2019. júl 31.

Talán éhes vagy?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Talán éhes vagy?

Tíz kedvenc ételem

platter-2009590_640.jpg

Bloggerképző 30 napos kihívása tegnap véget ért nagy bánatomra, de hozom szép lassacskán az elmaradó bejegyzéseket. Ez is egy ilyen. Gonosz vagyok és direkt ebédre időzítem. A mai téma pedig nem más, mint a tíz kedvenc ételem. Tudnék én felsorolni annyit, de annyit, de végül maradok a tíznél. Mi tagadás, imádok enni. És sajnos nem épp diétás fogások a kedvenceim. Pedig az itt felsorolt ételeket minden nap és minden napszakban meg tudom enni, kivétel nélkül. Nem vagyok finnyás. Pár dolog az, amit nem eszek csak meg. Igyekszem mindig mindent megkóstolni, aztán ha nem jön be, nem eszem meg. Így esett, hogy ettem már tevét, polipot, de rákot is. Amitől nagyon irtózom az a kagyló, kutya-macska, szem, csiga, béka. Ezeket kikerülöm inkább a békesség kedvéért. 

10.helyezett

Nézzük csak. Ha valami nagyon könnyű, finomat, egyszerűt ennék, ami hamar elkészül, kevés befektetett energiával, akkor a cukkinis tészta jut eszembe rögtön. Fél óra alatt összedobható étel. Igazi nyári finomság. Nálunk a tészta amúgy is nagy kedvenc bármilyen formában. Ennek az ételnek az a legnagyobb előnye, hogy nem kell más hozzá, csak főtt tészta, cukkini, hagyma, tejföl, párizsi kockák vagy sonka kockák és fűszerek. 

zucchini-2054823_640.jpg

9.

Lecsó, de csak tarhonyásan. Tojásosan nem az igazi. Nagyon jó kis étel ebédre, vacsira, de még reggelire is. Finom, friss hozzávalókból, egyenesen a kertből. Az igazat megvallva csak pár éve eszem meg. Ráadásul a gyomorsavam annyira nem szereti, így csinyján kell bánnom vele.

8.

Jó magyaros szokás szerint a rántott hús. Csirkéből vagy disznóból, az mindegy. A bunda lehet a megszokott vagy némi csavarral is(sajt, kornflakes, szezámmag, fokhagymás, zöldfűszeres, paprikás, palacsintatésztás)

fried-chicken-250863_640.jpg

7. 

Madártej. Bármennyit megennék belőle. Édes-hűs-habos finomság. Tudtad, hogy már mikróban készíthető változat is van? Meglepő. Nem? Én azért maradok a hagyományos formánál azért. 

6.

Aranygaluska. Tudom nem ér az összes édességet felsorolni, de ez kihagyhatatlan. Finom krémmel, dióval. Ide vele nekem egy nagy tányérral.

5. 

Borsóleves. A leveseket úgy általában szereti a család. Kevés kivétel van. Talán a friss borsóból készülő borsóleves a legfinomabb a világon. De fel tudnám sorolni a gulyáslevest, halászlét, tojáslevest, húslevest, krémleveseket is ugyan így...Levesesek vagyunk, na.

pea-soup-2786118_640.jpg

4.

Férjem által készített marhapörkölt kihagyhatatlan. Nem is merészeltem volna kihagyni, mert még megsértődik a végén. De tényleg istenien készíti. Én nem is merek marhapörit főzni, ezt meghagyom neki! Bárkit megkérdezhettek, aki nálunk járt már és megkóstolta, megnyalta mind a tíz ujját!

3.

Már azt hitted, halas étel nem is kerül a listámra? Dehogynem! Imádom a lazacot! Hamar kész, szálka mentes, nincs erős hal íze és finom simán párolva, citromosan, tejfölösen, paradicsomosan, bundában vagy anélkül, vajjal párolva...Majdnem, mint Gombóc Artúr a csokival, bármilyen formában jöhet, bármilyen körettel vagy anélkül is. Mindennap meg tudnám enni, csak ne lenne ilyen drága.

salmon-1238248_640.jpg

2.

Már majdnem az első helyezett jön, de még nem teljesen. Krumplis tészta. Egyszerű étel, de nem is akárhogy eszem csak meg. Házilag gyúrt tésztával, hagymás lébe beletört krumplival az igazi csak! Ez van.

1. Az első számú, a legeslegeslegnagyobbkedvencem (direkt így egybe) pedig a rakott hús. Bizony. Nem holmi rakott krumpli, hanem rakott hús. Krumpli, hagyma, hús, rajta kolbászkarikák és szalonna, mindez összesütve. Bármikor és bármennyit meg tudok enni belőle.

ice-1786311_640.jpg

Igaz nem étel, de alapanyag. Egy infó rólam. Minden gyümölcsöt szeretek és megeszem. Ez alól talán az avokádó az egyetlen kivétel. Nincs olyan gyümölcs, amit ne ennék meg bármilyen formában. A másik ilyen alapanyag a sajt. Imádom a sajtokat. Lehet kemény, érettebb, nyomós, ízesített, füstölt. És a rengeteg féle főzelék is kimaradt, meg a finom krémlevesek, gombapörkölt, húsok különféleképpen elkészítve, zserbó, mézeskrémes...

Neked mik a kedvenc ételeid?

Na és akkor együnk!

 ReAd-blog

food-2803655_640.jpg

A képek mindegyike Pixabay

 

Szólj hozzá