2019. dec 22.

Nem becsüljük, mikor van, felértékelődik, mikor kevés jut belőle...

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nem becsüljük, mikor van, felértékelődik, mikor kevés jut belőle...

sleep-1209288_640.jpg

Olyan dolog, ami jelentősen felértékelődik, amikor nincs, kevés jut az embernek belőle, máskor pedig annyira, de annyira nem becsüljük, mikor azt hisszük nekünk bármennyi a rendelkezésünkre áll belőle. Hogy mi ez? 

Hát az alvás. Korábban bármennyit tudtam aludni, bármeddig, ha úgy hozta az élet. Ma már kicsit döcögős a kapcsolatunk. Kevés jut belőle olykor és kell, mint a falat kenyér. Próbálok hol itt, hol ott lopni még többet, mióta anya vagyok. Fiatalkoromban is csak betakarózva, sötétben és csendben tudtam nyugodtan aludni, ami a csemeték érkezésével még tovább romlott, nem is keveset. Ha a szomszéd szobában megfordul a gyerkőc, fent vagyok rögtön és figyelem, nincs-e baj.

Folyamatos készültségben élünk mi anyák, ami borzasztóan fárasztó, hiszen éjjel is bármikor ugrásra készen kell állnunk. 

Tudtuk, mit vállaltunk, mivel jár az anyaság, de senki sem gondolta volna szerintem, hogy sokszor a gyerekek rosszabbak, mint a vallatótisztek. Mert kialvatlansággal vallatni lehetne bizony! Én, ha nyűgös, fáradt vagyok, bármikor robbanhatok. Egy apró zaj is idegesít. A munkámban, itthon sem teljesítek úgy, ahogy kellene. Olykor vicces szituációkat okoz, mint mikor a cukor helyett sót teszek a kávémba vagy bögre nélkül főzöm le azt. Eltűnedeznek dolgok és fura helyről kerülnek elő. Elfelejtek észben tartott fontos információkat, időpontokat. Máskor sírva fakadok egy reklámon vagy csak a tehetetlenségtől, mert annyira fáradt vagyok, nem tudok megoldani valami egyszerű, hétköznapi gondot, amit máskor a kisujjamból rázok ki.  És sorolhatnám a sort.

79157454_748560512287884_2351542672423911424_n.jpg

Te milyen vagy kialvatlanul?

Magamnak köszönhetem sokszor, hogy nem alszok eleget. Máskor a körülmények hozzák vagy a gyerekek vétkesek benne vastagon. Nem is ez számít. Fontos a nyugodt alvás. Néha rendíthetetlennek érezzük magunk, úgy vagyunk vele, hogy a normális 8 óra alvás helyett elég nekünk hosszabb távon 5 is. Persze, hiszen hajt az adrenalin, a féltés, a lendület...Aztán egy idő után jelezni fog a szervezetünk. Eddig és ne tovább! Aludj!

Hallgassunk rá, mert jót súg. Alvás közben az agyunk pihen, a testünk regenerálódik, szépülünk, rengeteg betegség megelőzhető vele...

80047992_1708244815983285_6885575574765436928_n.jpg

Ahhoz, hogy jót pihenjünk, kényelmes ágy, fekhely kell, csend, nyugalom, pihe-puha ágynemű, meleg és egy olyan alany, aki le tud nyugodni kellőképpen... Mindegyik elengedhetetlen. Egy kényelmes fekhely jelentősen megkönnyíti a dolgunk. Egy pihe-puha ágyneműbe jó befeküdni. Imádom, mikor frissen húzott az ágynemű. Egy sejtelmes fény, csend annyira jól tud esni a megfáradt elmének, testnek. 

 Az alvásnak különböző fázisai, ciklusai vannak. Másfél óránként váltakoznak. Vannak átmeneti, felületesebb, könnyed szakaszok és mélyalvási szakaszok. A mélyebb fázisban teljesen lelassul a szervezet, töltődik, gyógyul, pihen, regenerálódik a test. És van az úgynevezett REM-alvás, amely a mélyebb alvásnak felel meg. Ez a rész az álomról szól, a napunk feldolgozásáról. Onnan tudható, hogy ennél tart valaki, mert  látható, hogy gyorsan mozog a szeme. Ez a rész a mentális feltöltődésről szól, ilyenkor az agyunkra fordítja energiáit a test. 

Talán énidőnek is lehetne mondani az alvást, a fő énidőnek, mely nem hagyható el, nem szükséges rossz és nem időrabló tevékenység, hanem igenis fontos!

Van egy mondás is, ami így szól. Aki sokat alszik keveset él!  Én megfordítanám, inkább így kéne ennek szólnia. Aki keveset alszik, keveset fog élni is!

Persze könnyen beszélek. Van, aki teljesen rajta kívülálló okokból alszik keveset, mint mondjuk az anyák. Ott hiába szeretnének, egyszerűen nem tudnak többet aludni. Előre pedig nem lehet összeszedni az alvást, sajnos limitált ideig használható fel. Pedig milyen jó is lenne! Ezért rohangál annyira sok álmos anyuka, mert ez még nem oldható meg. Vízionálok egy jövőbeli gépezetet, ahol el tudom majd tárolni előre az alvásaim órájának számát, hogy amikor nem jut elegendőre időm, csak megnyomom a számlálót, leveszi a kellő egységet és újra kipihent vagyok, mintha aludtam volna. Milyen szép álom...

Arra kérlek, kérj segítséget! Vagy akinek olyan munkahelye van, hogy túl korán kell kelnie, éjszaka dolgoznia. Ott másnap pótolja, ahogy tudja, esetleg napközben. Már egy óra plusz alvás is segít, feltölti az embert, de egy húsz perces csendes pihenő szintén órákra elegendő plusz energiával ruházhatja fel azt, aki él vele. Aludjunk húsz perceket nap közben, pihenjünk a gyerek délutáni alvása közben vele, este kerüljünk hamarabb ágyba, reggel egy kicsit később keljünk. Megéri!

És hogy mennyit aludjunk? Mindenkinek más az alvásigénye. Van, aki vígan elvan 5 órás alvásokkal, míg másnak a szokásos 8 óra is kevés, a gyerekek, csecsemők pedig még több időt kell hogy alvásra fordítsanak. Ez utóbbit sajnos ők nem olvasták sehol, így ritkán élnek vele, a mi időnket csökkentve jelentősen. A lényeg, hogy már egy-két tünetből kiszűrhető, ha nem alszunk eleget. Fáradtak leszünk, kedvtelenek, szomorúak, sírósak, feledékenyek, betegek, morgósak, könnyen felidegesíthetőek...Ne hagyjuk, hogy az első tünet után továbbiak következzenek. Kérjünk segítséget, hogy aludhassunk. Adjunk át terheket másnak. Minden percét az alvásnak élvezzük ki. Lopjunk perceket, órákat alvásra...

Én az egész karácsonyi nagy szünetben azt tervezem, hogy annyit alszok, amennyit csak nem szégyellek!

Lopjunk elegendő időt az alvásra!

ReAd-blog

#szponzoráltbejegyzés #reklámis #alvás #álom #ágy #aludjunk #álmosvagyok #bonprix #itsme #bonprixitsme #blog #blogbejegyzés 

81174248_638942136644139_5345912752147791872_n.jpg

Szólj hozzá

Kitekintő Teszteltük Anyukás tartalom