2019. dec 19.

Ahogy a Spanyolok karácsonyoznak

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ahogy a Spanyolok karácsonyoznak

girona-1523768_640.jpg

Folytatódjon a karácsonyi post sorozatom. Olvashattatok már portugál, francia és angol karácsonyi szokásokról eddig. Ma egy kissé kevert bejegyzést hozok egy blogger hölgy segítségével, ő Évi. Amiről ma mesél, az a spanyol/baszk szokások és az, hogyan ötvözi a magyar szokásokkal.

Justmom blog írójának nincs könnyű dolga a karácsonyt illetően. Csemetéjének az apukája spanyol, az anyukája ugye magyar, és Baszkföld fővárosában, Vitoriában nő fel. Három kultúra keveredik, három hagyományvilágot kell ötvöznie a karácsonyi készülődés során: Mikulás, Jézuska, Télapó, Olentzero, Papa Noel és Három Királyok...innen szép nyerni. Ma ő mesél nektek, arra milyen tradíciók vannak.

- A férjem nem itt, Baszkföldön nőtt fel, ő spanyol, nem baszk családból származik, így ők december 24-én, Szentestén csak családi vacsorát tartanak, az ajándékokat viszont a Három Királyok hozzák január 6-án.

Fentebb olvashattátok az Olentzero szót, ami ugye alapvetően nagyon eltérő, meglepő hagyomány, Magyarországon nem ismert. Olentzero, vagyis a fekete ruhás szénégető bácsi fogadására készülnek itt a gyerekek. Ő szintén 25-én reggelre hagyja az ajándékokat a gyerekek házában. Mit keres egy szénégető karácsonykor a házakban? Az Olentzero a baszk karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódó képzeletbeli figura, a Mikulás vagy Télapó baszkföldi megfelelője, aki a gyerekeknek az ajándékot hozza december 24-én éjjel. 

olentzero_hendaia_2006.jpg

A kép forrása Wikipédia

Elég tudathasadásos a karácsony itt Baszföldön: nagyon sokan nem csak baszkok, a spanyol hagyományokat komolyan veszik és betartják: éppen ezért a jelentősebb rész, az ünnep a Három Királyok eljövetele. 

Spanyolországban, a "La Nochebuena”, azaz a Szenteste nem a nagy karácsonyi ajándékozásról szól, mint nálunk -hiszen ezzel január 6-ig, a Napkeleti Bölcsek, a Három Királyok (Reyes Magos) érkezéséig várnak- azonban az ünnepet méltóképpen, nagy családi lakomával ünneplik, ami hosszú órákig eltart, nem ritkán az éjszakába nyúlik.

Ma már állítanak karácsonyfát, szinte kivétel nélkül mindenhol műfenyőből, random, amikor éppen kedvük tartja, van, aki már november végén. De emellett Betlehemük is van. Vitoriában, ahol élünk, a városközpont legnagyobb parkjában egy hatalmas, mérethű Betlehemet állítanak december elején, és csak január közepén bontják le. 
belen-vitoria-la-florida-reyes.jpg
Adventet nem tartanak, bár már kapható a boltokban a tipikus csokikalendárium. De alapvetően nem gyújtanak gyertyát vasárnaponként visszaszámlálva, mint a magyarok.
Nincs semmilyen különleges dísz a karácsonyfán, csak a megszokottak. Nem díszítik a házakat sem annyira. A városközpontok azonban csodaszépek. 
Ma már igazán hivatalos menü sincs. Itt is rengetegféle étel kerül az asztalra, mint a legtöbb országban, de alapvetően sokkal lightosabb.
Saláták, halak, bárány.languszta, libamáj pástétom mindenhol felkerül, de hogy mi a főétel, az családfüggő.
Sok felé tapas-ok az előételek, mint például a ensaladilla rusa, tortilla de patatas vagy garnélarák csípős salsa szósszal. Szerepelhet a menüben leves is első fogásként, rizzsel, hallal, kagylóval és garnélarákkal. Fehér spárga, endívia vagy garnélás tésztasaláta szerepelhet szintén a menüben.  Főételként a spanyolok a megszokott töltött vagy sült csirkét, pulykát, bárányt esznek, általában házi sült krumplival és valamilyen finom salátával.
Nálunk rákkal töltött ördöghal szokott lenni amerikai szósszal. 
nevaditos-1132658_640.jpg
Tipikus karácsonyi édességeik a marcipán, a nevaditos(porcukorba forgatott fojtós aprósütemény-féleség) és persze a turrón. A turrón jellegzetes spanyol édesség, mely mézből, cukorból, tojásfehérjéből és apróra vágott vagy darált pirított mandulából vagy egyéb diófélékből készül. 
torrone-3835625_640.jpg
Különleges ünnepi ital nálunk nincs, a bor az, ami elmaradhatatlan.
Itt is alapvetően a nagy családi összejövetel a jellemző. A vacsora előtt borozunk a barátokkal, de után mindenki hazamegy a családhoz.
Ami még meglepő lehet, hogy itt a Szilveszter is véresen komolyan vett családi vacsorával kezdődik. Azt hiszem, ennyi az érdekesség a baszk karácsonyokban:)
Ha tovább olvasnál még a baszk/spanyol szokásokról vagy Jusmom blog írójának életéről, itt megteheted:
ReAd-blog
#karácsony #ünnep #ünnepek #spanyol #baszk #hogyanünnepel #blogbejegyzés #cikk

Szólj hozzá