Életünk boldog pillanatai és árnyoldalai+Adri könyvmoly könyvei

ReAd

Te is lehetsz író!

Légy te is hazudós! – novellapályázat a Menő Könyvek kiadónál

2019. március 16. - Mayerné Répási Adrienn

 

hazudos_fb_300x370.jpg

Írói babérokra törnél? Nem vagy biztos benne, hogy jó az írásod? Nem elég egy egész könyvhöz a fejedben lévő történet? Akkor a Menő Könyvek kiadó új felhívása neked szól! Küld be pályázatukra az asztal fiókja mélyén pihenő történeted vagy írj erre az alkalomra egyet. Hajrá!

Menő, ha könyvben jelenhet meg egy irományod! Hajrá! Én szurkolok neked!

És akkor a tudnivalók a pályázatról:

https://www.coolbookz.hu/meno-koenyvek

Légy te is hazudós! – novellapályázat

Szeretnéd, ha egy kiadó elolvasná a novellád? És ha e-könyvben megjelenne egy antológiában? Nincs más dolgod, csak hogy írj meg egy ütős történetet, és küld el a Menő Könyveknek. Áprilisban megjelenik a Hazudós című antológiánk, amelyben neves magyar szerzők novellái szerepelnek majd. Ezzel egy időben, de ettől függetlenül e-könyvet adunk ki a pályázatra beérkező írásokból - és ebben te is szerepelhetsz!

Kamaszként az egyik legnagyobb feladat megtalálni a saját stílusunkat, barátainkat, ízlésünket, és elfogadni magunkat. Persze a keresésben folyton határokat feszegetünk, lépünk át. Épp ezért gyakran belecsúszunk hol kegyes, hol kegyetlen hazugságokba, füllentésekbe, csúsztatásokba, amikből rengeteg kavarás és kalamajka lehet. Ezek lehetnek nagyon vicces helyzetek is, nem csupa árulás és véres, sorsfordító tragédia. Számtalan forgatókönyv létezhet: komikus bénázás, de pityergős elbaltázás is, csak rajtad áll, hogyan írod meg!

Várjuk a szöveged!

Hova: a menokonyvek@lira.hu e-mail címre.

Milyen terjedelemben: maximum 30.000 leütés

Meddig: április 1. éjfél

A Könyvfesztiválon, április utolsó hétvégéjén a Hazudós című novelláskötettel együtt bemutatjuk az e-bookot is. Itt kiderül, bekerült-e a szöveged a válogatásba, és találkozhatsz neves magyar írókkal is. Minden pályázót e-mailben értesítünk a bemutató időpontjáról és helyszínéről.

És a Könyvfesztivált ne hagyd ki semmiképpen sem. Nagyon szuper dolog!

writing-828911_1280.jpg

 

Home office előnyei és hátrányai

Otthonról dolgozni jó?

 

37287469_1873689109357761_1742307479951245312_n.jpg

Egyre több ember, főként nő, anya választja a home office formáját a munkának. De jóval  többen dolgoznának otthonról, ha lehetséges lenne. 

Home office=otthonról végzett távmunka

Tavalyi kimutatás szerint 5% Magyarországnak aktívan otthonról dolgozik, de ez a szám évről évre nő. 55% a válaszadóknak szívesen választaná e munkaformát a jelenlegi helyett.

Kényelmes, praktikus a saját otthonodban dolgozni, mert minden kéznél van, az időbeosztás is megfelelő, ha beteg a gyerkőc, akkor is megoldható a munka. Bevallom három gyerekkel én is ezt preferálom a legjobban, érthető okokból. Egyelőre ezt tudom csak bevállalni amúgy is, ha valami munkát szeretnék, márpedig nem vagyok a kényelmes típus, szeretem megkeresni magam a könyvre valót.

Állítólag az otthonról dolgozóknál kevesebb a stressz faktor is. Hogy ez mennyire igaz? Nem igazán tudom alátámasztani, de megcáfolni sem teljesen.

Nézzük az előnyeit és hátrányait, ahogy ígértem. 

53706713_2220208158039186_1178116998240927744_n.jpg

Előnyök:

- Jó a társaság: Legtöbbször jóban vagyok önmagammal, így könnyű együtt dolgoznunk. De ha véletlenül kis társat kapok a munkámhoz valamelyik gyermekem személyében, mert beteg, az sem gond. A cicám, kutyám is megfelelő hallgatóság, szívesen asszisztál.

- Megfelelő a környezet: Olyan, amilyennek szeretem. Vagy legalább igyekszem olyanná tenni, amihez megvan minden eszközöm, lehetőségem. Nem kell engedélyt kérnem némi átrendezéshez, egy új virágot is bármikor elhelyezhetek. Igaz látom a hátulütőit is a dolognak.

- Jó az ellátás: Pont olyan hőfokú, ízesítésű a kávé, tea, ahogy szeretem. A menza is igen jó, ha nem felejtek el főzni vagy nem égetem oda a levest munka közben, mert elfelejtkeztem róla.

Pontosan olyan a megjelenés, a ruha, amit szeretek: Kényelmes, meleg pulcsi, egy farmer és kész. Azt veszem épp föl, ami a kedvemre való és nem feszengek kellemetlen, ám csinos hacukában. Itt még a pizsi sem ciki, ha nem látja senki. Lehetőleg azért ne abban kezd konferenciahívást, skypos beszélgetést az ügyfeleddel, elfeledkezve magadról.

- Az időbeosztás egyszerűen dicsérni való: Akkor dolgozom, amikor van rá időm és kell. Pontosan olyan gyorsasággal, olyan időbeosztásban, abban az órában, amikor kényelmes nekem. Velem bizony dolgoztathatnának bármit hajnali 4-kor, használhatatlan vagyok agyilag, ellenben este 7 után szárnyalok.

Hátrányok:

- A társaság: Néha nagyon jól jönne némi társaság, egy ember, kihez szólhatok, aki meghallgat, új lendületet ad, segítő kezet nyújt. Fura lenne ha hangosan szóba állnék önmagammal?

- Környezet: Ott egy elpakolatlan ruha kupac, az meg egy porcica? Így könnyen kizökkenek a munkából, ha egyéb elvégezendő munkákat látok magam előtt. Csenget a postás is. A lehető legjobbkor, pont nem mentettem el az eddigi munkám és elszállt...

- Ellátás: Nézzük csak mi is lesz a mai ebéd? Fagyasztott pizza? Már megint? Vagy odakozmált főzelék, mert elfelejtettem. Mennyivel klasszabb lenne beülni közösen a munkatársaimmal valahová egy finom menüre akár vígan.

- Megjelenés: Olyan slamposnak érzem magam már megint a kinyúlt macinacimban. Nagy túlzás lenne sminkben, a kedvenc magassarkúmban dolgozni itthon?

- Időbeosztás: Amivel persze megint megcsúszok, ha nem kapkodok, mert azt gondoltam tengernyi időm van. Már megint közbe jött minden, hogy ne készüljek el... Jól jönne néha egy főnök vagy kisördög a vállamon, aki mantrázza, hogy csináld, meg elmaradsz vele.

home-office-2844640_640.jpg

Hogy mennyire jó a home office, azt mindenki döntse el maga. Sajna itt sem kolbászból van a kerítés. Ha dolgozni kell, akkor dolgozni. Rengeteg pozitív hozadéka van, de néha annyi hátulütője is. Egy korábbi cikkemben már érintettem a témát itt ahol sok női vállalkozó írt tapasztalatairól.

Na de milyen területen lehet ezt a nagyszerű formát végezni? Valljuk be, sok helyen személyes megjelenés nélkül nem működne a dolog, mint óvónő, eladó, színész...És még sorolhatnám napestig. De más munkákban nagyszerűen kivitelezhető és kivitelezhető lenne, ha kicsit nyitottabbak lennének a munkáltatók. Ők is nyernének csak vele.

Az otthoni munka jelenleg azokban a munkakörökben a legjellemzőbb, amelyek nem igényelnek különösebb munkaeszközt egy számítógépen kívül. A home office-ban dolgozók közül sokan kerülnek ki a marketing, értékesítés és média területéről, de a jelenség népszerű az ügyfélszolgálatosoknál, a grafikusoknál, a magántanároknál, a fordítóknál, a programozóknál, és az adminisztrátoroknál is.ˇˇ

Forrás: http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Teljes-szakmak-vonulhatnak-at-a-home-office-ba/7719/

Égből érkezett lány

covers_405351.jpg
Heidi W. Durrow: A ​lány az égből
 
Egy könyv, ami nagyszerűen bemutatja az útkeresést, az élet értelmének megtalálását és az oda vezető utat. Nagyszerű iskolapéldája annak, mikor egy gyermek felcseperedik és igyekszik a múltja által megtalálni a jövőjét. 
Brutálisan őszinte és megrázó történet. Felemel és leejt. Elgondolkodtat. Megrángat. Megráz. Sírásra késztet. 
Bizony nem a te könyved, ha nem bírod az érzelmek garmadáját, a fájdalmat, a tragédiát. 
 
Rachel egy elképesztő kislány, aki elveszít mindent az életben és nem csak ezzel a nehezítő erővel kell szembenéznie az életben. Más. Nem a megszokott kislány ő.
 
„Nem a bőrszínem vagyok. Hanem történet. Aminek múltja van, és még megíratlan jövője.”
 
A gyermek a fehér bőrszínhez túl barna és a fekete bőrszínhez túl fehér. Sehová sem tartozik ezáltal.
Nem erről szól nagy részt a kötet, de erről is. Kirekesztettségről, sehová sem tartozásról.
Nem tudja, ki ő, hova tart, mert elvesztette a gyökereit, nincs olyan személy aki utat mutasson neki, még egy egészen kicsit sem...
Talán mindent átvészelne, ha ismerné múltját, tudná a miérteket pontosan. De részletekben kapja az élete kis szeleteit, mint egy tortát.
Megrázó könyv. És nem csak a kötet elején történt tragédia miatt. Engem inkább a kirekesztettsége a kislánynak érintett meg talán legjobban. Nem szabadna senkinek sem ennyire "elanyátlanodva" élnie, egyedül bolyongva az élet útvesztőjében. Ez a magány borzalmas lehet. Nem ismerhetem, tudhatom milyen, mert mindig volt, aki irányt mutatott, segítő kezet nyújtott, ott volt velem.De ezt felismerve, Rachel, a főszereplő élete még borzalmasabbnak tűnik számomra. Tragédia tetőzése az életútja, mely rányomja bélyegét az egész lényére, életére. És ő mégis hisz, bízik, megy előre. Kitartást tanulhatna mindenki tőle! Nem hagyja magát. Igyekszik a lehetőségeihez mérten jól megélni az életet, nem keseregni, csak előre tekinteni. Felemelkedni a nehézségeken, az úttorlaszokon. Csak pozitívan szemlélni mindent és kihozni az életből a legjobbat. 
A szereplők kevésbé kibontottak.
Rachel, talán jobban, mint a többiek. De szívesen olvastam volna róla, belőle is többet, mást. Az érzéseit, gondolatait. Hogyan alakult az élete a továbbiakban? Nyert-e a nehézségekből valamit? Mit tanult az élet nagy pofonjaiból? 
A mellékszereplők pedig említésre sem méltók. Iszonyat keveset kaptak a könyv lapjain. Inkább csak odagondoljuk, a dolgok mögé látjuk milyenségüket. Megformázzuk pár szavuk által őket. 
Felemelő gondolatok, nagyszerű idézetek tarkítják és sok okosság a könyvet. Szépen megírt, izgalmas könyv tele mondanivalóval. Van szó öngyilkosságról, alkoholizmusról és számos más témát is említ a könyv, de csak minimálisan. 
Nem mondom, hogy teljesen tökéletes azért. Sok részlet kidolgozásra várt volna. Nem szerettem, hogy homály borította a részleteket és nehezen összerakható az egész. Úgy éreztem szétcsúszik kissé. Maga a történet, a mondanivaló mellett elhanyagolható, másodrangú.
 
Tipikusan az a könyv, amely olvasása után még jobban értékeled a saját életed és hálát adsz azért, amid van és akid.
 
Az égen, a felhők mögött néha előbújik az a napfény, csak meg kell látnunk!
 
A bejegyzés recenzió az Álomgyár kiadónak, akiknek ezúton is köszönöm a könyvet.
 
Fülszöveg: 

Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. 
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.

A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást.

 

Idézet: Amikor kezdem érezni, hogy valami fájós, van bennem egy képzeletbeli üveg, abba beleteszem. Kék üveg parafa dugóval. 

 

Álomgyár kiadó

272 oldal 

ISBN: 9786155596728 

FordítottaGalambos Dalma

cloud-143152_640.jpg