2019. aug 08.

Kovács Andrea: Mackógyógytorna ​a mozgásfejlődés harmonizálásásra

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kovács Andrea: Mackógyógytorna ​a mozgásfejlődés harmonizálásásra

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a csemetéddel

covers_549503.jpg

Mikor megszületett Daniella, az első gyermekem, bajban voltam, mikor mit kellene csinálnia, azt jól teszi-e és a megfelelő időben végzi-e. A védőnő, gyerekorvos sokat segített, de szerettem volna nyomon követni én is alaposan a fejlődését, elbizonytalanodásaimat kiküszöbölni valahogy. Akkor mit nem adtam volna ezért a kötetért. Amúgy is sérülékeny, nehéz időszak, ami rengeteg kételytől, önmarcangolástól hangos, nem csak a rózsaszín pillangóktól és örömtől, szeretettől. Jó lett volna egy útmutató, de nem volt. Rengeteg kérdésem jutott az eszembe nap, mint nap, amit nem volt hol megnézni, ez ügyben illetékeseket pedig nem szívesen zargattam állandóan velük. Azt kell mondjam, a könyv nagyon hiánypótló.

67737889_2462942573765742_4236012620684984320_n.jpg

A könyv világos útmutató, válasz a kérdéseinkre, segítő jobb anélkül, hogy hosszú időt lekötne az olvasása. Eloszlatja a kételyeinket, segít és nem azon a tenyérbemászó, "megmondomatutit" módon. Alapos kutatás lehet mögötte és a pici gyerekek ismerete is. 

Könnyen átlátható szerkezet, érthető, világos tennivalók és a hozzá tartozó magyarázat, korcsoportra való lebontások, kivitelezhető feladatokat tartalmaz a könyv. Nagyon jól magyaráz, leírja, hogy mely korban mit kellene nagyjából csinálnia a csemetének, hogyan tudunk segíteni neki a fejlődésben, de azt is írja, hogyha egy kicsit eltér az átlagtól, az sem baj. Lehet, hogy valamit később, míg mást korábban fog tenni a csecsemő, ez teljesen normális dolog. Nincs bűntudatkeltés a könyvet olvasóban, ha valamit nem csinál még a csemetéje. Nem kér számon, nem utasít, partnernek nézi az anyukát a könyv írója. Ennek kifejezetten örültem.

68507306_2462940273765972_7359144900819943424_n.jpg

A legtöbb hasonló könyvnél az illusztrációk, segítő magyarázatok nem működnek, egyszerűen nem látja át az ember, mit kell tennie. Itt jól összehangolták a kettőt és érthető, mi a feladatunk. Az illusztrátort külön dicsérném, mert szépek a képek benne, nem lebutítottak, de túl sem rajzoltak, hogy elvonják a könyv mondanivalójáról a figyelmet.

Igazán remek kis könyv lett. Számos pluszt ad az olvasónak a mozgásgyakorlatokon kívül, táblázatokat, mozgásfejlődésről ad pár tippet... A stílus megnyerő, olvastatja magát. Nincs túlírva, nem nyájaskodik. Igazán szerethető könyv.

Köszönöm szépen az írónak a kötetet. Tovább is adományoztam az engedélyével a védőnői szolgálatnak, ahol a legjobb szerepet fogja betölteni, más anyukáknak hoz majd segítséget. 

Fülszöveg:

E könyvben 21 évnyi tapasztalattal rendelkező gyermekgyógytornász állította össze a gyakorlatokat, amelyek otthon, eszközök nélkül végezhetőek el. A 60 szemléletesen megrajzolt babatorna-gyakorlat mellett számos „hétköznapi” tanácsot, mozgásfejlődési táblázatokat is találnak.

112 oldal 
ISBN: 9786150049717
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk