2019. nov 10.

Olvasnak a magyarok?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Olvasnak a magyarok?

Egy kis értékelés 100 kitöltött kérdőív után

Minap szembe jött velem egy kérdőív. Hogy én még sosem készítettem egyet sem? Nosza rajta, az ember mindig tanul, így nagy érdeklődéssel ástam magam bele a kérdőívkészítés fortélyaiba. Az nem volt kérdéses, hogy az én kérdőívem mire fog irányulni. Természetesen az olvasási szokásokról és a blog olvasásról faggattam az embereket, hiszen ez áll hozzám a legközelebb és ebben a témában vagyok érdekelt. Igen hasznosnak bizonyultak az információk, ami érdekelhet rajtam kívül másokat is, laikusokat, írókat, rendszeresen olvasó embereket, kiadókat és blogot vezető embereket is. Érdekel titeket is?

Pár grafikont és szöveges értékelést megmutatok.

Annyit kell tudni az én kis kérdőívemről, hogy 101 ember töltötte ki, de még azon is túl, még többen egy kicsivel. Facebook és a könyves közösség moly.hu, továbbá pár blogger oldalon és a saját facebook oldalamon, csoportomban tettem ki a kérdőívet, hogy egy kicsit árnyaltabb képet kapjak. Nagyon rövid idő alatt, mindössze három nap múltán kezemben voltak az eredmények. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki szánt rám némi időt és kitöltötte. 

Az első kérdés az volt, hogy ki olvas rendszeresen. Meglepően magas eredményt kaptam. Még mondják, hogy az emberek nem olvasnak. Dehogynem! Mérhetetlen büszke vagyok, hogy ilyen magas a számuk az olvasóknak. 88% vesz kézbe rendszeresen könyvet. Csupán 8 ember választása esett a nem gombra. 5 pedig tartózkodott, amit nem értek, talán ritkán olvas.

nevtelen.png

 

Következő kérdésem arra vonatkozott, milyen eszközzel olvas rendszeresen. Könyv formátumot vagy bármilyen okoseszközt, esetleg mindkettőt használja nagy rendszerességgel.

67 ember a világ haladásával, korszerűsödéssel ellentétben előnyben részesíti a kézzel fogható, megillatozható könyveket.

26 ember mindkettőt szívesen olvassa. 

12 ember e-bookot használ leginkább, a fák védelmében és praktikussági okokból.

9 ember egyéb kütyüt használ.

Azt gondolom, volt aki kicsit összezavarodott és két gombot is nyomott. Valahogy nem jön ki a 100-101 ember. :)

mivel_olvasol.png

 

A következő kérdésem arra vonatkozott, mi alapján választ olvasnivalót valaki. Itt több lehetőséget lehetett jelölni. Ez a grafikon főként azoknak jön jól, akik könyvet írnak, így nagyjából képben lehetnek, hogy érjék el az olvasókat vagy kiadóknak, milyen formában érdemes reklámozni a köteteket. Nekünk, könyves blogot vezetőknek is remek visszajelzés, hogy érdemes-e ezzel foglalkoznunk vagy sem, könyveket ajánlani a közönségnek.

mi_alapjan_valasztasz_olvasmanyt.png

Ha már blogok. A most érkező kép azt hivatott prezentálni, mennyien olvasnak blogot és főként milyeneket, az ez utáni grafikon pedig időpontot, mikor olvasnak az emberek szívesebben blogbejegyzéseket. Ez a szám meglehetősen alacsony, de talán azért, mert rohanó világunkban kevés időnk marad blogokat is olvasni. Akik olvasnak, azok leginkább hétvégén vagy az esti órákban, gondolom munka után, mikor alszanak a csemeték, a teendőik végére érnek, kikapcsolódásképpen. Legtöbben könyves, gasztó vagy családi, gyermeknevelős vagy személyes blogokat nyitnak meg. Volt, aki konkrét blogot is említett.

Szerintem biztos örülnének, ha megemlíteném őket, nektek pedig esély új kedvencek avatására. Anarchia, Hintafa, Deszy, Hagyjatok olvasok!, Angelika, Pupilla, Olvasónapló, Könyvparfé, Blogturnés blogok neve került legtöbbször említésre. 

olvasol_blogot.png

mikor_olvasol_blogot.pngA legvégére tartogattam azt, amiért szívesen visszalátogatnak rendszeresen az olvasók egy blogra.

Stílus, egyediség, a blogot vezető személye, akinek a blogon megjelenik az egyéniség, hitelesség, érdekes, értéket teremtő, valamit pluszt adó tartalmak rendszeresen, 

Nagyon jól fogom tudni hasznosítani a kérdőívben fellelt válaszokat, köszönöm még egyszer azoknak, akik kitöltötték.

 

ReAd-blog

#blog #bloggerlife #bloggerélet #kérdőív #olvasás #könyvek #book #buch #olvasamagyar

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő Olvastuk