Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

Talán éhes vagy?

Tíz kedvenc ételem

2019. július 31. - Mayerné Répási Adrienn

platter-2009590_640.jpg

Bloggerképző 30 napos kihívása tegnap véget ért nagy bánatomra, de hozom szép lassacskán az elmaradó bejegyzéseket. Ez is egy ilyen. Gonosz vagyok és direkt ebédre időzítem. A mai téma pedig nem más, mint a tíz kedvenc ételem. Tudnék én felsorolni annyit, de annyit, de végül maradok a tíznél. Mi tagadás, imádok enni. És sajnos nem épp diétás fogások a kedvenceim. Pedig az itt felsorolt ételeket minden nap és minden napszakban meg tudom enni, kivétel nélkül. Nem vagyok finnyás. Pár dolog az, amit nem eszek csak meg. Igyekszem mindig mindent megkóstolni, aztán ha nem jön be, nem eszem meg. Így esett, hogy ettem már tevét, polipot, de rákot is. Amitől nagyon irtózom az a kagyló, kutya-macska, szem, csiga, béka. Ezeket kikerülöm inkább a békesség kedvéért. 

10.helyezett

Nézzük csak. Ha valami nagyon könnyű, finomat, egyszerűt ennék, ami hamar elkészül, kevés befektetett energiával, akkor a cukkinis tészta jut eszembe rögtön. Fél óra alatt összedobható étel. Igazi nyári finomság. Nálunk a tészta amúgy is nagy kedvenc bármilyen formában. Ennek az ételnek az a legnagyobb előnye, hogy nem kell más hozzá, csak főtt tészta, cukkini, hagyma, tejföl, párizsi kockák vagy sonka kockák és fűszerek. 

zucchini-2054823_640.jpg

9.

Lecsó, de csak tarhonyásan. Tojásosan nem az igazi. Nagyon jó kis étel ebédre, vacsira, de még reggelire is. Finom, friss hozzávalókból, egyenesen a kertből. Az igazat megvallva csak pár éve eszem meg. Ráadásul a gyomorsavam annyira nem szereti, így csinyján kell bánnom vele.

8.

Jó magyaros szokás szerint a rántott hús. Csirkéből vagy disznóból, az mindegy. A bunda lehet a megszokott vagy némi csavarral is(sajt, kornflakes, szezámmag, fokhagymás, zöldfűszeres, paprikás, palacsintatésztás)

fried-chicken-250863_640.jpg

7. 

Madártej. Bármennyit megennék belőle. Édes-hűs-habos finomság. Tudtad, hogy már mikróban készíthető változat is van? Meglepő. Nem? Én azért maradok a hagyományos formánál azért. 

6.

Aranygaluska. Tudom nem ér az összes édességet felsorolni, de ez kihagyhatatlan. Finom krémmel, dióval. Ide vele nekem egy nagy tányérral.

5. 

Borsóleves. A leveseket úgy általában szereti a család. Kevés kivétel van. Talán a friss borsóból készülő borsóleves a legfinomabb a világon. De fel tudnám sorolni a gulyáslevest, halászlét, tojáslevest, húslevest, krémleveseket is ugyan így...Levesesek vagyunk, na.

pea-soup-2786118_640.jpg

4.

Férjem által készített marhapörkölt kihagyhatatlan. Nem is merészeltem volna kihagyni, mert még megsértődik a végén. De tényleg istenien készíti. Én nem is merek marhapörit főzni, ezt meghagyom neki! Bárkit megkérdezhettek, aki nálunk járt már és megkóstolta, megnyalta mind a tíz ujját!

3.

Már azt hitted, halas étel nem is kerül a listámra? Dehogynem! Imádom a lazacot! Hamar kész, szálka mentes, nincs erős hal íze és finom simán párolva, citromosan, tejfölösen, paradicsomosan, bundában vagy anélkül, vajjal párolva...Majdnem, mint Gombóc Artúr a csokival, bármilyen formában jöhet, bármilyen körettel vagy anélkül is. Mindennap meg tudnám enni, csak ne lenne ilyen drága.

salmon-1238248_640.jpg

2.

Már majdnem az első helyezett jön, de még nem teljesen. Krumplis tészta. Egyszerű étel, de nem is akárhogy eszem csak meg. Házilag gyúrt tésztával, hagymás lébe beletört krumplival az igazi csak! Ez van.

1. Az első számú, a legeslegeslegnagyobbkedvencem (direkt így egybe) pedig a rakott hús. Bizony. Nem holmi rakott krumpli, hanem rakott hús. Krumpli, hagyma, hús, rajta kolbászkarikák és szalonna, mindez összesütve. Bármikor és bármennyit meg tudok enni belőle.

ice-1786311_640.jpg

Igaz nem étel, de alapanyag. Egy infó rólam. Minden gyümölcsöt szeretek és megeszem. Ez alól talán az avokádó az egyetlen kivétel. Nincs olyan gyümölcs, amit ne ennék meg bármilyen formában. A másik ilyen alapanyag a sajt. Imádom a sajtokat. Lehet kemény, érettebb, nyomós, ízesített, füstölt. És a rengeteg féle főzelék is kimaradt, meg a finom krémlevesek, gombapörkölt, húsok különféleképpen elkészítve, zserbó, mézeskrémes...

Neked mik a kedvenc ételeid?

Na és akkor együnk!

 ReAd-blog

food-2803655_640.jpg

A képek mindegyike Pixabay

 

Ünnepeljünk!

sparkler-839831_640.jpg

 

Mikor elkezdtem az év elején ezt a blogot, remélni sem mertem, hogy ennyi látogatót fog vonzani. Még a kezdetek kezdetén megfogadtam, nem blogszülinapokat fogok ünnepelni, hanem mérföldkövek elérését. Ez pont egy ilyen! 

Érdemes ünnepelnem. Másnak ez a látogatószám és a követőszám semmi, de nekem mindent jelent! Köszönöm szépen mindenkinek aki véletlen vagy készakarva erre járt és beleolvasott egy-egy bejegyzésbe!

67700082_2448820905177909_7021334534599737344_n.jpg

Kihozni az életedből, önmagadból a legtöbbet, talán a legnehezebb feladat

Csáti Tamás · Hidvégi Anita: Ez ​az egy életem van! Kihozom magamból a legjobbat?

covers_538542.jpg

 

Ezt a magánkiadásban megjelenő könyvet a két írójától kaptam közvetlenül. Ezúton is köszönöm nekik a bizalmat. Nem lehet egyszerű kitalálni, megírni, majd teljes hitünkkel útjára bocsátani azt, ami hosszú ideig kitöltötte az életünk. A legféltettebb titkaink, érzéseink, gondolatvilágunk ország-világ, idegenek elé tárni úgy, hogy még csak sejtésünk sincs arról, milyen lesz a fogadtatás.

Hozzá teszem, nem vagyok a lelkizős, útkereső, spirituális ember, így a célközönség roppantul nem én vagyok. Hogy miért is vállaltam ennek ellenére a könyv olvasását, a recenzió megírását? Anita nagyon szimpatikussá vált a rövid egyeztetések alatt, a borító, a fülszöveg pedig csábító. Igyekszem magam is úgy élni az életem, hogy csak a jót lássam meg, arra összpontosítsak, de nem mindig megy. Egy nehéz, hosszú és sötét időszakon vagyok túl, úgy éreztem, most kell, jól jön ennek a könyvnek a mondanivalója, útmutatása. 

Könyörtelen leszek, annak ellenére, hogy a két író szimpatikus, kedves ember. Sok részletben bele írták maguk a könyvbe apró történeteikkel, de gondolataikkal, meglátásaikkal is, ezért szerettem. Érezhető a könyv mögötti két ember jósága, boldogsága, pozitivitása, együttes szeretetük. Szerettem a hitüket. A könyv mondanivalója, "Hozd ki magadból a legjobbat!" is olyan frázis, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Törekedni kell arra, hogy a jót emeljük ki, vonzzuk be, lássuk meg. A lehető legjobban érezzük magunk. Egy életünk van, azt éljük le jól, élvezhetően, boldogan. Erre koncentráljunk elsősorban, ne a rosszakra.

Ehhez jó dolgokat tár elénk a páros, ötletek, tippek szintjén. Mesélnek életükről, útkeresésükről, szerintük hogy találd meg a lelki boldogságot. Ők miként látják a világot, hogy érték el a jelenlegi belső békéjüket hosszas viszontagságokon át...

De nem tudok elmenni a könyv hibái mellett sem. Csapongó. Néhol elvesztettem a fonalat. Szép gondolatok, szép ötletek, jó meglátások, de nincs jól tagolva, egyszerűsítve a könyv. Azt vettem észre, hogy a belső éntől eljutottunk Istenig majd Buddháig és elvesztem. Túl sokat akartak írni, sok emberen segíteni. Kellett volna egy korrektor, aki megregulázza, megszelídíti a mondatokat, érthetőbbé, fogyaszthatóbbá teszi, könnyedebbé, olvashatóbbá. Tudjátok, mikor valami fontos, jelentős közlendőtök van, ám annyira gyorsan mondanátok, hogy se füle, se farka nem lesz, a külső hallgatóság nem érti mindig, mit szeretnétek mondani vagy lemaradt az elejéről és nem teljesen vágja, mi van. Itt is valami hasonlót éreztem. Túl tömény. És bizony alaposan bele lehet zavarodni. Nem az a könnyű esti olvasmány, amit kikapcsolódásként választanék.

Viszont a gondolatvilága, a mondanivalója miatt érdemes kézbe venni, fejezetenként fogyasztani, mikor friss az agyunk. Talán én azért is haladtam vele a szokottnál lassabban, mert egy fejezet után meg kellett álljak, emészteni, kitisztítani az agyam, átgondolni az olvasottakat, kihámozni magamnak a lényeget, értelmezni, átértékelni.

 

Fülszöveg:

Sokan, ​sokféle formában meghatározták már, hogy miként lehetünk sikeresek.

Csak azt nem írták le, hogy milyen foglalkozást válasszunk és hogyan találjuk meg a saját válaszainkat a következő kérdésekre..

– Mi legyek, ha nagy leszek?

– Miként érhetem el a céljaimat, álmaimat?

– Mi a sikert biztosító foglalkozás számomra?

– Mi a titka egy életen át tartó boldog házasságnak?

– Mi az értelme az életemnek?

– Van-e létezés a halál után?

– Létezik-e Isten?

Ezekre a kérdésekre kapjuk meg a választ.

A személyre szabott, sikert biztosító foglalkozás megtalálásáról, valamint egy életre szóló boldog, harmonikus pár- és családi kapcsolatról.

Továbbá személyes tapasztalat (halálközeli élmény) és a tudomány segítségével leírjuk, hogy sokkal többek vagyunk, mint aki a tükörben látszik, amikor belenézünk..

Ez a könyv azoknak íródott, akik ezekre a kérdésekre keresik a választ, valamint azoknak, akik ki akarják hozni magukból a legjobbat. Aki (megtalálta, kihozta) már úgy gondolja, hogy megtalálta és megtette, annak nincs szüksége rá. Ajánljuk a könyvet azoknak is, akik valamiért úgy érzik, reményvesztettek, nem tudják, merre induljanak az életükben és hogyan.

Magánkiadás

196 oldal

ISBN: 9786150046594

ReAd-blog

Ki mondta, hogy lányok nem lehetnek lovagok?

Holden Rose: Leonardo ​lovag

 

covers_463000.jpg

Könyvfesztiválon jártam még az ősidőkben (májusban), ahonnan ez a könyv jött velem haza. A kötet szerzője munkásságát már jó ideje figyelemmel kísérem. Jópofa módszereivel, még klasszabb könyveivel fiatal olvasókat nevel, terelget, az olvasás szeretete felé. Sok város, falu iskoláit, könyvtárait meglátogatja egy-egy előadás erejéig, ahol e tevékenységet még nem szerető gyerekeket olvasásra csábítja. Nem csak könyveket ír és eladni akarja őket, hanem tesz a jövő generációjáért, tesz a könyvekért. Talán ez a közvetlenség, példamutatás, az előadásai, a jövő kulcsa. 

Szóval a könyv jött velem haza, itthon nagy tetszést aratva. Középső lánykám rögtön le is csapott a műre. A könyv legnagyobb eredetiségét az adja, hogy a szép színes borító alatt fehér, kiszínezni való borító lapul. A belső grafikák, jópofa rajzok szintén színező és ceruzák után kiáltanak. Lánykám bátran neki is állt megtölteni élettel, színekkel a kötetet. Mindjárt eredeti, egyedi könyvet kapunk így, ugye? Ráadásul kevés könyv (és írója) engedi meg, hogy ily módon nekieshessenek a művének, pedig nagyszerű ötlet. Mindenki a saját képére formálhatja a rajzokat, még jobban sajátjának tekintheti a könyvet. Ezzel meg is adta a löketet, hogy kedvenc könyv váljék belőle, ne csak a polcon porosodjon.

A könyvet egy szombat délután, pecázás közben olvastam fel nekik a kockás plédünkön ülve hangulatosan, a szabadban. Mi ez, ha nem nagyszerű élmény gyűjtés. A történet illet is oda, de bárhol hangulatot csinál rögtön. Anyai szívem repesett, hogy ilyen jó kis elfoglaltsággal töltjük az időnket. Andris, a kétéves legkisebbem még el-elkalandozott a történettől egy-egy bogarat kergetve vagy apa aktuálisan kifogott halát megcsodálva, ám visszatérve. Viki, a rajzoló középsőkém pedig már teljes odaadással hallgatta a történetet fekve, ízlelgetve a mondatokat. Danci, nagylánykám éles meglátásaival tarkította a szöveget néhol. Ő már felfedezte a tanító jellegét a könyvnek, egy-egy intelmet, tanácsot. Élvezettel hallgatták, én pedig növekvő jókedvvel olvastam föl nekik. 

Fiús könyv? Nem! Szerintem élvezetét lelheti benne fiú, lány, sőt még anyuka vagy apuka is. Izgalmas, sodró lendületű, humoros és végtelenül aranyos kis történet. Rövid fejezetei, betűtípusa és annak nagyobb mérete lehetővé teszik a kezdő olvasók lebilincselését is. Bevallom, én is elcsentem, hogy a végére érjek még a gyerekek előtt a történetnek. Kíváncsi voltam és nem bírtam várni.

Leonardo lovag, alias Levente egy kedves, szerethető figura, akivel könnyen azonosulni tud minden gyerkőc. Igazi kis felfedező rosszcsont ő, mint majdnem minden gyerek. Izgalmas kalandokba keveri magát, amik első ránézésre átlagos dolgoknak tűnnek, de mégsem azok.

Együtt élheted át olvasóként vele az elkalandozott szörny keresését, tanulhatsz pár intelmet, mire kell figyelnie a lovagoknak és mi a feladatuk pontosan. Észrevétlenül adja át tudását Leonardo, rengeteg dologról. Nem a tanulságok, tanulnivalók a lényeg mégsem, hanem a könnyed, észrevétlen szórakozás, szórakoztatás, az olvasás, a fantázia megelevenedése. 

Az író fantasztikusan ért a gyerekek nyelvén! Érezhető, mekkora szeretettel készült a könyv. A szókincs, a nyelvezet könnyed, olvasható, ám mégis mágikusan tanító. Nem nézi butának olvasóit, hallgatóit, hanem egyenrangú partnernek tekinti őket. Élénk fantázia, a vicces történések, a szerethető karakterek elevenednek meg a lapokon stílusosan, ironikusan, viccesen, ám izgalmaktól nem mentesen.

Varga Zsoltnak köszönjük a rajzokat! Feldobták a könyvet, még több izgalmat csempészve az olvasandó történetbe.

Szerettük. Újraolvasós könyv mindenképp. Ide nekünk a következő kötetét az írónak! Köszönjük szépen a lehetőséget!

 Azt hiszem, a legkisebb is rá fog kapni az olvasásra.

67535025_2443723002354366_1315861594470612992_n.jpg

Fülszöveg:

Leonardo ​lovag 
…vagy ahogy anyu hívja: Levente, 
egy nemes küldetést teljesít.

Főleg hétvégén áll szolgálatba, 
amikor nem kell suliba menni.

Elfeledett kincseket kutat fel, 
szörnyek hadait küldi melegebb éghajlatra, 
és közben mindenkinek segít, aki rászorul.

Semmi sem állhat az útjába, 
mert ilyenek a lovagok!

Bátrak, büszkék és szemfülesek. 
Legalábbis ebédig, 
majd ebéd után, egészen fürdésig, újra.

Színes történet egy színtelen könyvben. 
Olvasd el és színezd ki! 

112 oldal 
ISBN: 9786155632570 
Illusztrálta: Varga Zsolt
67197818_2443724645687535_6009625305507954688_n.jpg

Keresem az elveszett...

Valami hiányzik. De mi is?

thought-2123970_640.jpg 

Bloggerképző 30 napos kihívásánál jó le vagyok maradva. Már meg sem tudom számolni, hány bejegyzéssel vagyok adós. Na de töretlenül hozom ám és majd visszamenőleg is igyekszem pótolni. Ma megint egy igen rázós, nehéz téma a napi penzum. Alaposan megizzasztott, mondhatnám!

Valami hiányzik

Én egy kicsit máshogy közelíteném meg a mai témát. Sok ember hiányzik az életemből. Szólhatna akár erről is a cikk, bármelyikükről. De másvalami jobban hiányzik nekem.

Hiányzik az anyaság előtti énem, aki bármit csinálhatott bármikor, szabadon, korlátok, megkötések nélkül. Nem kaptam a "mit illik és mit szabad anyaként" szemrehányásokat idegenektől.  Az a teljeskörű szabadság, amikor még senki nem próbált beleszólni abba, milyennek is kellene lennem, főleg nem az utca embere, aki ismeretlenül is pálcát tör felettem azért, mert anya vagyok és a szemében valamit rosszul csinálok. Érdekes, ezt fiatalként nem tapasztaltam, csak várandóságom kezdetén. 

De hiánycikk például a szabadidőm is, az akkori magabiztosságomról nem is beszélve. Te jó ég, hogy az utóbbi hová lett menet közben vajon? Hol hagyhattam el?

Hiányzik néha az is , hogy csak a magam ura legyek, ne tartozzak senkiért se felelősséggel. Hibázhassak anélkül, hogy egy-két-három kis életre és egy másik nagyéra ne legyen totálisan végzetes a ballépésem. 

Hiányzik a tánc, a sport, amit akkor végezhettem, amikor csak akartam, sosem előre megtervezve, időre és korlátok közé szorítva. Mikor az itthoni tornának nekikezdve nem lógott még senki rajtam vagy mászott át alattam.

Hiányzik az az olvasási idő, mikor büntetlenül reggelig olvashattam, mit sem törődve a következményekkel, nem törődve azzal, mi van a külvilágban, csak a könyvben történtekre koncentrálva. Most meg? Két-három óra olvasás után kizökkenek és a másnapi táskák szemek jutnak eszembe és a bamba, álmos tekintetem, miközben a gyerek épp szétszedik a lakást. Így gyors be is fejezem az aktuális olvasmányom ebbéli történettől tartva.

Az a majdnem hibátlan test, ami akkor volt még, így múlt időben, ami talán sosem volt, de szintén hiányzik. Nem a mostani, kicsit megnyúlt, itt kicsit kerekded, ott épp gömbölyded, máshol csak kicsit csíkos vagy nagyon.

Majdnem kifelejtettem a férjemmel közösen áttáncolt éjszakákat, a jó kis pincebulikat hétvégente. Néha jó lenne újra bohó fiatalnak lenni és csak a ma éjjelnek élni, nem csak egy-egy délutánt, estét lopni magunknak közösen.

event-party-3005668_640.jpg

És hogy feledhetném a régi barátokat, akikkel éjszakákat csavarogtunk át, borozgattunk és kártyáztunk, terveztük megváltani a világot, de a gyerekes létünk már nem fért bele nekik...

Hiányzik néha az az önzés, amikor csak magamra költhetek pénzt, szánhatok annyi időt, amennyit szeretnék, és nem azon agyalok, hogy ebből mit vehettem volna nekik, mit tudtunk volna e helyett csinálni együtt.

A legjobban hiányzó dolgot legvégére tartogattam. Néha annyira hiányzik egy egész napos csend, ami ritka holló nálunk:)

Hiányoznak ezek mind, de nem bánom, megvagyok így is, nosztalgiával gondolva az elmúltra és előre tekintve a jövőbe kissé időhiányosan, gömbölydeden, csíkosan, ám boldogan. Így leírva már banálisan hangzik mind és annyira nem is hiányzik, csak egy kicsit.

ReAd-blog

A varrás nem csak hasznos, hanem jó elfoglaltság is

Adryprojectnél fókuszban a varrás

img_6489.JPG

Egy újabb programajánlóval érkeztem mára:

Régen a zoknit, harisnyát is stoppolták elődeink. A ruhájuk maguk készítették még talán nagyanyáink korában is. Aztán szép lassan kihalófélbe került a varrás tudománya. Ma már legtöbbünknek egy gombfelvarrásnál nehezebb dolog nehézséget okoz, nemhogy egy minőségi hímzés létrehozása vagy akár egy saját ruha legyártása. Adryproject alapítója gondolt egy nagyot, nem csak minőségi, gyönyörű ruháival szerette volna elkápráztatni a nagyközönséget, hanem kitalálta, hogy a jövő generációját, az érdeklődőket megtanítja a varrás csínyára-bínjára, ahogy ő tudja. Bevallom, nagyon kedvelem az ötletét, annak ellenére, hogy tőlem messze lakik. Magam is szívesen kipróbálnám. Ma ő mesél a workshopról, amit megálmodott, illetve még egy dologról.

Mikor döntöttél úgy, hogy varrásból tanfolyamot tartasz? Mennyire van keletje a mai világban? Mesélnél róla bővebben?

Azért indítottam a workshopot mert lépten-nyomon ismerősök, barátok és ismeretlenek is kérdezgetni kezdték,  miért nem tanítom? Többen kérték, hogy csináljak egy olyan tanfolyamot, ahol háziasszonyok, anyukák, nagymamák és akár kislányok megtanulhassák a varrás alapjait. Ezen felbuzdulva hirdettem meg a kezdő varró workshopot mely 3 napos. Azonnal betelt 3 tanfolyam. Másik indíttatásom az volt, hogy évekkel ezelőtt, még pályám elején, tanítottam néhány évig ruhaipari szakiskolában szakmai gyakorlatot. Nagyon szerettem és szép emlék maradt. Ebből tudtam építkezni, tehát a tematikát is ezekből az emlékeimből állítottam össze. Törekedtem arra, hogy az alapokat megtanítsam a 3 nap alatt, de több produktumot is készítsünk, mely a résztvevők számára is sikerélmény és motiváló. Nyilvánvaló számomra, hogy 3 nap alatt egy szakmát nem lehet megtanulni, de egy alapot, szemléletet lehet kapni. Készítettünk kézzel varrva egy tűpárnát. Egy díszpárna huzatot és egy egyszerűbb blúzt/ konyhai kötényt. A tematika rugalmasan azért személyre vagy csoportra szabva változtatható. 

A csoport családias hangulatú, három fős így mindenkire tudok maximálisan figyelni   

Bármilyen korosztály részt vehet rajta. 8-99 éves korig bátran jelentkezhetnek.

Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a szakma vagy otthon a ruha javításokat, igazításokat szeretne elvégezni, esetleg a saját örömére varrogatna.
Adry bővebben mesél a programról ebben a bejegyzésében. 
22.jpeg
Ezen felbuzdulva elkezdtünk egy másik nagy érdeklődésnek örvendő workshopot is.
A Nagymamám, Margit néni tanítja a hímzés rejtelmeit a résztvevőknek!!
Nagy örömömre vállalta a felkérésem, megmutatja a hímzés fortélyait a résztvevőknek. Ezt azért is tartom nagyszerű dolognak, mert napjaink rohanó világában kicsit megpihenünk, lazulunk, kikapcsolódunk, amíg egy motívum hímzését elkészítjük.
A résztvevők egyöntetűen elmondták, hogy egy élmény volt számukra a tanfolyam. Talán ilyen lehetett régen is, amikor az asszonyok összegyűltek és hímeztek. Nem a telefonokat bügykölték, mint manapság sokszor tesszük.
 
Az egyik résztvevő, Erika így véleményezte:
"Amikor Adri meghirdette a hímző workshopot, nagyon örültem, mert a gyönyörű ruhaköltemények, melyeket a szalonjában láttam, engem is megihlettek. Mivel 10-15 éve hímeztem utoljára, nem mertem egyedül belekezdeni, de Margit néni, a nagymamája útmutatása alapján már nem tűnt olyan bonyolultnak és teljesíthetetlennek. Olyan trükköket tanított meg, amiket magamtól sosem találtam volna ki, ezért mindenképp megéri egy ilyen tanfolyamon részt venni, mert a gyakorlattal rendelkezők is tanulhatnak új fogásokat. Nagyon sajnálom, hogy ennek az alkotó tevékenységnek ma már nagyon kevesen hódolnak, de talán a felgyorsult világ új generációja is felfigyel majd szépségére, és lesz benne hajlandóság a hagyományt tovább vinni. Az Adry által szervezett workshop jó ugródeszka az alapok elkezdéséhez, és némi gyakorlás után csodás alkotások fognak születni! Aki nem hiszi, járjon utána!"

Adry
"Nagyon tetszik nekem az, hogy egy minta soha nem ugyanolyan. Mindenkinek az egyedisége benne van. Sajnos egyre kevesebben hímeznek és varrnak is. Fontos, megtanítani fiataloknak , időseknek, mert egy családban szerintem fontos az alapokkal tisztában lenni. Hímezni pedig az alkotás szépsége miatt is vagy kikapcsolódásként is jó időtöltés. Ha ezt családunk vagy lányaink körében tehetjük, még jobb!!!"
Jelentkezés: adry@adryproject.com
vagy: +36203318101
 
Adry szerint a hímzés egy művészet. Teljesen igaza van. Imádom és számomra például nagy jelentőséggel bír a kalocsai hímzés. Mindig is vágyam volt egy ilyen gyönyörű mintával díszített ruha. Ráadásul anyukám korábban szintén kalocsai mintákat hímzett. 
Adryprojeckt végül teljesítette az álmom és gyönyörű ruhát készített a számomra, amiről még szó lesz a későbbiekben. De egy képet megmutatok addig is ízelítőül.
66968948_2440456139347719_3649735793640996864_o.jpg

Szövegben otthon van

Marketing szemléletű szövegírás és aki mögötte van

Mint egy másik postomban említettem a szövegezés fontos, elengedhetetlen minden vállalkozásnak, cégnek, blognak, oldalnak, weboldalnak. A jó szövegezés még fontosabb. Így ma egy marketinges szemléletű szövegíróval készítettem interjút, Nagy Tímea Birgevel. Mesél nekem a munkájáról bővebben és miért szereti, kiknek elengedhetetlen egy szövegíró. Köszönöm ezúton is neki.
 
Webszövegek oldalt viszed. Mesélnél a létrejöttéről, a munkádról, magadról?
Nagy Tímea Birge vagyok, a kis- és középvállalkozók marketing szövegírója. Abban segítek, hogy rövidebb idő alatt hatékonyabb, jobb, érdekesebb írások kerüljenek az online és az offline felületekre. 2 módon tudok segíteni: megírom vagy megtanítom, hogyan írd meg magad. 

Mi hatására vágtál bele a szövegírásba? Korábban is ezt a hivatást szeretted volna végezni? Milyen sulit végeztél hozzá?

Mindig is szerettem írni, történeteket kitalálni, elmesélni. Körülbelül 15 éves korom óta érdekel a marketing, a reklámpszichológia - az, hogy minek az alapján hozunk meg döntéseket, és milyen dolgok befolyásolnak ebben minket. Emlékszem, kiskamaszként többször is kiborítottam a helyi könyvtárosokat azzal, hogy reklámpszichológiai témájú könyveket szerettem volna:)

Kommunikáció szakra jártam, de ott sem tanultunk ilyesmit, ezért a saját szakállamra írtam a szakdolgozatomat online marketingből. A konzulensem csak annyit mondott, hogy ő ehhez cseppet sem ért, de majd azért szívesen elolvassa. Az elkészült anyagra végül azt mondták a külső bírálók, hogy olyan jól sikerült, hogy könyvben is ki kellene adni. Mondhatjuk, hogy ez volt az első szakmai sikerem.

Ezután kellett némi vargabetű, egyetem, néhány irreleváns állás után elhelyezkedtem sales szövegíróként egy cégnél. Szerettem a munkámat, jó is voltam benne, de nem szerettem a munkahelyemet. Úgy éreztem, hogy a bevétel csak egy apró szelete egy vállalkozás sikeres működésének, de ennél sokkal fontosabb az ügyfelek elégedettsége, és ez nem igazán volt meg abban a cégben.

Vettem egy nagy levegőt, és úgy döntöttem, saját vállalkozást indítok.

 • Olyat, ahol tényleg az ügyfél az első
 • Olyat, ahol 100%-os garanciát vállalok a munkámra
 • Olyat, ahol senkivel nem fizettetek ki olyan szöveget, ami nem megfelelő

A teljes sztori itt olvasható: https://webszovegek.hu/hogyan-nem-nyertem-irodalmi-nobel-dijat-es-lettem-szovegiro/

Mit takar pontosan a marketinges szövegírás? Mennyivel másabb, mint egy sima szövegírói munka?
Itt nem a kreativitás a lényeg, és még csak nem is az, hogy tetszik-e a szöveg a megrendelőnek. A marketing szövegeknek célja van: hogy konvertáljon, eladjon, feliratkozókat, vagy lájkokat hozzon... és az egész munkát ennek a célnak kell alárendelni. Nem elég, ha jó a szöveg, hatékonynak is kell lennie, és ehhez sokkal több kell, mint csupán leülni egy laptop elé, és elkezdeni írni, amikor homlokon csókol a múzsa. 
Miért szereted a munkád? Mi az, amit ad neked? Mi az a terület, ami nehezebben megy számodra?
Szeretem a változatosságot, azt, hogy az egyik percben a galambriasztással foglalkozom, a következő percben a lakberendezéssel, motoralkatrészekkel, egészséggel vagy CNC-marással. Rengeteg témába van betekintésem és rengeteg új, izgalmas dolgot tanulok minden nap. 
Szeretem a kreativitást benne, azt a pillanatot, amikor egy mások számára unalmasnak tűnő témában megtalálom azt, amivel majd érdekessé tehetem az olvasó számára. 
És persze szeretem a szabadságot is, amit a vállalkozás ad:)
Bár nem tartom magamat művésznek, de igazi művészlélek vagyok, ezért a vállalkozásomban azok a dolgok okoznak nehézséget, amihez két lábbal a földön kell állni: az adminisztráció, a számlázás, a dolgok rendben tartása nem az erősségem. Próbálom ezügyben kiépíteni a saját rendszereimet, amik a lehető legtöbb terhet leveszik a vállamról. Aki pedig megjegyzést tesz az íróasztalomon lévő káoszra, az halálnak halálával hal!

Kinek ajánlott egy marketinges szövegíró elsősorban? Szerinted kinek van szüksége rá, illetve pont rád feltétlenül?
Klasszikusokkal élve: mindenkinek, aki szereti;) A marketing szövegírónak több előnye is van: egyrészt szakemberként hatékonyabb, jobb szövegeket írhat, mint az a vállalkozó, akinek nem ez a fő profilja, és nem tudja, mitől döglik a konverzió. Másrészt időt nyer a megbízónak: volt olyan ügyfelem, akivel havonta 8-10 percet beszéltünk telefonon, és neki ebből egész hónapra megvoltak a blogbejegyzései. 
Harmadszor - és erre kevesen gondolnak - külsősként teljesen friss szemszögből látja a vállalkozást, új nézőpontot vihet bele, új érdekességet fedezhet fel benne, ami fel sem tűnik annak, aki nap mint nap ebben él. 
Amikor valakivel elkezdünk együtt dolgozni, az első lépés mindig egy átfogó adatlap  kitöltése, amiben rákérdezek a vállalkozását és a marketingjét érintő legfontosabb kérdésekre. Bevallom, sok kérdés van benne, és egyáltalán nem könnyűek, eltart egy kis ideig, amíg kitölti az ember.

Az igazán elkötelezett vállalkozók mégis imádják – nem is tudom, hányszor írták már vissza, hogy már csak az adatlap miatt megérte engem felkeresni. A kitöltéshez ugyanis sok olyan dolgot kell átgondolni, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a marketinged rendben legyen. És bármilyen hihetetlen, de a hétköznapok rohanásában ezek az alapdolgok sokszor elsikkadnak. A szövegíró megbízásával tehát (újra) átgondolod a marketingedet, sőt, még az is lehet, hogy egészen más szemszögből látod majd az egészet.
Sokan azt hiszik, hogy szövegíró annak kell, aki nem tud írni. Meglepődnének, ha tudnák, hogy hány ügyfelem van, akik teljesen jól írnak, mégis inkább kiszervezik - pont a fenti előnyök miatt. 
 
Miben vagy más, több, mint a hasonló területen dolgozók?
Nem csupán megírom a szövegeket, hanem sokszor átbeszéljük a folyamatokat, az egész marketinget, a salest, sőt, akár még a termékfejlesztésben is részt veszek. Volt olyan ügyfelem, akinek "feltaláltunk" egy terméket, egy rajta ragadt raktárkészlet kis felújításával egy egészen újszerű bónuszt tudtunk adni a tanfolyama mellé, és erre egy egész kampányt húztunk fel.
Ez az együtt gondolkodás az egyik legizgalmasabb része a projektnek, főleg, ha az ügyfél is nyitott és kreatív!
Hiszem, hogy az ügyfél az első, és ennek érdekében az ügyféllel is hajlandó vagyok harcba szállni. 
Elképzelhető, hogy a saját témádhoz jobban értesz, mint a marketinghez, ezáltal olyan dolgokat kérsz/rendelsz, ami szakmai szemmel nézve nem fognak jó eredményt hozni. Ha egy kisiparosnak szervezed ki a feladatot, akkor ő meg fogja csinálni, akkor is, ha ez rosszat tesz neked, vagy a kampányodnak. Ha jó szakembert választasz, akkor viszont jelezni fogja, hogy ez rossz ötlet.

Nekem még a szerződésemben is benne van: „Megbízott tevékenységét a Megbízó érdekeit szem előtt tartva, a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedve végzi. (...) az utasítás szakszerűtlenségéről vagy célszerűtlenségéről köteles a Megbízót – írásban – felvilágosítani.” Volt már, hogy órákig vitatkoztunk az ügyféllel egy-egy szóról, vagy szlogenről, amíg végre megszületett az eredmény:) Hamarabb szabadultam volna, ha engedek, de a végén ő is megköszönte, hogy megvédtem saját magától.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szövegíró szava szent, sőt! Volt már olyan is, hogy ami elsőre hülyeségnek tűnt, az az ügyfél magyarázata után máris jó megoldássá vált, és végül úgy készült el az adott kampány. Nem életcélom a megrendelővel vitatkozni:)

Hogyan tudsz inspirálódni, ha elakadsz?

Mindenkivel előfordul, hogy hiába várja a múzsát, mégsem jár arra, hogy homlokon csókolja. Erre mindenkinek saját megoldása van, én például facebook- és 9gag függő vagyok. Ha elakadok, az agyamnak kell valami rágógumi, amin elnyammoghat, amíg eszembe jut a megoldás. Vannak persze egyéb módszereim is: segíthet egy séta, egy zuhany, vagy egy kimerítő edzés... 
A jelenségről 2 cikket is írtam, elég sok példát felsorakoztatva, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki a legtesthezállóbb:

Milyen területeken fejleszted magad és tanulsz, ami a munkádhoz szükséges?
Rengeteg pénzt és energiát ölök mindenféle könyvekbe és tréningekbe, online is szoktam tanulni, de leginkább a tantermi képzéseket és a konferenciákat szeretem. Még azokat is, ahol semmi újat nem tanulok: egyszerűen a közeg olyan hatással van rám, hogy már attól beindul az agyam. Voltam olyan konferencián, ahol csak az első előadás felét hallgattam meg, de attól annyira megihletődtem, hogy a nap folyamán összeraktam egy komplett kampányt sales oldallal, hírlevelekkel, minden apró részlettel.

Egy kicsit személyes kíváncsiságom szülte kérdést is ide csempésznék. Mi kell ahhoz, hogy valaki jó szövegíró legyen? Iskola? Helyesírás? Könyvek? Egy jó beszéd, illetve íráskészség? Tanulható vagy ösztönös? Ki az, aki alkalmas szövegírónak szerinted?
Én azt szoktam mondani, hogy kétféle ember van: az egyiknek van tehetsége az íráshoz, a másiknak nincs. A trükk benne az, hogy bárki képes arra, hogy megtanuljon jó szövegeket írni saját magának: ehhez kellenek a masszív alapok, némi marketing, egy teáskanálnyi pszichológia, csipetnyi ihlet, és a célcsoport alapos ismerete. Ebben olyannyira hiszek, hogy én is szoktam oktatással foglalkozni, van alapfokú szövegíró tréningem, most készül a sokkal átfogóbb videótanfolyam, és egyéni coaching keretében is szoktam segíteni azokat, akiknek csak egy kis iránymutatásra van szüksége.
Ahhoz, hogy valaki hivatásos szövegíró legyen, és saját magán kívül másoknak is tudjon szöveget írni, méghozzá napi 5-8-10 órában, és az hatékony legyen... oda már kell némi extra tehetség is:
nagy_timea_birge_motoros.jpg

Hogyan kapcsolódsz ki, mikor nem dolgozol éppen?
Motorozok, sportolok, szeretek utazni, barátokkal jól érezni magam, és állandóan valami újat tanulni. Most például erősen szemezgetek egy jelnyelv-tanfolyammal, lenyűgöz a dolog plasztikussága. Úgy gondolom, hogy ez több mint egy helyettesítő kommunikációs forma, inkább egy egészen új világnézetet ad, amire nagyon kíváncsi vagyok! 
 
Milyen visszajelzés volt az, amit megjegyeztél egy életre, megőrzöl a szívedben?
Minden visszajelzést a szívemben őrzök:) Nehéz közülük választani, de ha csak egyet mondhatnék, az alighanem az első lenne (hiszen az első mindenki számára emlékezetes, ugye?) A vállalkozásom hajnalán egy szakmai rendezvényen meséltem valakinek, hogy hol dolgoztam előtte, és kiderült, hogy ő lelkes olvasója volt a munkahelyem hírleveleinek, mi több, eltette őket és azokból inspirálódott a saját marketingje építésekor. Kezdőként valami egészen hihetetlen volt, hogy ilyen hatással vagyok az emberekre!
Iszonyat sok erőt adott, kívánom minden vállalkozónak, hogy megtapasztalja egyszer ezt a "példakép-érzést".

Köszönöm az interjút!

Nagy Tímea - birge - Kis- és középvállalkozások marketing szövegírója

info@webszovegek.hu +3630381 6721

Facebook: https://webszovegek.hu

 

ReAd-blog

Öt kedvenc bloggerem

student-865073_640.jpg

Bloggerként, ha időm engedi, sok másik blogot is olvasok. Nem meglepő. Szeretem, hogy sokszínűek, izgalmas témákkal érkeznek nap, mint nap. Nagyon  vegyes a stílusuk, témájuk alapján. 

Ma a Bloggerképző 30 napos kihívásán öt kedvenc bloggerem bemutatása a feladat, aminek örömmel teszek eleget. A nehézséget az okozta csak, hogy hogyan válasszak ki csak ötöt belőlük. Na de megszületett.

Nézzük első körben a legkedvencebb több mint anyukás blog, Mom With Five

A blogjában minden egyesül, ami fontos és jó egy blogban, számomra. Anyaság, receptek, érdekes témák, könyvek. Barbara öt gyerek anyukájaként ír a nehézségekről,de a nagy család jó oldaláról is. Ír gyermekeiről, ám nem tolva őket előtérbe, mutogatva minden nap. Ír anyaságáról, érzéseiről. Mindezt realistán, nem rózsaszín csomagba csomagolva. Színesen tálalja és izgalmasan mondanivalóját. Sok téma amit fölvet, tabutéma. Ő mégis fel meri vállalni, körbejárni. Stílusa utánozhatatlan. Érdemes bekukkantani hozzá. Nincs olyan nap, hogy ne hozna valami érdekességet. Van csoportja is, ahol jó kedvű beszélgetéseket folytat "követőivel".

 

Könyvparfé egy nem teljesen hétköznapi könyvesblog

Ő mesekönyvekről, regényekről, klasszikusokról ír blogjában, érdekes olvasmányélményeket kínálva. Ám ennél is tovább megy. A könyvben szereplő ételt, receptet megfőzi és csatolja a könyves recenzió mellé. Ez mekkora ötlet! Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe? Élvezettel olvasom minden egyes bejegyzését.

 

Ha egyszerűség, finom receptek, gyors és látványos finomságok, hétköznapi ételek, akkor Degeszpocak

Rengeteg finom sütemény, ételrecept megtalálható nála. Számtalant próbáltam végig és mindig sikerrel. Érthetően magyaráz, pontos arányokkal. Ha vacsi ötletet keresek, nála nézek körbe első körben. Nem flancos, nem diétás, de finom.

Zöldsaláta blogot választom, ha érdekes dolgokról olvasnék

Mindig izgalmas témákat választ. Nőiesség, élet, egészség, ezek azok a fő témák, amik szóba kerülnek legtöbbször. Könnyedén, mégis érdekesen ír Judit. Érdemes napi inspirációt keresni nála vagy olvasnivalót.

 

Ha valami mélyet, felkavarót olvasnék akkor The World of Ildiko

Elképesztően ír a csajszi. A legmélyére lelát az életnek. A meglátásai, útmutatásai, ahogy él, igazán példamutató. Kötelezővé tenném az írásai olvasását, újságban terjesztését mindenhol... Ne hagyjátok ki, olvassatok bele mindenképpen!

 

Számtalan jó blogot fel tudtam volna sorolni nektek. Ti kit olvastok szívesen, rendszeresen?

ReAd-blog

#blogger #bloggerképző #legjobbloggok #kedvenceim

Szövegelek

Szövegben vagyok!

67402175_2431461710247162_3892408601280512_n.jpg

Egy jó bemutatkozás aranyat ér bárhol. Egy weboldalon járva, első körben a jó bejegyzések fogják meg az embert. Egy blogon, az egyedi, az írót tükröző írások marasztalnak. Egy újságot a jó cikkek adják el. Egy informatív, izgalmas  interjú még kíváncsibbá tesz az interjúalanyra, munkásságára. Egy könyv beharangozója, recenziója nem csak egy bejegyzés, hanem reklám, ami érdeklődővé tesz. Egy adott termék jó leírása vásárlásra ösztönöz. És így tovább...

Egy jó szöveg figyelemfelkeltő, maradandó, izgalmas, marasztaló. Ám valakinek saját maga vagy munkája, termékei bemutatása is nehézséget okoz. Ilyenkor jön képbe a szövegíró. Valami hasonlót csinálok én is.

Csak szövegelek és szövegelek. Interjút készítek, magazinba írok cikket, weboldal szövegezését nézem át, frissítem föl vagy ide a blogomra pötyögök. Szövegírás? Talán. De leginkább szerelem. Szeretek írni. Szeretek beszélni. Írtam már fogkő levételről, kendermagolajról, táskáról. Készül interjú híres énekesnővel, írókkal, fontos munkát végző nőkkel vagy a kézművesség egyik ágazatát képviselő, más vállalkozó hölgyekkel.  Tájékoztatás, bemutatás a célom. Igyekszem sokoldalú lenni és többféle témát fölvonultatni. Tanultam? Sosem. Talán megbocsátható. Rengeteget olvasok, online kurzusokon veszek részt a témába vágóan. Tanulok apró fogásokat más szövegíróktól, marketing szakemberektől. Sokat adott a szövegírás nekem is. Szeretem, hogy ennyire szerteágazó, színes dolgot csinálhatok mindennap. A kutatás, más oldalak pásztázása, az állandó tanulás, új ismeretek begyűjtése... De mit sem ér az egész, ha nem elégedett a "megrendelő". Talán ez a legfontosabb. 

Nem tudok leülni csak úgy írni. Kell hozzá egy lelkiállapot, ihlet vagy minek nevezzem. Kell egy csapásvonal, egy lista, mit szeretne a megrendelő, egy közös ötletelés, ám némi szabadság is. Fontos, hogy el tudjam adni a terméket, nekem is tetszen, érdekeljen. Az is fontos, hogy az interjú alany meg tudjon nyílni, merjen válaszolni nekem és az kerüljön ki végül, amit ő jónak lát. 

Fontos a visszajelzés a munkádról, arról, amit csinálsz. Hogy miért? Mert hatékonyabb, gördülékenyebb együttműködéseket eredményez a későbbiekben. Rengeteget lehet tanulni egy-egy visszajelzésből, legyen szó negatívról vagy pozitívről. Ezért kértem én is visszajelzést, egyfajta referenciát az eddigi interjú alanyaimtól, szöveges feladatok megrendelőitől. 

Grosán Mercédesz lovas tréner: 

Velem interjút csináltál és elégedett voltam teljes mértékben. Ha valami nem tetszett, egyből készségesen meghallgattál és javítottad.

 

Molnár-Keresztényi Brigitta, Degeszpocak blog: 

Néha eléggé zavarba ejtő kérdéseket is feltett, ám nagyon szerettem a kérdéseit: életszerűek voltak és valódi érdeklődést mutattak. Megtiszteltetés és öröm volt válaszolni rájuk.

 

László Bea Beango a Műhely Magazin létrehozója 

Könnyű Adrival dolgozni, hiszen lelkes és motiváló, nem utolsó sorban pedig nagyon jó érzéke van a figyelemfelkeltő tartalomgyártáshoz. Kritikus, de igazságos és szerethető karakter. 

Műhely Magazin

 

Krisztina, Magyar idegenvezető és utaskísérő Portugáliában:

Több cikket köszönhetek Adrinak, ha nem lettek volna jók, az elsőnél megálltam volna...

 

Pál Honória

Hatalmas boldogság volt, hogy lehetőséget kaptam, és írtál rólam. Csodásan írsz anyákról anyaként, minden rezdülésünk ismered! Azt is szuperül leírod, amit csak gondoltam. Követem az oldalad és olvasom a cikkeidet, melyek minden alkalommal inspirálnak.

Honória Színes Ötletek

Tóvizi Timi

Egy komplett interjút készített velem Adri, amivel feltett engem és a webáruházamat a térképre. Nagyon jó reklámnak bizonyult, mert rengeteg pozitív visszajelzést kaptam utána a munkámról. Köszönöm szépen még egyszer!  www.beautyinthebox.hu

Mosolygó-Marján Erzsébet, Helyesen magyarul

Nekem még a "bio-termékes" időszakomban írt Adri termékteszteléseket, illetve egy bemutatkozó cikket rólam. Mindegyik szuper lett, az oldalam olvasói is szerették, volt, aki ezek alapján vásárolta az említett termékeket.
Most is tervben van egy cikk, amit már a korrektúrázással, szerkesztéssel kapcsolatban fogunk készíteni.
Köszönöm a lehetőséget és a segítséget, Adri!

Őszi Judit, JuccWork fonal és textil ékszer, kiegészítő

Nagyon szerettem a kérdéseidet és sok pozitív visszajelzést kaptam az interjú után.

Veress Anita, Anyamentor

Nekem sokat adtak a személyre szabott kérdéseid, ahogy végiggondoltam és szavakba öntöttem a válaszokat.
Tetszett, hogy előzetesen megmutattad a kész cikket és nagyon flottul ment az egyeztetés.
Sok gratulációt kaptam utána, ami mutatja, hogy milyen jól sikerült az interjú és hogy ezáltal jobban megismerhettek az olvasók, eljutott hozzájuk az üzenetem.

Mindownnap blog, Anikó

Én is elégedett voltam, mert azonnal korrigáltál, ha a kérdés nekem valamiért nem volt életszerű. Egyébként pedig alapos és elgondolkodtató kérdéseid voltak.

Ha szövegírót keresel, egy pr cikkre vágysz a saját oldaladra vagy a blogomra, ha bemutatkozó interjút szeretnél magadról, ha frissítenéd az oldalad és úgy érzed, a stílusom passzol hozzád, keress meg bátran!

judyadry@gmail.com

ReAd-blog

#szövegírás #munka #work #ReAdblog #read #blog #prcikk #szöveg #reklám #interjú 

 

 

 

Az élet írta

adult-1869001_640.jpg

Van, amikor úgy érzed, minden szép és jó, a helyeden vagy. Amikor elérendő céljaid vannak és boldognak érzed magad. Majd valami történik, ami az eddig fontosnak vélt álmokat, célokat megvétózza. Ami korábban fontosnak tűnt, már nem az. Amikor kétségek között vergődsz. Amikor se éjjeled, se nappalod…

Napok óta ülök e cikk fölött, újra és újra belekezdve. Kikívánkozik. Hiszen nem tartozik másra, csak az én érzéseim tükrözi, így bezárom. Magánügy. Vagy mégsem? Nem bírok csendben maradni. Talán ezek a szavak másokra is hatással lehetnek. Talán másnak jókor jön pont e pár sor, az érzéseim, a történetem. Valaki lehet hasonló előtt áll vagy ugyan így járt, mint én és rosszul érzi magát. Más e irományom hatására elindul végre az orvoshoz. Ki tudja? 

Női sors. Az élet írta.

Újra megnyitom az oldalt és írni kezdek…

Fáj. Már nem napok óta, hanem hetek óta. Első körben csak néha és kicsit, majd egyre jobban, többet, hosszan. Nincs benne csomó, sem gödör, semmi rendellenes, csak a fájdalom. Erőt veszek magamon és kérek egy ultrahang időpontot magánban, mert máshogy heteket kell várni. Valamitől csak fáj. Férj is győzköd, menjek. Jól van.

Első körben a doki is nyeglén kezel. Fiatal vagyok, mit akarok én itt? Mintha a kor kizáró ok lenne. Valaki csak akkor lehetne beteg, ha túl van élete delén...Mintha válogatna a nagy betűs RÁK. Mondom fáj. Jól van, megvizsgál. Ott lát valamit. A másik fáj. Nézi azt is. Ott is van valami, meg ott is. De az nem fáj. Hát akkor is ott van még valami. Megnyugtatásképen menjek el mammográfiára. Biztos semmiség, de jobb félni, mint megijedni. Nagy nehezen találok egy helyet többszöri telefonálgatás után, ahol nem hajtanak el fiatal koromra hivatkozva és fizetni sem kell csillagászati összegeket. Mert ha fizetsz, rögtön van hely. Talán ilyenkor ez sem számít, csak túl legyél rajta minél hamarabb és bizonyságot szerezz a rosszról vagy a jóról. Fizetnél bármennyit, hogy tudd, jól vagy. Végül mégsem a fizetősre jutok be hamarabb, egy másik helyen előrébb kerülök a sorban. 3 hét várakozás. Nem olyan sok az.Vagy mégis? Nem lehetek ideges. Biztos semmiség. De mi van, ha mégsem? Mi lesz velem? Velünk? A gyerekekkel? Csiga lassúsággal telik az idő, nehezen rágom magad át ezen a három héten. Sosem volt még valami ilyen hosszú. Már nem tudok enni. Sem más dolgokkal foglalkozni. Már semmi sem fontos, csak ez. Beleeszi magát a gondolataimba. Az alvás is nehezen megy. Éjjel órákon át tépem magam, majd elalszom, öntudatlan mélységbe zuhanok végre. Nem számít semmi, csak legyek túl rajta végül. Tudjam. Elmondhatom valakinek? Talán egy marék embernek elmondom ijedségem okát. Nem sokaknak. Az ember nem veti csak úgy oda, hogy lehet, nagy baj van. Vagy igen? Nem érzem ildomosnak. Sem mosolyogni. De ijedt sem lehetek. Nem érezhetik rajtam, nem láthatják idegenek, sem a túl közeliek. Tartanom kell magam. Hiszek benne, hogy nincs baj. De mi lesz, ha mégis? Csak befészkeli az agyamba magát. Végül eljön a nap. Elindulok. Mammográfia letudva. Gyors volt és kedves, aki csinálta. Fájt a vizsgálat, de ez semmi ahhoz képest, ami az után jön, ha baj van. Kibírok ennyit. Újabb ultrahang egy doktornővel. Rám sem néz, már csinálja is. Nincs részvét, megértés, kedvesség, elfogadás. Neki csak a sokadik vagyok. Nem folyhat bele, nem érezhet együtt mindenkivel. Futószalag. Jut eszembe a szó.

Minek jöttem? Mert küldtek és fáj. Nincs baj. Nincs rák. Kérdeznék még, mi a teendő a fájdalommal, de arra már nincs idő, kiterelnek. Túl vagyok rajta legalább. Szerencsére nem rák. Leteszem a mázsás súlyt magamról. Bár a fájdalom és a kérdéseim maradtak…

Mire vártam, piros szőnyegre? Dehogy. Csak egy kis emberségre. Neki a sokadik voltam. de magamnak az első. Lett volna még kérdésem. Megnyugodtam, de nem teljesen. Ez van. De legalább nem RÁK!

Mindenhol azt hallani, hogy megelőzés, szűrővizsgálatok, menj az orvoshoz, ha baj van, ne halogasd. A másik részről meg nem értik mit akarsz, nincs időpont, fizess, ha akarsz valamit, fiatal vagy... Nem értem!

Tudom, hallgassak. Szerencsés vagyok. Nem Rák! Legalább újra tudok mosolyogni a sok rossz után. Megmaradok a családomnak és titeket is fárasztalak még a soraimmal...De akkor is! Valami bennem ragadt. Egy rossz érzés. Kételyek. Az idegesség. De már tudok újra előre nézni. Már újra van íze az ételnek. Tudok ismét mosolyogva a jövőre gondolni. Megláttam, megértettem, mi a fontos az életben.

ReAd-blog

woman-570883_640.jpg

 

 

Éld át a Titanicot!

ship-3401500_640.jpg

Ki ne ismerné a Titanic legendás süllyedését és az utolsó órák kalandjait, a menekülést, az irtózatot, rettegést? Ha más nem, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet tolmácsolásában, filmben már mindenki látta bizonyára. Nagyon fontos történelmi jelentőségű, felfoghatatlan esemény a múltban. Te bekukkantanál egy rövid ideig, átélnéd a történéseket úgy, hogy tudod, a tragikus véget megúsznád? Most megteheted egy izgalmas szabadulójáték keretein belül. 1 órán át élvezheted a múltat, a borzongást az Escape Legends jóvoltából. Te megúsznád? Ki tudnál menekülni vagy vízbe fúlnál? Ismerd meg jobban az eseményeket, légy részese egy órán át!

Rejtélyek, romantika, logika, borzongás 60 percben!

Izgalmas élmény, ajándék ötletnek is kiváló vagy csak egy közösen eltöltött este feldobására. 

Bevallom még nem voltam egyben sem, de izgatja a fantáziám. Minikupon oldal most nagyszerű áron, több plusz dologgal fűszerezve kínálja ezt a lehetőséget. 2-6 ember dolgozhat együtt a kijutáson. Tölts el egy nagyszerű estét, gondolkodj, élvezd, szabadulj ki.

A szabadulós játékok népszerűsége hihetetlen gyorsan alakult ki. Hogy honnan ered? Az online feladatos játékok népszerűségére alapozva szilícium-völgyi programozók egy csoportja 2006-ban elkészítette az első élő szabadulós játékot, az “Origin”-t, melyet Agatha Christie regényei ihlettek. A hely nagyon hamar igazi turista attrakcióvá nőtte ki magát és pillanatok alatt kedvelt elfoglaltság lett. Horror vagy romantika, történelem, mese, okossági vagy épp erőnléti is lehet egy szabadulószoba, különböző tematikákkal. 

Az  Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartották rekeszes hajótörzse miatt, ennek ellenére már a legelső útján elsüllyedt, 1912. április 14-én, miután jéghegynek ütközött. 2207 fő tartózkodott a hajón, melyből összesen 705-en élték túl a katasztrófát.

continent-4051502_640.jpg

ReAd-blog

Álommunkám lehetnél...

Ismét egy Bloggerképzős téma

coffee-2242213_640.jpg

Bloggerképző 30 napos kihívása tovább száguld, most már ismét velem. Némileg lemaradva, de folytatom csak azért is!

A mai téma az álommeló. Megint izzasztó téma. Mindenki keresi azt a munkát, ami a legideálisabb számára. Amiben jól érzi magát és kiteljesedhet, anyagilag is jól jár. Nem érdemes megalkudni. Ha nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden a kollektíva, a munkakör vagy más miatt, csak a fizetésért vagy ott, az nem jó irány. Bele lehet lelkileg roppanni, szürkülni. Ellenkezőleg viszont, ha nagyon jó a munkád, megbecsülnek, szeretsz bejárni, viszont a fizetés túl kevés, akkor az még orvosolható valahogy. Sajnos e kettő, mármint a klassz munkahely és megfelelő bérezés ritkán jár együtt. De remélem, hogy mindenki számára tartogat egy álommelót az élet.

Milyen is az álommeló számomra? Ez egy nagyon jó kérdés. Szerintem minden élethelyzetben más az a munka, amit szívesen végez az ember lánya. 5 éve teljesen mást gondoltam a legideálisabb munkahelyről és jelenleg megint mást. Volt idő, mikor a pörgés volt a legfontosabb az adott munkahelynél, aztán a kapott fizetés, később a megbecsülés. A mostaninál nincs elképzelt munkakör, inkább csak érzések, dolgok, ami egy munkában jó lenne végezni. Tudom, hogy rövid a leírás és sok munkára rá lehetne húzni így, de, nincs konkrét elképzelésem, az igazat megvallva. Valami olyasmit lenne jó dolgozni, amit szerethetek, van előrelépési lehetőség, sokat beszélhetek vagy írhatok közben. 

Jó elrugaszkodni néha és valami olyasmit álmodni, ami messze van tőlünk, elérhetetlennek tűnik, sok dolog kell még hozzá, tanulni kell hozzá. Itt jön képbe az a bizonyos mondatom:

MERJ NAGYOT ÁLMODNI!

Ha lelki szemeim előtt látom önmagam, akkor talán edzőként, óvónőként, újságíróként, riporterként, divattervezőként...de még seregnyi más feladatkörben is bele tudom képzelni magam. Mindegyik olyan feladat,  amiben, ahol jól érezném magam.

Valami olyasmire gondoltam, ami: Szárnyaló képzeletet meghagyó, mindig újat tanító, emberekkel beszélgető, új ismereteket adó, változatos, színes, izgalmas, nőies, néha könnyed, máskor pörgős, kényelmes, néha itthonról, máskor máshonnan végezhető, jól fizető, kreatívitást kiélvezhető, változatos...

Tudtok ilyen munkakört, ne adj isten munkát számomra? 

Bár bevallom az anyaság pont ilyen, túl nagy fizetés nem nagyon jár érte, inkább puszikban és mosolyokban mérik. 

Te mi lennél legszívesebben? Van olyan munkakör, amit nagyon szívesen kipróbálnál? Van álommelód?

#blogger #Bloggerképző #life #momlife #bloggerlét #munka #work #ideális #álmodjnagyot #merjnagyotálmodni

craftsmen-3094035_640.jpg

Egy idézet az életemből

Bloggerképző kihívás

szoveg_helyorzoje.jpg

A fenti idézet lebeg a szemem előtt. Mindig újra és újra visszatér az életembe az olvasás. Remélem ha a világ összes könyvét nem is, de a jobbik felét legalább el tudom olvasni, míg élek. Ha így lesz, akkor hosszú, tartalmas élet elébe nézek, azt hiszem. Az olvasás sokat jelent nekem. Megnyugtat, elvarázsol, feldoppingol, kikapcsol. Mindig új szereplő életébe nyerhetek bepillantást. Hol varázsló vagyok, hol dáma, máskor egy rabszolga vagy egy tini a könyv által. Egyszer nyomozok, máskor a múltban ragadok, hogy a következő könyvemben egy levendulamezőn vagy a Marson landoljak. Számtalan megélt élet, kaland...

Talán ezért ez a kedvenc idézetem. Nem tartalmaz nagy igazságokat, bölcseleteket, de mégis ez áll hozzám legközelebb.

Neked van mottód, idézeted, ami mindig visszatér az életedbe? Valami, ami iránymutató számodra?

szoveg_helyorzoje_2.jpg

Színek, képek, érzések...

Jandy Nelson: Neked ​adom a napot

people-2561053_640.jpg

Annyira nem akartam szeretni a könyvet. Kapálóztam ellene minden idegszálammal, majd észrevétlenül belém lopta magát mégis. Hogy mikor történt és miként, azt nem tudom. Egyszer csak azt vettem észre, hogy több mint élvezem a kötet tartalmát. Nehezen kezdtem bele, mert sem a borító, sem a fülszöveg nem fogott meg kellőképpen. Arra gondoltam, hogy ezerszer megírt történetet kapok majd az unalomig ismert szerelmi szögekkel, karakterekkel a megszokott minimális stílusban megírva, ifjúságra szabva. Vártam és vártam valamire, majd mikor könnyed olvasmányra vágytam, akkor vettem elő. Mekkorát tévedtem! Kellemes meglepetés ért. Sem a szereplők, sem a szerelem, sem a történet nem egysíkú, elcsépelt, pont ellenkezőleg!

covers_355564.jpg

Izgalmas, jól megírt könyvet kaptam. A borítón a színek jelentőséget kaptak. A történet pontosan ilyen színes, sziporkázó, változó. Rengeteg érzés, érzelem található benne. A szavaknak jelentésük van, nem csak kimondott, levegőben lógó valamik. Az író annyira jól bánik a szavakkal, mondatokkal, érzelmek ábrázolásával, a leíró részekkel, hogy ámulatba ejtett. A megszokottól eltérően mert belehelyezkedni a szereplők gondolatvilágába, érzelmeik tengerébe mélyen, nagyon mélyen. Semmi felületesség nincs benne, mindent a mélységekig feltár, legyen szó testvérségről, családról, barátokról, szerelemről, emberi kapcsolatokról.

Utóbbi talán a legerősebb a könyvben. Minden tettünk, mondatunk valakire hat az életben, ha jól megfigyeljük. Nekünk egy ártatlan szó, frázis, melyet meggondolatlanul kibökünk, másnak mélységbe zuhanást vagy magaslatokba emelést jelenthet. 

Egy egyszerű, normális család életét mutatja be, ikreik váltakozó szemszögből és különböző idősíkokba lépegetve. Néha ez kis fennakadást okoz, újra el kell kapnunk az aktuális stílust, személyt, a fonalat, de minimálisan zavaró csak. Végül a sok elejtett mondat, az apró utalások, a környezetünkre adott válaszok, a valamilyenné válása a szereplőknek összeér és egy egészet mutat, minden kérdésünkre választ adva. Érthetőek lesznek a változások, a karakterek alakulása. 

Noah és Jude ikrek, a tipikus jing és jang formációban. Imádva gyűlölik egymást, ám olyanok egymásnak, mint a levegő, szükséges. Nem tudnak egymással, de egymás nélkül sem meglenni. Hétköznapi hősök ők, akik csak szeretni akarnak és szeretve lenni. Egyszerű, mindennapi problémákkal küzdenek, mint a barátság, szerelem, család, jövőkép.  

A mellékszereplők is szépen kialakított karakterek. Nem az elhanyagoló, traumás szülők, sem a tipikus becsapó, ellenségnek is beillő barátok, barátnők nem kaptak helyet a történetben. Ők is igazi hús-vér emberek problémákkal, örömökkel, saját élettel. Ennek nagyon örülök. Rendszerint a szülők és a barátok is inkább hátráltató tényezők, mint segítő elemek. Jelen esetben ők is izgalmas keretet adnak a történetnek a saját stílusukkal, életeseményeikkel.

Ez tipikusan az a könyv, mely emlékeztet arra, hogy a nap milyen szépen süt, a bárányfelhők is gyönyörűek, a hirtelen leszakadó eső is éltet, szép az élet, értékeljük, amink van kellőképpen, szeressük szeretteink eléggé. Ténylegesen neked adja a napot az írónő olvasás közben. 

spring-276014_640.jpg

Rég olvastam ennyire érzékletes könyvet. Vigyázat, veszélyes fegyvere az irónia, a leíró részek, az érzékletes metaforák és rengeteg érzelem!

Hogy kinek ajánlott a könyv? Befogadó, érzelmeket bíró, elfogadó embereknek, akik értékelik, szeretik a művészetet, ikreknek, szülőknek, a másságot el nem fogadóknak, az izgalmas írásmódot kedvelőknek, az ifjúságnak, felnőtteknek...

És azt hiszem, most előveszem a régi rajzolós mappám és újra nekiállok! A könyvet pedig nem teszem el túl messzire, mert biztos vagyok benne, hogy újra fogom olvasni...

Fülszöveg: 

A ​tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. 
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné… 
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására. 
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Libri kiadó

Eredeti cím: Jandy Nelson: I'll Give You the Sun

428 oldal

 ISBN: 9789633107577 

 Fordította: Komáromy Rudolf

ReAd-blog

#ReAdblog #Read #read #olvasás #olvas #olvasnijó #blogger #magyarblog #bloggerina #könyv #book #ifjúsági #nap #sun

Tetovált anyukák

Önbizalomhiánnyal küszködünk mi anyák, nők. Ha egy picit, minimálisan is eltérünk a nagy átlagtól, akkor támadási felületet adunk mások számára. De miért kellene mindenkinek ugyan olyannak lennie, kérdem én? Öljük egymást számtalan kérdésben, amiben másként gondolkodunk. Miért? Nem lesz jobb, csak rosszabb!

A Fényzugoly fotóstúdió tulajdonosa arra próbál rávilágítani fotós kampányával, hogy minden ember ugyan olyan, ugyan annyit ér vagy ha eltér is valamiben, semmivel sem kevesebb attól, mert más, mint az elvárt! Teljesen egyet értek a mondanivalójával, így szívesen jelentetem meg fotósorozatát a blogomon. 

Legyünk toleránsabbak, fogadjuk el, ha valaki máshogy néz ki, máshogy gondolkodik, mint a nagy átlag! Ne bántsuk egymást feleslegesen! Merjünk önmagunk lenni, önazonosak!

Rozványi Beáta, a fotóstúdió tulajdonosa  így fogalmazta meg a fotósorozata küldetését:
Az "Anyukás társadalom" aktív tagjaként úgy érzem, hogy nagyon könnyen kikezdjük egymást, legyen szó szoptatásról, gyereknevelésről, oltás-nem oltás kérdésről, és még sorolhatnánk hosszasan. Ezzel a sorozattal azt üzenem, hogy fogadjuk el egymást, legyünk toleránsabbak, és vegyük tudomásul, hogy különbözőek vagyunk! 
Íme a gyönyörű képek.
1_web.jpg
2_web.jpg
3_web.jpg
4_web.jpg
5_web.jpg
6_web.jpg
Személy szerint, én mindegyik képen egy gyermekét csillogó szemmel tartó, gyönyörű anyukát látok, ha tetovált, ha nem. ha más, ha nem. Mit gondoltok róla?

Egy kis múltidézés

Bloggerképző kihívás újabb nehéz feladata

Láttatok már rólam friss képeket, komolyat, mosolygósat, dolgozósat, gyerekeset, viszont sosem mutattam régmúltat idéző képeket. Pedig akkor még roppantmód cuki voltam:) Na jó, talán még most is az vagyok, ha nem sárkánymód kelek. De hát Vargada kíméletlen és olykor nehéz témákat csepegtet a Bloggerképző 30 napos kihívásának keretein belül, mese nincs. Akkor bolygassuk a régmúltat ismét. Kompromitáló fotókat nem hoztam, juszt sem. Pedig van olyan, amit legszívesebben eldugnék a legsötétebb szekrény, legsötétebb, legporosabb tetejére, hogy senki se láthassa. Még szemüveges fotóm is van, meg nyolcadikos ballagós. A legtöbb fotó anyunál van, csak párat hoztam el, amik jelentőséggel bírnak számomra. Ezekből szemezgetek most nektek.

66376864_2410691522324181_4670797657617203200_n.jpg

Ez az egyik legnagyobb becsben tartott képem. Csak hárman. Anyu, apu és én. Szerintem olyan másfél éves lehetek rajta. Kicsit megsárgult kép, de látszik a boldogság mindenkin és az is, mennyire hasonlítok apura, aki korán elment. A hangulatáért szeretem. Emlékezni nem emlékszem rá, mi okból vagy hol készült. 

66115558_2410691665657500_881382311965229056_n.jpg

Ez a kis pulyka is én vagyok. 3 körül lehettem. Van egy klassz története is a képnek, amit megosztok veletek. Mamánál voltunk, születésnapomat ünnepeltük. nagy boldogan a kezembe adták a házi készítésű, finom tortát a fénykép erejéig, én meg nemes egyszerűséggel letettem vagy kiejtettem a kezemből és a kutyussal közösen kezdtük el befalni a földről, mire észbe kapott mindenki. Itt biztos duzzogok, hogy nem engedték tovább, hogy tovább egyek a földről. Már akkor is Makrancos Kata voltam, amit a fejembe vettem...

66166964_2410691978990802_4781810828368150528_n.jpg

Itt már nagyobb vagyok, talán 6 éves körül. Pózolok a kedvenc szekrényem előtt, amin helyet kaptak anyu féltve őrzött csetregjei, porcelánjai. Frufrus vagyok. Azt hiszem magam intézkedtem, hogy rövidüljön kicsit, amit a fodrász végül kiigazított. Nem emlékszem a körülményekre, anekdótákra sem, sem a kép keletkezésének hátterére. De én vagyok. 

ReAd-blog

#Bloggerképző #kicsién #fénykoromban #kisgyermekként #régmúlt #cukivagyok #blogger #ReAdblog

Az eddig hazánkban még ismeretlen folyékony arany

Kendermag és olaja

hemp-2258608_640.jpg

CIBDOL CBD kendermagolaj 

Egy súlyos betegség kapcsán kerestem gyógyírt, melynél a kendermagolaj jött föl legfőbb segítségnek. Bevallom, alapos utána olvasás kellett erről a növényről, a hatásairól, mert azt sem tudtam eszik-e vagy isszák, mire használatos, így meglepő tapasztalatokkal gazdagodtam, ahogy egyre mélyebbre ástam magam a témában. A legtöbb információt a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) honlapjáról kaptam, ahol érdekektől független, valós hatásokról olvashattam hivatalos, bizonyosan nem fals információkat. Aztán a CIBDOL termékek magyarországi forgalmazójától is kértem némi tájékoztatást a termékekről, hiszen ki tudna hitelesebb adatokkal szolgálni, mint a közvetlen képviselő. Íme, egy hosszabb kivonat a termékekről, a tulajdonságokról.

Cibdol CBD kenderolaj. Már a neve is olyan sejtelmes és megtévesztő. Arra gondolhatnánk, hogy valami drog, pedig szó sincs róla. Évekig titkolták és tiltották a fogyasztását, pedig óriási természeti csoda birtokában voltunk már akkor is, csak nem tudtunk róla. Egy csodálatos, eddig elzárt gyógynövényről van szó, a kendermagról, amely számos problémánkra és panaszunkra lehet enyhítő vagy akár gyógyító hatással. Most végre kiszabadult a palackból és megindult a hódító körútjára. Tavaly, a Világ Doppingellenes Ügynökség hivatalosan eltávolította a CBD-t, azaz a kendermagolajat a tiltott anyagok 2018-as listájáról. Az ügynökség azonban figyelmeztetett mindenkit, hogy a THC (a kannabisz és a marihuána fő pszichoaktív vegyülete) a listán maradt, nálunk nem fogyasztható legálisan továbbra sem.

A kendermag híres szuperélelmiszer. A belőle sajtolt olaj igen értékes hatóanyag tartalmú szer.  CBD a kannabidiol, egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, amely a kender növényében és virágzatában található, a kendermagolajban pedig a visszaoldott hatóanyagként kerül bele. Ki kell emelnem, az emberi szervezetre nem ártalmas. Sőt!

olive-oil-356102_640.jpg

A kendermag mindenféle értékes vegyületet tartalmaz, beleértve a növényi alapú fehérjét, az omega-3-at és a 6-ot, a foszfolipideket, az antioxidánsokat, az aminosavakat és még sok mást.

A kendermagolajba történő vegyítéssel a CBD ereje megsokszorozódik, jó alapot kínálva az egészséges életmód napi támogatásához gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A média részéről egyre nagyobb figyelem irányul a CBD bemutatására, hisz ma Magyarországon ez óriási újdonságnak számít a természetes gyógymódokat követők egészségügyi problémáira. Ennek ellenére még mindig nem könnyű beszerezni megbízható, magas hatásfokú készítményt nálunk. Nem könnyű eligazodni a lehetőségek között, hogy a kiválasztott termék valóban beváltsa a hozzá fűzött reményeket és ne csak kidobott pénz és ígéret maradjon számunkra.

Hogy mire jó ez az olaj tulajdonképpen? Lenyűgözően sok bizonyíték és tanulmány utal arra, hogy a CBD-nek különleges gyógyhatásai vannak. Ezek közül a legismertebb a szorongás elleni, a gyulladáscsökkentő és a görcsoldó hatás, de a WHO tavaly megjelentetett egy olyan anyagot is, melyben azt vizsgálták, hogy milyen egyéb lehetséges terápiás hatása lehet még. E beszámoló szerint a CBD hasznos lehet az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, a Huntington-kór tüneteinek gyógyításában, de a fájdalom, a pszichózis, a szorongás, a depresszió, rák, a hányinger, a gyulladásos betegségek, a sokízületi gyulladás, a fertőzések, a gyulladásos bélbetegségek, a Crohn betegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség komplikációinak kezelésében is hathatós segítség. Továbbá jó eredménnyel használják autizmus spektrumzavar kísérő tüneteinek enyhítésére, valamint por- és pollenallergiák ellen is a szert.

Tehát, ha ki szeretnénk próbálni nyugodt szívvel, akkor olyan CBD kivonatot kell keresnünk, amely saját természetes kenderolajában van vissza hígítva, a hatásfok emelése miatt, és nem tartalmazza a hallucinogén hatású THC-t, ellenőrzött.

Én a kutakodásom során bukkantam a svájci cég, a CIBDOL CBD termékeire, amelyek legnagyobb meglepetésemre, már idehaza is elérhetővé váltak. Ma Európában ezt a gyártót tartják a leghitelesebb, legtisztább és legmagasabb minőségű gyártónak. Nem csak saját laborban vizsgálnak be minden mintát, annak tisztaságát és hatóanyag tartalmát, hanem két, egymástól teljesen független laboratóriumban is beméretik azokat, így eredményeik valósak és hitelesek számomra.

A Cibdol svájci gyártó cég büszke rá, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, legmagasabb minőségű CBD-olajat hozta létre. A svájci laboratóriumokban gyártott olajok az alapkivonást követően alapos szűrési folyamaton mennek keresztül. Ez biztosítja, hogy a kivonat mentes az inaktív növényi anyagtól, amelyet gyakran az extrakció után maradnak. Az eredmény egy szép, tisztított és aranyszínű olaj, amely hordozza a kannabisz minden jótékony tulajdonságát, de a THC-t nem, ezért teljesen veszélytelen. Ezt a kivonatolt CBD-t, a saját a kendermagolajában oldják vissza, fokozva ezzel a hatását, így biztosak lehetünk benne, hogy kiváló minőségű kendermagból és kenderkivonatból készül. Tartalmazza a kendermag egészséges előnyeit a CBD-vel kombinálva, egy könnyen fogyasztható olajban, amely tökéletes a mindennapi használatra. 

Az előállított termék nem tartalmaz semmilyen egészségkárosító vegyi anyagokat, adalékanyagokat vagy tartósítószereket.

A CBD hatóanyagot mg-ban mérik, tehát egész kis mennyiség elegendő belőle. A gyártók általában feltüntetik az 1 cseppben lévő CBD mennyiséget és a csomagoláson a teljes üvegcse mennyisége is látható. Minél több az egy cseppre jutó hatóanyag (és nem a teljes üvegcsére nézve), annál értékesebb CBD-vel találkoztunk.

Többféle koncentrációban beszerezhető.

cibd002.jpg

A legkisebb dózisú, 5% -os CBD kendermagolaj kiváló azoknak, akik most ismerkednek a CBD hatásával. Tökéletes mindenki számára, aki nem küzd súlyos egészségügyi problémákkal, egészséges és étrendkiegészítés céljából alkalmazná. Ezt a dózist javasolják a gyermekeknek is. Náluk kimagasló eredményekkel használják idegrendszeri, neurotikus, viselkedészavaros terápiák kiegészítéseként, elmaradt beszédfejlődés megindításában, autizmus spektrumzavar tüneteinek enyhítésében, gyulladásos betegségek kísérő tüneteinek kezelésére is. Az az 5%-os olajból egy csepp 2,5 mg CBD-t tartalmaz, egy üveg 10 ml-t tartalmaz.

 

 cibd003.jpg

A 10 és 20%-os koncentrációjú olajok komolyabb és hosszabb ideje fennálló betegségek esetén javasoltak, illetve rákos állapotok kiegészítő terápiájaként. A 10%-os olaj 5 mg/csepp CBD-t tartalmaz, a 20%-os már kimagaslóan sok, 10mg hatóanyagot. Szintén 10 ml-es kiszerelésben kapható. Egy ekkora üveg átlagosan 1 hónapig elegendő, de kisebb dózis alkalmazásával akár jelentősen hosszabb ideig is.

 

cibd004.jpg

 

A CIBDOL egy különlegessége a Meladol nevű termék, amely a CBD mellett természetes melatonin hormont tartalmaz, amely szervezetünk alvás szabályozását hivatott ellátni.

cibd001.jpg

Legtöbbünk kialvatlan, kimerült, alvászavaros problémái mögött a környezeti ártalmak és behatások miatt lecsökkent melatonin termelés állhat. A Meladol ezen hivatott segíteni azzal, hogy természetes módon pótolja a hiányzó melatonint, ezzel segítve a könnyebb elalvást és az éjszakai átalvást is, az alvásidő hosszának emelkedését. Ezzel hozzájárul a pihenésünkhöz, amellyel fokozódik napi teljesítő képességünk. Alvási nehézséggel küzdő gyermekeknél 3-4 csepp CIBDOL csodákra képes. 

 

Adagolása roppant egyszerű: egyéni igényeinktől, problémáinktól függővé téve, napi 10-25 mg az ajánlott kezdő dózis, melyet leginkább önmagában, nyelv alá cseppentve érdemes elfogyasztani, minél tovább a száj nyálkahártyáján tartani, hogy a CBD ily módon felszívódhasson. Nem tanácsos folyadékba keverni és azonnal lenyelni. Ellenben, ha kicsit kesernyés, nyers íze zavar bennünket, mézre, cukorkára cseppentve is beszedhetjük a szükséges dózist. Érdemes a napi adagot ketté osztva, reggel és este elfogyasztani, lehetőleg étkezés előtt 20 perccel, figyelve arra, hogy nagyon aromás, illóolajos anyaggal ne találkozzon. Hatását figyelni kell, amennyiben az adott problémára az induló dózis nem hoz eredményt, óvatosan, napi 1-2 cseppel emeljük a mennyiségét. Nem túladagolható, de túl fogyasztani is felesleges, hisz nem olcsó hatóanyagról van szó.

 

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elsők között ajánlja a Cibdol magas minőségű termékeit.

 #szponzorálttartalom #kendermagolaj #egészség #folyékonyarany #kendermag #Cibdol #CIBDOL #paleonagykereskedes

hemp-seeds-1418322_640.jpg

 

 

 

 

 

A sors

Bloggerképző, sokadik felvonás

money-1428594_640.jpg

Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél a tonnányi millióval, ha egyszer megnyernéd a lottó ötöst? 

Én most igen, a Bloggerképző 30 napos kihívás mai témája alapján.

Kiskoromban nem birkákat számoltam, ha nem tudtam aludni, hanem számba vettem, mit vennék a családnak, mire költeném és kinek adnék a sok millióból, kinek segítenék, ha egyszer megnyerném a lottót. Nem voltunk gazdag család és olyan jó volt azt vizionálni, hogy gondtalan életünk lehetne, bármit megvehetnénk anélkül, hogy számolgatni kelljen a rávalót. Jó kis esti rituálé lett belőle. 11 éves lehettem vagy még kevesebb talán, mikor "megálmodtam" a számokat. Reggel szóltam édesanyámnak, hogy vegyen lottót, játsza meg azokkal a bizonyos számokkal, amiket máig őrzök az emlékezetemben. Ő teljesen el is feledkezett róla. Majd pár nap múlva nyugodtan huppantunk le az esti tv nézéshez, mikor érkezett a lottó számok húzása. Anyukám kis híján agyvérzést kapott, mikor szép sorban mondták be az általam mondott számokat, nekünk meg nem volt lottónk. Hát így esett az a baleset, hogy nyertem is a lottón, meg nem is. Biztos most máshol lennék, nem ilyen életem lenne, de egy cseppet sem bánom, hogy itt vagyok, ahol. A pénz megrészegít, elfelejti az ember, ki ő, honnan jött és mi a fontos az életben. A sok pénz pedig rombolhat, nem csak építhet. Számtalan félresiklott élet bizonyítja.

Persze jó ábrándozni, hogy kórházaknak segítenék, beteg gyerekeknek, olyan családoknak, akik rossz sorsban élnek, menhelyeknek adományoznék, rászorulóknak...és még sorolhatnám hosszasan. Eltitkolnám persze, így inkognitóban. Elmennék megnézni álmaim úti céljait, az összeset. Róma, Velence, Párizs, London, Egyiptom... Befektetném több vállalatba, nyaralóba, házba. Segítenék majdnem minden bajba jutott emberen. Nem kellene dolgoznom sosem(bár nem hiszem, hogy ez menne sokáig). A gyerekek gyerekeinek a gyerekei is jól élhetnének. Védeném a környezetemet.

Azt sem tudom, mire költenék. Ruhákra? Egy könyvesboltra? Nincsenek nagy vágyaim. Nem szeretnék toronyórát láncostól.

Nem tudom. Azt hiszem, sosem fogom már megtudni, milyen milliomosnak lenni egy rahedli pénzzel, de tudjátok mit? Nem is szeretném. Jó nekem így nyugodtan álomra hajtani a fejem és tovább álmodozni azon, mit vennék a milliókból, ha lennének...

5, 8, 21, 28, 35

ReAd-blog

Miért hagyd néha unatkozni a csemetédet!

people-1560569_640.jpg

Fotó: Pixabay

Még alig telt el pár hét az iskola, óvoda, bölcsöde évzárója óta és még több hét áll előttünk, de bizony már számtalanszor hallottam csemetéimtől azt a bűvös mondatot, hogy "UNATKOZOM, MIT CSINÁLJAK?" .

Igyekszem nekik legtöbbször elfoglaltságot találni. Sokszor sétálunk egy nagyot, kerékpározunk közösen, sütünk-főzünk valami finomat. Egy egész túlélőkészletet vettem nekik ollókból, festékből, gyurmából, színes papírokból. Szívesen rajzolnak is, feladatlapoznak, festenek, színeznek, egyszóval alkothatnak egyedül, közösen vagy velem. Ám egy idő után mindent megunnak. Sok társasjátékunk van, ami akár jó is lehetne, ha legkisebb nem rontaná el a mókánkat azzal, hogy felborítja a bábukat. A legtöbb játékba hiába vonjuk be, kicsi még hozzá. Kockákkal hatalmas épületeket gyártanak a lányok, amit öcsi előszeretettel rombol tövig nagy kuncogások közepette, amitől persze a csajok szeme szikrákat hány, maximális a felháborodásuk. Próbálom őket bevonni a háztartásba, rendrakásba is, egy-egy koruknak megfelelő feladattal. A Tv nézés sem ördögtől való, ha jó mesét, természetfilmet kérnek és nem egész napos elfoglaltság. Sokat olvasunk, hol én olvasok fel nekik, hol ők nekem. Hiába vesszük sorra ezeket mind, egy idő után elfogy a munícióm. Nem lehetek mindig a sarkukban. Egyszerűen ez nem megoldható, hogy szórakoztassam őket a nap teljes hányadában, míg ébren vannak. Ilyenkor jön a nyafogás, egymás szekálása, mini bunyók, ő kezdte, csúnyán nézett rám, mellém ült és társai. Mégis mikor túllendülnek ezen, tudnak normálisan játszani egymás mellett, egymással. 

Néha egész egyszerűen hagyni kell őket unatkozni, ami rengeteg mindenre jó, szuper dolog. Ha mindig szórakoztatjuk őket, elfoglaltság elfoglaltság hátán érkezik, egy idő után egyedül már nem tudnak mit kezdeni magukkal, megszokják a kész dolgokat. Kell a szabad időtöltés, mikor nincs egy kifejezett irány. Szabadon szárnyalhat a képzeletük, a konfliktusokat megpróbálhatják egyedül lekezelni, építenek, rombolnak, bármit. Néha saraznak, máskor ebédet főznek fűből, bunkit építenek, csúszdáznak vagy szerepjátékokat játszanak, gyűjtögetnek. Kell, mert színesíti a fantáziájuk. Kell, mert meg kell erőltetni a képzeletük hozzá, nem egy adott, vezetett dolgot csinálnak. Nem kell készen kapniuk az egész napot. Dolgozzanak meg érte. Érezzék jól magukat. Rengeteg készségük fejlődik közben. Megtanulnak együttműködni. Unatkozás közben ötleteket találhatnak ki és valósíthatják meg. Tapasztalnak, a mozgás édességét, a társas viselkedés szabályait, a tárgyi dolgok működését, határaikat, kudarcot és sikert. A spontán játék magabiztosságot ad, de a tanulás készségét is fejleszti. 

Hagyom őket koszolni, szaladgálni, addig én is pihenek kicsit. Macerás után a ruhájukat kimosni, néha őket is alig találom meg a kosz alatt. Nem beszélve a rendetlenségről, amivel jár a nagy szabadságuk. De jó célt szolgál. Önállósodnak. Életrevalóbbak lesznek. Ezek a tapasztalások később kihatnak a felnőtt létükre, személyiségükre is. Feldolgozzák az életet kisebb-nagyobb játékaikban, leutánoznak. Ne féltsük túl őket. Nekik is jár a szabadság. Nem szabad a gyerekek körül keringeni mindig. Arra figyeljünk, hogy kárt ne tehessenek magukban semmivel, se egymásban, a többi nem számít. 

A Felelős szülők Iskolája oldalon nagyon szépen megfogalmazták, miért kell a gyerekeket szabadon játszani hagyni, amivel teljességgel egyet értek. Érdemes beleolvasni a cikkükbe.

A szabad játék a külső céltól független, magáért a tevékenységért van, miközben a gyermek érdeklődése és kíváncsisága kielégítése során tapasztalatokat gyűjt, ismereteket szerez, vagyis a játék egyben sajátos tanulási tevékenysége is. Fejleszti a gondolkodást, segít az alkalmazkodásban, feloldja a szorongásokat és félelmeket. Segít megszemélyesíteni bizonyos élethelyzeteket, segít a konfliktusok kezelésében, a szociális normák megértésében és elsajátításában. Oldja az agressziót, levezeti az indulatokat. Minden perce és mozzanata a gyermek fejlődését szolgálja. Szerepel benne keresés, kutatás, rátalálás, felismerés, felfedezés, kipróbálás, kalandozás, kísérletezés stb. 

A teljes cikket itt elolvashatjátok: https://felelosszulokiskolaja.hu/egyeb/a-szabad-jatek-es-a-szemelyisegfejlodes

Szerintetek mit fejleszt még a szabad játék egy gyereknél? Mire jó még?

Van emlékezetes szabad játékos emléketek?

Én levágtam a frufrumat játékból. Dancim kikente magát és a fél szobát a popsikrémjével, mire észbe kaptunk. Andrisom szintén nagy hóhányó, ő mindig valamit csinál. Tegnap például egy egész doboz cicakaját kiöntött a macskáinknak, szerinte éhesek voltak. Viki művésznőnk pedig freskókat csinált az asztalterítőre. De ettől szép a világ:)

ReAd-blog

#család #gyerek #unatkozik #fejlődés #tanul #tapasztal #ReAdblog #blog #bloggerélet #családom

children-1822704_640.jpg

Rázós témákat választ könyveihez az írónő

A mai interjúalanyom pályafutását és szárnyalását figyelemmel kísérem a kezdetektől. Még ismeretlen, de tehetséges szerzőből az évek alatt sikeres regények írójává vált. Ő is szeret kérdezni, mint jómagam. Nagy élvezettel olvasom az általa készített interjúkat, cikkeket is. Nagyon mélyről küzdötte föl magát a kezdetekhez képest hatalmas magasságokba. Kirobbanó energiájának hála, sorra gyártja a jobbnál jobb történeteket. Mer olyan témákhoz is nyúlni könyveiben, amikről leginkább hallgatunk, félre fordulunk. Nemrégiben olvastam el két könyvét is, aminek bejegyzésével még adós vagyok. Szerintetek ki lehet ő?

Remélem a felvezetőmből kitaláltátok már, hogy Szurovecz Kitti, írónő a mai beszélgetés interjúalanya. Ezúton is köszönöm neki!

308100_289986691024069_1363065478_n.jpg

Fotó: Schumy Csaba

- Mesélnél magadról kicsit. Milyen vagy magánemberként?

Nehezen beszélek úgy általánosságban magamról. Inkább figyelő, szemlélődő típus vagyok, kicsit talán introvertált. A kívülállók számára közvetlennek tűnhetek, aztán csodálkoznak, amikor beleütköznek a falamba, mert keveseket engedek magamhoz igazán közel. Ehhez türelem és idő kell, hogy azt érezzem, a másik fél igazán kíváncsi rám. A könyveimben sokkal kitárulkozóbb vagyok, mint magánemberként. Más emberek sorsára, történetére fogékony vagyok, ezt tudom a munkámban is kamatoztatni riporterként és regényszerzőként egyaránt.

- Mennyire érzed magad véleményvezérnek, influencernek, hiszen nagyon sokan követnek a közösségi térben, az oldaladon?

Tudom, divatos az ilyesmi, de semmiféle influencer törekvés nincs bennem. Szeretek történeteket írni, utána menni érdekességeknek, jelenségeknek, szeretek szórakoztatni. Az írás számomra létforma, életforma. Nem szeretnék celeb lenni. Ez nekem egyáltalán nem fontos. A közösségi média platformjaimat kizárólag arra használom, hogy tájékoztassam az olvasóimat a könyveimmel kapcsolatos hírekről, érdekességekről, és magát az olvasást népszerűsítsem. 

- Mennyiben más a könyv vagy az interjú, cikkírás? Mert hogy mindkettőben aktívan tevékenykedsz.

Nagyon más regényt írni vagy cikket, interjút. A két dolog nem is említhető egy lapon. A regény nagyobb témát ölel föl, sok kutatásra van szükség hozzá. Gyakran hónapokat áldozok arra, hogy az adott témának utána olvassak, beszélgessek a témához közel álló személyekkel. Ez fontos nekem, mert hiteles keretet ad a fiktív történeteimnek a valóság. Az interjúk készítésekor pedig arra törekszem, hogy naprakész legyen a riportalanyom ügyeit illetően, és hogy sikerüljön megnyitnom, ívet adnom a beszélgetésünknek, hogy képes legyen olyan érdekes történeteket megosztani magáról, amelyekre akár már régen nem is gondolt. Bárkihez megyek interjúra, legyen szó akár művészről, akár közéleti személyiségről vagy civil interjúalanyról, igyekszem maximálisan felkészülni. Szerintem a világon nincs kínosabb, mint a mit sem tudó, általános kérdéseket feltevő riporter.

 11698576_967090209980377_8645341288049331168_n.jpg

 

- Írásban vagy szóban könnyebb interjút készíteni?

- Nem szeretek e-mailben interjút készíteni, hanem a személyes jelenlétet preferálom inkább. Így könnyebben nyílik meg a riportalany, bensőségesebb, meghittebb a hangulat. Ha valamit nem értek, vagy az adott témáról többet szeretnék tudni, akkor visszakérdezhetek. Az e-mail-es kérdezz-felelek szerintem nagyon sekélyes megoldás, valójában semmit nem mond el a másik emberről. A néhány mondatos válaszaiból nem derül ki, hogyan csillog a szeme, amikor nevet, és hogy mondjuk izgatottan gyűrögeti a zsebkendőjét. Ezek mind-mind apró, emberi dolgok, amelyek hozzátesznek az összképhez és általuk az elkészült riport is emberközelivé, életszagúvá válik.

- Melyik volt életed legnehezebben elkészített interjúja?

Nem tudok kiemelni egyet, mert mindegyik másért volt az nehéz, aminek megvan a maga szépsége. Volt olyan riportalanyom, akire évekig vártam, ilyen volt például Nick Vujicic, a vele való beszélgetés hatalmas élményt nyújtott.  Azok a legnehezebb interjúk egyébként, mikor az alanynak nincs kedve az egészhez, vagy erősen él benne a sztereotípia, hogy az újságíró úgysem azt közli, amit mond, hanem amit ő akar. Ha ilyen értelemben sokat csalódott, akkor nagyon nehéz megnyitni, kibillenteni a dacos állapotából. Mindig büszke vagyok magamra, amikor ez sikerül. Vannak kis trükkjeim a kizökkentésre. Például egyszer csak megjegyzem, hogy milyen szép a nyaklánca, hol vette? És már bele is kezd a sztoriba, hogy a múlt héten, amikor a férjemmel Párizsban voltunk… Így megy ez.

- Ha bárkivel készíthetnél interjút, mindenféle megkötések nélkül, kire esne a választásod?

Ha választhatnék korlátok nélkül, akkor én J. K Rowlingot választanám. Rengeteg kérdésem lenne hozzá.

- Mikor szeretsz dolgozni? Van kifejezett kedvenc napszakod? Rituáléid?

Az írás szempontjából fontos, hogy agyilag kipihent legyek. A reggeli, délelőtti órák alkalmasak nekem a szövegalkotásra. Jellemzően teljes csendben dolgozom, beleveszek a gondolataimba, még a zene is kizökkent, úgyhogy azt sem hallgatok. Ezt leszámítva különleges rituáléim nincsenek.

14947498_1257441347611927_3373334761676645258_n_1.jpg

Fotó: Pintér Márta

- Melyik könyved készült el a legnehezebben?

A Hópelyhek a válladon, valószínűleg azért, mert ez egy önéletrajzi ihletésű, terápiás írás. Korábban volt egy borderline szindrómás párom és nagyon sokat kivett belőlem a vele való kapcsolat, de a szakítás is. A vele, mellette átélt traumáimat beledolgoztam ebbe a fiktív történetbe, és gyógyultam általa. Többször, több hónapos szünetet kellett tartanom az írásban, mert nehéz volt lélekben újra élnem a traumáimat. Ez elnyújtotta a kézirat megszületését.

- Hogyan viseled a kritikákat?

Az elején nagyon bántottak a negatív kritikák. Ma már szelektálok, csak arra figyelek közülük, ami építő jellegű, elgondolkodtató, amit jogosnak vélek, van benne igazság. Az oktalan bántást már nem veszem fel. Ha valaki nem olvassa végig a könyvet és két oldalból akar kritikát írni róla, vagy a teljes munkásságomról, azzal nem foglalkozom.

- Magad is nagy könyvfogyasztó vagy. Nem csak írsz, hanem olvasol is rendszeresen. Miket szoktál elsősorban kézbe venni? Van olyan kötet, ami hatással volt rád?

Mindenevő vagyok. Olvasok klasszikus szépirodalmat, de szórakoztató regényeket is. Ami gyerekkoromban nagy hatással volt rám, az Jackie Collins Amerikai sztár című könyve. A regény egy csavargó gyerekről, Nickről szól, aki mélyszegélységből küzdi föl magát a legnagyobb sztárok közé. Nehéz gyermekkorom volt, rengeteg nélkülöztünk, kilátástalan volt az életem. Akkoriban senki sem gondolta volna, hogy egyszer én is sikeres leszek a magam területén. Nick történetét annakidején tudat alatt motivációs könyvnek tekintettem.

- Hogy fér ennyi minden az életedbe?

- Szeretném, hogy beleférjen. A szenvedélyem a hivatásom, a regény és újságírás is. A családomat imádom, ahogyan a barátaimat is, és igyekszem a nap 24 órájába mindent beleszorítani. Sportolok, szeretek főzni, a kutyusom is nagy szerepet tölt be az életemben, angol órákra is járok. A jó időbeosztás kulcsa szerintem az, hogy szeressük, amit csinálunk, szeressük azokat, akikkel együtt vagyunk és így semmi sem fárasztó vagy túl nehéz.

- Most min dolgozol jelenleg?

Nemrégiben fejeztem be az új, ősszel megjelenő regényemet, Az egyetlen ismerős arc címmel, ennek most épp a szerkesztési munkálatai zajlanak. Egy rövidtávú memóriazavarban szenvedő nőről, Dorináról, és egy sármos, ugyancsak kujon színészről, Nolenről szól, akik a sors különös játékának köszönhetően összekeverednek. Lélektani szerelmesregény ez is, akárcsak a Hópelyhek a válladon. Abban bízom, hogy az olvasóim legalább annyira szeretik majd, mint Arlene és Hayden történetét. Míg a Hópelyhekben a borderline szindróma volt a pszichológiai szál, Az egyetlen ismerős arcban a nárcisztikus személyiségzavar és a poszttraumás stressz – szindróma kerül előtérbe.

66589854_2513840955305287_4858535033222201344_n.jpg

Egy kis biográfia az írónőről.

Magyar Televízió Navigátor című ismeretterjesztő műsorában, később riporterként dolgozott a Delta című tudományos magazinnál. 2004-től a Sanoma Media Zrt. munkatársa volt, Maxima magaziné is, majd a Meglepetés magazin újságírója. Sztárinterjúkat, riportokat publikál. Jelenleg szabadúszó író és újságíróként dolgozik főként a Meglepetés magazinnak, továbbá a Nők Lapja Egészség, Nők Lapja Pszichének, valamint a kreativírás kurzusokat tart Central Médiaakadémián. 2010 óta foglalkozik női regények írásával.

Az írónő megjelent könyvei:

 • Gyémántfiú (Könyvmolyképző Kiadó, 2010)
 • Smink nélkül (Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2010)
 • Fényemberek 1. – A fény hagyatéka (Könyvmolyképző Kiadó, 2011)
 • Fényemberek 2. – A fény árnyéka (Könyvmolyképző Kiadó, 2012)
 • Borostyánkönny – Gyémántfiú 2.(Könyvmolyképző Kiadó, 2012)
 • Smaragdfény – Gyémántfiú 3. (Könyvmolyképző Kiadó, 2013)
 • Fényemberek 3- A fény háborúja  (Könyvmolyképző kiadó, 2014)
 • Meglepetés (Athenaeum kiadó, 2015)
 • Hópelyhek a válladon (Athenaeum Kiadó, 2016)
 • A sokszívű (Athenaeum Kiadó, 2017)
 • A kisemmizett angyal (Athenaeum Kiadó, 2018)
 • Az egyetlen ismerős arc (Athenaeum kiadó, hamarosan, már előrendelhető)

 

ReAd-blog