Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Szövegelek

Szövegben vagyok!

2019. július 21. - Mayerné Répási Adrienn

67402175_2431461710247162_3892408601280512_n.jpg

Egy jó bemutatkozás aranyat ér bárhol. Egy weboldalon járva, első körben a jó bejegyzések fogják meg az embert. Egy blogon, az egyedi, az írót tükröző írások marasztalnak. Egy újságot a jó cikkek adják el. Egy informatív, izgalmas  interjú még kíváncsibbá tesz az interjúalanyra, munkásságára. Egy könyv beharangozója, recenziója nem csak egy bejegyzés, hanem reklám, ami érdeklődővé tesz. Egy adott termék jó leírása vásárlásra ösztönöz. És így tovább...

Egy jó szöveg figyelemfelkeltő, maradandó, izgalmas, marasztaló. Ám valakinek saját maga vagy munkája, termékei bemutatása is nehézséget okoz. Ilyenkor jön képbe a szövegíró. Valami hasonlót csinálok én is.

Csak szövegelek és szövegelek. Interjút készítek, magazinba írok cikket, weboldal szövegezését nézem át, frissítem föl vagy ide a blogomra pötyögök. Szövegírás? Talán. De leginkább szerelem. Szeretek írni. Szeretek beszélni. Írtam már fogkő levételről, kendermagolajról, táskáról. Készül interjú híres énekesnővel, írókkal, fontos munkát végző nőkkel vagy a kézművesség egyik ágazatát képviselő, más vállalkozó hölgyekkel.  Tájékoztatás, bemutatás a célom. Igyekszem sokoldalú lenni és többféle témát fölvonultatni. Tanultam? Sosem. Talán megbocsátható. Rengeteget olvasok, online kurzusokon veszek részt a témába vágóan. Tanulok apró fogásokat más szövegíróktól, marketing szakemberektől. Sokat adott a szövegírás nekem is. Szeretem, hogy ennyire szerteágazó, színes dolgot csinálhatok mindennap. A kutatás, más oldalak pásztázása, az állandó tanulás, új ismeretek begyűjtése... De mit sem ér az egész, ha nem elégedett a "megrendelő". Talán ez a legfontosabb. 

Nem tudok leülni csak úgy írni. Kell hozzá egy lelkiállapot, ihlet vagy minek nevezzem. Kell egy csapásvonal, egy lista, mit szeretne a megrendelő, egy közös ötletelés, ám némi szabadság is. Fontos, hogy el tudjam adni a terméket, nekem is tetszen, érdekeljen. Az is fontos, hogy az interjú alany meg tudjon nyílni, merjen válaszolni nekem és az kerüljön ki végül, amit ő jónak lát. 

Fontos a visszajelzés a munkádról, arról, amit csinálsz. Hogy miért? Mert hatékonyabb, gördülékenyebb együttműködéseket eredményez a későbbiekben. Rengeteget lehet tanulni egy-egy visszajelzésből, legyen szó negatívról vagy pozitívről. Ezért kértem én is visszajelzést, egyfajta referenciát az eddigi interjú alanyaimtól, szöveges feladatok megrendelőitől. 

Grosán Mercédesz lovas tréner: 

Velem interjút csináltál és elégedett voltam teljes mértékben. Ha valami nem tetszett, egyből készségesen meghallgattál és javítottad.

 

Molnár-Keresztényi Brigitta, Degeszpocak blog: 

Néha eléggé zavarba ejtő kérdéseket is feltett, ám nagyon szerettem a kérdéseit: életszerűek voltak és valódi érdeklődést mutattak. Megtiszteltetés és öröm volt válaszolni rájuk.

 

László Bea Beango a Műhely Magazin létrehozója 

Könnyű Adrival dolgozni, hiszen lelkes és motiváló, nem utolsó sorban pedig nagyon jó érzéke van a figyelemfelkeltő tartalomgyártáshoz. Kritikus, de igazságos és szerethető karakter. 

Műhely Magazin

 

Krisztina, Magyar idegenvezető és utaskísérő Portugáliában:

Több cikket köszönhetek Adrinak, ha nem lettek volna jók, az elsőnél megálltam volna...

 

Pál Honória

Hatalmas boldogság volt, hogy lehetőséget kaptam, és írtál rólam. Csodásan írsz anyákról anyaként, minden rezdülésünk ismered! Azt is szuperül leírod, amit csak gondoltam. Követem az oldalad és olvasom a cikkeidet, melyek minden alkalommal inspirálnak.

Honória Színes Ötletek

Tóvizi Timi

Egy komplett interjút készített velem Adri, amivel feltett engem és a webáruházamat a térképre. Nagyon jó reklámnak bizonyult, mert rengeteg pozitív visszajelzést kaptam utána a munkámról. Köszönöm szépen még egyszer!  www.beautyinthebox.hu

Mosolygó-Marján Erzsébet, Helyesen magyarul

Nekem még a "bio-termékes" időszakomban írt Adri termékteszteléseket, illetve egy bemutatkozó cikket rólam. Mindegyik szuper lett, az oldalam olvasói is szerették, volt, aki ezek alapján vásárolta az említett termékeket.
Most is tervben van egy cikk, amit már a korrektúrázással, szerkesztéssel kapcsolatban fogunk készíteni.
Köszönöm a lehetőséget és a segítséget, Adri!

Őszi Judit, JuccWork fonal és textil ékszer, kiegészítő

Nagyon szerettem a kérdéseidet és sok pozitív visszajelzést kaptam az interjú után.

Veress Anita, Anyamentor

Nekem sokat adtak a személyre szabott kérdéseid, ahogy végiggondoltam és szavakba öntöttem a válaszokat.
Tetszett, hogy előzetesen megmutattad a kész cikket és nagyon flottul ment az egyeztetés.
Sok gratulációt kaptam utána, ami mutatja, hogy milyen jól sikerült az interjú és hogy ezáltal jobban megismerhettek az olvasók, eljutott hozzájuk az üzenetem.

Mindownnap blog, Anikó

Én is elégedett voltam, mert azonnal korrigáltál, ha a kérdés nekem valamiért nem volt életszerű. Egyébként pedig alapos és elgondolkodtató kérdéseid voltak.

Ha szövegírót keresel, egy pr cikkre vágysz a saját oldaladra vagy a blogomra, ha bemutatkozó interjút szeretnél magadról, ha frissítenéd az oldalad és úgy érzed, a stílusom passzol hozzád, keress meg bátran!

judyadry@gmail.com

ReAd-blog

#szövegírás #munka #work #ReAdblog #read #blog #prcikk #szöveg #reklám #interjú 

 

 

 

Az élet írta

adult-1869001_640.jpg

Van, amikor úgy érzed, minden szép és jó, a helyeden vagy. Amikor elérendő céljaid vannak és boldognak érzed magad. Majd valami történik, ami az eddig fontosnak vélt álmokat, célokat megvétózza. Ami korábban fontosnak tűnt, már nem az. Amikor kétségek között vergődsz. Amikor se éjjeled, se nappalod…

Napok óta ülök e cikk fölött, újra és újra belekezdve. Kikívánkozik. Hiszen nem tartozik másra, csak az én érzéseim tükrözi, így bezárom. Magánügy. Vagy mégsem? Nem bírok csendben maradni. Talán ezek a szavak másokra is hatással lehetnek. Talán másnak jókor jön pont e pár sor, az érzéseim, a történetem. Valaki lehet hasonló előtt áll vagy ugyan így járt, mint én és rosszul érzi magát. Más e irományom hatására elindul végre az orvoshoz. Ki tudja? 

Női sors. Az élet írta.

Újra megnyitom az oldalt és írni kezdek…

Fáj. Már nem napok óta, hanem hetek óta. Első körben csak néha és kicsit, majd egyre jobban, többet, hosszan. Nincs benne csomó, sem gödör, semmi rendellenes, csak a fájdalom. Erőt veszek magamon és kérek egy ultrahang időpontot magánban, mert máshogy heteket kell várni. Valamitől csak fáj. Férj is győzköd, menjek. Jól van.

Első körben a doki is nyeglén kezel. Fiatal vagyok, mit akarok én itt? Mintha a kor kizáró ok lenne. Valaki csak akkor lehetne beteg, ha túl van élete delén...Mintha válogatna a nagy betűs RÁK. Mondom fáj. Jól van, megvizsgál. Ott lát valamit. A másik fáj. Nézi azt is. Ott is van valami, meg ott is. De az nem fáj. Hát akkor is ott van még valami. Megnyugtatásképen menjek el mammográfiára. Biztos semmiség, de jobb félni, mint megijedni. Nagy nehezen találok egy helyet többszöri telefonálgatás után, ahol nem hajtanak el fiatal koromra hivatkozva és fizetni sem kell csillagászati összegeket. Mert ha fizetsz, rögtön van hely. Talán ilyenkor ez sem számít, csak túl legyél rajta minél hamarabb és bizonyságot szerezz a rosszról vagy a jóról. Fizetnél bármennyit, hogy tudd, jól vagy. Végül mégsem a fizetősre jutok be hamarabb, egy másik helyen előrébb kerülök a sorban. 3 hét várakozás. Nem olyan sok az.Vagy mégis? Nem lehetek ideges. Biztos semmiség. De mi van, ha mégsem? Mi lesz velem? Velünk? A gyerekekkel? Csiga lassúsággal telik az idő, nehezen rágom magad át ezen a három héten. Sosem volt még valami ilyen hosszú. Már nem tudok enni. Sem más dolgokkal foglalkozni. Már semmi sem fontos, csak ez. Beleeszi magát a gondolataimba. Az alvás is nehezen megy. Éjjel órákon át tépem magam, majd elalszom, öntudatlan mélységbe zuhanok végre. Nem számít semmi, csak legyek túl rajta végül. Tudjam. Elmondhatom valakinek? Talán egy marék embernek elmondom ijedségem okát. Nem sokaknak. Az ember nem veti csak úgy oda, hogy lehet, nagy baj van. Vagy igen? Nem érzem ildomosnak. Sem mosolyogni. De ijedt sem lehetek. Nem érezhetik rajtam, nem láthatják idegenek, sem a túl közeliek. Tartanom kell magam. Hiszek benne, hogy nincs baj. De mi lesz, ha mégis? Csak befészkeli az agyamba magát. Végül eljön a nap. Elindulok. Mammográfia letudva. Gyors volt és kedves, aki csinálta. Fájt a vizsgálat, de ez semmi ahhoz képest, ami az után jön, ha baj van. Kibírok ennyit. Újabb ultrahang egy doktornővel. Rám sem néz, már csinálja is. Nincs részvét, megértés, kedvesség, elfogadás. Neki csak a sokadik vagyok. Nem folyhat bele, nem érezhet együtt mindenkivel. Futószalag. Jut eszembe a szó.

Minek jöttem? Mert küldtek és fáj. Nincs baj. Nincs rák. Kérdeznék még, mi a teendő a fájdalommal, de arra már nincs idő, kiterelnek. Túl vagyok rajta legalább. Szerencsére nem rák. Leteszem a mázsás súlyt magamról. Bár a fájdalom és a kérdéseim maradtak…

Mire vártam, piros szőnyegre? Dehogy. Csak egy kis emberségre. Neki a sokadik voltam. de magamnak az első. Lett volna még kérdésem. Megnyugodtam, de nem teljesen. Ez van. De legalább nem RÁK!

Mindenhol azt hallani, hogy megelőzés, szűrővizsgálatok, menj az orvoshoz, ha baj van, ne halogasd. A másik részről meg nem értik mit akarsz, nincs időpont, fizess, ha akarsz valamit, fiatal vagy... Nem értem!

Tudom, hallgassak. Szerencsés vagyok. Nem Rák! Legalább újra tudok mosolyogni a sok rossz után. Megmaradok a családomnak és titeket is fárasztalak még a soraimmal...De akkor is! Valami bennem ragadt. Egy rossz érzés. Kételyek. Az idegesség. De már tudok újra előre nézni. Már újra van íze az ételnek. Tudok ismét mosolyogva a jövőre gondolni. Megláttam, megértettem, mi a fontos az életben.

ReAd-blog

woman-570883_640.jpg

 

 

Éld át a Titanicot!

ship-3401500_640.jpg

Ki ne ismerné a Titanic legendás süllyedését és az utolsó órák kalandjait, a menekülést, az irtózatot, rettegést? Ha más nem, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet tolmácsolásában, filmben már mindenki látta bizonyára. Nagyon fontos történelmi jelentőségű, felfoghatatlan esemény a múltban. Te bekukkantanál egy rövid ideig, átélnéd a történéseket úgy, hogy tudod, a tragikus véget megúsznád? Most megteheted egy izgalmas szabadulójáték keretein belül. 1 órán át élvezheted a múltat, a borzongást az Escape Legends jóvoltából. Te megúsznád? Ki tudnál menekülni vagy vízbe fúlnál? Ismerd meg jobban az eseményeket, légy részese egy órán át!

Rejtélyek, romantika, logika, borzongás 60 percben!

Izgalmas élmény, ajándék ötletnek is kiváló vagy csak egy közösen eltöltött este feldobására. 

Bevallom még nem voltam egyben sem, de izgatja a fantáziám. Minikupon oldal most nagyszerű áron, több plusz dologgal fűszerezve kínálja ezt a lehetőséget. 2-6 ember dolgozhat együtt a kijutáson. Tölts el egy nagyszerű estét, gondolkodj, élvezd, szabadulj ki.

A szabadulós játékok népszerűsége hihetetlen gyorsan alakult ki. Hogy honnan ered? Az online feladatos játékok népszerűségére alapozva szilícium-völgyi programozók egy csoportja 2006-ban elkészítette az első élő szabadulós játékot, az “Origin”-t, melyet Agatha Christie regényei ihlettek. A hely nagyon hamar igazi turista attrakcióvá nőtte ki magát és pillanatok alatt kedvelt elfoglaltság lett. Horror vagy romantika, történelem, mese, okossági vagy épp erőnléti is lehet egy szabadulószoba, különböző tematikákkal. 

Az  Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartották rekeszes hajótörzse miatt, ennek ellenére már a legelső útján elsüllyedt, 1912. április 14-én, miután jéghegynek ütközött. 2207 fő tartózkodott a hajón, melyből összesen 705-en élték túl a katasztrófát.

continent-4051502_640.jpg

ReAd-blog

Álommunkám lehetnél...

Ismét egy Bloggerképzős téma

coffee-2242213_640.jpg

Bloggerképző 30 napos kihívása tovább száguld, most már ismét velem. Némileg lemaradva, de folytatom csak azért is!

A mai téma az álommeló. Megint izzasztó téma. Mindenki keresi azt a munkát, ami a legideálisabb számára. Amiben jól érzi magát és kiteljesedhet, anyagilag is jól jár. Nem érdemes megalkudni. Ha nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden a kollektíva, a munkakör vagy más miatt, csak a fizetésért vagy ott, az nem jó irány. Bele lehet lelkileg roppanni, szürkülni. Ellenkezőleg viszont, ha nagyon jó a munkád, megbecsülnek, szeretsz bejárni, viszont a fizetés túl kevés, akkor az még orvosolható valahogy. Sajnos e kettő, mármint a klassz munkahely és megfelelő bérezés ritkán jár együtt. De remélem, hogy mindenki számára tartogat egy álommelót az élet.

Milyen is az álommeló számomra? Ez egy nagyon jó kérdés. Szerintem minden élethelyzetben más az a munka, amit szívesen végez az ember lánya. 5 éve teljesen mást gondoltam a legideálisabb munkahelyről és jelenleg megint mást. Volt idő, mikor a pörgés volt a legfontosabb az adott munkahelynél, aztán a kapott fizetés, később a megbecsülés. A mostaninál nincs elképzelt munkakör, inkább csak érzések, dolgok, ami egy munkában jó lenne végezni. Tudom, hogy rövid a leírás és sok munkára rá lehetne húzni így, de, nincs konkrét elképzelésem, az igazat megvallva. Valami olyasmit lenne jó dolgozni, amit szerethetek, van előrelépési lehetőség, sokat beszélhetek vagy írhatok közben. 

Jó elrugaszkodni néha és valami olyasmit álmodni, ami messze van tőlünk, elérhetetlennek tűnik, sok dolog kell még hozzá, tanulni kell hozzá. Itt jön képbe az a bizonyos mondatom:

MERJ NAGYOT ÁLMODNI!

Ha lelki szemeim előtt látom önmagam, akkor talán edzőként, óvónőként, újságíróként, riporterként, divattervezőként...de még seregnyi más feladatkörben is bele tudom képzelni magam. Mindegyik olyan feladat,  amiben, ahol jól érezném magam.

Valami olyasmire gondoltam, ami: Szárnyaló képzeletet meghagyó, mindig újat tanító, emberekkel beszélgető, új ismereteket adó, változatos, színes, izgalmas, nőies, néha könnyed, máskor pörgős, kényelmes, néha itthonról, máskor máshonnan végezhető, jól fizető, kreatívitást kiélvezhető, változatos...

Tudtok ilyen munkakört, ne adj isten munkát számomra? 

Bár bevallom az anyaság pont ilyen, túl nagy fizetés nem nagyon jár érte, inkább puszikban és mosolyokban mérik. 

Te mi lennél legszívesebben? Van olyan munkakör, amit nagyon szívesen kipróbálnál? Van álommelód?

#blogger #Bloggerképző #life #momlife #bloggerlét #munka #work #ideális #álmodjnagyot #merjnagyotálmodni

craftsmen-3094035_640.jpg

Egy idézet az életemből

Bloggerképző kihívás

szoveg_helyorzoje.jpg

A fenti idézet lebeg a szemem előtt. Mindig újra és újra visszatér az életembe az olvasás. Remélem ha a világ összes könyvét nem is, de a jobbik felét legalább el tudom olvasni, míg élek. Ha így lesz, akkor hosszú, tartalmas élet elébe nézek, azt hiszem. Az olvasás sokat jelent nekem. Megnyugtat, elvarázsol, feldoppingol, kikapcsol. Mindig új szereplő életébe nyerhetek bepillantást. Hol varázsló vagyok, hol dáma, máskor egy rabszolga vagy egy tini a könyv által. Egyszer nyomozok, máskor a múltban ragadok, hogy a következő könyvemben egy levendulamezőn vagy a Marson landoljak. Számtalan megélt élet, kaland...

Talán ezért ez a kedvenc idézetem. Nem tartalmaz nagy igazságokat, bölcseleteket, de mégis ez áll hozzám legközelebb.

Neked van mottód, idézeted, ami mindig visszatér az életedbe? Valami, ami iránymutató számodra?

szoveg_helyorzoje_2.jpg

Színek, képek, érzések...

Jandy Nelson: Neked ​adom a napot

people-2561053_640.jpg

Annyira nem akartam szeretni a könyvet. Kapálóztam ellene minden idegszálammal, majd észrevétlenül belém lopta magát mégis. Hogy mikor történt és miként, azt nem tudom. Egyszer csak azt vettem észre, hogy több mint élvezem a kötet tartalmát. Nehezen kezdtem bele, mert sem a borító, sem a fülszöveg nem fogott meg kellőképpen. Arra gondoltam, hogy ezerszer megírt történetet kapok majd az unalomig ismert szerelmi szögekkel, karakterekkel a megszokott minimális stílusban megírva, ifjúságra szabva. Vártam és vártam valamire, majd mikor könnyed olvasmányra vágytam, akkor vettem elő. Mekkorát tévedtem! Kellemes meglepetés ért. Sem a szereplők, sem a szerelem, sem a történet nem egysíkú, elcsépelt, pont ellenkezőleg!

covers_355564.jpg

Izgalmas, jól megírt könyvet kaptam. A borítón a színek jelentőséget kaptak. A történet pontosan ilyen színes, sziporkázó, változó. Rengeteg érzés, érzelem található benne. A szavaknak jelentésük van, nem csak kimondott, levegőben lógó valamik. Az író annyira jól bánik a szavakkal, mondatokkal, érzelmek ábrázolásával, a leíró részekkel, hogy ámulatba ejtett. A megszokottól eltérően mert belehelyezkedni a szereplők gondolatvilágába, érzelmeik tengerébe mélyen, nagyon mélyen. Semmi felületesség nincs benne, mindent a mélységekig feltár, legyen szó testvérségről, családról, barátokról, szerelemről, emberi kapcsolatokról.

Utóbbi talán a legerősebb a könyvben. Minden tettünk, mondatunk valakire hat az életben, ha jól megfigyeljük. Nekünk egy ártatlan szó, frázis, melyet meggondolatlanul kibökünk, másnak mélységbe zuhanást vagy magaslatokba emelést jelenthet. 

Egy egyszerű, normális család életét mutatja be, ikreik váltakozó szemszögből és különböző idősíkokba lépegetve. Néha ez kis fennakadást okoz, újra el kell kapnunk az aktuális stílust, személyt, a fonalat, de minimálisan zavaró csak. Végül a sok elejtett mondat, az apró utalások, a környezetünkre adott válaszok, a valamilyenné válása a szereplőknek összeér és egy egészet mutat, minden kérdésünkre választ adva. Érthetőek lesznek a változások, a karakterek alakulása. 

Noah és Jude ikrek, a tipikus jing és jang formációban. Imádva gyűlölik egymást, ám olyanok egymásnak, mint a levegő, szükséges. Nem tudnak egymással, de egymás nélkül sem meglenni. Hétköznapi hősök ők, akik csak szeretni akarnak és szeretve lenni. Egyszerű, mindennapi problémákkal küzdenek, mint a barátság, szerelem, család, jövőkép.  

A mellékszereplők is szépen kialakított karakterek. Nem az elhanyagoló, traumás szülők, sem a tipikus becsapó, ellenségnek is beillő barátok, barátnők nem kaptak helyet a történetben. Ők is igazi hús-vér emberek problémákkal, örömökkel, saját élettel. Ennek nagyon örülök. Rendszerint a szülők és a barátok is inkább hátráltató tényezők, mint segítő elemek. Jelen esetben ők is izgalmas keretet adnak a történetnek a saját stílusukkal, életeseményeikkel.

Ez tipikusan az a könyv, mely emlékeztet arra, hogy a nap milyen szépen süt, a bárányfelhők is gyönyörűek, a hirtelen leszakadó eső is éltet, szép az élet, értékeljük, amink van kellőképpen, szeressük szeretteink eléggé. Ténylegesen neked adja a napot az írónő olvasás közben. 

spring-276014_640.jpg

Rég olvastam ennyire érzékletes könyvet. Vigyázat, veszélyes fegyvere az irónia, a leíró részek, az érzékletes metaforák és rengeteg érzelem!

Hogy kinek ajánlott a könyv? Befogadó, érzelmeket bíró, elfogadó embereknek, akik értékelik, szeretik a művészetet, ikreknek, szülőknek, a másságot el nem fogadóknak, az izgalmas írásmódot kedvelőknek, az ifjúságnak, felnőtteknek...

És azt hiszem, most előveszem a régi rajzolós mappám és újra nekiállok! A könyvet pedig nem teszem el túl messzire, mert biztos vagyok benne, hogy újra fogom olvasni...

Fülszöveg: 

A ​tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. 
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné… 
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására. 
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Libri kiadó

Eredeti cím: Jandy Nelson: I'll Give You the Sun

428 oldal

 ISBN: 9789633107577 

 Fordította: Komáromy Rudolf

ReAd-blog

#ReAdblog #Read #read #olvasás #olvas #olvasnijó #blogger #magyarblog #bloggerina #könyv #book #ifjúsági #nap #sun