2019. dec 03.

Farkas Nóra: Apa ​szeret!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Farkas Nóra: Apa ​szeret!

71695299_2547401628653169_1556855615358238720_n.jpg 

A családban hagyományosan én vagyok a meseolvasó, a felolvasó. Ez a könyv rögtön megfogott. Tudtam, ez kell nekünk a polcra. Férjem sokat dolgozik, így elég kevés időt tud a kicsikkel tölteni. Ez az a kötet, ami erősítheti a családi köteléket közöttük. Egyenesen azt mondanám, hiánypótló mesekönyv. Nagyon örültem, mikor a Manó Könyvek rendelkezésünkre bocsátotta. Ezúton is köszönöm.

A legtöbb történet főszerepében egy kisgyermek található, ami azért jó, mert a kicsi, akinek olvassák vagy ő maga, aki elolvassa a történetet, könnyen tud azonosulni vele. Jobb esetben tartozik hozzá egy kedves anyuka vagy egy család, aki mellékesen meg van említve, viszont legtöbbször  még ennyi sem, semmitmondó karakterek, semmit sem érő szerepet kapnak vagy egyenesen ellenszenvesnek, gonosznak vannak beállítva. Ez a könyv megtöri a nagy átlagot és a kislány mellett most nem is az anyukát, hanem leginkább az apukát főszerephez juttatja. Nagyon fontos, mert a könyvekben, történetekben annyira kevés szerep jut nekik. Sajnos jobban ki kell hangsúlyozni ma már a normális szülői, apa mintát, mert egyre kevesebb gyermeknek adatik meg. 

A főszereplők kedvesek, szerethetőek, könnyű azonosulni velük, végig kísérni a kalandjaikat. Pötyi egy átlagos kislány. Ugyan azok a dolgok foglalkoztatják, mint az ilyen korú gyerekeket. Kérdései vannak a nagyvilág felé, amikre választ vár. Igazi kis kíváncsi, de ez így van jól. Nagyon közel állt lánykáimhoz a szerepe. Az anyuka kedvesen terelgeti, türelmesen ad választ minden feltett és fel sem tett kérdésre. Izgalmas módon szolgál visszajelzésekkel, kicsit talán tudálékosan. Apuka is egy átlagos szülő, akit könnyű megkedvelni. Nem érezteti fölényét, azért, mert ő a felnőtt és a kenyérkereső. Sajnos rengeteg könyvben ilyen sztereotíp szerepkör jut neki. 

Talán ami a legfontosabb, az a könyv tanító része. Megmutatja, hogy mennyire fontos egy kislány életében a családi egység, a szeretet, az apró figyelmességek, az emlékek. E nélkül semmi sem ér, két fillért sem. Észrevétlen nyomokat hagyunk másokban apró dolgainkkal, szokásainkkal. Ezek szeretetjelnek, a szeretet mérhető, látható kis alappilléreinek is beillenek, ami mosolyt csalhat az arcunkra, elűzheti szomorúságunk, a magány érzését is. Emlékezhetünk vele az éppen távol lévő szerettünkre. 

A történet bájos, életszerű. nem túl hosszú részek tagolják, így ideális kezdő olvasók számára is, bár ezúttal közös olvasásra ajánlanám inkább, úgy szeretettelibb. Nagylánykám szívesen olvasta egyedül is, de együtt, összebújva neki is jobban tetszett. Kisebb lánykám szintén szerette a történetet, ami nem volt kétséges, ő apamániás amúgy is. 

Nagyon fontos és jó olvasmány lehet olyan családokban, ahol az apuka messzire kell menjen dolgozni és keveset tartózkodik otthon. Esti közös meseolvasás az apuka és kisgyermeke között pedig még erősebbé teheti azt a bizonyos kapcsot. 

Még egy fontos dolog, mielőtt elfelejteném. Imádom a mesekönyv illusztrációit, színességét, kevésbé szögletes, erőszakos voltát. Nem tolakodó, inkább keretet ad a mesének, alátámasztja a történéseket. Plusz pont jár a  játékos feladat miatt, ami a könyvben van.Í gy a kis tulajdonos személyre szabhatja, örök emlékké alakíthatja ezáltal a könyvet. 

Fontos az apai szeretet is! Örülök, hogy egy könyvben viszont láthatom ezt a gondolatot.

Fülszöveg:

Hányféleképpen mutatkozhat meg apa szeretete? Honnan tudhatja Pötyi, hogy az apukája akkor is gondol rá, ha épp nincsenek együtt? Vajon mi a közös a tőle kapott játéknyusziban, a hűtőben lapuló málnában és a délutáni labdázásában? Hogyan köti össze őket a mosolyuk, és miért olyan fontosak az együtt átélt pillanatok?

Ebből a bájos rajzokkal illusztrált csodaszép történetből – amelyben Pötyi és az anyukája nyomozós játékba kezdenek, hogy felkutassák apa szeretetnyomait – minden kiderül. A kicsiket játékos feladatok és kitölthető oldalak is segítik abban, hogy megértsék, mitől különleges az apai szeretet.

Idézet:

Hiszen apa szeretete ott van az ajándékba kapott játéknyusziban, a frissen szedett málnában, a labdázós, szaladgálós délutánokban.
Ott van a reggeli pusziba

32 oldal 
ISBN: 9789634036173 
IllusztráltaLáng Anna
ReAd-blog
#könyv #book #mese #dream #kids #gyermek #apa #szeretet #fontos #tanítás #blog #blogger
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk