Életünk boldog pillanatai és árnyoldalai+Adri könyvmoly könyvei

ReAd

Útravalóul

Tőlem, neked

2019. március 23. - Mayerné Répási Adrienn

 

scotland-1761292_1280.jpg

Sokat gondolkodtam rajta, hogy milyen anya szeretnék lenni. Még többet azon, mi az a valami, amit át szeretnék feltétlen adni a gyermekeimnek, örökül.

Vajon mit is adhatnék útravalóul az életről nekik? Bármit, amit átélhetünk és megélhetünk közösen. Élményeket. És azt is, amit szeretni kell vagy azt, amit elfogadni. Vagy amire feltétlen figyeljenek, óvják.

Számos dolog az eszembe jutott képzeletbeli listámat összeírva. De az is, mi lesz, ha nem fogja észre venni a dolog jelentőségét, nem fogja azt értékelni vagy elfelejti... Ki tudja. Meglehet, hogy az időm fogy el, mire mindent átadhatnék neki. Álljon e bejegyzés itt erre az esetre. Útravaló nektek az élethez!

Hogy mit adhatok én nektek? Talán csak a világot!

23621549_1610304239029584_2631558965199177896_n.jpg

Elsősorban szeresd magad és szeress élni!

Éld meg a pillanatot, legyen szó örömről vagy bánatról. Nagy kacajokat ugyanúgy, mint a szerelmet, a barátságot, a bánatot és sírást is.

Vedd észre azt, ami körül vesz. Ne csak nézz, hanem láss is. A napfényt, élvezd a természetben a nagy sétákat, úttalan utakon barangolást, az illatokat, a tavaszkor rügyező fákat, a finom hó ropogását, a gyönyörűen színes őszt, a nyári csobbanás hangját, a madárdalt. Óvd minden eszközzel a Földed, hiszen ez az egy van belőle. Szeresd az állatokat, bánj velük jól, ők nem csak élelem, hanem az élet maga, a barátság, a feltétlen szeretet. 

Gyönyörködj autós utazás közben az elsuhanó tájban, közben hangosan énekelj. Raktározd el ezt a bizsergető érzést. 

Élvezd az örömmámoros, felszabadító táncot és a vele járó dallamokat. Értsd a dalt, élvezd a mozgás és a zene erejét. 

Ismerj meg új világokat az olvasás segítségével, varázsoljanak el a betűk, létezz velük együtt.

Tudd a munka és pénz értékét, ismerd el azt. Gyakorold is a munkát, szeresd.

Érdekeljen a múlt, honnan jöttünk, mivé lettünk, milyen út során. Óvd kultúrád értékeit, a nép motívumokat, táncát, nyelvét, 

Érdekeld a körülötted lévő világot, az országok színes kultúráját, ételeiket, a nyelvüket, sokszínűségüket.

Ne félj a jövőtől, hanem bízz annak szépségében!

Értékeld, ahol laksz, ismerd meg minden zegét-zugát. Ne felejtsd el, hol születtél, hol élsz, támogasd a környéked minden eszközzel. Ne felejtsd el sosem, honnan indultál. 

Kicsit minden érdekeljen. Legyél tájékozott.

Ne félj sosem tanulni, mindenkitől, mindenről. Tudakozódj, a tudás hasznos. 

Higgy magadban, az emberekben, a jövőben.

Ne szégyelld az újrakezdést, a hibákat, a másságot, a csalódásokat. Emberré tesznek.

Merj önmagad lenni. Ne bújj álca mögé, boldogtalanná tesz.

Ne higgy a talmi csillogásban, az álságos dolgokban, a lehúzó emberekben.

Törekedj az önbizalomra, az már fél siker.

Szeresd testvéreidet! A világon a legfontosabbak legyenek számodra, mindig ott lesznek neked.

Oldalakat tudnék még megtölteni, de remélem, hogy a legfontosabbakat összeszedtem nektek.

Végső soron egy életed van, azt éld meg, légy boldog, csináld azt az életben, ami örömet okoz, amit szeretsz. Becsüld meg azokat, akik szeretnek téged és szeress!

20882805_1526557487404260_2348890788595033303_n.jpg

 

Körömvirággal az arcbőrért

Herbarting, ami természetesen óvja, védi a bőröd

54520374_2223003844426284_866474836963098624_n.jpg

Herbarting védőkrém

Kis tégelyben nagy csoda! Ez is lehetne akár a cím.

Sokszor szeles, olykor napsütéses, máskor esős időjárással érkezett a tavasz. A bőröm rendkívül megsínyli a nagyon szélsőséges hőmérséklet változást is. Kipirosodik, száraz lesz, húzódik, viszket, fénytelen, rugalmatlan lesz. Na de hiába kenem este valami nehéz krémmel, napközben is kell valami óvó, védő krém, amitől azért nem úgy nézek ki, mintha rám folyt volna az olajas tégely, mehet rá akár egy diszkrét smink is, nem folyik el, nem csillog az arcom... Nehéz dió, ugye? Így leltem a Herbarting védőkrémjére. Korábban a cég más termékeit volt szerencsém próbálni, maximális elégedettséggel. A kávés tusfürdője például mennyei, meleg szívvel ajánlom. Ezúttal sem okozott meglepetést, a minőség nagyon jól szerepelt.

A védőkrém könnyed, krémes, könnyen kenhető, kicsit szemcsés állagú, diszkrét illatú termék. Egy gyors mozdulattal, könnyedén kiszedhető a tégelyéből és az elkenése sem okoz nehézséget. Nem érzed maszkosnak, olajosnak magad utána sem. Gyorsan felszívódik és nem hagy csillogást az arcodon. Bevallom már három kenés után érezhető volt a változás. Nem húzódott és a pirosság is megszűnt. Végre nem múmiának éreztem magam, hanem embernek.

Ráadásul megnyugtató tudat, hogy természetes összetevőket tartalmaz csak. Lám-lám, lassan belátjuk, igazak nagyanyáink tanácsai. Visszatérünk a természetben található kincsekhez és nem mű dolgokkal próbáljuk meg ápolni magunkat. Ennek szívből örülök. 

Sheavajat, körömvirágkrémet, méhviaszt tartalmaz a krém. Külön-külön is rengeteg mindenre alkalmasak az összetevők, együttesen pedig igazi nehéz ágyú. Ezen kívül semmi káros parabént, alkoholt vagy fura név mögé bújtatott akármit nem. Csak a jó öreg természet adta kincseket. Azokat is természetes eljárás keretein belül, szívvel , saját kézzel készítette a tulajdonos. bele varázsolta a lelkét is a termékekbe.

essential-oils-2738555_640.jpg

Nem mennék bele a szárazabb adatokba, mi van benne pontosan, honnan származik, bio és hasonlók, azt megteszi helyettem a Herbarting oldala, ahol kiválóan leírják az összetételt és mindent itt, amit tudni illik, szeretnék.

Inkább arról írnék még, mennyire elégedett vagyok vele. Megszűnt a szárazság, kirepedezés pár használat után. Nyugodt szívvel kenem gyerkőcök arcát is, ha hagyják, mert tudom megfelelő a krém arra is. De célba veszem a száraz könyököm, sebes, náthától kisebesedett orrom is vele. Apropó kisebesedett orr. 

Az megvan, mikor náthás vagy (legyen szó férfi vagy női nátháról) és fájó, sokat dörzsölt orrod bekened a kezed ügyébe kerülő első krémmel, majd nagyokat szentségelve, ugrálva próbálod kibírni, míg csíp az a fránya? Szerencsére ennél a krémnél elfelejtheted. Nem csíp, csak ápol.

És hogy mi kell egy jó nap kezdéséhez? Kávé, reggeli és egy Herbarting termék.(Herbarting regeneráló szérum)

55576266_2231516986908303_1548305834415489024_n.jpg

 

 

Portugália családdal?

 

Portugália mesés ország, ami bakancslistára való. Na de családdal, gyerekekkel is érdemes elmerészkedni? Krisztinát, a magyar idegenvezető és utaskísérőt faggatom.

 

52715554_1499920803475903_4635547542463971328_n.jpg

Krisztina Portugáliában él évek óta, pontosabban a csodás Lisszabonban, családjával együtt.

Utaskísérő és idegenvezető. Sok izgalmas dolgot rejt ez az ország, a város, amit megmutat az oda érkező embereknek. Ismeri minden zegzugát, tudja, hová érdemes menni, mit kell megtekinteni mindenképp, mit érdemes megkóstolni. De nem csak a turisták által ismert helyeket mutatja be, hanem a helyi kultúrát is közelebbről, a történelmet, helyi épületeket, finomságokat.

Igazán színes egyéniség. 5 nyelven beszél és a világ számos pontján járt már. Zenél is, pontosabban trombitál. Két kisgyermeket nevel férjével közösen. Lendületével, derűs természetével mindenkit levesz a lábáról, és ahogy mesél szeretett városáról, a környékéről, az szívet melengető. Festői szépségű képei pedig nyomban meggyőznek, hogy Portugália bakancslistára való. 

Most arról beszélgetünk, hogy kisgyermekkel miért érdemes útra kelni, Portugáliát, ezt az idegen országot megnézni, kiélvezni a nyaralás adta közös időt.

 

53599784_1507846119350038_8403957925353095168_n.jpg

Sintra, Pena palota

Mint 2 gyermekes anyuka a gyerekeimet baba koruk óta hurcoljuk magunkkal. Nagyon szeretnek utazni, rutinosak, mert ehhez vannak szokva. Érdemes kisebb gyerekkel is útra kelni, világot látni. Ehhez ajánlom Lisszabont, mint úti célt. Gyönyörű, látványos hely, ami a gyerekbarát címet is elnyeri. Könnyen megközelíthető. Minden korosztály számára tartalmaz izgalmakat. Bővelkedik kifejezetten gyermekprogramokban is.

 

Miért jó választás a nyaralást, pihenést szervező családoknak pont Portugália és fővárosa Lisszabon?

Lisszabon elképesztően élő, intenzív, mégis végtelenül nyugodt mediterrán nagyváros. 

Séta, villamosozás, nagy kirándulások, a nyitott éttermek, a vidámság, finom helyi ételek, a tisztaság, a látnivalók… Mind olyan dolog, amiért érdemes itt pihenni.

 

portugalia.jpg

Hogy mit tudhatunk Portugáliáról?

Magyarország méretével majdnem azonos Portugália területe. Az Európai földrész legnyugatabban fekvő része. Spanyolország és az Atlanti-óceán között helyezkedik el. Hegyvidék jellegű, a partvidéken homokos és sziklás szakaszok is megtalálhatóak domborzatában, illetve fürdésre alkalmas helyszín, tengerpart is akad. Több Unesco által besorolt világörökség is megtalálható a környéken. Az éghajlata változékony. Élő és növényvilága ezért igen gazdag, színes.

Te mit mondanál e nagyszerű országról?

Izgalmas felfedezés ez a villamos központú ország, ahol dimbes-dombos utcákon keresztül utazhatunk. Néha úgy tűnik, hogy vidámparkban vagyunk.

Hangulatos, nyugodt. A pici babákkal utazó anyukák a füvön piknikezhetnek és pihenhetnek meg.

Az idősebb gyerekeknek érdekes lehet, amikor a felfedezésekről és az Unesco által elismert világörökségekről mesélek. Élő, mozgalmas történelem óra, játékos formában, így jobban megmarad az emlékezetükben. Hisz amit érzékelünk, látunk, jobban bevésődik. Ezért bátran utazzunk gyerekekkel is. A közös élményeket senki sem veheti el tőlünk, azok örökre megmaradnak!

A szülőknek pedig rengeteg látnivalót ígér e táj.

 

52630299_1500752046726112_9005170634312908800_n.jpg

 Viana do Castelo

 

Van olyan, amire érdemes oda figyelni, felkészülni rá?

A pici babákkal utazó szülőknek felhívnám a figyelmét, hogy a dombos utcák miatt legyen az Portó vagy Lisszabon, inkább a hordozó a praktikusabb, babakocsival nem annyira könnyű közlekedni. De a magas sarkú cipellőt is érdemes otthon felejteni.

A víz viszonylag hideg, 19-20 fokos. Októberben Algarve-ban viszont akár 26 fok is lehet nagy ritkán.

f693a637b398d6098c446d61302f841c.jpg

Milyen izgalmakat rejt Lisszabon a családok számára? Milyen helyszínekre érdemes ellátogatni gyermekekkel?

Számtalan gyermekprogramnak ad helyet a környék.

Több állandó gyerekprogram is található Portugáliában, ilyen például az óceanárium vagy az állatkert.

Az autóval érkezőknek vagy bérlőknek, kicsit messzebb a dinó park is izgalmas program lehet, esetleg az ingyenesen látogatható José Franco múzeum.

Ezek mellett Portóban,  Algarve-ban is sok gyerek program található, mint  a vidámpark és delfin központ és a Porto-ban található vízivilág.

 54516987_2031452910285311_6463437751936090112_n.jpg

- És a szállás? Mennyire család és gyermekbarátok a szállodák, a vendéglátóhelységek? Hogyan viszonyulnak az egész pici babákhoz és a nagycsaládokhoz?

A portugálok nagyon gyerekszeretőek. Egyszerűen ilyen beállítottságúak. Mindenhol szívesen, mosolyogva fogadják a családokat. Majdnem minden mosdóban találunk pelenkázót és probléma mentesen megmelegítik a vizet, a tápszert, cumisüveget, ha kell.

Nagyon sok gyerekbarát szálloda van,  ahol külön játszó szobák vannak, lehetőség a gyerek felügyeletre, szívesen ajánlok kérésre párat.

 

53846758_1512321302235853_8354201918934876160_n.jpg

Szívesen ajánlok egy nagyon jó családi kereső oldalt is, aminek használata pofon egyszerű, ez az itt. Könnyedén megtalálhatja mindenki otthonról a megfelelő szálláshelyet. 

53788196_1508741742593809_4178052427867488256_n.jpg

A gasztronómiáról nem ejtettünk szót, de a képek meséljenek helyettem.

52561501_1493313290803321_523294206844731392_n.jpg

 54437303_1512741635527153_2419592602413170688_n.jpg

Portugalhu.com

 

Burgmann Detti: Palánkák

Mi fán terem a kosárlabda?

51962262_2182372108489458_2819513521492983808_n.jpg

Igazi hiánypótló mesekönyv. Mese és sportág ajánló is egyben.

 

A mozgás és az olvasás is szívügyem, amit igyekszem gyermekeimnek nagy örömmel átadni.

Nagyszerű, hogy e kötet játékos formában kedvet hoz a kis olvasóinak a mozgáshoz.

Régen ez teljesen alap volt, hogy a csemeték szabadidejük nagy részét kint töltik a levegőn, szaladgálnak, rúgják a bőrt, kosaraznak vagy hasonló dolgokat tevékenykednek aktívan, közösen, mindenki mindenkit ismerve. Ma már nincs akkora gyereksereg, az utcára sem lehet gond nélkül kiengedni őket, így ez a remek szabadidőtevékenység megszűnt. A sportokkal vagy az iskolában, vagy hobby szinten találkozhatnak első körben a gyerekek, a legszerencsésebbek otthoni közegben sajátíthatják el az alapjait. A kevésbé mázlisták ilyen könyvben találkozhatnak e sporttal vagy még ebben sem. Örülök, hogy akinek nem adatik meg, nem alap dolog, az legalább könyvből megtudhatja, mi az a kosárlabda, mi kell hozzá, hogyan lehet csinálni.

Alaposan, közelről bemutatja az adott sportot, közérthető, figyelemfelkeltő módon a könyv. 

A nyelvezete az egészen apróknak is érthető, de még nagyobbacskáknak is élvezetet nyújthat. A keret történet is szívet melengető. Gyorsan, könnyedén olvasható. Az olvasni tanuló gyerkőcöknek is bátran ajánlom.

A könyv illusztrátora remek. Nagyon szerettem a letisztult, bájos képeket  Mindhárom csemetém szívesen nézegette, "olvasgatta" saját stílusában a kötetet, aztán nagy kegyesen engedték, hogy én is elolvassam fennhangon. Lekötötte a 2,4 és a 7 évesem is, fiút, lányt egyaránt.

Bevallom én örülnék, ha minden sportot bemutatna egy-egy ilyen kötet. Az általunk kevésbé ismerteket is. Nagyszerű arra, hogy felfigyeljen a gyermek egy sportra, amit szívesen kipróbálna. De jó olvasás ösztönző is a sportot szerető csemetéknek. Közelebb hozza az olvasást, annak megszeretését egy sportrajongó gyereknél szerintem, ha kedvenc mozgásformája felől közelítjük meg.

A kosárlabda majdnem az egyetlen olyan sport, amit sosem próbáltam gyermekkoromban. Felénk nem elérhető ez a sport, így eléggé homályos a szabályrendszer, csak azt tudom milyen labdával játsszák és a kosarat ismerem hozzá. De a könyv hatására kedvet kaptam én magam is hozzá, mélységem (magasságról aligha beszélhetek 164 cm-mel) ellenére. A végén még beszerzünk egy palánkot itthonra. A hangulatot imádnám, tisztára mint a régi Amerikai filmekben, ahol az otthoni palánkra dobálás közben beszélik meg az élet nagy dolgait a szülőkkel a gyerekek.

A könyvet köszönjük Dettinek, az írónőnek!

Recenzió

A könyv megvásárolható akár dedikált példányként is a Palánkák oldalán itt.

54432823_2226095070783828_8152785132621660160_n.jpg