2019. dec 22.

Amikor a mesés Svájc is karácsonyi fényárban úszik

írta: Mayerné Répási Adrienn
Amikor a mesés Svájc is karácsonyi fényárban úszik

Középpontban Zürich

80256476_614585705958724_5881870236273082368_n.jpg

Az idei év utolsó ilyen bejegyzését hozom ma. Bottai Éva, karrier- és vállalkozási stratégiai tanácsadó, coach, mentor, a mesés, havas Svájcba, pontosan az egyik legnagyobb városába, Zürichbe kalauzol el bennünket és meséli el, ott hogyan karácsonyoznak az emberek. Remélem velem tartottatok minden állomáson, Portugáliában, Franciaországban, Angliában, Spanyolországban és Olaszországban is. 

Nagyon örülnék, ha megírnátok, ti hogyan karácsonyoztok, milyen ételek kerülnek az asztalra, milyen kedves hagyományokat tartotok.

Na de olvassuk el Éva beszámolóját is.

Talán mert ősszel kerültem ki először Svájcba, nekem az ősz és a tél a két kedvenc évszakom ebben a gyönyörű országban. Az amúgy is makulátlanul rendezett, „kisvasút-makett-asztal” kinézetű vidék a tél beköszöntével mesebeli tájjá alakul. Ködbe vesző havas domboldalak, hófödte fenyőerdők, a házak fényei – olyan mintha egy mesekönyv lapjait nézegetnénk. És mindez még meseszerűbb karácsonykor. A svájciak szeretik a szépet, ezért különösen nagy gondot fordítanak arra, hogy a házak, erkélyek, kertek csodás karácsonyi fényekben pompázzanak. Nem hivalkodóan, hanem - mint Svájcban minden - inkább kifinomultan, elegánsan.

November közepétől kezdődik már a készülődés, szinte minden teraszra, balkonra, vagy legalább ablakba kerül egy kis karácsonyi varázs. A városok és falvak is sokat fordítanak erre – nincs település, aminek ne lenne saját karácsonyi világítása és legalább egy karácsonyfája. Ahogy autóval suhanunk át az országon, élvezet nézni minden város és falu egyedi díszítését.

Nekem személy szerint a kedvenc programom, amikor Zürichben felkapcsolják a karácsonyi világítást. Ez sem csak úgy ad-hoc történik ám, hanem ez is egy megkomponált, komoly előzetes szervezést és együttműködést igénylő esemény. Minden évben egy előre meghatározott napon gyúlnak fel a fények a Bahnhofstrasse-n, Zürich bevásárlóutcájában. Ez általában egy november 20-26 közötti csütörtökre esik. Már délután lezárják az utcát a villamosforgalom elől, hogy este 6-ig több ezer ember gyűlhessen össze, akik tekintetüket felfelé szegezve várják a csillag-csodát.  Amint a közeli templom harangjai elkongatják a 18:00 órát, mintegy varázsütésre felgyúlnak a fények, és több ezer ember egyszerre sóhajtja: Wow!  Imádom ezt a pillanatot, ha tehetem mindenképpen én is ott várom a tömegben a mágikus pillanatot egy pohár illatozó forralt borral a kezemben.  

 

80372062_2779975302055214_8237787500391694336_n.jpg

Rennweg

November közepétől kezdődik már a készülődés, szinte minden teraszra, balkonra, vagy legalább ablakba kerül egy kis karácsonyi varázs. A városok és falvak is sokat fordítanak erre – nincs település, aminek ne lenne saját karácsonyi világítása és legalább egy karácsonyfája. Ahogy autóval suhanunk át az országon, élvezet nézni minden város és falu egyedi díszítését.

Nekem személy szerint a kedvenc programom, amikor Zürichben felkapcsolják a karácsonyi világítást. Ez sem csak úgy ad-hoc történik ám, hanem ez is egy megkomponált, komoly előzetes szervezést és együttműködést bizonyító esemény. Minden évben egy előre meghatározott napon gyúlnak fel a fények a Bahnhofstrasse-n, Zürich bevásárlóutcájában. Ez általában november 20-25 közötti csütörtökre esik. Már délután lezárják az utcát a villamosforgalom elől, hogy este 6-ig több ezer ember gyűlhessen össze, akik tekintetüket felfelé szegezve várják a csillag-csodát.  Ahogy a közeli templom harangjai elgongatják a 18:00 órát, mintegy varázsütésre felgyúlnak a fények, és több ezer ember egyszerre sóhajtja: Wow! 

Imádom ezt a pillanatot, ha tehetem mindenképpen én is ott várom a tömegben a mágikus pillanatot.  

2010 óta a „Lucy in the sky” névre hallgató, csillagesőre hasonlító fényfüzér 1km hosszan, 12,000 kristállyal és 24,000 égővel varázsolja karácsonyi mesébe a látogatókat.

És nemcsak a Bahnhofstrasse-n, hanem a környező utcákban is ekkor gyúlnak fel a fények, ezen a napon nyitnak a karácsonyi vásárok. A Bahnhofstrasse utcai bulivá változik – forralt boros vagy pezsgős poharakkal a kezükben sétáló vidám emberek be-bekukkantanak a boltokba. Senki sem siet, mindenki örül.

79585197_2517648748448851_1793112283023409152_n.jpg

Xmas market

2010 óta a „Lucy in the sky” névre hallgató, csillagesőre hasonlító fényfűzér varázsolja 1km hosszan, 12,000 kristállyal es 24,000 égővel karácsonyi mesébe a látogatókat.  És nemcsak a Bahnhofstrasse-n, hanem a környező utcákban is ekkor gyúlnak fel a fények, ezen a napon nyitnak a karácsonyi vásárok bódéi. A Bahnhofstrasse utcai bulivá változik – forraltboros vagy pezsgős poharakkal a kezükben sétáló, vidám emberek be-bekukkantanak a boltokba, senki sem siet, mindenki örül.

Csak Zürichben vagy 6 helyen vannak karácsonyi vásár kitelepülések, és szinte minden kis tér fenyőfája karácsonyfává változik. A vásáros részeken nemzetközi ajándékárusok váltakoznak finomnál finomabb csemegékkel, ételkülönlegességekkel. Az örök kedvenc a vörös- vagy fehér borból készült forraltbor, a pezsgő és a forró csokoládé. Éhezni sem fog senki, leggyakoribb a fondue és a raclette, de a világ minden tájáról vannak finomságok. Természetesen a kedvenc magyar lángossütőm is ott van minden évben!

Egyik kötelező eleme a zürichi karácsonynak a „Singing Christmas Tree”, azaz az éneklő karácsonyfa. Ez egy hatalmas, fenyőfát formázó állványzat, ahol délutánonként különböző kórusok énekelnek karácsonyi dalokat. Az énekesek mintha díszek lennének a kis piros sapkáikban, míg a bámészkodók a forró italaikat hörpölgetik és apukák emelik nyakukba a kicsiket, hogy azok jobban lássák az éneklő fát.

Az áruházak és boltok kirakatai is mesebeli boltocskákká változnak ilyenkor, egy-egy nagyobb áruházban külön emelet várja a karácsonyi dekorációkra vágyó vásárlókat, a boltokat megrohamozó tömeg pedig egyre növekszik az ünnep közeledtével, szombat délutánonként megmozdulni is alig lehet az egyébként nyugis utcákon.  

Az előkészületek fontos része az otthoni „guetzli”-sütés, azaz a kis karácsonyi kekszek és édességek. Mindenkinek van bevált családi alapreceptje, de a nagyobb élelmiszerboltok már kész tésztákat is árulnak, amiket már nem kell gyúrni, csak kinyújtani, sütni, díszíteni. Aki pedig nem bízik a sütő-tudományában, az készen is megvásárolhatja a kis „mailänderliket”, puszedliket akár szupermarketektől kezdve az ínyenc cukrászdákig, amik közül is a Sprüngli, a Honold és a Teuscher a legrégebbiek és a legkiemelkedőbbek.

És hogyan is telnek az ünnepek?

Fontos esemény a karácsonyfa megvásárlása. Ezt a család általában együtt választja ki, és együtt is díszítik fel, de van, ahol a hegyekben maguk vágják ki a fát. A karácsonyfa díszítéssel nem várnak a Szentestéig, nagyon sok helyen már napokkal előtte áll a karácsonyfa, sőt a vallásosabb családok betlehemet is állítanak. A Nemzeti Múzeumban külön, időszakos betlehemes kiállítás is van, ahol régi kézzel faragott betlehemeket lehet megtekinteni.  

A karácsony Svájcban a „Christkind”, azaz a Kisjézus ünnepe. December 24. a Szenteste. Ez munkanap, de a munkaadók általában korábban hazaengedik az embereket, hogy mindenki együtt lehessen. A szentestét mindig szűk családi körben ünneplik, gyönyörűen megterített asztalnál, karácsonyfák fényei alatt.

raclette-1293573_640.jpg

 

 

Nincs igazán tipikus vacsora-étel, a Fondue Chinoise (azaz a zöldséglében készült húsfondü) és a Fondue Bourguignonne (a forró olajas húsfondü) a legbiztosabb befutók, esetleg hal valamilyen formában, és persze az elengedhetetlen kis guetzlik, a finomabbnál finomabb kis kekszek, valamint a franciáktól átvett „Bûche de Noël”, azaz fatörzs torta.

Minden karácsonyfán van egy kis csengő, az jelzi a gyerekeknek, hogy a Kisjézus meghozta az ajándékokat. Sok család van, ahol az ajándékokat – ellentétben a magyarországi szokásokkal - a gyerekek osztják ki a fa alól. Nem a mennyiség a fontos, inkább a szép, igényes, igazán személyre szóló ajándékokon és ínyencségeken van a hangsúly. A kisebb gyerekek az iskolában zeneórán furulyázni is tanulnak, és ilyenkor több-kevesebb sikerrel egyedileg kísérik a karácsonyi dalokat – az egész vendégsereg örömére.

December 25. és 26. a családé és rokonoké, igazi vendégjárás kezdődik; mikor, ki, kihez megy ebédelni - például december 25-én a feleség családja a vendéglátó, másnap a férj családja. Tudni kell, hogy bár Svájc kis ország és eleve nem homogén, hanem kantonok társulásából jött létre annak idején, a jelenlegi 8 milliós lakosság több, mint negyede nem svájci állampolgár. A maradék 75% sem mind svájci születésű eredetileg, sok az első és második generációs. Ahogy egy kedves barátom, aki egy nagyon régi genfi család sarja szokta mondani: nincs olyan hogy „tipikus svájci”, mert minden kanton, minden környék más, az évszázadok alatt nagyon sok ember telepedett le. Így gyakoriak a vegyes nemzetiségű és vallású családok, ahol minden hagyománynak próbálnak helyet adni ilyenkor, karácsonykor is - legyen az olasz, francia, német, albán, portugál, orosz vagy hottentotta.

Sokan ezért is inkább egy-egy elegánsabb éttermet választanak az ünnepekre, ahol ilyenkor még különlegesebb menükkel várják a vendégeket: gyakori a homár, a lazac és a bélszín valamint a nemzetközi különlegességek is, mert a svájciak minden finom és különleges ételt és italt nagyra értékelnek.  

A karácsonyi ünnepek után szokás felmenni a hegyekbe pihenni és ott ünnepelni a szilvesztert családdal, barátokkal a „chalet”-ban. A legtöbb családnak van valamilyen kisebb apartmanja vagy háza egy-egy síterep közelében és addigra már általában remek hó is van, ami garantálja a jókedvet, mozgást, kikapcsolódást és feltöltődést a következő évre. Aki nem jut el a hegyekbe, az a városban található számtalan szilveszteri lehetőség között válogathat és a zürichi tó partjáról csodálhatja meg a pompás szilveszteri tűzijátékot.


79873311_575448719943699_7053237435710308352_n.jpgAugustinerkirche

A svájciak többsége vallásos, fontos számukra a templomi közösséghez tartozás. Zürich protestáns, a többi kanton is vagy katolikus, vagy protestáns többségű - és a karácsony mindenkinek egy meghitt és nagyon fontos ünnep. A templomokat is nagy gonddal díszítik kívül-belül, csodás gyertyafényes esték vannak, fényjátékok, betlehemes, hatalmas karácsonyfák és nagyon fontos az éjféli mise valamint rengeteg gyönyörű koncert is van ilyenkor.

Köszönöm Éva, hogy írtál nekünk a Svájcban tartott szokásokról. 

Bottai Éva, karrier- és vállalkozási stratégiai tanácsadó, coach, mentor itt tudjátok megnézni a munkáját.

ReAd-blog

#blog #Svájc #Zürich #karácsony #ünnep #fények #Xmas

79773403_488739761756543_1065799862534012928_n.jpg

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő