszen ha valamiben egy apró kétségünk támad, nem hívjuk rögtön az orvost, védőnőt, papot, nem hordunk ki lábon nyolc szívrohamot. Viszont néha rettentő nagy butaságokat reklámoznak, tanácsolnak az emberek. 

Arról nem is beszélve, mikor a jó pár évet tanuló orvos tanácsát megvétózva egy fél éve anyuka segítő ötletét hallgatjuk meg inkább. Vagy már alapból el sem jut a bizonytalan anyuka az orvoshoz, hanem közösségi oldalakon, fórumokon tájékozódik inkább, hozzá nem értők körében, azok tanácsát készpénznek véve. Óriási baj is lehet belőle! Az orvos sem tévedhetetlen, viszont nem keveset tanul azért.

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra." -mondta Geszti

A jó tanács is hasonló. Mindenkinek van, de nem mindenkiét kell elfogadnod, használatba venned!

toy-ducks-535335_640.jpg

A nevelés az a dolog amihez mindenki ért, az is, aki gyereket sem látott még. A világ ontja magából a nevelést segítő könyveket, blogokat, magukat kinevező"szakértőket" Hogyan altassunk, etessünk, fegyelmezzünk vagy sem...  Hogyan lesz csemeténk tökéletesen jól nevelt, boldog. Csak azt felejti el az olvasó, hogy minden gyerek, élethelyzet, a család dinamikája más. Nem lehet a sablon dolgokat minden gyerekre ráhúzni. Jó, ha van egy irányvonal, ha lehet próbálgatni, melyik baba hogyan alszik el legkönnyebben, egy csapás, amin elindulhatunk. De mikor valaki kijelenti, hogy ez az egy lehetőség, az ő általa kitalált a jó, és minden gyerekre ezt kéne alkalmazni, attól sikító frászt kapok. Arról nem is beszélve, mikor kimondja valaki magáról, hogy szakértő, mert fél éve anyuka és neki beváltak ezek a praktikák. Nem, nem. A szakértő is tanul, képzi magát évekig. 

Sokszor kérdeznek engem is kismamák, még első gyerekes anyukák (akik még bizonytalanok), csak azért, mert nekem már három manóm van. Azt szoktam mondani, hogy szívesen elmesélem, miket próbáltunk ki, mi jött be nálunk és mi nem, de ugyan ez az ő gyerekére nem biztos hogy megfelelő lesz. A saját képére, a családjukra, gyerek vehemenciájára kell szabni. Annyi mindentől függ, neki megfelelő lesz-e. Millió dolgot kipróbáltam már magam is. ami az egyik gyerekemnél bejött, a másiknál nem. Nem kívánok gyereknevelési tanácsadó lenni sosem. Örülök, ha mi is elevickélünk a zavaroson úgy, hogy mindenki él, boldog. 

Néha ezek a praktikák, könyvek, tanácsadók csak elbizonytalanítják az édesanyákat. Úgy érzik, egy rakás szerencsétlenségek, mert ez sem megy, az sem megy. Nem értik, nekik miért nem jó? Mert minden gyerek, anya, helyzet, család más, így más fog bejönni neki. Attól, mert a szomszédnak sikeres választás volt, nekem nem biztos, hogy az lesz. Próbálgatni kell, olvasgatni, aztán saját magunkra szabni. Nem szabad készpénznek venni minden jó tanácsot. Szűrni, átszabni, mint egy túl nagy ruhát. Előbb-utóbb megtalálod a nektek megfelelőbbet!

Addig is, nézd meg, kitől fogadod el a tanácsot, hol! Mitől szakértő? Mit tanult? Van gyereke? Ő a tanácsai által nevel, él? Beválnak az ötletei vagy rosszul érzed magad tőle? Szűrd meg, kire hallgatsz. Te vagy az édesanyja, édesapja, te tudod a legjobban, hogy csemetédnek az jó vagy sem! 

ReAd-blog

people-1636304_640.jpg

 

Talán éhes vagy?

Tíz kedvenc ételem

platter-2009590_640.jpg

Bloggerképző 30 napos kihívása tegnap véget ért nagy bánatomra, de hozom szép lassacskán az elmaradó bejegyzéseket. Ez is egy ilyen. Gonosz vagyok és direkt ebédre időzítem. A mai téma pedig nem más, mint a tíz kedvenc ételem. Tudnék én felsorolni annyit, de annyit, de végül maradok a tíznél. Mi tagadás, imádok enni. És sajnos nem épp diétás fogások a kedvenceim. Pedig az itt felsorolt ételeket minden nap és minden napszakban meg tudom enni, kivétel nélkül. Nem vagyok finnyás. Pár dolog az, amit nem eszek csak meg. Igyekszem mindig mindent megkóstolni, aztán ha nem jön be, nem eszem meg. Így esett, hogy ettem már tevét, polipot, de rákot is. Amitől nagyon irtózom az a kagyló, kutya-macska, szem, csiga, béka. Ezeket kikerülöm inkább a békesség kedvéért. 

10.helyezett

Nézzük csak. Ha valami nagyon könnyű, finomat, egyszerűt ennék, ami hamar elkészül, kevés befektetett energiával, akkor a cukkinis tészta jut eszembe rögtön. Fél óra alatt összedobható étel. Igazi nyári finomság. Nálunk a tészta amúgy is nagy kedvenc bármilyen formában. Ennek az ételnek az a legnagyobb előnye, hogy nem kell más hozzá, csak főtt tészta, cukkini, hagyma, tejföl, párizsi kockák vagy sonka kockák és fűszerek. 

zucchini-2054823_640.jpg

9.

Lecsó, de csak tarhonyásan. Tojásosan nem az igazi. Nagyon jó kis étel ebédre, vacsira, de még reggelire is. Finom, friss hozzávalókból, egyenesen a kertből. Az igazat megvallva csak pár éve eszem meg. Ráadásul a gyomorsavam annyira nem szereti, így csinyján kell bánnom vele.

8.

Jó magyaros szokás szerint a rántott hús. Csirkéből vagy disznóból, az mindegy. A bunda lehet a megszokott vagy némi csavarral is(sajt, kornflakes, szezámmag, fokhagymás, zöldfűszeres, paprikás, palacsintatésztás)

fried-chicken-250863_640.jpg

7. 

Madártej. Bármennyit megennék belőle. Édes-hűs-habos finomság. Tudtad, hogy már mikróban készíthető változat is van? Meglepő. Nem? Én azért maradok a hagyományos formánál azért. 

6.

Aranygaluska. Tudom nem ér az összes édességet felsorolni, de ez kihagyhatatlan. Finom krémmel, dióval. Ide vele nekem egy nagy tányérral.

5. 

Borsóleves. A leveseket úgy általában szereti a család. Kevés kivétel van. Talán a friss borsóból készülő borsóleves a legfinomabb a világon. De fel tudnám sorolni a gulyáslevest, halászlét, tojáslevest, húslevest, krémleveseket is ugyan így...Levesesek vagyunk, na.

pea-soup-2786118_640.jpg

4.

Férjem által készített marhapörkölt kihagyhatatlan. Nem is merészeltem volna kihagyni, mert még megsértődik a végén. De tényleg istenien készíti. Én nem is merek marhapörit főzni, ezt meghagyom neki! Bárkit megkérdezhettek, aki nálunk járt már és megkóstolta, megnyalta mind a tíz ujját!

3.

Már azt hitted, halas étel nem is kerül a listámra? Dehogynem! Imádom a lazacot! Hamar kész, szálka mentes, nincs erős hal íze és finom simán párolva, citromosan, tejfölösen, paradicsomosan, bundában vagy anélkül, vajjal párolva...Majdnem, mint Gombóc Artúr a csokival, bármilyen formában jöhet, bármilyen körettel vagy anélkül is. Mindennap meg tudnám enni, csak ne lenne ilyen drága.

salmon-1238248_640.jpg

2.

Már majdnem az első helyezett jön, de még nem teljesen. Krumplis tészta. Egyszerű étel, de nem is akárhogy eszem csak meg. Házilag gyúrt tésztával, hagymás lébe beletört krumplival az igazi csak! Ez van.

1. Az első számú, a legeslegeslegnagyobbkedvencem (direkt így egybe) pedig a rakott hús. Bizony. Nem holmi rakott krumpli, hanem rakott hús. Krumpli, hagyma, hús, rajta kolbászkarikák és szalonna, mindez összesütve. Bármikor és bármennyit meg tudok enni belőle.

ice-1786311_640.jpg

Igaz nem étel, de alapanyag. Egy infó rólam. Minden gyümölcsöt szeretek és megeszem. Ez alól talán az avokádó az egyetlen kivétel. Nincs olyan gyümölcs, amit ne ennék meg bármilyen formában. A másik ilyen alapanyag a sajt. Imádom a sajtokat. Lehet kemény, érettebb, nyomós, ízesített, füstölt. És a rengeteg féle főzelék is kimaradt, meg a finom krémlevesek, gombapörkölt, húsok különféleképpen elkészítve, zserbó, mézeskrémes...

Neked mik a kedvenc ételeid?

Na és akkor együnk!

 ReAd-blog

food-2803655_640.jpg

A képek mindegyike Pixabay

 

Ünnepeljünk!

sparkler-839831_640.jpg

 

Mikor elkezdtem az év elején ezt a blogot, remélni sem mertem, hogy ennyi látogatót fog vonzani. Még a kezdetek kezdetén megfogadtam, nem blogszülinapokat fogok ünnepelni, hanem mérföldkövek elérését. Ez pont egy ilyen! 

Érdemes ünnepelnem. Másnak ez a látogatószám és a követőszám semmi, de nekem mindent jelent! Köszönöm szépen mindenkinek aki véletlen vagy készakarva erre járt és beleolvasott egy-egy bejegyzésbe!

67700082_2448820905177909_7021334534599737344_n.jpg

Kihozni az életedből, önmagadból a legtöbbet, talán a legnehezebb feladat

Csáti Tamás · Hidvégi Anita: Ez ​az egy életem van! Kihozom magamból a legjobbat?

covers_538542.jpg

 

Ezt a magánkiadásban megjelenő könyvet a két írójától kaptam közvetlenül. Ezúton is köszönöm nekik a bizalmat. Nem lehet egyszerű kitalálni, megírni, majd teljes hitünkkel útjára bocsátani azt, ami hosszú ideig kitöltötte az életünk. A legféltettebb titkaink, érzéseink, gondolatvilágunk ország-világ, idegenek elé tárni úgy, hogy még csak sejtésünk sincs arról, milyen lesz a fogadtatás.

Hozzá teszem, nem vagyok a lelkizős, útkereső, spirituális ember, így a célközönség roppantul nem én vagyok. Hogy miért is vállaltam ennek ellenére a könyv olvasását, a recenzió megírását? Anita nagyon szimpatikussá vált a rövid egyeztetések alatt, a borító, a fülszöveg pedig csábító. Igyekszem magam is úgy élni az életem, hogy csak a jót lássam meg, arra összpontosítsak, de nem mindig megy. Egy nehéz, hosszú és sötét időszakon vagyok túl, úgy éreztem, most kell, jól jön ennek a könyvnek a mondanivalója, útmutatása. 

Könyörtelen leszek, annak ellenére, hogy a két író szimpatikus, kedves ember. Sok részletben bele írták maguk a könyvbe apró történeteikkel, de gondolataikkal, meglátásaikkal is, ezért szerettem. Érezhető a könyv mögötti két ember jósága, boldogsága, pozitivitása, együttes szeretetük. Szerettem a hitüket. A könyv mondanivalója, "Hozd ki magadból a legjobbat!" is olyan frázis, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Törekedni kell arra, hogy a jót emeljük ki, vonzzuk be, lássuk meg. A lehető legjobban érezzük magunk. Egy életünk van, azt éljük le jól, élvezhetően, boldogan. Erre koncentráljunk elsősorban, ne a rosszakra.

Ehhez jó dolgokat tár elénk a páros, ötletek, tippek szintjén. Mesélnek életükről, útkeresésükről, szerintük hogy találd meg a lelki boldogságot. Ők miként látják a világot, hogy érték el a jelenlegi belső békéjüket hosszas viszontagságokon át...

De nem tudok elmenni a könyv hibái mellett sem. Csapongó. Néhol elvesztettem a fonalat. Szép gondolatok, szép ötletek, jó meglátások, de nincs jól tagolva, egyszerűsítve a könyv. Azt vettem észre, hogy a belső éntől eljutottunk Istenig majd Buddháig és elvesztem. Túl sokat akartak írni, sok emberen segíteni. Kellett volna egy korrektor, aki megregulázza, megszelídíti a mondatokat, érthetőbbé, fogyaszthatóbbá teszi, könnyedebbé, olvashatóbbá. Tudjátok, mikor valami fontos, jelentős közlendőtök van, ám annyira gyorsan mondanátok, hogy se füle, se farka nem lesz, a külső hallgatóság nem érti mindig, mit szeretnétek mondani vagy lemaradt az elejéről és nem teljesen vágja, mi van. Itt is valami hasonlót éreztem. Túl tömény. És bizony alaposan bele lehet zavarodni. Nem az a könnyű esti olvasmány, amit kikapcsolódásként választanék.

Viszont a gondolatvilága, a mondanivalója miatt érdemes kézbe venni, fejezetenként fogyasztani, mikor friss az agyunk. Talán én azért is haladtam vele a szokottnál lassabban, mert egy fejezet után meg kellett álljak, emészteni, kitisztítani az agyam, átgondolni az olvasottakat, kihámozni magamnak a lényeget, értelmezni, átértékelni.

 

Fülszöveg:

Sokan, ​sokféle formában meghatározták már, hogy miként lehetünk sikeresek.

Csak azt nem írták le, hogy milyen foglalkozást válasszunk és hogyan találjuk meg a saját válaszainkat a következő kérdésekre..

– Mi legyek, ha nagy leszek?

– Miként érhetem el a céljaimat, álmaimat?

– Mi a sikert biztosító foglalkozás számomra?

– Mi a titka egy életen át tartó boldog házasságnak?

– Mi az értelme az életemnek?

– Van-e létezés a halál után?

– Létezik-e Isten?

Ezekre a kérdésekre kapjuk meg a választ.

A személyre szabott, sikert biztosító foglalkozás megtalálásáról, valamint egy életre szóló boldog, harmonikus pár- és családi kapcsolatról.

Továbbá személyes tapasztalat (halálközeli élmény) és a tudomány segítségével leírjuk, hogy sokkal többek vagyunk, mint aki a tükörben látszik, amikor belenézünk..

Ez a könyv azoknak íródott, akik ezekre a kérdésekre keresik a választ, valamint azoknak, akik ki akarják hozni magukból a legjobbat. Aki (megtalálta, kihozta) már úgy gondolja, hogy megtalálta és megtette, annak nincs szüksége rá. Ajánljuk a könyvet azoknak is, akik valamiért úgy érzik, reményvesztettek, nem tudják, merre induljanak az életükben és hogyan.

Magánkiadás

196 oldal

ISBN: 9786150046594

ReAd-blog