2019. dec 18.

Szövegírás férfiszemmel

írta: Mayerné Répási Adrienn
Szövegírás férfiszemmel

Szavak ereje

szi_0306.JPG

Benne vagyok egy szövegíróknak fenntartott facebookos csoportban. Csendben figyelek, tanulok. Némelyik ember üdítő őszintesége, mások segítségnyújtási vágya vagy szókimondása aranyat ér. Rengeteg apróságot el lehet lesni így a csoportból. Mai interjúalanyom egy felajánlásnak köszönhetően került a képbe és ide a blogra, képletesen értve. Régóta szövegíró és bizony oda-odaszól a többieknek, mikor úgy érzi kötelessége. Nem kendőzi véleményét, még ha az negatív is és nem arat vele osztatlan sikert. De mindig őszinte! Nem titok, én is kaptam tőle hideget, meleget, sokszor jogosan persze. Kíváncsi lettem rá, hogyan indult el, miként lett szövegíró. Fogadjátok sok szeretettel Bucsányi Krisztiánt, a Szavakereje oldal tulajdonosát. 

Hogyan lettél szövegíró? Milyen utat jártál be, hogy ezt a munkát választottad végül? Mi terelt e munkaterület felé?

Soha nem akartam szövegíró lenni, és 10 évvel ezelőttig, azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy szövegíró. Mindig szerettem írni, sokak szerint tudtam is, lapkiadóban dolgoztam, és már több cikkem megjelent, amikor jelentkeztem (és felvettek) a Szegedi Tudományegyetem Média szakára (ez volt a híres, hírhedt Havas féle iskola) ahol egyébként Pulitzer díjas tanárok tanítottak többek között sajtóműfajt, szépírást, irodalmat, újságírást, magyart, de emellett tanultam pszichológiát, döntéselméletet, befolyásolás lélektant: csupa olyat, amit most kezdenek felkapni. Aztán a lapkiadói munka után saját lapkiadónk lett (10 000 feletti példányszámban nyomtattuk ki a lapot, nem pár százban) ott dolgoztam, és főszerkesztettem kisebb lapokat, miközben (például) az Élet és Irodalomban is jelentek meg cikkeim. Nagyjából 2010-ben az írás átterelődött az internetre, akkor kezdtem hírleveleket, honlapszövegeket, posztokat írni (na és jól működő hirdetéseket, landing oldalakat).

De még nem neveztem magamat szövegírónak, csak azt láttam, hogy az ügyfeleknek, és a keresőknek is tetszik, amit írok. Én meg imádtam, és működött.

Sokszor mondod/írod, hogy a szövegírók világa nem könnyű, mégis mindenki annak titulálja magát. Ki számít igazi szövegírónak?

A szövegírás divatszakma lett (és ez részben a mi hibánk). Írni mindenki tud (többé kevésbé), laptopja szinte mindenkinek van, látszik, hogy afféle menekülőút lett a szövegírás. Naponta látom, hallom, ahogy a blogger, bloggerina és még ki tudja, ki nem, hirtelen szövegíró lesz. Este lefekszel aludni, és mire felkelsz, több anyuka dönt úgy, hogy belevág a szövegírásba. El sem tudod képzelni, hány virtuális asszisztens érzi azt, hogy ő kimagaslóan teljesítő landing oldalt, vagy hatásos follow up hírlevélsorozatot tud írni. Ebben hibás a szakma is, a „tréning cégek” is, akik azt a hamis illúziót adják meg, hogy ha elmész egy félnapos képzésre, akkor ott szövegíró leszel, csak fizess.

Mielőtt bárki félreértene, a gond nem az, hogy valaki belevág, hanem az, hogy milyen kárt okozhat a felkészületlenséggel sokszor.

Mi az ismérve egy jó szövegírónak? Milyen készségek, iskolák kellenek valakinek, aki e területen szeretne elhelyezkedni, tanulni?

Amikor ezekre a kérdésekre válaszolok neked, dél van. Ma már írtam posztokat autóbérléssel foglalkozó cégnek, utána Magyarország legnagyobb világítástechnikai cégének kellett kettő blogbejegyzést írnom az íróasztali lámpák különleges funkcióiról, és nemsokára kollagénről írok hírlevelet. A szövegírás komoly szellemi munka, lehet, hogy minden órában más a feladat.

Ahhoz, hogy ezek a szövegek hatékonyak érdekesek legyenek, megfelelő stílusban, nyelvezettel készüljenek el,  hogy hassanak az olvasóra, ahhoz nem elég elhatározni, hogy én szövegíró leszek. Kell kreativitás, rátermettség, kell előképzettség (én minimum egy szakirányú felsőfokú iskolát elvárnék a szövegírótól) nem árt, ha tanult pszichológiát, döntéselméletet, kell elhivatottság.

Honnan tudhatja a vállalkozó, hogy a megfelelő szöveggyártót kérte fel egy munkára? Mi alapján válasszon?

Amikor a vállalkozó rábízza a szövegét, a cégének a kommunikációját egy szövegíróra, tulajdonképpen az életét bízza rá. A szövegtől, a hangulattól a stílustól, a szövegíró tudásától függ majd az ő léte, a cégének a sikere.

Ilyen döntések meghozatalakor a szakmaiság, a tudás, a rutin a legfontosabb. Nézze meg a leendő szövegíró honlapját (akinek nincs, azt szokta mondani, hogy a sok munka miatt nincs rá ideje, de ezt mindenki tudja, hogy nem igaz), aztán kérjen referenciákat. Találkozzon a szövegíróval, beszélgessenek (ha van rá mód), nézzék meg menyire működik a kémia.

Fontos, hogy ne az ár döntsön. Egyrészt a legjobb szövegírók nem feltétlen drágábbak, mint a „szövegírás hercege” vagy „szövegírás hercegnője” másrészt azt kell mérlegelni, mi a jobb: egy nem konvertáló landing oldal 10 000 forintért, vagy egy vevőt hozó landing oldal 25 000-ért? Mivel jár jobban a cég?

 szi_0334.JPG

Mitől nehéz a munkád? Miért szereted mégis annyira?

El sem tudod képzelni, milyen sokat tanulok, miközben szöveget írok. Képzelj el egy pasit (oké, tudom, kicsit egoista vagyok most, de ez tény) akivel lehet beszélgetni a lámpákról, arról, hogyan hat a kollagén, az intim plasztikáról (erről is írtam már) éppúgy, mint a műkörömzselékről (erről is írtam blogot) vagy az autókról, de írtam már „hogyan hagyd el a régi szerelmed” hírleveleket coachoknak is. A mi szakmánk a legösszetettebb, leggyönyörűbb szakma a földön.

 Milyen meghökkentő, fura, izgalmas, vicces megrendeléseid voltak?

Elmondhatatlanul sok van. Képzeld el milyen egy pasinak a kisajakplasztikáról írni, (ne, ne képzeld el) vagy milyen fura az, amikor a gépemen egyszerre van nyitva tíz mellimplantátumos oldal, és kizárólag szakmai okok miatt nézem a női melleket. De volt már arra is példa, hogy bajban levő anyukáknak írtam a tejfakasztásról, vagy arról, hogyan kell megnyugtatni a síró, hasfájós csecsemőt. De talán az volt a legcukibb feladatom, amit magamnak adtam: elkezdtem írni egy blogot a lányomról (apuka ritkán blogol) és az elsőt nagy döbbenetemre egy millióan olvasták. Aztán a többit is sorban, rengetegen. Sajnos a blog azóta már nem él, de visszaolvashatjátok itt.

Fura egy szövegíró vagyok, nem? Egész nap írok, és az kapcsol ki, ha írhatok.

Ha kedvetek lenne Krisztiánt próbára tenni, egy jól működő szöveget, blogbejegyzést kérni tőle, akkor megtaláljátok az oldalán: Szavakereje.

ReAd-blog

#szövegírás #blog #blogbejegyzés #interjú #szavakereje

 szi_0318.JPG

 

 

Szólj hozzá

Interjú