2019. nov 27.

Ó, azok a rettegett céges karácsonyi bulik…

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ó, azok a rettegett céges karácsonyi bulik…

christmas-3012862_640.jpg

Ó azok a rettegett céges karácsonyi bulik…

Közeledik az év vége, a karácsony, szilveszter és vele a céges partyk időszaka. Ez ám a karácsonyi csapatépítő bulik ideje! Valakit rettegéssel tölt el ez a tény, más pedig közönnyel fogadja vagy épp ellenkezőleg, hatalmas ovációval. Hiába szépítjük, van, akiből ilyenkor tör ki a hónapok óta rejtegetett igazi énje, pont a buli kellős közepén. Azok a közhelyek is elkerülhetetlenek évről-évre, hogy lesz legalább egy olyan kolléga, aki nem bírja ki teljes lerészegedés nélkül e nehéz napot. Némely szerencsések pedig pont ott találják meg életük párját a múltkoriban kiszemelt munkatárs képében. Az ember érezheti nagyon jól magát vagy átvészelheti nehezen a nagy napot, de akár otthon is maradhat, távol minden közös megmozdulástól. Egy biztos azért, kihagyni vétek.

Nem mindegy, hogyan telik a nap. Alapos szervezést igényel egy buli levezénylése, ember legyen a talpán, akinek hibátlanul sikerül. Hol legyen tartva, milyen stílusban, milyen ételekkel, zenével vagy sem, játékokkal vagy anélkül, milyen legyen a dekor, dress code kell-e? Ráadásul igényes legyen és bele férjen a költségvetésbe is? Rengeteg dolgot kell szem előtt tartani. A szervezők is keresik az új ingereket. Már nem biztos hogy elég egy szelfi fal vagy egy karaoke készülék.

drinks-2578446_640.jpg

Egy jó céges buli közelebb hozza a munkatársakat, ténylegesen csapatépítő jellege van, nem pedig befeszülős, külsőségekre menő és ingyen piára hajtó buli legyen. A lehangoló, hideg, sötét januárra megfelelő muníciót kell adjon az évkezdéshez, kibeszélnivalót, későbbiekben szívesen visszaemlékezős pillanatokat. Kreatív ötletek kellenek, a humor és a különböző közös feladatok elengedhetetlenek, esetleg egy igény zene, különben unalomba vagy ivászatba fullad az egész buli.

Az utóbbi években divatba jött a tematikus estek szervezése: casinós, karaokés, rock&roll party, gengszter party, céges főzős, lakáséttermeben tartott est, de még közös disznóvágás, kolbásztöltés is közszájon forog. 

Ha későn eszméltél, pár tipp hová érdemes szervezni a bulit.

Egy közös főzés mindig tuti befutó. December 5-én este Havas Dóra, a Lila Füge gasztroblog alapítója főz egy felejthetetlen karácsonyi menüsort a Gedeonban. Mellé – körítésként – természetesen betekintést enged féltve őrzött konyhai fortélyaiba is. Az ajánlatot a Heppen.hu oldalon találtuk. Nem csak egy élménnyel gazdagodhatunk, hanem finom ízekkel is.

Az év végi hajtást levezetni nem csak ivással lehet, hanem egy kiadó nevetéssel is. Ez a módszer hatékony a feltöltődésre. Bár vissza lehet nézni a Dumaszínházas előadásokat felvételről is, mégis jobb lenne élőben látni a humoristákat, nem? Már lehetséges? Tóth Edu például szívesen töltene egy csapattal jó kis hahotázással egybekötött estét. Még lecsaphatsz rá a heppen.hu-n!

Valami kifinomultra vágynál? A színház- és művészetrajongóknak találtunk egy kis létszámú, igazán különleges programot. Mit szólnál hozzá, ha Haumann Máté egy szűk körű vacsora keretein belül olvasna fel a világirodalom legszebb darabjaiból a kollégáknak, utána pedig beszélgethetnétek egy jót? Ez az ajánlat kifejezetten kisebb, kb. 20 fős cégeknek készült.

Játékos. A következő programajánlatom egy igazán játékos formában történő buli Eureka Gamesnél. Azok a cégek képesek hosszú távon is sikeresek maradni, melyek működésének alapját egy bizalomra és tudásmegosztásra épülő vállalati kultúra adja. Ötvözik az élménytervezést a viselkedéstudománnyal, a nem-digitális játékosítást a humánfejlesztés módszertanával.

Szabadulószoba kisebb létszámú cégeknek. Éljétek át az 1920-as évek Chicagójának hangulatát! Legyetek a Sebhelyes arcú, Al Capone legfőbb segítői Escape Legendsnél, a Minikupon jóvoltából. 

Nem jó, ha befeszülnek a résztvevők, a lényeg az, hogy kiszakadjanak a munkából, megismerjék egymást a munkatársak ténylegesen, minőségi, közös időt töltsenek el és oldott legyen a hangulat, mindenki szép emlékekkel térjen haza, várva a következő céges bulit.

 Bárány-Szilfai Alidát kérdeztem a témában, aki Esküvő- és rendezvényszervező.

Rendezvényszervezőként szerinted mitől lesz jó egy céges karácsonyi buli? Mitől működik? Mitől lesz borzalmas?  Mit ne tegyünk bele semmiképp sem egy céges buliba, szervezőként? Véleményem szerint elsődleges az, ami nem rajtunk, rendezvényszervezőkön múlik: az adott cégen belüli csapatszellem, a kollégák közötti összetartás, összetartozás. Szervezhetünk akármilyen szuper eseményt, ha alapvetően a kollégák nem szeretnek munkán kívül időt együtt tölteni, vagy ha például a cégben nagyon nagy a fluktuáció, és nehezen szokik össze a csapat. Borzalmassá sok mindentől válhat, például véleményem szerint nem mindig jó egy ilyen eseményt "túlszervezni". Értem ez alatt azt, amikor az est minden percét, pillanatát be akarjuk osztani, tartalommal megtölteni, és nem hagyunk időt a kötetlen beszélgetésre, esetleg táncra, bulizásra. Én erről a fajta túlszervezettségről mindig igyekszem lebeszélni az ügyfeleimet. Az is balul sülhet el, ha a cégvezető szeretne egy programot (pl. karaoke), de a dolgozók abszolút nem szeretik ezt a fajta szórakozási formát, és nem vesznek részt benne. Ilyenkor előzetes felmérést szoktam javasolni, mely alapján könnyen eldönthetjük, van-e értelme leszervezni a szóban forgó extra programpontot, vagy sem. Természetesen itt is ügyelni kell arra, hogy olyan program valószínűleg nem létezik, ami mind a 20, 30, 100 főnek a kedvére való lesz. 
 
Van, ami most divat? Nagy népszerűségnek örvendenek például a fotóautomaták. Véleményem szerint azért, mert csapatépítő jellege is van, ahogy a különböző kellékekkel bohóckodva fotózkodnak a munkatársak, illetve azért, mert az így elkészült produktumot haza is vihetik magukkal emlékbe, esetleg az összegyűlt képekből készíthetnek egy montázst az iroda falára, emlékezve ezzel a remek buli hangulatára. Népszerűek a különböző kimondottan csapatépítő programok is, mint pl. egy társas- vagy kívízjáték. Ezek többnyire akkor a legélvezetesebbek, ha nem egy sablon mentén zajlanak, hanem ha pl. a cégvezető által összeállított vicces kérdéseket tartalmaznak. 
 
Volt már vicces, élménydús tapasztalatod egy-egy buli szervezés közben?Noha kevésbé vicces, de számomra az volt a legemlékezetesebb, hogy tulajdonképpen egy céges karácsonyi bulinak köszönhetem azt, hogy végül megtaláltam az igazi szerelemhivatásomat, az esküvőszervezést. Egy ügyvédi irodának dolgoztam épp, és az ő karácsonyi bulijuk megszervezése után kért meg az egyik ügyvéd, hogy szervezzem meg az esküvőjét, miután a karácsonyi bulit őszerinte remekül kiviteleztem. Így, innen indult az esküvőszervező karrierem...
 
Miért nehéz a rendezvényszervezés? Én nem érzem nehéznek. Inkább sokszor van benne kihívás, mert el kell találni, mi az, ami az adott céghez, csapathoz leginkább passzol. Úgy vélem, hogy mivel most már 8 éve rendezvényeket szervezek, nekem már egész jól megy.
startup-593304_640.jpg

Fotók: Pixabay

Tartalom: Heppen.hu

ReAd-blog

#reklám #szponzorálttartalom #cég #cégesbuli #buli #karácsony #party #heppen #holbulizzak #hovámenjek #mutimitcsinálsz #blog

Szólj hozzá

Kitekintő