Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

A könyvelő is ember

2019. augusztus 07. - Mayerné Répási Adrienn

web_feature_logo-01.jpg

„Gyermekkori álmom váltom valóra, minden nap”- kezdi mondanivalóját Vörös Rita, aki könyvelő, adótanácsadó-TB szakelőadó és anyuka is egyben. Számomra hihetetlen és meglepő, hiszen a számok nem igazán a barátaim, ő pedig azok között él mindig, ráadásul imádja a munkáját.

 Mesélnél a munkádról, magadról?

Vörös Rita vagyok. Könyvelő - adótanácsadó-TB szakelőadó, vállalkozó és anyuka is egyszerre.  A könyvelőm.hu oldal és a Vörös Könyvelő Iroda tulajdonosa.

Gyermekkorodban is tudtad, hogy könyvelő leszel? Valami hatással volt rád, terelt e felé?

Egy film hatására lettem könyvelő. Gyermekkoromban megfogott egy történet, amiben a könyvelőnek nagy szerep jutott. Akkor eldöntöttem, hogy az leszek és kész. Így is építettem az életem sorról sorra, évről évre. Gimnázium elvégzése után egy két éves mérlegképes könyvelő suliba jelentkeztem. Némi munka után TB szakelőadó - bérügyintéző képzést végeztem.

Reál beállítottságú voltam mindig is, a matematika, a fizika, az informatika közel állt hozzám, így nem meglepő, hogy ez a hivatásom, semmi sem tántoríthatott el ettől.

Miért szereted a munkád?

Szeretek az az ember lenni, akinek a véleményét, tanácsát kikéri a vezető, aki segít a nagy döntések megszületése előtt, aki segít, ha baj van, de akkor is ott vagyok, ha valami jó történik. A könyvelés több a számok bűvöleténél és jogszabályoknál, kicsit pszichológus is vagyok.

Mivel jár az, ha valaki jó könyvelő akar lenni?

Tanulással és tanulással. A folyton változó jogszabályok miatt elengedhetetlen, hogy képbe legyek mindig. Sokoldalúnak kell lenni.

 Saját vállalkozást is indítottál Vörös Könyvelő Iroda néven. Mesélnél róla? Milyen volt önállósodni?

Gyors volt a váltás. Úgy éreztem jó lenne saját lábakon állni. 2012 -ben megérkezett az első csemetém, tudtam, ez az ideális időpont. Az otthon töltött idő alatt lesz lehetőségem meglépni a nagy vágyam, önállósodni. Gyermekem születése előtt 1 hónappal belevágtam a dologba. Nem csak anya lettem hirtelen, hanem vállalkozó is, de nem bántam meg. Szeretem, hogy önálló vállalkozást vezethetek. Igyekszem olyan emberekkel együtt dolgozni, akik nem szükséges rossznak, plusz költségként tekintenek a könyvelőre, hanem megértik, hogy az adótörvényeket nem én hozom, nem miattam ennyi vagy annyi az áfa/ járulék fizetendője, hanem segítő partnerként tekintenek rám.

- Egy jó könyvelő nem csak a számokkal foglalkozik, hanem az ügyfelekkel is, kicsit pszichológus is valahol. Ez mennyire megy neked?

Ez bizony igaz, nem csak a számokkal foglalkozik. Előfordul, hogy az ügyfélből barát lesz, így nem csak a számláit hozza havonta, hanem egy jó kávé mellett azt is elmeséli, ami épp a lelkét nyomja, de ezt is szeretem a munkámban.

konyvelom_logo-01.png

- Szokták az ügyfelek értékelni a munka, a számok, a papírok mögött álló embert, téged? 

Egy jó könyvelő - ügyfél kapcsolat alapja, hogy az ügyfél értékelje a számok, papírkupacok mögött az embert. Az ügyfélnek éreznie kell, hogy egy hajóban evezünk, egy ügyért dolgozunk. Ő, hogy nyereséges legyen a vállalkozása, fejlődjön, én pedig, hogy ennek a nyereséges vállalkozásnak az adóügyei rendben legyen.

- Nagy felelősség és nem csak a számokkal való játék a könyvelés. Ezt hogy tudod elviselni? Hogy tudod kikapcsolni? Hogy nem jár az eszed állandóan a munkádon, az aktuálisokon?

Amikor elkezdtem a vállalkozást, akkor tudtam, hogy nagyon nagy felelősség kilépni a munkavállalói létből és átlépni egy másik létbe, a vállalkozóiba.

Gyerekként is hiperaktív voltam, valamit mindig csináltam, így mindig kattogott / kattog  az agyam, ha nem épp az aktuális határidőn, akkor valami újdonságon. Szerencsére ebben remek partner a férjem. Ő a kreatív a családban, én kocka.

- Van olyan visszajelzés, amit örökre a szívedbe zártál, a munkáddal kapcsolatban?

Igen, minden évben van olyan ügyfél, akivel együtt ünnepeljük az éves zárást. Van olyan ügyfél, aki egy forró nyári napon csak úgy beszalad az irodába egy nagy adag fagyival. Ezek az apró kedvességek, visszajelzések, hogy nem csak a munkámat szeretik, de a sokan munka mögött álló embert is.

- Mit csinálsz, mikor nem dolgozol? Van olyan egyáltalán, hogy ki tudsz kapcsolni? Nagyjából 0-24-ben elérhetőnek kell lenned, ha jól sejtem. 

 Szerencsére ennyi azért nem. Hétvégén - ünnepnapokon nem dolgozom.  Muszáj pihennem olykor. Ilyenkor a családdal vagyok, gyerekekkel biciklizés, lovaglás, játék a teendőnk. És nyáron van két hét, amikor tényleg kikapcsolódom, valamilyen vízközeli helyen pihenünk közösen, ekkor semmi mással nem foglalkozom.

- A családod mennyire toleráns a munkáddal kapcsolatban? Kedvelik? Tudnak segíteni valamiben?

A gyerekek beleszülettek a rendszerbe, tudják, hogy minden hónap 12.-én és 20.-án, és májusban az éves zárás idején „anya többet dolgozik”.  Még a nyaralást is úgy szervezzük, hogy 20-a után 12-e előtt mindenképp. Ha mégis valaki lebetegedne a két dátum körül, anyukám vagy a férjem mindig segít.

- Hogyan tudod a munkát, a családot, a háztartást összeegyeztetni? Mi kell hozzá, hogy megfelelő arányban és mindegyikre elég időt tudj fordítani? Időmenedzselés?

Igyekszem ezt a hármat egyensúlyban tartani. Nem mindig egyszerű. A hét év alatt nagy gyakorlatra tettem szert és persze kell hozzá egy jó férj is, aki besegít.

. Mit kap az, aki hozzád betér, téged választ könyvelőnek?

Számomra fontos, hogy az ügyfél elégedett legyen, visszatérjen hozzám, de míg ott van, addig is jól érezze magát. Ezért egy külön kis gyereksarkot is kialakítottam. Minőség, precizitás, megbízhatóság.

67975374_482111172576921_236370518658252800_n.jpg

67426792_653734615037917_3376575040391741440_n.jpg

- Mit gondolsz, hol fogsz tartani 10 év múlva? Ebben a munkakörben dolgozol majd még? 

Szeretem az irodám, így ahogy van, nem vágyom ennél nagyobb irodára sok könyvelővel, alkalmazottal. Az iroda fejlődése természetesen adja, hogy szükség lesz bővítésre, de a családias jelleget túllépni nem fogjuk. Tapasztalataim szerint és ügyfeleim szerint is egy nagy irodában a futószalagon jövő menő ügyfelek elvesznek, nem alakul ki egy bizalmi viszony. Ami egy kisebb irodában könnyebben kialakul. 

Kevesen mondhatják el magukról, hogy amit megálmodtak szakmának, a gyerekkori álmukat, azt valóra váltották, nem tántorította el semmi őket, nem írt le az életük vargabetűket. Így mást el sem tudok képzelni.

 

Vörös Könyvelő Iroda

Több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk a számvitel, az adózás, valamint a könyvelés területén. Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy az adójogszabályok csak nekünk egyszerűek. Így igyekszünk közérthetően kommunikálni írásban és szóban is ügyfeleink felé a jogszabályi változásokat. Ügyfeleinkkel közösen, együttműködve, a törvényes keretek között törekszünk vállalkozásaik adóoptimalizálására. Így Ön nyugodtan koncentrálhat vállalkozásának fejlődésére,  mert irodánk folyamatos , naprakész, megbízható, tájékoztatást nyújt vállalkozása vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

ReAd-blog