2019. okt 17.

Nem ördögtől való az e-book olvasás sem!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nem ördögtől való az e-book olvasás sem!

ebook-2485304_640.jpg

Olvasni jó, bármilyen módon is tesszük! Kényelmes fotelunkban ülve, fekve az ágyon, leheveredve egy kockás plédre, menet közben a tömegközlekedésen, egy finom teával a kezünkben...Én azt vallom, hogy ugyan ez áll a könyv vagy e-book formátumban való olvasásra is. Mindegy hogy hogyan, de olvassunk, mert szuper dolog. Annyi élményt, érzést, felismerést, hangulatot, megélt világot tartogat az ember számára, hogy ihaj. Nem fogok könyv és e-book olvasás témakörben pró és kontra érveket felsorolni, nem állítom pellengérre egyik felet sem, sőt, nem fogom jobban isteníteni az egyiket vagy a másikat. Ezt sokan, sokszor megtették már előttem. Mindkettő jó dolog. Egyik ezért, másik azért.

library-1666702_640.jpg

Azon nem fogunk vitázni, hogy a könyvnek megvan a maga hangulata, az illata. Jó kézbe venni, szép a polcunkon, csinosítja az otthonunk, remek kiegészítője a ruházatunknak. Lapozgathatjuk, bejelölhetünk rajta idézeteket és így tovább. Egy könyvmolynak a könyv maga az ajándék. Nekem nem kell bizonygatni, Imádom az összes könyvem, mind a kilencszáz valahányat. Megvan a hangulata annak, mikor belépsz egy könyvesboltba, végigtapogathatod az összes leendő olvasmányt, belelapozhatsz. Vagy mikor a könyvtárban jársz és csak egy könyvet szeretnél kihozni, közben még vagy négy másik kiált neked: Vigyél haza! Naná, hogy landolnak a táskádban. Szóval nem mondok újdonságot azzal, hogy a könyvek a világon az egyik legklasszabb, legfontosabb dolgok.

Na de mi a helyzet az e-bokkal, a kütyükkel való olvasással? Tényleg elítélendő, ördögtől való?

Kérem szépen haladni kell a korral, azt vallom. A mai fiatalok már ebbe születnek bele. Nekik a kütyük olyan természetes dolgok, a mindennapok velejárói, mint a levegővétel. Ezzel kelnek, ezzel fekszenek. Ezt az idősebb korosztály is szép lassan belátja, átveszi a fiatalok szokásait, idomul hozzájuk. Nem baj ez. Megvan az előnye ennek a verziónak is. Olvasni lehet számítógépen, laptopon, telefonon, tableten és a kifejezetten erre létrehozott e-book olvasón. Mindegyik érdekes formája a könyvek falásának. A telefonod mindig veled van, elfér a zsebedben, viszont nem feltétlenül erre van kitalálva. A tablet is számtalan könyvet rejthet, de ez sem a legideálisabb megoldás, nem biztos, hogy hosszabb távon a szemed bírja. A laptop, asztali gép hosszabb távon nem túl jó a hátnak, vállaknak, nem lehet vele helyzetet váltani. Az e-book olvasó viszont pont ezért lett kifejlesztve.

A modern társadalom rohanó világát, a más megvilágításba helyezett mindennapokat, a megváltozott élethelyzetet és kívánságokat követett kielégíteni. Aki könyvet nem szereti hurcolni magával, ritkán olvas, ha igen, akkor csak rövidebb részeket, annak kifejezetten előnyös az e-book olvasó. Szívesebben kézbe veszi a fiatalabb, kütyükhöz szokott korosztály. Kifejezetten jó ajándék, mert ha nem találod el a vágyott olvasmányát, stílusát egy-egy könyvvel, az könnyen orvosolható e technikai vívmánnyal helyette.Szerintem az nem kérdés, hogy jó-e, mert jó. Haladás a korral. Ha ezt tagadjuk, nem szeretjük, akkor azzal az erővel ne nézzünk Tv-t, ne üljünk kocsiba sem, mert az is egyike a technikai vívmányoknak, a jövő gépezeteinek, mégis elterjedt és mindenki használja ma már. Igény volt rá, kitalálta valaki, szeretik, sokan használják. Nem véletlenül. Nem megy a papír alapú könyvek rovására. Sok e-bookot olvasó ember, a kedvenc könyveit papír alapú formában is megvásárolja a polcára. Rengeteg könyv jelenik meg csak e-bookban, mert az írónak nincs pénze magánkiadásra és a kiadóknál hiába kilincsel, nem veszik be a kötetét, hiába jó. Egy e-bookot könnyen házilag is elkészíthetünk, ha értjük a hogyant, megspórolva a nyomtatást, terjesztést, kiadót. Hogy ez jó-e? Azt nem tudom. A minőség rovására is megy sokszor. De talán lehetőség azoknak, akik máshogy nem tudnák álmaik könyvét kiadni, egy esély, hogy azok is befuthassanak, akiknek nincsen pénzük, kapcsolatuk, szerencséjük. Vannak árnyoldalai is, az illegális letöltések és az így sem túl alacsony árak, de minek nincsenek?

kindle-1867751_640.jpg

Na de akkor az e-book olvasás. Az ígértem, nikább mellette kampányolok. Az olvasás ezen formájára mellett ezer érvem is lenne. Jó, talán annyi nem, de párat megosztok veletek most.

- A legfontosabb talán az, hogy nem vágnak ki fákat miatta. Most említhetném a nagybecsüs közhelyet, hogy ha fa lennék, leginkább könyv lennék, mikor kivágnak.

- Könnyű, kis helyen elfér a zsebben, táskában, így praktikus.

- Nem helyigényes, így nem fogod azon kapni magad, hogy a szobádat elárasztották a könyvespolcok és a könyvek, nincs hova leülni, mert a megkezdett olvasmányaid vannak a széken, asztalon is.

- Ha rossz az olvasmány, egyszerűen törlöd az olvasódról és nem fáj a szíved érte. nem kell pakolgatnod a könyvet ide és oda, nem tudván, hogy szabadulj meg tőle. Egy könyvet azért csak nem illik eltüzelni, kukába vágni.

- Több könyvet olvashatsz egyszerre. Ráadásul mind magaddal hordhatod, a táskád füle sem szakad le tőle, hiszen egy helyen van, az olvasódban az összes.

- Sötétben is tudsz olvasni, ha elmegy az áram. feltéve ha olyan konstrukciójú e-bookot választottál. Még a pléd alatt, dugiban, az éjjel, alvás helyett is olvashatsz, nem zavarsz senkit a fényeddel.

- Nem kell keresgélned hova tetted a legutóbb olvasott könyved, az e-book olvasó mindig kéznél van.

- Könnyen tudsz idézeteket jelölni rajta, egyes olvasókon ki is postolhatod azonnal valamelyik közösségi felületeden. Nem kell oldalakat telekörmölnöd, sárga cetlikéket tűzdelned mindenhová a kötetben.

- Tudsz betűméretet váltani, ha túl kis betűkkel van szedve az olvasmány. De színt és betűtípust is.

- Kíméli a szemet. A most gyártott e-bookok már olyan technológiával készülnek, amik nem bántják a szemet.

- Szépen fel lehet "öltöztetni", kabátot kaphat, tokot az olvasó. Akár minden héten másba teheted, ami szintén öltöztet.

- Nem sokkal, de olcsóbbak az e-könyvek, mint a hagyományos társaik.

- Az megvan, amikor a 800 oldalas könyv olvasását félbe kell hagynod, mert a féltégla méretet nem bírja a csuklód? Ugye? Pedig annyira izgat, mi van a következő oldalon, de egyszerűen nem bírja a kezed... Az olvasó könnyű. Nem fog a kezed leszakadni. 

- Nem kell lapozni, elég egy gombot nyomogatni. Így elmarad a lapok súrolódásának hangja is. 

- Jó beszédtéma indító a "mit olvasol" után a "milyen olvasód van és mit tud"mondatkapcsolat is.

Remélem nem hagytam ki semmit! Szerintetek?

Persze van hátránya is. Lemerül, összetörik, drága, nincs könyv illata, kevés könyv van e-bookban, sok az illegális könyv, nem lehet dedikáltatni, a két könyvforma között elenyésző az árkülönbség. Könnyebben ellopják, mint a könyveket, könnyebben elhagyható, nehezebb eladni, ajándékozni is és még sorolhatnám. De a jó oldalát kell nézni. Nem számít hogyan olvasunk, csak olvassunk! Tegyük azt a számunkra a lehető legkényelmesebb módon, ha e-bookon, akkor úgy, ha könyvvel, akkor úgy, ha pedig más módon, az is megteszi. De olvassunk!

És egy személyes tőlem. Bevallom, én mindegyik módon olvasok. Használok e-book olvasót is jó pár éve, amit nem tudok megunni. Imádom. Ő már a második készülékem. Az elsőt  a gyerekek gallyra tették. Na és persze tele van a polcom hagyományos kötetekkel is. Nem indulok el sosem könyv nélkül itthonról. Vagy egy mesekönyv vagy az épp aktuális könyvem a táskámban van, de minden szobában találtok könyvkupacokat is nálam. Járok könyvtárba (nem is egybe), könyvesboltokba, cserélek, adok, veszek, kapok. Ha annyira okos telefonom lenne, azzal is olvasnék. Olvasok számítógéppel és ezzel a laptopommal is, amin most írok nektek. 

Kildara egy nagyon izgalmas felmérést készített, ahol rengeteg dologra rákérdeztek az olvasóknál. Például arra is, hogy milyen arányban választják az olvasók a papír alapú könyveket vagy kütyüt.

" 2017. július 5-e és október 10-e között lehetett kitölteni a felmérést. A válaszadók 80%-a papír alapú könyvet olvas, 12%-ban e-book olvasót használnak, 3%-uk telefonon olvas, a többiek tableten számítógépen, vagy hangoskönyvet hallgatnak."

Nos. Ez két éve volt, így azt hiszem egyre jobban nő az e-bookot olvasók tábora. A teljes cikket a Kildara oldalán találjátok, itt.

#olvasás #olvasnijó #blog #bloggerélet #bloggerlife #kütyü #olvasó #könyv #e-book #olvass #ReAdblog #Kildara #felmérés

ReAd-blog

Szólj hozzá

Kitekintő Olvastuk