2019. aug 19.

Mini interjú Rácz-Stefán Tiborral

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mini interjú Rácz-Stefán Tiborral

r.jpg

Rácz-Stefán Tibor elég termelékeny író. Számos könyve jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Első regénye 2011-ben került az olvasók elé nagy sikerrel, melyet több kötet követett. Fogadj el!,Túl szép, Mikrofonpróba, Kapcsolatpróba, Élni akarok!, illetve olvashattátok novelláját a Meghitt pillanatok és az Érints meg! antológiákban is. Idén ősszel újabb könyv várható tőle, Pokolba a jópasikkal! címmel.

Így ír az oldalán magáról és az írói státuszról, könyveiről:

„Túl sok embert érint a kirekesztettség” – egész életem során ezt tapasztaltam. Az írásaimban is ez a központi téma, és egyben remélem, segíthetek az embereknek.  Bízom benne, hogy a könyveimmel én is segíthetek másoknak, vagy önmaguk elfogadásában, vagy abban, hogy felismerve a jeleket segítséget nyújthassanak a környezetükben lévőknek.

Bevallom, még nem olvastam tőle, de mindenképp sorra veszem majd könyveit. Egy nagyon klassz Könyvmolyképző Blogger nap keretein belül válaszolt eszementnél eszementebb kérdéseinkre nagy türelemmel. Persze nem bírtam kihagyni és jómagam is bombáztam, de más bloggerek izgalmas kérdéseit is olvashatjátok majd. Fogadjátok sok szeretettel a miniinterjút tőle.

Új könyv és film illata bloggere azt kérdezte, amit én is fel szoktam tenni:

Mi volt az a fontos esemény az életed során amely elindított téged az írói pályán?

Jó kérdés, de sajnos nem tudom rá a választ. Szerintem azért lehet ez, mert nem egy nagy dolog történt, hanem sok kicsi. Általános másodikban tetszett a tanárnőmnek a kis hableányos sztorim. Jókat szórakoztam, amikor 15 éves "blog-telenovellákat" írtam és szerettem a visszajelzéseket olvasni. Élveztem, mikor forgatókönyvekkel szórakoztam. A 13 okom volt és a Sohonyai Edit kötetek után bizsergett bennem a vágy, hogy márpedig én is írni akarok.
Valahogy úgy képzelem, hogy volt egy pohár, a sok minden pedig cseppenként telítette meg, így végül kicsordult, és nekiálltam 2010 környékén regényt írni.

1154480_3.jpg

Miért pont az írást választottad?
Mert ha eszembe jut egy történet, még most is szinte feléget a vágy, hogy kiírjam magamból. Nem egy olyan sztori van, amin évekig agyalok, és ezeket aztán különösen jó végül papírra vetni.

Ha egy könyvet választhatnál, amit magadra vihetsz egy lakatlan szigetre, melyik lenne az?

Túlságosan racionális vagyok, így mindenképpen valamilyen túlélőkönyvet választanék, az talán életben tartana egy ideig.

Szoktál újraolvasni köteteket?

Nagyon ritkán. Annyi a jó könyv, olyan kevés az idő, így inkább az új élményekre hajtok, mintsem a régieket éljem újra. De persze vannak olyan könyvek, amiknél megvolt az újraolvasás. A szolgálólány meséjét például 15 évesen olvastam először, majd tavaly 30 évesen másodszor. Megdöbbentett, hogy mennyire más élmény volt mindkettő.

A negatív kritikákat hogy tanultad meg kezelni?

Ez sosem egyszerű kör, idő kellett hozzá. Ma már eljutottam arra a pontra, hogy elolvasom, kielemzem, amit tudok, hasznosítok belőle, a többit igyekszem elengedni.

Kezdő íróknak adhatnál tanácsot, mi volna az?Olvassák el Varga Bea írós könyvét, mert rengeteg mindent tanulhatnak belőle.

Ugyan ez blogírásnál. Milyen tanácsot adnál egy kezdő blogírónak?

Merjen őszinte és eredeti lenni. Az olvasókat ez fogja meg a legjobban - szerintem

Milyen zenéket szeretsz hallgatni?

Átlagos pop dalokat, ritkán mászom túl a komfortzónámon.

covers_328179.jpg

Alapvetően magyar vagy külföldi írókat olvasol leginkább?

Minden évben arra törekszem, hogy legalább az olvasásaim 20%-a magyar írótól legyen. Idén eddig 66 könyvet olvastam, abból 13 volt magyar, szóval 19.5%-on állok, éljen.

Volt olyan könyv, ami akkora csalódás volt, hogy elment a kedved egy időre az olvasástól, esetleg ízekre szedted volna a kötet hibáit?

Persze, volt bőven! De nem szeretném megnevezni, mert pl. van olyan könyv, amit nagyon utálok, a molyon viszont 88%-on áll, tehát a többség nagyon szerette. Így nem akarom elvenni senkinek sem a kedvét tőle, mert simán lehet, hogy velem ellentétben imádná.

Mit gondolsz a magyar írók helyzetéről? Nehéz ma befutni? Megélni az írásból?

Magyarországon nagyon kevés ember tud megélni az írásból, nekem se megy. Aki ír, az nagyrészt szerelemből teszi, mint ahogy én is.
Befutni nehéz-e? Jó kérdés. A közösségi média jó használata mindenképpen segítség lehet, de persze az ember könnyen sok tud lenni, engem is jó páran utálnak.

 1572244_3.jpg

Hogyan épülnek föl a könyveid? Megkomponálod gondosan, előre jegyzetelsz, vázlatokat készítesz, olvasol a témában, kutatsz vagy ihlet alapján, érzésből?Fejben kidolgozom a karaktereket, a történet csomópontjait, meg kell lennie a közepének és a végének is. Aztán leülök, elkezdek írni, hagyom, hogy a karaktereim vigyenek előre. Aztán kiderül, hogy az alapkoncepcióm rossz, írhatom át az egészet, és sodrom az árral. Vázlatot csak akkor írok, ha a kötet háromnegyedénél tartok, az segít a lezárásban, és hogy ne írjam túl a könyvet.

Van kedvenc napszakod, helyed, ahol írsz? 

Mennyire nehéz az írást a munka mellett besúvasztani az idődbe?
Általában este szeretek a legjobban írni. Munka után nagyon nehéz, különösen mert képernyő előtt dolgozom. Így sokszor kevesebb időm és erőm jut az írásra, mint szeretném.

Van olyan műfaj, ami messze áll tőled, sosem írnál könyvet belőle vagy ellenkezőleg, olyan, amiben kipróbálnád magad?

Olvasóként nagyon szeretem a disztópiákat, próbáltam írni egyet, de nem jött össze. Szerintem krimit vagy horrort se tudnék, legalábbis most úgy érzem, aztán egyszer lehet játszadozni támad kedvem.
Miben próbálnám ki magam? Talán egy keményebb, rázós könyv-szerű történetben, az nagyon érdekes írói játék lenne.

Mely írók formálták a stílusod, voltak rád hatással?

Íróként a legnagyobb hatással rám Jay Asher és a Tizenhárom okom volt, életem egyik legfontosabb könyveként tartom számon. De anno Sohonyai Edit és Rowling kötetei is sokat adtak, újabban pedig Angie Thomas volt rám nagy hatással.

ReAd-blog

covers_456957.jpg

 

Szólj hozzá

Interjú