2019. dec 21.

Olasz karácsony

írta: Mayerné Répási Adrienn
Olasz karácsony

kinga_kari_3.jpg

Portugál és Franciaország, Anglia és Spanyolország karácsonyi szokásai után ma Olaszország kerül a terítékre, a cikksorozat nagy sikere után. Remélem, kíváncsiak vagytok továbbra is, hogyan ünnepelnek mások. Ebben segítségemre Semperger Sommariva Kinga lesz, aki Észak Olaszországban él, tevékenykedik  már régóta. Ismerős lehet a neve nektek, ha követitek a blogom, mert nemrégiben készítettem vele interjút. Az Egy kis Itália blog szerzője ő.  Az ő régiójából, Friuli-ról szólnak a válaszok, ami egy különleges kedves térség Északon.

Olaszország régiói között is lehet több különbség, főként az ételek és a gasztronómia terén. Amennyiben felétek más tradíciók vannak, kíváncsian várjuk kommentben.

- Mikor díszítenek fát, lakást az olaszok? Adventeznek?

Azt imádom az olaszoknál, hogy már korábban áll a fa nálunk, mint Magyarországon, és a lakást is december elején feldíszítjük. Így annyira más a december hangulata is, a nagy ünnepi rohanás, sokkal lassabb és kellemesebb. Szép fényekben úszik a hónap elején már minden. Valahogy ez meghittebbé teszi az olasz kisvárosokat, nagyvárosokat is.

piros_szonyeg.jpeg

Mivel maga az ünnepi hangulat már november végétől beköltözik a csodás kisvárosok macskaköves kis utcái közé, maga az adventi időszak már teljes pompájában várja és öleli át az embereket. Nálunk Udineben például piros szőnyegeket terít le a város és az üzletek, hogy minél ünnepibb hangulatban sétálhassunk a városka csodás kis szívében. Itt is rendeznek karácsonyi vásárokat, ahol leginkább a helyi és a régiós kézművesek szépségeit csodálhatjuk meg. Nagyon sok hagyományőrző esemény van. S rengeteg színes és ember nagyságú Betlehem is költözik a városokba, Grado tengerpartján például kagylóból készülnek, s a mesés lagúnák között is találhatunk úszó Betlehemeket. Az olaszok ünnep mániásak, imádnak díszíteni, koccintani, együtt főzni, egybeterelni a nagy családot. Mindenki elegánsan felöltözve alig várja, hogy helyet foglaljon a nagy, díszes gyertyafényben úszó ünnepi asztal mellett. Amit még kiemelnék, mert az egyik legszebb szokása az olaszoknak, hogy szeretnek együtt készíteni dekorációt és szépségeket az ünnepre, például gyerekekkel együtt Betlehemet, vagy ablakdekorációt. S nagyon kedves dolog, hogy pld sok helyen a kis Jézuskát is csak 25-én helyezik el a jászolban, ezzel jelképezve megszületését.

December 13-án nálunk Santa Lucia ünnepe van, amikor a gyerekek apróbb ajándékok jönnek, s majd január 6-án érkezik Befana - azaz a boszi seprűn – Ő is leginkább a gyerekekhez érkezik, akik ha jók voltak, édességet kapnak, ha rosszak, a boszi bizony szenet hoz nekik.

 1_olasz_kis_terek.jpg

-Milyen módon ünnepelnek?

A szenteste Notte di Natale - azaz karácsony estéje. Náluk a karácsony ünnepe 25-én kezdődik, amikor a Jézuska születik. Ilyenkor déltől együtt van a család késő estig és végeláthatatlan sok finomság kerül az asztalra. Babbo Natale a Mikulás, 24-e éjfél után érkezik, azaz 25 én reggel látjuk, hogy mit hozott. Szeretem az olasz karácsony hangulatát. Legtöbbször valamilyen közös élmény az ajándék. Az együtt levésről szól az ünnep, a közös időtöltésről, nagy beszélgetésekről. Ami kiemelkedően szép, hogy a családtagok előszeretettel írnak kézzel egymásnak nagyon szép karácsonyi üzeneteket.

- Te személy szerint miért szereted a karácsonyt?

Főleg akkor a legszebb az ünnepem, amikor az olasz és magyar családom is együtt van. Ilyenkor persze keverednek a két ország szokásai, szokványos ételei. De jól megférnek egymás mellett. Imádom az igazi bábeli zűrzavart az asztal körül, amikor mindenki a nyelvek mellett a testbeszéd minden formájával próbálja megértetni magát a másikkal, de a sok mosoly és ölelés mindig győz. Nagyon szeretem az apróbb ajándékokat csomagolni, s jó tudni, hogy a fa alatt mindig van valamilyen olasz és magyar apróság is, amivel a két nemzetiségű családjaink egybekapcsolódnak.

- Mi kerül a fára dísznek?

A szokványos világítás, nagy díszgömbök, apróságok. Rengeteg ünnepi világítást használunk, a férjem ugyanis megrögzött karácsonyi dekoráció imádó és sok-sok méter világító színes lámpácska díszíti ilyenkor a lakásunk. A fákon szokás masnikat elhelyezni, s a régi családi gömb gyűjteményből is mindig vannak retro darabok is a fán. Szaloncukor helyett pedig például mandulás finomságok kerülnek a fára, vagy olyan kedves kis édességek, mézeskalácsok, melyeket mi készítünk. 

kinga_kari_4.jpg

- Milyen a hagyományos menü és ital, ami az asztalra kerül?

Az olaszoknál az ételekben és az ünnepi gyertyafényben úszó, mesésen és bőségesen feldíszített asztal roskadozik a finomságoktól. Nálunk, Friuli régióban, a családunk tortellinit készít, mely kis töltött mini tésztatekercsnek felel meg. Ennek kézzel készül minden apró részlete. A család együtt készíti el, mert így már a folyamat is külön élmény, amit együtt élünk meg. Ettől olyan finom talán! A tortellini töltelékében San Daniele Prosciutto és parmezánsajt is van, valamint borjú, marhahús, egy kis mortadella és tojás is van. Különleges titkos családi recept alapján készül, ahogy a Brodo-azaz az alaplé (leszűrt húsleves leginkább sok zöldséggel) is, amiben majd a tortellinit kifőzzük. Ebből a finomságból nálunk eddig minden évben több, mint 2000 db készült el összefogással, együtt. Előételként biztos szerepel valamilyen hal vagy a tenger gyümölcse is - de nálunk a tortellini az elmaradhatatlan főétel és utána a musetto, ami olyasmi, mint nálunk Magyarországon a hurka, csak ez tipikus Friuli verzióban készül.

Desszertként Friuliban a hegyek és a tenger jellemző fenyői miatt is (Pineta és erdei fenyvesek) miatt sok fenyőmagos sütike, a mandulás keksz is és kandírozott gyümölcsök is az asztalra kerülnek és az elmaradhatatlan Panettone és Pandoro is része az ünnepi asztalnak. Valamint nagyon gyakori a füge, datolya és a sok friss gyümölcs is.

tasty-1696142_640.jpg

Italként elmaradhatatlan a Friuliban termő Ribolla Gialla szőlőből készülő habzóbor, s a mesés aranyszínű Friuliano fehérbor mely a régió különlegessége - amit annak idején “Tokai” félének hívtak.

Kinga oldalán bővebben olvashattok arról, hogy szeretnék például megdönteni idén a tavalyi 2000 darabos rekordot családjával. Nagyon élvezetesen ír Olaszországról. Ezúton is köszönöm neki, hogy időt szakított arra, hogy megírja, feléjük hogyan karácsonyozna. Olvassátok a blogját, megéri!

ReAd-blog

#blog #olasz #Olaszország #karácsony #ünnep #menü #ünnepeljünk

kinga_kari_5.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Interjú