Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Hogyan kezdjünk neki a könyvírásnak...

Varga Bea: A ​siker tintája

2019. december 12. - Mayerné Répási Adrienn

79099557_1435241089963297_8830498532042473472_n.jpg

Bevallom, rengeteget olvasom más könyveit és azokról véleményt is készítek nagy gonddal, de sosem jutott eszembe, hogy én magam is írhatnék egyet. De, hazudok. Talán 8-9 évesen egyszer, ami kérész életűnek bizonyult, hamvába holt rögtön. Nagy szerencsétekre. 

Viszont annyira sok helyen megkapom, hogy miért nem kezdek el írni. Ennek rengetem oka van. Hiányzik a szikra, az ötlet, a téma, a mondatok, az önbizalom, az összeszedettség, a technikai részletek, a finomságok, az idő, az anyagiak...

Akkor miért is vettem kezembe egy könyvírást segítő kötetet? Jogosan kérdezhetnétek tőlem. Egyszerű a válaszom. Röviden azért, mert érdekel és tudom, az írónő neve garancia a jó könyvre.  Hosszabban mindig érdekelt, valaki miért adja írásra a fejét, mik a mozgatórugói és bár sejtettem, hogy nem könnyű, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire összetett egy könyv elkészülése. Ezer dologra kell figyelni írás közben és csak arra összpontosítani. Fél szívvel nem lehet írni, ha nincsenek ott a gondolataink. Kellenek ötletek, vázlatok, karakterek, stílus, leíró részek, kor behatárolás, nyelvi készségek és még ki tudja mi nem. Mi bloggerek, olvasók könnyen kritizálunk, szedjük ízekre az elkészült műveket, mert sejteni sem sejtjük, mekkora munka áll a hátterében. Egy blogbejegyzés megírása 1-2 napot vesz igénybe maximum az adott történetben, témában élve, ami egy könyv esetén akár több hónapot körülölelhet. Magányos és felemelő is egyben. Egy könyv születése hasonlít egy gyermek kihordásához. Megszületik a gondolat, gomolyog, növekszik, alakul, fejlődik majd kirobban és önálló életet kezd el élni szép lassacskán. Terelgethetjük, segíthetjük az útján, de utána már sok beleszólásunk nincs az életébe. 

Pontosan ezért kértem a Könyvmolyképző Kiadótól ezt a könyvet recenzióba. Ezúton is köszönöm nekik! Nagyszerű, összeszedett írásmű, amit jó szívvel ajánlhatok kezdő és némelyik kevésbé kezdő írónak is, de azoknak is, akiket csábít a könyvírás, mint szakma. Mert az igaz, hogy az íráshoz szükségeltetik némi érzékenység, érzék, de a többi tanulható, fejleszthető. A könyv lehetne a Kezdő Könyvírók Bibliája, ami ebben segít!

A könyv nagyon jól összefoglalja, mitől lehet egy történet rossz, mitől csúszhat meg, mi hiányzik néha az áttöréshez, a sikerekhez, mitől lesz fura. Remek tippeket ad ahhoz, hogyan kezdjünk hozzá, mikre ügyeljünk, miként kerüljön bele egy történetbe minden,ami fontos, hogyan helyezzük el az adott zsánerben, korosztályban,  mit tegyünk, ha elbizonytalanodunk, ha kiégünk, miként írjunk szinopszist, kedvcsinálót... 

Köszönöm Beának, hogy ennyire sokrétűen, mélyrehatóan, olykor iróniától sem mentesen, viccesen, példáktól hemzsegőn megírta minden tapasztalatát úgy mint író, de mint szerkesztő és kiadói munkatárs is. Őszintén és kendőzetlenül veszi górcső alá a történetekben ejthető hibákat, az írói önbecsülést, a kiadók szemén keresztül látható dolgokat és írói szemszögből is közvetít ráadásul, ők mit érezhetnek. A segítő példák nagyszerűek. Kedvem lett volna egytől egyig megoldani őket, mint az eminens tanulóknak, csak az volt a bibi, hogy egy történetem sincs hozzá. 

Annyira sok apróságra kell odafigyelni. Sokszor fel sem tűnt eddig olvasás közben, hogy egy-egy könyv azért sántít, mert ezek el vannak némileg sunnyogva, nincsenek javítva azok a bizonyos könyves hibák. Csak azt éreztem, hogy valami nincs rendjén, hiányzik vagy túl sok, de nem tudtam miért. Most már világos.

Írónak lenni felelősség. Már egy eladott kötettel taníthatunk, éreztethetünk, sejtethetünk dolgokat az olvasóval. Ha befut az író, akkor pedig rengeteg embert formálhatunk, ezt ne feledjük! Sok könyv persze nem lesz sikeres, hiába jó és jól van megírva. Más könyvek rosszak, mégis kapkodják a könyvesboltokban őket. Ízlések és pofonok. Szóval attól, hogy valami nem a nagykönyv szerint van megírva, még lehet akár siker is. De ha valami nem ér el hatalmas sikereket, az sem baj!

Egyszerre nagyon tömény és sok az információ ebben a könyvben, ezért ne egybe akarjuk lenyelni, ha tényleg írásra adnánk a fejünk. Talán el is bizonytalanít kicsit. Olvassuk el a minket érintő, érdeklő részeket és később térjünk vissza a többire is. Ha semmi ilyen irányú tervünk nincs, a megoldandó feladatokat sem végezzük el, akkor gyorsan haladós, pörgős könyv. A stílust nem méltatnám, Bea jól ír és kész. Tudja miről beszél. Van benne komolyság, adatok, száraz anyagok, vicces felvetések, példák, említések, tanító jelleg és minden, ami szem-szájnak ingere. Rövid, átlátható fejezetek, bár, hogy miért ilyen a sorrend, arra nem jöttem rá. 

Mint blogger is nagy hasznát vettem egyébként. Egyrészt ezentúl igyekszem még jobban odafigyelni egy-egy hiba bemutatásakor az író érzékenységére, másrészt a saját cikkeimben, írásaimban, akár a recenziókban is hasznosíthatom, elkerülve, hogy én magam vétsem őket. 

Azt hiszem, azonban ezentúl még hamarabb észre fogom venni az apróságokat, kiszűrni az említett hibákat, most így, hogy felhívtad a figyelmem rájuk. 

És képzeljétek, a kötet olvasása közben arra is rájöttem, hogy én bizony dédelgetek már jó ideje egy mesekönyv ötletet. Egyszer meg is írom, csak alszok még rá 8-9-10 évet körülbelül, ha nem többet...

Bea, kérünk még sok ilyen jó könyvet. És egy javaslat! Kezdő, gyerekíróknak könnyebb nyelvezettel szintén készíts valami hasonlót, hogy már akkor ezekkel a tanácsokkal felvértezve induljanak neki történeteik megírásának! Köszönöm sz élményt! Könyvmolyképző Kiadónak pedig a recenziót köszönöm! Olvasd el mindenképp az írónő könyvét. ITT meg tudod venni. 

Könyvírásba kezdtél?

Fülszöveg:

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Idézet: 

Az olvasás nemcsak empátiára nevel, hanem segíti a lelki problémák feldolgozását is.

280 oldal 
ISBN: 9789634572961

 

ReAd-blog

#szponzoráltbejegyzés #reklám #blog #írás #író #könyv #kiadás #blogger #hogyanírjakkönyvet #KönyvmolyképzőKiadó #könyvmolyképzőkiadó #kiadó #recenzió #írjunk 

 78989399_586967258755115_3274958502170198016_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5815349118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása