Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Ki mondta, hogy lányok nem lehetnek lovagok?

Holden Rose: Leonardo ​lovag

2019. július 28. - Mayerné Répási Adrienn

 

covers_463000.jpg

Könyvfesztiválon jártam még az ősidőkben (májusban), ahonnan ez a könyv jött velem haza. A kötet szerzője munkásságát már jó ideje figyelemmel kísérem. Jópofa módszereivel, még klasszabb könyveivel fiatal olvasókat nevel, terelget, az olvasás szeretete felé. Sok város, falu iskoláit, könyvtárait meglátogatja egy-egy előadás erejéig, ahol e tevékenységet még nem szerető gyerekeket olvasásra csábítja. Nem csak könyveket ír és eladni akarja őket, hanem tesz a jövő generációjáért, tesz a könyvekért. Talán ez a közvetlenség, példamutatás, az előadásai, a jövő kulcsa. 

Szóval a könyv jött velem haza, itthon nagy tetszést aratva. Középső lánykám rögtön le is csapott a műre. A könyv legnagyobb eredetiségét az adja, hogy a szép színes borító alatt fehér, kiszínezni való borító lapul. A belső grafikák, jópofa rajzok szintén színező és ceruzák után kiáltanak. Lánykám bátran neki is állt megtölteni élettel, színekkel a kötetet. Mindjárt eredeti, egyedi könyvet kapunk így, ugye? Ráadásul kevés könyv (és írója) engedi meg, hogy ily módon nekieshessenek a művének, pedig nagyszerű ötlet. Mindenki a saját képére formálhatja a rajzokat, még jobban sajátjának tekintheti a könyvet. Ezzel meg is adta a löketet, hogy kedvenc könyv váljék belőle, ne csak a polcon porosodjon.

A könyvet egy szombat délután, pecázás közben olvastam fel nekik a kockás plédünkön ülve hangulatosan, a szabadban. Mi ez, ha nem nagyszerű élmény gyűjtés. A történet illet is oda, de bárhol hangulatot csinál rögtön. Anyai szívem repesett, hogy ilyen jó kis elfoglaltsággal töltjük az időnket. Andris, a kétéves legkisebbem még el-elkalandozott a történettől egy-egy bogarat kergetve vagy apa aktuálisan kifogott halát megcsodálva, ám visszatérve. Viki, a rajzoló középsőkém pedig már teljes odaadással hallgatta a történetet fekve, ízlelgetve a mondatokat. Danci, nagylánykám éles meglátásaival tarkította a szöveget néhol. Ő már felfedezte a tanító jellegét a könyvnek, egy-egy intelmet, tanácsot. Élvezettel hallgatták, én pedig növekvő jókedvvel olvastam föl nekik. 

Fiús könyv? Nem! Szerintem élvezetét lelheti benne fiú, lány, sőt még anyuka vagy apuka is. Izgalmas, sodró lendületű, humoros és végtelenül aranyos kis történet. Rövid fejezetei, betűtípusa és annak nagyobb mérete lehetővé teszik a kezdő olvasók lebilincselését is. Bevallom, én is elcsentem, hogy a végére érjek még a gyerekek előtt a történetnek. Kíváncsi voltam és nem bírtam várni.

Leonardo lovag, alias Levente egy kedves, szerethető figura, akivel könnyen azonosulni tud minden gyerkőc. Igazi kis felfedező rosszcsont ő, mint majdnem minden gyerek. Izgalmas kalandokba keveri magát, amik első ránézésre átlagos dolgoknak tűnnek, de mégsem azok.

Együtt élheted át olvasóként vele az elkalandozott szörny keresését, tanulhatsz pár intelmet, mire kell figyelnie a lovagoknak és mi a feladatuk pontosan. Észrevétlenül adja át tudását Leonardo, rengeteg dologról. Nem a tanulságok, tanulnivalók a lényeg mégsem, hanem a könnyed, észrevétlen szórakozás, szórakoztatás, az olvasás, a fantázia megelevenedése. 

Az író fantasztikusan ért a gyerekek nyelvén! Érezhető, mekkora szeretettel készült a könyv. A szókincs, a nyelvezet könnyed, olvasható, ám mégis mágikusan tanító. Nem nézi butának olvasóit, hallgatóit, hanem egyenrangú partnernek tekinti őket. Élénk fantázia, a vicces történések, a szerethető karakterek elevenednek meg a lapokon stílusosan, ironikusan, viccesen, ám izgalmaktól nem mentesen.

Varga Zsoltnak köszönjük a rajzokat! Feldobták a könyvet, még több izgalmat csempészve az olvasandó történetbe.

Szerettük. Újraolvasós könyv mindenképp. Ide nekünk a következő kötetét az írónak! Köszönjük szépen a lehetőséget!

 Azt hiszem, a legkisebb is rá fog kapni az olvasásra.

67535025_2443723002354366_1315861594470612992_n.jpg

Fülszöveg:

Leonardo ​lovag 
…vagy ahogy anyu hívja: Levente, 
egy nemes küldetést teljesít.

Főleg hétvégén áll szolgálatba, 
amikor nem kell suliba menni.

Elfeledett kincseket kutat fel, 
szörnyek hadait küldi melegebb éghajlatra, 
és közben mindenkinek segít, aki rászorul.

Semmi sem állhat az útjába, 
mert ilyenek a lovagok!

Bátrak, büszkék és szemfülesek. 
Legalábbis ebédig, 
majd ebéd után, egészen fürdésig, újra.

Színes történet egy színtelen könyvben. 
Olvasd el és színezd ki! 

112 oldal 
ISBN: 9786155632570 
Illusztrálta: Varga Zsolt
67197818_2443724645687535_6009625305507954688_n.jpg

Keresem az elveszett...

Valami hiányzik. De mi is?

thought-2123970_640.jpg 

Bloggerképző 30 napos kihívásánál jó le vagyok maradva. Már meg sem tudom számolni, hány bejegyzéssel vagyok adós. Na de töretlenül hozom ám és majd visszamenőleg is igyekszem pótolni. Ma megint egy igen rázós, nehéz téma a napi penzum. Alaposan megizzasztott, mondhatnám!

Valami hiányzik

Én egy kicsit máshogy közelíteném meg a mai témát. Sok ember hiányzik az életemből. Szólhatna akár erről is a cikk, bármelyikükről. De másvalami jobban hiányzik nekem.

Hiányzik az anyaság előtti énem, aki bármit csinálhatott bármikor, szabadon, korlátok, megkötések nélkül. Nem kaptam a "mit illik és mit szabad anyaként" szemrehányásokat idegenektől.  Az a teljeskörű szabadság, amikor még senki nem próbált beleszólni abba, milyennek is kellene lennem, főleg nem az utca embere, aki ismeretlenül is pálcát tör felettem azért, mert anya vagyok és a szemében valamit rosszul csinálok. Érdekes, ezt fiatalként nem tapasztaltam, csak várandóságom kezdetén. 

De hiánycikk például a szabadidőm is, az akkori magabiztosságomról nem is beszélve. Te jó ég, hogy az utóbbi hová lett menet közben vajon? Hol hagyhattam el?

Hiányzik néha az is , hogy csak a magam ura legyek, ne tartozzak senkiért se felelősséggel. Hibázhassak anélkül, hogy egy-két-három kis életre és egy másik nagyéra ne legyen totálisan végzetes a ballépésem. 

Hiányzik a tánc, a sport, amit akkor végezhettem, amikor csak akartam, sosem előre megtervezve, időre és korlátok közé szorítva. Mikor az itthoni tornának nekikezdve nem lógott még senki rajtam vagy mászott át alattam.

Hiányzik az az olvasási idő, mikor büntetlenül reggelig olvashattam, mit sem törődve a következményekkel, nem törődve azzal, mi van a külvilágban, csak a könyvben történtekre koncentrálva. Most meg? Két-három óra olvasás után kizökkenek és a másnapi táskák szemek jutnak eszembe és a bamba, álmos tekintetem, miközben a gyerek épp szétszedik a lakást. Így gyors be is fejezem az aktuális olvasmányom ebbéli történettől tartva.

Az a majdnem hibátlan test, ami akkor volt még, így múlt időben, ami talán sosem volt, de szintén hiányzik. Nem a mostani, kicsit megnyúlt, itt kicsit kerekded, ott épp gömbölyded, máshol csak kicsit csíkos vagy nagyon.

Majdnem kifelejtettem a férjemmel közösen áttáncolt éjszakákat, a jó kis pincebulikat hétvégente. Néha jó lenne újra bohó fiatalnak lenni és csak a ma éjjelnek élni, nem csak egy-egy délutánt, estét lopni magunknak közösen.

event-party-3005668_640.jpg

És hogy feledhetném a régi barátokat, akikkel éjszakákat csavarogtunk át, borozgattunk és kártyáztunk, terveztük megváltani a világot, de a gyerekes létünk már nem fért bele nekik...

Hiányzik néha az az önzés, amikor csak magamra költhetek pénzt, szánhatok annyi időt, amennyit szeretnék, és nem azon agyalok, hogy ebből mit vehettem volna nekik, mit tudtunk volna e helyett csinálni együtt.

A legjobban hiányzó dolgot legvégére tartogattam. Néha annyira hiányzik egy egész napos csend, ami ritka holló nálunk:)

Hiányoznak ezek mind, de nem bánom, megvagyok így is, nosztalgiával gondolva az elmúltra és előre tekintve a jövőbe kissé időhiányosan, gömbölydeden, csíkosan, ám boldogan. Így leírva már banálisan hangzik mind és annyira nem is hiányzik, csak egy kicsit.

ReAd-blog

A varrás nem csak hasznos, hanem jó elfoglaltság is

Adryprojectnél fókuszban a varrás

img_6489.JPG

Egy újabb programajánlóval érkeztem mára:

Régen a zoknit, harisnyát is stoppolták elődeink. A ruhájuk maguk készítették még talán nagyanyáink korában is. Aztán szép lassan kihalófélbe került a varrás tudománya. Ma már legtöbbünknek egy gombfelvarrásnál nehezebb dolog nehézséget okoz, nemhogy egy minőségi hímzés létrehozása vagy akár egy saját ruha legyártása. Adryproject alapítója gondolt egy nagyot, nem csak minőségi, gyönyörű ruháival szerette volna elkápráztatni a nagyközönséget, hanem kitalálta, hogy a jövő generációját, az érdeklődőket megtanítja a varrás csínyára-bínjára, ahogy ő tudja. Bevallom, nagyon kedvelem az ötletét, annak ellenére, hogy tőlem messze lakik. Magam is szívesen kipróbálnám. Ma ő mesél a workshopról, amit megálmodott, illetve még egy dologról.

Mikor döntöttél úgy, hogy varrásból tanfolyamot tartasz? Mennyire van keletje a mai világban? Mesélnél róla bővebben?

Azért indítottam a workshopot mert lépten-nyomon ismerősök, barátok és ismeretlenek is kérdezgetni kezdték,  miért nem tanítom? Többen kérték, hogy csináljak egy olyan tanfolyamot, ahol háziasszonyok, anyukák, nagymamák és akár kislányok megtanulhassák a varrás alapjait. Ezen felbuzdulva hirdettem meg a kezdő varró workshopot mely 3 napos. Azonnal betelt 3 tanfolyam. Másik indíttatásom az volt, hogy évekkel ezelőtt, még pályám elején, tanítottam néhány évig ruhaipari szakiskolában szakmai gyakorlatot. Nagyon szerettem és szép emlék maradt. Ebből tudtam építkezni, tehát a tematikát is ezekből az emlékeimből állítottam össze. Törekedtem arra, hogy az alapokat megtanítsam a 3 nap alatt, de több produktumot is készítsünk, mely a résztvevők számára is sikerélmény és motiváló. Nyilvánvaló számomra, hogy 3 nap alatt egy szakmát nem lehet megtanulni, de egy alapot, szemléletet lehet kapni. Készítettünk kézzel varrva egy tűpárnát. Egy díszpárna huzatot és egy egyszerűbb blúzt/ konyhai kötényt. A tematika rugalmasan azért személyre vagy csoportra szabva változtatható. 

A csoport családias hangulatú, három fős így mindenkire tudok maximálisan figyelni   

Bármilyen korosztály részt vehet rajta. 8-99 éves korig bátran jelentkezhetnek.

Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a szakma vagy otthon a ruha javításokat, igazításokat szeretne elvégezni, esetleg a saját örömére varrogatna.
Adry bővebben mesél a programról ebben a bejegyzésében. 
22.jpeg
Ezen felbuzdulva elkezdtünk egy másik nagy érdeklődésnek örvendő workshopot is.
A Nagymamám, Margit néni tanítja a hímzés rejtelmeit a résztvevőknek!!
Nagy örömömre vállalta a felkérésem, megmutatja a hímzés fortélyait a résztvevőknek. Ezt azért is tartom nagyszerű dolognak, mert napjaink rohanó világában kicsit megpihenünk, lazulunk, kikapcsolódunk, amíg egy motívum hímzését elkészítjük.
A résztvevők egyöntetűen elmondták, hogy egy élmény volt számukra a tanfolyam. Talán ilyen lehetett régen is, amikor az asszonyok összegyűltek és hímeztek. Nem a telefonokat bügykölték, mint manapság sokszor tesszük.
 
Az egyik résztvevő, Erika így véleményezte:
"Amikor Adri meghirdette a hímző workshopot, nagyon örültem, mert a gyönyörű ruhaköltemények, melyeket a szalonjában láttam, engem is megihlettek. Mivel 10-15 éve hímeztem utoljára, nem mertem egyedül belekezdeni, de Margit néni, a nagymamája útmutatása alapján már nem tűnt olyan bonyolultnak és teljesíthetetlennek. Olyan trükköket tanított meg, amiket magamtól sosem találtam volna ki, ezért mindenképp megéri egy ilyen tanfolyamon részt venni, mert a gyakorlattal rendelkezők is tanulhatnak új fogásokat. Nagyon sajnálom, hogy ennek az alkotó tevékenységnek ma már nagyon kevesen hódolnak, de talán a felgyorsult világ új generációja is felfigyel majd szépségére, és lesz benne hajlandóság a hagyományt tovább vinni. Az Adry által szervezett workshop jó ugródeszka az alapok elkezdéséhez, és némi gyakorlás után csodás alkotások fognak születni! Aki nem hiszi, járjon utána!"

Adry
"Nagyon tetszik nekem az, hogy egy minta soha nem ugyanolyan. Mindenkinek az egyedisége benne van. Sajnos egyre kevesebben hímeznek és varrnak is. Fontos, megtanítani fiataloknak , időseknek, mert egy családban szerintem fontos az alapokkal tisztában lenni. Hímezni pedig az alkotás szépsége miatt is vagy kikapcsolódásként is jó időtöltés. Ha ezt családunk vagy lányaink körében tehetjük, még jobb!!!"
Jelentkezés: adry@adryproject.com
vagy: +36203318101
 
Adry szerint a hímzés egy művészet. Teljesen igaza van. Imádom és számomra például nagy jelentőséggel bír a kalocsai hímzés. Mindig is vágyam volt egy ilyen gyönyörű mintával díszített ruha. Ráadásul anyukám korábban szintén kalocsai mintákat hímzett. 
Adryprojeckt végül teljesítette az álmom és gyönyörű ruhát készített a számomra, amiről még szó lesz a későbbiekben. De egy képet megmutatok addig is ízelítőül.
66968948_2440456139347719_3649735793640996864_o.jpg

Szövegben otthon van

Marketing szemléletű szövegírás és aki mögötte van

Mint egy másik postomban említettem a szövegezés fontos, elengedhetetlen minden vállalkozásnak, cégnek, blognak, oldalnak, weboldalnak. A jó szövegezés még fontosabb. Így ma egy marketinges szemléletű szövegíróval készítettem interjút, Nagy Tímea Birgevel. Mesél nekem a munkájáról bővebben és miért szereti, kiknek elengedhetetlen egy szövegíró. Köszönöm ezúton is neki.
 
Webszövegek oldalt viszed. Mesélnél a létrejöttéről, a munkádról, magadról?
Nagy Tímea Birge vagyok, a kis- és középvállalkozók marketing szövegírója. Abban segítek, hogy rövidebb idő alatt hatékonyabb, jobb, érdekesebb írások kerüljenek az online és az offline felületekre. 2 módon tudok segíteni: megírom vagy megtanítom, hogyan írd meg magad. 

Mi hatására vágtál bele a szövegírásba? Korábban is ezt a hivatást szeretted volna végezni? Milyen sulit végeztél hozzá?

Mindig is szerettem írni, történeteket kitalálni, elmesélni. Körülbelül 15 éves korom óta érdekel a marketing, a reklámpszichológia - az, hogy minek az alapján hozunk meg döntéseket, és milyen dolgok befolyásolnak ebben minket. Emlékszem, kiskamaszként többször is kiborítottam a helyi könyvtárosokat azzal, hogy reklámpszichológiai témájú könyveket szerettem volna:)

Kommunikáció szakra jártam, de ott sem tanultunk ilyesmit, ezért a saját szakállamra írtam a szakdolgozatomat online marketingből. A konzulensem csak annyit mondott, hogy ő ehhez cseppet sem ért, de majd azért szívesen elolvassa. Az elkészült anyagra végül azt mondták a külső bírálók, hogy olyan jól sikerült, hogy könyvben is ki kellene adni. Mondhatjuk, hogy ez volt az első szakmai sikerem.

Ezután kellett némi vargabetű, egyetem, néhány irreleváns állás után elhelyezkedtem sales szövegíróként egy cégnél. Szerettem a munkámat, jó is voltam benne, de nem szerettem a munkahelyemet. Úgy éreztem, hogy a bevétel csak egy apró szelete egy vállalkozás sikeres működésének, de ennél sokkal fontosabb az ügyfelek elégedettsége, és ez nem igazán volt meg abban a cégben.

Vettem egy nagy levegőt, és úgy döntöttem, saját vállalkozást indítok.

  • Olyat, ahol tényleg az ügyfél az első
  • Olyat, ahol 100%-os garanciát vállalok a munkámra
  • Olyat, ahol senkivel nem fizettetek ki olyan szöveget, ami nem megfelelő

A teljes sztori itt olvasható: https://webszovegek.hu/hogyan-nem-nyertem-irodalmi-nobel-dijat-es-lettem-szovegiro/

Mit takar pontosan a marketinges szövegírás? Mennyivel másabb, mint egy sima szövegírói munka?
Itt nem a kreativitás a lényeg, és még csak nem is az, hogy tetszik-e a szöveg a megrendelőnek. A marketing szövegeknek célja van: hogy konvertáljon, eladjon, feliratkozókat, vagy lájkokat hozzon... és az egész munkát ennek a célnak kell alárendelni. Nem elég, ha jó a szöveg, hatékonynak is kell lennie, és ehhez sokkal több kell, mint csupán leülni egy laptop elé, és elkezdeni írni, amikor homlokon csókol a múzsa. 
Miért szereted a munkád? Mi az, amit ad neked? Mi az a terület, ami nehezebben megy számodra?
Szeretem a változatosságot, azt, hogy az egyik percben a galambriasztással foglalkozom, a következő percben a lakberendezéssel, motoralkatrészekkel, egészséggel vagy CNC-marással. Rengeteg témába van betekintésem és rengeteg új, izgalmas dolgot tanulok minden nap. 
Szeretem a kreativitást benne, azt a pillanatot, amikor egy mások számára unalmasnak tűnő témában megtalálom azt, amivel majd érdekessé tehetem az olvasó számára. 
És persze szeretem a szabadságot is, amit a vállalkozás ad:)
Bár nem tartom magamat művésznek, de igazi művészlélek vagyok, ezért a vállalkozásomban azok a dolgok okoznak nehézséget, amihez két lábbal a földön kell állni: az adminisztráció, a számlázás, a dolgok rendben tartása nem az erősségem. Próbálom ezügyben kiépíteni a saját rendszereimet, amik a lehető legtöbb terhet leveszik a vállamról. Aki pedig megjegyzést tesz az íróasztalomon lévő káoszra, az halálnak halálával hal!

Kinek ajánlott egy marketinges szövegíró elsősorban? Szerinted kinek van szüksége rá, illetve pont rád feltétlenül?
Klasszikusokkal élve: mindenkinek, aki szereti;) A marketing szövegírónak több előnye is van: egyrészt szakemberként hatékonyabb, jobb szövegeket írhat, mint az a vállalkozó, akinek nem ez a fő profilja, és nem tudja, mitől döglik a konverzió. Másrészt időt nyer a megbízónak: volt olyan ügyfelem, akivel havonta 8-10 percet beszéltünk telefonon, és neki ebből egész hónapra megvoltak a blogbejegyzései. 
Harmadszor - és erre kevesen gondolnak - külsősként teljesen friss szemszögből látja a vállalkozást, új nézőpontot vihet bele, új érdekességet fedezhet fel benne, ami fel sem tűnik annak, aki nap mint nap ebben él. 
Amikor valakivel elkezdünk együtt dolgozni, az első lépés mindig egy átfogó adatlap  kitöltése, amiben rákérdezek a vállalkozását és a marketingjét érintő legfontosabb kérdésekre. Bevallom, sok kérdés van benne, és egyáltalán nem könnyűek, eltart egy kis ideig, amíg kitölti az ember.

Az igazán elkötelezett vállalkozók mégis imádják – nem is tudom, hányszor írták már vissza, hogy már csak az adatlap miatt megérte engem felkeresni. A kitöltéshez ugyanis sok olyan dolgot kell átgondolni, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a marketinged rendben legyen. És bármilyen hihetetlen, de a hétköznapok rohanásában ezek az alapdolgok sokszor elsikkadnak. A szövegíró megbízásával tehát (újra) átgondolod a marketingedet, sőt, még az is lehet, hogy egészen más szemszögből látod majd az egészet.
Sokan azt hiszik, hogy szövegíró annak kell, aki nem tud írni. Meglepődnének, ha tudnák, hogy hány ügyfelem van, akik teljesen jól írnak, mégis inkább kiszervezik - pont a fenti előnyök miatt. 
 
Miben vagy más, több, mint a hasonló területen dolgozók?
Nem csupán megírom a szövegeket, hanem sokszor átbeszéljük a folyamatokat, az egész marketinget, a salest, sőt, akár még a termékfejlesztésben is részt veszek. Volt olyan ügyfelem, akinek "feltaláltunk" egy terméket, egy rajta ragadt raktárkészlet kis felújításával egy egészen újszerű bónuszt tudtunk adni a tanfolyama mellé, és erre egy egész kampányt húztunk fel.
Ez az együtt gondolkodás az egyik legizgalmasabb része a projektnek, főleg, ha az ügyfél is nyitott és kreatív!
Hiszem, hogy az ügyfél az első, és ennek érdekében az ügyféllel is hajlandó vagyok harcba szállni. 
Elképzelhető, hogy a saját témádhoz jobban értesz, mint a marketinghez, ezáltal olyan dolgokat kérsz/rendelsz, ami szakmai szemmel nézve nem fognak jó eredményt hozni. Ha egy kisiparosnak szervezed ki a feladatot, akkor ő meg fogja csinálni, akkor is, ha ez rosszat tesz neked, vagy a kampányodnak. Ha jó szakembert választasz, akkor viszont jelezni fogja, hogy ez rossz ötlet.

Nekem még a szerződésemben is benne van: „Megbízott tevékenységét a Megbízó érdekeit szem előtt tartva, a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedve végzi. (...) az utasítás szakszerűtlenségéről vagy célszerűtlenségéről köteles a Megbízót – írásban – felvilágosítani.” Volt már, hogy órákig vitatkoztunk az ügyféllel egy-egy szóról, vagy szlogenről, amíg végre megszületett az eredmény:) Hamarabb szabadultam volna, ha engedek, de a végén ő is megköszönte, hogy megvédtem saját magától.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szövegíró szava szent, sőt! Volt már olyan is, hogy ami elsőre hülyeségnek tűnt, az az ügyfél magyarázata után máris jó megoldássá vált, és végül úgy készült el az adott kampány. Nem életcélom a megrendelővel vitatkozni:)

Hogyan tudsz inspirálódni, ha elakadsz?

Mindenkivel előfordul, hogy hiába várja a múzsát, mégsem jár arra, hogy homlokon csókolja. Erre mindenkinek saját megoldása van, én például facebook- és 9gag függő vagyok. Ha elakadok, az agyamnak kell valami rágógumi, amin elnyammoghat, amíg eszembe jut a megoldás. Vannak persze egyéb módszereim is: segíthet egy séta, egy zuhany, vagy egy kimerítő edzés... 
A jelenségről 2 cikket is írtam, elég sok példát felsorakoztatva, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki a legtesthezállóbb:

Milyen területeken fejleszted magad és tanulsz, ami a munkádhoz szükséges?
Rengeteg pénzt és energiát ölök mindenféle könyvekbe és tréningekbe, online is szoktam tanulni, de leginkább a tantermi képzéseket és a konferenciákat szeretem. Még azokat is, ahol semmi újat nem tanulok: egyszerűen a közeg olyan hatással van rám, hogy már attól beindul az agyam. Voltam olyan konferencián, ahol csak az első előadás felét hallgattam meg, de attól annyira megihletődtem, hogy a nap folyamán összeraktam egy komplett kampányt sales oldallal, hírlevelekkel, minden apró részlettel.

Egy kicsit személyes kíváncsiságom szülte kérdést is ide csempésznék. Mi kell ahhoz, hogy valaki jó szövegíró legyen? Iskola? Helyesírás? Könyvek? Egy jó beszéd, illetve íráskészség? Tanulható vagy ösztönös? Ki az, aki alkalmas szövegírónak szerinted?
Én azt szoktam mondani, hogy kétféle ember van: az egyiknek van tehetsége az íráshoz, a másiknak nincs. A trükk benne az, hogy bárki képes arra, hogy megtanuljon jó szövegeket írni saját magának: ehhez kellenek a masszív alapok, némi marketing, egy teáskanálnyi pszichológia, csipetnyi ihlet, és a célcsoport alapos ismerete. Ebben olyannyira hiszek, hogy én is szoktam oktatással foglalkozni, van alapfokú szövegíró tréningem, most készül a sokkal átfogóbb videótanfolyam, és egyéni coaching keretében is szoktam segíteni azokat, akiknek csak egy kis iránymutatásra van szüksége.
Ahhoz, hogy valaki hivatásos szövegíró legyen, és saját magán kívül másoknak is tudjon szöveget írni, méghozzá napi 5-8-10 órában, és az hatékony legyen... oda már kell némi extra tehetség is:
nagy_timea_birge_motoros.jpg

Hogyan kapcsolódsz ki, mikor nem dolgozol éppen?
Motorozok, sportolok, szeretek utazni, barátokkal jól érezni magam, és állandóan valami újat tanulni. Most például erősen szemezgetek egy jelnyelv-tanfolyammal, lenyűgöz a dolog plasztikussága. Úgy gondolom, hogy ez több mint egy helyettesítő kommunikációs forma, inkább egy egészen új világnézetet ad, amire nagyon kíváncsi vagyok! 
 
Milyen visszajelzés volt az, amit megjegyeztél egy életre, megőrzöl a szívedben?
Minden visszajelzést a szívemben őrzök:) Nehéz közülük választani, de ha csak egyet mondhatnék, az alighanem az első lenne (hiszen az első mindenki számára emlékezetes, ugye?) A vállalkozásom hajnalán egy szakmai rendezvényen meséltem valakinek, hogy hol dolgoztam előtte, és kiderült, hogy ő lelkes olvasója volt a munkahelyem hírleveleinek, mi több, eltette őket és azokból inspirálódott a saját marketingje építésekor. Kezdőként valami egészen hihetetlen volt, hogy ilyen hatással vagyok az emberekre!
Iszonyat sok erőt adott, kívánom minden vállalkozónak, hogy megtapasztalja egyszer ezt a "példakép-érzést".

Köszönöm az interjút!

Nagy Tímea - birge - Kis- és középvállalkozások marketing szövegírója

info@webszovegek.hu +3630381 6721

Facebook: https://webszovegek.hu

 

ReAd-blog

Öt kedvenc bloggerem

student-865073_640.jpg

Bloggerként, ha időm engedi, sok másik blogot is olvasok. Nem meglepő. Szeretem, hogy sokszínűek, izgalmas témákkal érkeznek nap, mint nap. Nagyon  vegyes a stílusuk, témájuk alapján. 

Ma a Bloggerképző 30 napos kihívásán öt kedvenc bloggerem bemutatása a feladat, aminek örömmel teszek eleget. A nehézséget az okozta csak, hogy hogyan válasszak ki csak ötöt belőlük. Na de megszületett.

Nézzük első körben a legkedvencebb több mint anyukás blog, Mom With Five

A blogjában minden egyesül, ami fontos és jó egy blogban, számomra. Anyaság, receptek, érdekes témák, könyvek. Barbara öt gyerek anyukájaként ír a nehézségekről,de a nagy család jó oldaláról is. Ír gyermekeiről, ám nem tolva őket előtérbe, mutogatva minden nap. Ír anyaságáról, érzéseiről. Mindezt realistán, nem rózsaszín csomagba csomagolva. Színesen tálalja és izgalmasan mondanivalóját. Sok téma amit fölvet, tabutéma. Ő mégis fel meri vállalni, körbejárni. Stílusa utánozhatatlan. Érdemes bekukkantani hozzá. Nincs olyan nap, hogy ne hozna valami érdekességet. Van csoportja is, ahol jó kedvű beszélgetéseket folytat "követőivel".

 

Könyvparfé egy nem teljesen hétköznapi könyvesblog

Ő mesekönyvekről, regényekről, klasszikusokról ír blogjában, érdekes olvasmányélményeket kínálva. Ám ennél is tovább megy. A könyvben szereplő ételt, receptet megfőzi és csatolja a könyves recenzió mellé. Ez mekkora ötlet! Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe? Élvezettel olvasom minden egyes bejegyzését.

 

Ha egyszerűség, finom receptek, gyors és látványos finomságok, hétköznapi ételek, akkor Degeszpocak

Rengeteg finom sütemény, ételrecept megtalálható nála. Számtalant próbáltam végig és mindig sikerrel. Érthetően magyaráz, pontos arányokkal. Ha vacsi ötletet keresek, nála nézek körbe első körben. Nem flancos, nem diétás, de finom.

Zöldsaláta blogot választom, ha érdekes dolgokról olvasnék

Mindig izgalmas témákat választ. Nőiesség, élet, egészség, ezek azok a fő témák, amik szóba kerülnek legtöbbször. Könnyedén, mégis érdekesen ír Judit. Érdemes napi inspirációt keresni nála vagy olvasnivalót.

 

Ha valami mélyet, felkavarót olvasnék akkor The World of Ildiko

Elképesztően ír a csajszi. A legmélyére lelát az életnek. A meglátásai, útmutatásai, ahogy él, igazán példamutató. Kötelezővé tenném az írásai olvasását, újságban terjesztését mindenhol... Ne hagyjátok ki, olvassatok bele mindenképpen!

 

Számtalan jó blogot fel tudtam volna sorolni nektek. Ti kit olvastok szívesen, rendszeresen?

ReAd-blog

#blogger #bloggerképző #legjobbloggok #kedvenceim