2019. dec 15.

Döntsük el mi, milyen sorrendben haladunk

írta: Mayerné Répási Adrienn
Döntsük el mi, milyen sorrendben haladunk

Kőszegi-Arbeiter Anita: Abigél ​és Andris születésnapi nyomozása

covers_577785.jpg

Mindig szeretem azokat a mesekönyveket, amik valami teljesen új módon nyilvánulnak meg, legyen szó interaktivitásról, témáról vagy valami ötletről, nem hétköznapi dologról. Szeretem, ha mernek a tömegből kitűnni, nem az elvártat, a megszokottat hozzák, új utat járnak be. Rengeteg mese fordul meg a kezeink között nap, mint nap könyvtárakból vagy saját vásárlásból, esetleg kiadó vagy írói ajánlásra, így mindig örülök, ha messzemenően kiemelkedik valamelyik. Ez a kötet pont ilyen. Ezúton is köszönjük az írónak, Kőszegi-Arbeiter Anitának!

Orvosi váróban olvastuk középső csemetémmel (nagylányom jelenleg még egyedül falja a betűket, a saját ütemében haladva). Jól lekötötte hosszú várakozással teli perceinket, kétszer is újrakezdtük, más utat választva. Hogy hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a könyv nagyszerű szórakozást ígérve, interaktív kötet. Az egyes fejezetek után az olvasó maga döntheti el, merre induljon, melyik új fejezet a szimpatikusabb neki a két ajánlott közül. Így kétszer, sőt háromszor olvasva is teljesen más történést, sorrendet kapunk. Imádta a gyerkőcöm, hogy választhat, nincs megszabva a haladás iránya, ezáltal nem a megszokott történetet kapta. Bevallom, engem is szórakoztatott. Jól össze van téve, cseppet sem döcög a történet, nem érződik törés vagy nem lesz kesze-kusza ettől, csak feldobja a könyvet. Nagyon jó, hogy nincs kőbe vésve a haladási irány. 

A stílus frappáns, gördülékeny, enyhén humoros, gyerekfejjel és felnőtt szemmel nézve is élvezetes. A párbeszédek gördülékenyek, a leíró részek rövidek, hogy ne vesszenek el a túl aprólékos fejtegetésekben az apróságok. 

79444161_972472349790313_2606335916427444224_n.jpg

A történet maga egy olyan témát dolgoz fel, ami a gyerekeknek fontos, mégpedig a szülinapot és az ajándék kérdést. Az egyik legfontosabb, legizgalmasabb, hogy a jeles napunk, amikor minket ünnepelnek, hogyan fog zajlani, mit kapunk ajándékba. Ugye? Ki nem keresgélt ajándékot gyerekkorában? Ezért szerethető annyira a könyv gyerekszemekkel nézve. Élményközpontú, gyermekközeli téma. Röviden le lehetne zárni pár oldalban az egészet, de ezt interaktív módon igencsak felturbósítva az írónő meghosszabbitotta, érdekesebbé tette. Remekül, izgalmasan írta meg, amitől nem lanyhul az érdeklődése a gyermeknek. A lendület sem szakad meg attól, hogy sok kis fejezetből áll. Viszont idő hiányában vagy kezdő olvasóknak nagyon jó ez a könnyítés, megközelítés.

A szereplők nagyon szerethetőek, kedvesek, a gyermeki tulajdonságokat jól hozzák kissé felerősítve. Könnyű azonosulni velük és izgalmasabb nyomon követi csetlésüket-botlásukat, velük együtt nyomozni. Lánykám imádta Abigél cserfességét, önbizalmát és felfedezői vénáját. András igazi izgága kisfiú, aki szereti a hasát, de testvérét is. Kettőjük erős köteléke megingathatatlan, erősítik egymás gyengéit, támogatják a másik felet. 

Nem mond ki a könyv nagy igazságokat, nem akar tanítani, okítani az élet dolgairól és ez helyén is van, egész egyszerűen csak szórakoztat, kikapcsol, nyugtat. Talán egy-két apróság mégis van azért, ami fontos a könyvben. A testvéri szeretet az egyik. A másik pedig az, hogy a túlzott kíváncsiság bajba is sodorhat. De nem tolakodó módon, ránk erőltetve, a szemünk majd kinyomva tárja elénk az író, hanem csak olvasás után, így leírva jutott eszembe, hogy azért csak van benne olyan dolog, ami kiemelten fontos. Nincs a könyvben semmi galádság, durvaság, csupán szeretet. Már ezért is érdemes elolvasni. Nincsenek benne ijesztő részletek, nem lebeg a főszereplők feje felett semmi végleges, fenyegetés, megtorlás. A szülők, nagyszülők és minden családi kapcsolat normálisan van ábrázolva és szeretetteljesen. 

Amit felróhatok a kötet hibájának egyedül, az az, hogy nagyon sok benne a "mondta Andris, Abigél folytatta..." Számomra nagyon zavaró, a fele elhagyható lett volna simán. Hangos olvasással feltűnő is. De ez csak kukacoskodás részemről, a kötet kellemes szórakozást ígér 2 éves kortól, de a 8 éves lánykám is kellőképpen élvezte. Ikreknek pedig kifejezetten ajánlott kötet. 

A külalakját illetően puha kötésű, nagy alakú, nem szokványos gyerekkönyv méretű kötet. Pici kezek nehezen forgatják, viszont a könyvespolcról kitűnik. A grafika nagyon aranyos, letisztult, színes, figyelemfelkeltő, köszönöm külön az illusztrátor munkáját! A betűtípus és méret kifejezetten előnyős a kis kezdő olvasók számára is.

Köszönjük a könyv Anitának, az írónak!

Fülszöveg:

Abigél és Andris, a rosszcsont ikerpár néhány nap múlva ünnepli az 5. születésnapját. Nagyon kíváncsiak már, hogy mit kapnak ajándékba. Amikor anya és apa elmennek vásárolni, az ikrek nyomozásba kezdenek, hogy kiderítsék, hova dugták a szüleik az ajándékukat. Dönt Te hol nyomozzanak, merre keresgéljenek, hiszen a főhős TE vagy!

48 oldal 
ISBN: 9786150067285
Illusztrálta: Tarr Andrea
ReAd-blog
#szponzorálttartalom #reklám #könyv #mese #mesekönyv #recenzió #bejegyzés #ikrek #gyerekek #gyerekeknek #interaktív #blogbejegyzés
Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk