2019. dec 17.

Az angolok így karácsonyoznak

írta: Mayerné Répási Adrienn
Az angolok így karácsonyoznak

fireplace-558985_640.jpg

Már lassan a finisben vagyunk, de hozok még nektek idegen országáról szóló karácsonyi bejegyzéseket. Remélem nem bánjátok. Ma Angliáról lesz szó, az angol karácsonyi szokásokról. Olvashattatok eddig Franciaországról és Portugáliáról. Mai segítőm, egyúttal mesélőm Kónya Zsuzsanna lesz. Ezúton is köszönöm neki a közreműködést. 

Az angol karácsony éppen annyira hasonlít a magyar szokásokhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat benne. És éppen annyira tér el, hogy mosolyogjunk rajta, hogy „ez mennyire angol”.

A hangolódás egészen korán elkezdődik: a boltok polcain az iskolakezdéshez szükséges egyenruhákat és táskákat váltják a csokis dobozok és a piros-fehér cukorpálcák. „Hivatalosan” a szezon a John Lewis üzletlánc karácsonyi hirdetésének első megjelenésével kezdődik. Idén egy rakoncátlan kissárkány a főszereplő, érdemes rákeresni.

A családok nagy része december elején már felállítja a karácsonyfát és kivilágítja az ablakokat, sok helyen rénszarvasok és télapók álldogálnak az előkertben. Legtöbbjük táblát szorongat mutatva az utat, hol kell majd leszállni a szánnal. Az angol házak nappalijában tényleg van kandalló, ennek díszítése adja az egész ház hangulatát. Ide kerülnek a családtagok nevével hímzett kandallózoknik is.

christmas-fireplace-1875871_640.jpg

Az angol gyerekekhez nem jön el a Mikulás december 6-án, ezt a szokást nem vették át, de apró csokival töltött adventi kalendáriumot lehet kapni. A zoknik karácsony napjáig üresen várakoznak. A díszítés másik fontos része a lépcsőkorlát girlandozása, valamint a bejárati ajtón a kopogtató fölé helyezett díszes koszorú. Hagyományosan az egész ház és a karácsonyfa egységes színekkel van dekorálva, sok helyen szezononként változó színekkel. A piros-fehér-arany-ezüst a leggyakoribb kombináció, mint nálunk is, de egészen különleges színű díszekkel is találkozni, van pink, sötétbarna, fekete, legújabban pedig maga a műfenyő is kapható rózsaszín, kék és fekete színben. Ezeket második, harmadik fenyőnek állítják fel a lakás különböző részein. A karácsonyfadíszek között az általunk is ismert gömbök, állatfigurák mellett találjuk Robint, a vörösbegyet, a piros emeletes buszokat és a piros postaládákat is. A legfurább díszek az aranyra festett csigaházak, kagylók, csikóhal figurák.

Azt tudjuk az angol filmekből, hogy a karácsonyt nem 24-én este, hanem 25-én reggel ünneplik. A gyerekek robognak le a lépcsőn és minden áhítat nélkül elkezdik bontogatni az ajándékokat. A közvetlen családtagok délután átmennek egymáshoz. 

25-ét egyszerűen csak Christmas day-nek hívják, 26-a pedig a Boxing day, ami onnan ered, hogy a 18-ik század közepétől a gazdagok dobozokban ajándékokat adtak a szegényeknek, alkalmazottaiknak. Az ajándékot Santa Claus hozza.

Az angol házak bizony elég picik, ezért a nagycsalád a karácsonyi vacsorát nem otthon, hanem valamelyik étteremben ünnepli, hogy elférjenek. A rossznyelvek szerint a másik ok, hogy az angol nők nem főznek valami jól, a konyha sok helyen dekoráció. Ezt a vacsorát bizony nem lehet pont karácsonykor megszervezni. Már december elejétől kezdődnek és vannak, akik már csak januárra tudnak helyet találni. 

A filmekből is ismert, karácsonyi pulcsik ekkor kerülnek elő. Magyar fordításban találóan csúnya pulcsiknak hívjuk leginkább. ezt a típust.

turkey-218742_640.jpg

Van néhány fogás, ami hozzátartozik a karácsonyhoz. Az egyik az egyben sült töltött pulyka, ami mellé a tálra baconbe bugyolált kolbászkákat tesznek, áfonyaszósszal és párolt kelbimbóval vagy roston sült répával, zöldséggel fogyasztják. A pulyka helyett készülhet egyben sült marhahús vagy disznósonka is. Amikor a család elmegy együtt étterembe, akkor a család méretétől függően mehetnek hagyományos pubba is, ami ugye nem kocsma. Ott inkább apró falatkákat esznek vagy úgynevezett pub food-ot, ami olyan, mintha állófogadás lenne, mindenki jön-megy, eszik, iszik, fogyaszt. A fogások mellé brandy-t, konyakot, pezsgőt, sört fogyasztanak és alkoholmentes italokat.  A főétel után jön a desszertek hosszú sora. Az egyik a különféle édes töltelékkel készült kisebb pite, a mince pie.

british-2381_640.jpg

A pudinggal van némi félreértés, mert a karácsonyi puding bizony brandy-be áztatott asztalt gyümölcs, mazsola és durvára vágott dió melasszal, amit hosszan érlelnek és kis félgömb alakban tálalnak.

A karácsony Angliában is ugyanúgy a családról és a szeretetről szól, mint a világ bármelyik más táján. Már csak párat kell aludni vagy, ahogy az angolok mondják: a karácsony már sarkon van.

ReAd-blog

#étel #ital ##blogbejegyzés #angolok #Anglia #ünnep #karácsony #bejegyzés #blog #cikk 

 london-eye-945497_640.jpg

 

Szólj hozzá

Kitekintő