Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Én és az okoseszközök

2019. november 02. - Mayerné Répási Adrienn

75424621_2627559803970684_4050670385132208128_n.jpg

A mai világban megkerülhetetlen, nehéz a mindennapi létezés az okoseszközök nélkül. Mindent gépiesítünk, az életünk minden területén segítő társaink a szórakozásban, a kapcsolattartásban, a tudakozódásban, a tanulásban és még ki tudja miben. Elérhető pillanatok alatt a világ túlfelén élő ember, megnézhetjük Afrikai tájait is, legyen tőlünk bármilyen messze is, rögtön tudakozódhatunk valami olyan dologról is, ami miatt korábban éveket ülhettünk volna egy levéltárban. Most szinte minden könnyedén megtudható, elérhető azonnal. Viszont ennek ára is van. Ha ledobnának egy erdőben mindenféle ketyere nélkül, nem biztos, hogy eléggé működne a túlélőösztönünk. Ha egész napra csendre, magányra, teljes offline üzemmódra kárhoztatnának, egyszerűen nem tudnánk mit kezdeni magunkkal. Teljes mértékben függünk az eszközeinktől, hiányuk fájó pont. Beleivódik az életünkbe, elengedhetetlen részünké válik. Már minden okos, a telefonunk, az óránk, a TV-k...

Ijesztő gyorsasággal hódít teret. Emlékeztek Knight Rider okosórájára, melyben a kocsijával beszélget? Mekkora ámulattal néztem a sorozatot akkoriban. El sem tudtam képzelni, hogy napjainkban elérhető technológia lesz vagy hogy telefonon nem csak beszélgethetek valakivel a Föld másik felén, hanem láthatom is. Egy órával meg tudom nézni, merre van a gyermekem, nincs-e bajban. Ma pedig teljesen természetesek ezek az eszközök. Egy telefonnal videózunk, beszélünk, fényképezünk, interneten szörfölünk. A laptopjaink is ma már szinte mindenre használhatóak...

knightriderposter01.jpg

Izgalmas téma, ugye? BloggerKépző 30 napos kihívás második napja ismét izgalmas témát dobott be mára. Velem tartasz? Te hogy vagy az okoseszközökkel? Jó? Rossz? Túl sok?

Múltkori cikkemben a tableten való olvasás előnyeiről írtam ( itt elolvashatod), egy korábbiban (itt) pedig arról értekeztem, hogy a mai technikához milyen keveset értek, elromlik körülöttem és nem magától értetődő, mint a tőlem fiatalabb korosztálynak. Használok tabletet, olvasót, okostelefont, asztali gépet, laptopot és majd el felejtettem, a mosógépem is érintős. Nagyjából ennyiben kifújt az okos eszközeim tárháza. Elég terjedelmes a sor, mégsem zökkenőmentes a kapcsolatunk. Nehéz kiismerni, megtanulni a kezelésüket, sokszor segítségre szorulok. Kvázi a gyerekeimmel együtt tanulom a használatukat. Ez a másik olyan téma, ami nehéz terep. Gyerekek és az okoseszközök. Sokan törpöltünk férjemmel, hogy engedjük, ne engedjük, mikortól, mennyi ideig és milyen tartalmakat. A mai világban már nélkülözhetetlen. Ha nem engedjük lemarad, elhatárolódik a többiektől. Ha engedjük, rengeteg veszéllyel járhat. Együtt tanuljuk, talán kevesebb a hibalehetőség, a veszélyek csökkennek.

Okoseszközöket csak okosan lehet használni kellő körültekintéssel, fenntartásokkal, nem teljes ráutaltsággal, ám mégis kihasználni a tudását, élni a lehetőségekkel. Mi felnőttek sem használjuk mindig elég okosan. Néha elveszünk benne, elmegyünk a lényeg, az élet, a szépség, a boldogság mellett. Az életünkből túl sokat áldozunk rájuk időben. Túl sokat használjuk őket. Vagy teljesen kizárjuk az életünkből és ezzel a lehetőséget is elvesszük magunktól új dolgok megtapasztalására, okoseszközök által.

Azt gondolom, jó, hogy vannak okoseszközeink, fejlődik a technika, megkönnyíti az életünk, de tudni kell mennyire engedjük begyűrűzni az életünkbe. Ne erről szóljon minden, amikor csak lehet, kapcsoljunk ki mindent és próbáljunk meg boldogulni nélkülük. Amennyit adnak, annyit el is vesznek tőlünk. Csak okosan lehet használni őket!

ReAd-blog

#okoseszköz #mechanika #tablet #számítógép #olvasó #okosóra #telefon #bloggerélet #BloggerKépző

Fotó @Picikék fotó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr1615283248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaliBa 2019.11.04. 06:47:03

Nincs véletlenül valamelyik kínai gyártónak okoskörömkeféje?

accountant050915 2019.11.04. 06:48:00

Jók az okos eszközök, ésszel használva. Nekem 2010 körül volt meg az első okos telefonom, utána csak olyan volt 2014ig amikor kaptam céges mobilnak egy nyomógombos telefont újra. Az elején iszonyat élveztem a szabadságot - nincs email este 2kor, nincs rámchatelő kolléga szabadság alatt stb. Aztán egyre jobban kezdett hiányozni az okostelefon a praktikus oldala miatt.... Késik a BKV - menj fel az appra és nézd meg miért (jó, néha az sem ért sokat :)). Nem találsz oda egy címre - kapcsold be a Google mapst és segít. Zenét akarsz hallgatni - menj fel a Spotifyra stb. Szóval ez az oldala tényleg nagyon jó és fontos. Egy év után vissza is tértem az okostelefonra,plusz vettem egy tabletet is azóta.

Mondjuk az sem mindegy hogy használja ezeket az ember... Ha egész nap Facebook, Instagram, Twitter stb megy, magunkat felidegesito kommentek olvasása, az gáz. De pl én amióta van tabletem azóta szoktam rá az olvasásra, idén már kb 8 könyvet sikerült befejezni és valami mindig van folyamatban. És a fejemet verem a falba, hogy ez miért nem jött elő 15 évvel korábban, mennyi jó olvasmányrol maradtam le :) Vagy az ember ha a buszon ülve online oktató videókat nézeget, az is sokkal hasznosabb időtöltés, mint Blikket olvasni.

Szóval jó ez, csak ahogy te is mondod, ésszel kell használni. A gyerekek egy necces téma, én speciel látom az enyéimen mennyire zombivá teszi a sok kütyü, ezért csak nagyon keveset engedem nekik, azt is általában valami értelmes dologra használhatjak (pl írni tanulni, rajzolni stb). Ez a "lemarad a gyerek" érv szerintem nem állja meg a helyét, bőven raer megtanulni később. Én speciel nem szeretem azt, ha a gyerek kezében állandóan ott a kütyü, meg ha a 6 évesnek már saját tabletje van. Amíg engem nem érint addig nem szólok bele, de általában hallgathatom a sajátaim nyavalygását, hogy nekik miért nincs ha az XYnak már iPad proja van.... Szóval onnantól fogva úgy érzem beleszolhatok és kioktathatom azokat a szülőket akik ezzel rendezik le a gyereknevelést ;)

Jankove 2019.11.04. 11:37:07

Én azt látom, ma már minden arra megy ki, hogy minél több időt töltsön az ember az eszközeivel. Személyre szabni, állítgatni, konfigurálni, frissíteni, de minden egyes frissítéssel, kapunk valami új (haszontalan) funkciót, a jól megszokott kis felületet összekeverik, és lehet újra felfedezni az egészet (nem kell hogy jobb legyen, elég ha csak más) és persze az évtizedes bug meg marad továbbra is úgy ahogy volt, javítatlanul. Küzdeni vele, mert az okoseszköz mindig okosabb akar lenni a gazdájánál, így szépen lassan megszűnik használati tárgynak lenni, amivel hatékonyabb az élet, épp ellenkezőleg, egy 21. századi tamagocsivá válik, amivel folyton törődni, tutujgatni kell, ami rengeteg időt von el az embertől. Az okos háztartási eszközök véleményem szerint a kreativitás hiányának a fokmérői. Egyszerűen arról van szó, hogy KELL mindig valamit újítani, és ezen a téren lejt a pálya. Egy-két új haszontalan funkció, igaz hogy csak a marketing hívta életre, nem valós igény, de rá lehet írni, hogy tudja, és a paraszt meg is veszi örömmel. Én jobban örülnék ha a hűtőszekrényem nem okoskodna, hanem hűtene, és tenné ezt javítás nélkül mondjuk legalább 15 évig. Másik óriási probléma, a virtuális élet. Szal ha az internet maradna az információk tárháza, és az okoseszköz lenne hozzá a kulcs, akkor semmi bajom nem lenne vele. Azt viszont óriási problémának látom, hogy zombivá vált emberek függnek rajta, az egész napjuk azzal megy el, hogy impulzusszerűen kommunikálnak, adatot cserélnek a többi emberrel, teljesen feleslegesen. A minap egy egyirányú utca közepén egy rolleres nő állt telefont nyomkodva, az utcát lezárva, a forgalmat megakasztva. És nem lehetett ledudálni onnan, látszott rajta, hogy nincs is tudatában mit csinál. Neki most épp üzenete érkezett, várjon mindenki türelmesen amíg elolvassa és válaszol rá. Egyértelmű függőség, az ilyet szerintem már kezelni kéne. Szörnyű!!!! A gyerekeknél még neccesebb a téma, mert ők már ebbe nőnek bele. Nyilván explicit tiltani nem lehet: fent már írta valaki, ez egy ördögi körhinta, ha már egy gyereknek van okos készüléke a csoportban, akkor kell a többinek is, végül már mindenkinek lesz, miért pont a te gyereked legyen a kivétel. Szal mindig lesznek olyan idióta szülők, akik csak azért akartak gyereket, mert ott volt a bakancslistán, nevelni majd a bébiszitter, az okos eszközök, meg a tévé fogja, én viszont szeretném, ha virtuális "élmények" helyett rendes életet élne, tapasztalna, látna a világban. Meddig egészséges, és honnantól káros az okoseszköz a gyereknek? Gyakorló szülőként egyszerűen nem tudom meghatározni. Én simán kibaszom azt a készüléket, amelyik számomra nem hatékony, legyen bármilyen trendi is, de a gyerek az más tészta....

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 11:49:54

@Jankove: Köszönöm a hosszú kommented. nagyon jók a meglátásaid, osztom a véleményed.

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 11:51:38

@accountant050915: Szomorú, ha valaki Tv-re, Tabletre, telefonra hagyja a gyermek nevelést.

accountant050915 2019.11.04. 12:00:36

@Mayerné Répási Adrienn: egyetértek. Tényleg nem tudom ennek hol lesz a vége. És az a rossz benne, hogy ha te tiltod a sajátodnak, de azt látja, hogy a másik 50 viszont bámulhatja a kütyüt, akkor neked kell 50-szer akkora harcokat megvivni, ahelyett, hogy a többi szülő lenne képes valamit kitalálni nekik a zombulás helyett (nem kell persze egész nap 150%-s szuperanya / apa szerepet ellátva énekelni, főzni, saját kitalált mesét olvasni és kézműveskedni egyszerre, csak adjanak nekik 10 papirt és 20 szines ceruzát és menjenek rajzolni pl.).

Jut is eszembe, megyek is velük rajzolni :)

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 12:02:32

@accountant050915: Jól teszitek. Itt legkisebbem beteg, alszik, középsőkém oviban, nagylány hamarosan érkezik haza suliból leckézni. Mi is szeretünk sínezni, rajzolni, festeni és a nagy favorit a szabadban való bringázás, séták még.

Eugene Horse 2019.11.04. 12:14:52

Ez egy hetvennégy éves szerző cikke 2008-ból? Mert akkor értem.

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 12:16:45

@BaliBa: Ne fesd az ördögöt a falra! A végén még azt is kitalálják.

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 12:17:32

@Eugene Horse: Miért?

Egyébként nem talált. 74-nek a felétől is kevesebb...

Eugene Horse 2019.11.04. 12:35:35

@Mayerné Répási Adrienn: mert olyan nyugdíjas siránkozás íze van az egésznek. Holott ugyanez megvolt a nyolcvanas években is, csak akkor nem a gép előtt tespedtek a kölkök, hanem kulccsal a nyakukban tengődtek a játszón. A szülők meg nem a fb előtt rohadtak, hanem kocsmáztak, vagy a padon pletykáltak órákat a tömbház előtt. És akkor is és most is van, aki értelmesen neveli a gyerekét, és foglalkozik vele. Nem lett több a proli szerintem, csak most már jobban belelátni a másik életébe, és hamarabb kiderül valakiről, hogy prosztó proli. Pusztán akarat és szándék kérdése normálisan kezelni a gyereket meg a körülöttünk lévő világot, az okoseszközöknek ehhez vajmi kevés közük van, az emberen múlt ez régen is meg ma is.

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.04. 12:40:41

@Eugene Horse: nem siránkozós post akart lenni. Persze régen és most is megvoltak a rossz szülők, a rossz élethelyzetek. nem ördögtől való a kütyüzés sem. Én is használom őket, olykor, ritkán a gyermekeim is. Csak egyre jobban nem tudjuk meddig egészséges. Van aki ezeken az eszközökön éli az életét, máshol nem. Már-már betegség. Én csak leírtam a viszonyulásom az okoseszközökhöz. Jó hogy van, de ne ez töltse ki az életünk.
Úgy megrángatnám azt a fiatal fiút, aki menet közben a bringáján nyomkodja a telóját vagy a kislányt, aki az úton átkelve, körül sem nézve, esetleg az anyukát, aki tolja a kisbabáját és közben nyomkodja a vackát, rá sem pillantva a csecsemőjére...
Én dolgozok rajta, hogy minél kevesebbet használjam, mert rá lehet függni nagyon.