Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Az élet írta

2019. július 18. - Mayerné Répási Adrienn

adult-1869001_640.jpg

Van, amikor úgy érzed, minden szép és jó, a helyeden vagy. Amikor elérendő céljaid vannak és boldognak érzed magad. Majd valami történik, ami az eddig fontosnak vélt álmokat, célokat megvétózza. Ami korábban fontosnak tűnt, már nem az. Amikor kétségek között vergődsz. Amikor se éjjeled, se nappalod…

Napok óta ülök e cikk fölött, újra és újra belekezdve. Kikívánkozik. Hiszen nem tartozik másra, csak az én érzéseim tükrözi, így bezárom. Magánügy. Vagy mégsem? Nem bírok csendben maradni. Talán ezek a szavak másokra is hatással lehetnek. Talán másnak jókor jön pont e pár sor, az érzéseim, a történetem. Valaki lehet hasonló előtt áll vagy ugyan így járt, mint én és rosszul érzi magát. Más e irományom hatására elindul végre az orvoshoz. Ki tudja? 

Női sors. Az élet írta.

Újra megnyitom az oldalt és írni kezdek…

Fáj. Már nem napok óta, hanem hetek óta. Első körben csak néha és kicsit, majd egyre jobban, többet, hosszan. Nincs benne csomó, sem gödör, semmi rendellenes, csak a fájdalom. Erőt veszek magamon és kérek egy ultrahang időpontot magánban, mert máshogy heteket kell várni. Valamitől csak fáj. Férj is győzköd, menjek. Jól van.

Első körben a doki is nyeglén kezel. Fiatal vagyok, mit akarok én itt? Mintha a kor kizáró ok lenne. Valaki csak akkor lehetne beteg, ha túl van élete delén...Mintha válogatna a nagy betűs RÁK. Mondom fáj. Jól van, megvizsgál. Ott lát valamit. A másik fáj. Nézi azt is. Ott is van valami, meg ott is. De az nem fáj. Hát akkor is ott van még valami. Megnyugtatásképen menjek el mammográfiára. Biztos semmiség, de jobb félni, mint megijedni. Nagy nehezen találok egy helyet többszöri telefonálgatás után, ahol nem hajtanak el fiatal koromra hivatkozva és fizetni sem kell csillagászati összegeket. Mert ha fizetsz, rögtön van hely. Talán ilyenkor ez sem számít, csak túl legyél rajta minél hamarabb és bizonyságot szerezz a rosszról vagy a jóról. Fizetnél bármennyit, hogy tudd, jól vagy. Végül mégsem a fizetősre jutok be hamarabb, egy másik helyen előrébb kerülök a sorban. 3 hét várakozás. Nem olyan sok az.Vagy mégis? Nem lehetek ideges. Biztos semmiség. De mi van, ha mégsem? Mi lesz velem? Velünk? A gyerekekkel? Csiga lassúsággal telik az idő, nehezen rágom magad át ezen a három héten. Sosem volt még valami ilyen hosszú. Már nem tudok enni. Sem más dolgokkal foglalkozni. Már semmi sem fontos, csak ez. Beleeszi magát a gondolataimba. Az alvás is nehezen megy. Éjjel órákon át tépem magam, majd elalszom, öntudatlan mélységbe zuhanok végre. Nem számít semmi, csak legyek túl rajta végül. Tudjam. Elmondhatom valakinek? Talán egy marék embernek elmondom ijedségem okát. Nem sokaknak. Az ember nem veti csak úgy oda, hogy lehet, nagy baj van. Vagy igen? Nem érzem ildomosnak. Sem mosolyogni. De ijedt sem lehetek. Nem érezhetik rajtam, nem láthatják idegenek, sem a túl közeliek. Tartanom kell magam. Hiszek benne, hogy nincs baj. De mi lesz, ha mégis? Csak befészkeli az agyamba magát. Végül eljön a nap. Elindulok. Mammográfia letudva. Gyors volt és kedves, aki csinálta. Fájt a vizsgálat, de ez semmi ahhoz képest, ami az után jön, ha baj van. Kibírok ennyit. Újabb ultrahang egy doktornővel. Rám sem néz, már csinálja is. Nincs részvét, megértés, kedvesség, elfogadás. Neki csak a sokadik vagyok. Nem folyhat bele, nem érezhet együtt mindenkivel. Futószalag. Jut eszembe a szó.

Minek jöttem? Mert küldtek és fáj. Nincs baj. Nincs rák. Kérdeznék még, mi a teendő a fájdalommal, de arra már nincs idő, kiterelnek. Túl vagyok rajta legalább. Szerencsére nem rák. Leteszem a mázsás súlyt magamról. Bár a fájdalom és a kérdéseim maradtak…

Mire vártam, piros szőnyegre? Dehogy. Csak egy kis emberségre. Neki a sokadik voltam. de magamnak az első. Lett volna még kérdésem. Megnyugodtam, de nem teljesen. Ez van. De legalább nem RÁK!

Mindenhol azt hallani, hogy megelőzés, szűrővizsgálatok, menj az orvoshoz, ha baj van, ne halogasd. A másik részről meg nem értik mit akarsz, nincs időpont, fizess, ha akarsz valamit, fiatal vagy... Nem értem!

Tudom, hallgassak. Szerencsés vagyok. Nem Rák! Legalább újra tudok mosolyogni a sok rossz után. Megmaradok a családomnak és titeket is fárasztalak még a soraimmal...De akkor is! Valami bennem ragadt. Egy rossz érzés. Kételyek. Az idegesség. De már tudok újra előre nézni. Már újra van íze az ételnek. Tudok ismét mosolyogva a jövőre gondolni. Megláttam, megértettem, mi a fontos az életben.

ReAd-blog

woman-570883_640.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr2014968176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firkász FOX 2019.07.18. 20:13:57

Húú, azért sikeresen rám hoztad a frászt. Mostanában túl sok a rák a környezetemben. Nem is értem.

Mayerné Répási Adrienn 2019.07.18. 20:15:02

@firkász FOX: Szerencsére nálam nincs baj. De a közeli környezetemben három ember is küzd ezzel a kórral. :(

firkász FOX 2019.07.18. 20:31:57

@Mayerné Répási Adrienn: Pont erre céloztam, hogy sajnos az a meglepő ha nem rák mikor találnak valamit és túl gyakori a környezetemben. Egy induló kapcsolatom is ráment erre. Sajnos.

zuulululu 2019.07.19. 10:50:10

Apam, errol ennyit irni. Volt valami, elmentel dokihoz, 3 het mulva kiderult semmi. 1 sor, nem 3 oldal.

2019.07.19. 11:25:59

Kedves Adrienn!

Így ismeretlenül is örülök, hogy Ön megúszta!
Én nem vagyok ennyire szerencsés , mert kettő és fél éve küzdök, és eddig legyőztem 13 darab dagit annak ellenére, hogy egy igen agresszív ráktípusról van szó, amely adenocarcinoma, és gyorsan ad áttétet.
Éppen ebben a pillanatban is csordogál az 5FU a karomban, mert ugyan május 31.-én
Agócs főorvos úr eltávolította a bal tüdőm 5 szegmensét, de a mediasztinumban sajnos maradt számos nyirokcsomó, ami inflintrált.

Amiért írok:
Nagyon nem mindegy, hogy emberileg milyen orvoshoz kerülünk.
Nekem ebben szerencsém volt, mert nagyon lelkiismeretes orvosok kezébe kerültem,
kezdve Dr. Horváth László gasztroenterológus főorvos úrtól, majd Prof. Dr. Altorjay Áron főorvos úron át, egészen Dr. Agócs László mellkassebészig bezárólag.
És ide tartozik még Dr. Somogyi Ágota adjunktus onkológus is.
Döntően Nekik köszönhetem, hogy - az 5 műtéten túlmenően - még mindig kiváló az életminőségem. Tudok dolgozni, van tervem - hosszabb távra is.

Ön valószínűleg életunt orvosok kezébe került, akiknél a sikerfaktor nagyon alacsony lehet,
vagy esetleg emberileg annyi érzelmi intelligenciával rendelkeznek, mint egy kávéskanál.
Ez nem kizárólag az Ő hibájuk. Hanem a rendszeré. Túl sok a beteg, és az egészségügyi ellátás valahol Albánia szintjén van, és ez gyanítom, csak rosszabb lesz.

Egészséget, és sok boldog évet kívánok Önnek!

Mayerné Répási Adrienn 2019.07.19. 11:27:45

@Látens Inszinuáció: Sok erőt, kitartást kívánok és eredményes gyógyulást!

Attilajukkaja 2019.07.19. 19:42:58

Ütős írás!
Nem túl rég temettem el édesanyámat, akinek hirtelen valami baja lett. Nem akarom részletezni a dolgokat, de a SE Pulmonológiai Intézetében mondta ki rá egy elismert szakember, hogy tüdőrák, de már nem érdemes vele bajlódni, mert túl öreg. Még hetekig szenvedett, otthon ápoltam, de nekem gyanús volt a dolog, mert a tüdőrák semmilyen szimptómáját nem mutatta. Halála után boncolást kértem. Kiderült, hogy a tüdejének nem volt semmi baja. Szívérkoszorúval kellett volna kezelni, amit persze nem tettek meg.
Örülj neki, hogy nálad legalább kiderült, hogy nem vagy rákos!
És hajrá magyar egészségügy, hajrá magyar foci, hajrá Orbán maffia!

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.19. 22:26:53

@Attilajukkaja:

Részvétem.
De azért neked is eszedbe juthatott volna orvosi segédlet nélkül is, hogy egy idős emberben már a szív is nehezebben dolgozik. Talán ha a háziorvostól kérsz egy ekg vizsgálatot, akkor kiderül a valódi baj.

A fájdalom becsapós, sokszor ott érezzük, ahol nincs is semmi gond, de ahol meg baj van, ott nem fáj. Az én két és fél éves, nagyon komoly problémámat pszichiáter oldotta meg, miután minden eredményem alapján makk egészéges oltam, csak éppen mindig ki akartam nyúlni. De ez nem nevetni való, hanem az élet valósága. A dolgok sokszor az agyban dölnek el.

Posztolónak sem véletlenül fájt, a fájdalomnak valamii oka volt, de rről nem írt semmit, vagy csak miután kiderült, hogy nincs minek kiderülni, már nem is édekelte. Pedig a fájdalom okának megállapítsa fontos lenne. Magától semmi nem fáj.

Almandin 2019.07.19. 22:27:11

@Attilajukkaja: Őszinte részvétem, tipikus orvosi műhiba. Ha van hozzá erőd, az orvosi papírok birtokában érdemes műhibapert indítani.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.07.19. 22:27:28

Folt a tüdőmön és köhécs + fájdalom a vállban! AZonnal fizettem ujabb rtg-t és CT-t + magán tüdőgyógyász
Megúsztam, semmi. Két jó ismerősöm igy halt meg hogy kezelték a fájó vállát és a fájó lapockáját
Átérzem mit érezhettél mire kiderült hogy "vaklárma"

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.07.19. 22:27:41

@zuulululu:
Hogy te mekkora egy bunkó vagy!

Hórukk 2019.07.20. 08:49:48

@horex: Nem annyira. Sokaknak fáj valamijük napi szinten. Sokan képzelik, hogy rákjuk van. Aztán szerencsére legtöbbször kiderül, hogy mégsem rák. Mindennapi szituáció. Az orvosok pedig tapasztalataik alapján sejtik, hogy nem rák, így nem is mutatnak sok együttérzést.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.20. 10:03:52

@Mayerné Répási Adrienn: @Attilajukkaja:

Lelkecskéim!

A mai magyar egészségügyben már nem gyógyítanak, csak megállapítanak. Elméletileg és gyakorlatilag a háziorvosnak kéne gyógyítani, kivéve, amikor nincs joga a szakorvos által felírt gyógyszert kiírni. ( pl. a felnőt pelenkát, mert az évek óta fekvő betegnek két évente el kell menni a szakorvoshoz, hogy az megállapítsa, még mindig fekvő, és pelenkázzák ).

A gasztrós pl. csak kibújik-bebújik alól-felül, és még magánrendelésén sem tud-akar(?) megoldást találni az emésztési problémákra. De ki segítsen, ha nem ő?????

Célszerű ma tájékozódni arról, hogy milyen szakorvos, milyen emberi problémákkal foglalkozik.

Nekem gasztróhoz értő pszichiáter kellett, és amelyik ideggyógyászhoz mentem bevallotta, hogy ilyenre szakosodottat nem ismer. De szerencsém volt, mert jót tudott ajánlani. Háziorvosomnak ugan akkor évekig eszébe nem jutott, hogy a makkegészséges állapotom ellenére idegi okai is lehetnek a problémáim egy részének.

Ez sajnos rendszerhiba, rossz az ovosképzés. illetve a háziorvosi terhelés. A háziorvos nem lehet mindennek a szakértője. Sokszor eszébe sem juthat olyan megoldás, amivel még életében nem találkozott, mert nem a "szakterülete", és pont ezért küldi a beteget minden hová, ahová csak lehet.

Kásler netárs is jobban tenné, ha az orvosi szakmájával foglalkozna miniszterként, nem a magyarság töténetével. mert ugyan ahhoz is érthet, de aki az orvosi szakképzést egyre-másra halmozta, az ne magyarságkutasson. Vagy menjen az őshazát túrni, az egészségügyi szervezést, meg hagyja olyanra, aki benne dolgozik.

Mellesleg ebben meg hol van az Orbán miniszterelnöki felelőssége? Vagy a választók csak itt a blogokon tudnak okosak lenni? És ez most itt nem politika, hanem csak a mindennapi életünk.

Ne az orvosra, magadra számíts, és ne legyél rest utána járni a dolgoknak. Ha jól tudsz kérdezni az orvostól, az jól is tud válaszolni. Én az ölteletet egy netes írásból szereztem, és jól jártam. Hálás is vagyok annak, aki írta.

pitypanglepke 2019.07.20. 12:59:36

Fogalmam sincs miről szól ez a poszt.
Valami tartós fájdalmat érzett/érez a kedves posztoló, s valamiért - nem tudni miért - Ő a mellrákra asszociált.
A "beteg" orvosútja nem egyértelmű. Talán először háziorvos/nőgyógyász tapintásos vizsgálat, aztán magánúton mammográfia + az említett privát UH, majd jöhet a fellélegzés.

Egy mondatban az írás talán valami ilyesmi : nem tudom mi zajlik körülöttem, csak szenvedek és vergődök.

Elmondanám, hogy a rák teljes körű diagnosztizálása minden esetben mintavételt követő citológiai vizsgálattal és az ezt kiegészítő staging vizsgálattal (MR, CT, PET-CT) történik.

A konstans fájdalomból nem tudom miért következtet valaki egyből rákra. Bármitől lehet.
Mondjuk pl. nézesse meg magánrendelésen a vérképét, CRP-t, CK-t (Krearin kináz), RF, hormonszintek, stb...

Mellesleg.
Az UH lelet eredménye nagyban függ a kezelő rutinjától és a készülék minőségétől.
A mammográfia eredménye lehet álpozitív és álnegatív is.

Azért bízom benne, hogy jó egészségnek örvend.

erkölcsi hulla 2019.07.20. 12:59:49

A magyarok megèrdemlik az egèszsègügyi rendszerüket, ők tehetnek róla. Csak rosszabb lesz, a birkák majd akkor is tűrnek majd. Nem lesz tele az utca a politikus parazita elit akasztását követelve, szèp csendben aki beteg, belehal.

Mayerné Répási Adrienn 2019.07.20. 13:02:59

@látjátok feleim szümtükkel: Ciszta a fájdalom oka. Engem érdekel, mert továbbra is fáj, csak kiraktak az orvosi rendelőből további kérdéseim feltevése elött.

Mayerné Répási Adrienn 2019.07.20. 13:07:30

@pitypanglepke: lehet nem egyértelmű, a háziorvos küldött Uh-ra, az Uh orvos az, aki tovább küldött mammográfiára, mert nem volt biztos az egyik csomót illetően. A mammográfia után ott is elküldtek Uh-ra, ahol a dokinő megállapította, hogy mindhárom ciszta csak, aztán kitettek a rendelőből. Szóval nem rák, nem kell mintavétel, viszont a cisztákkal mi van, hova tovább, mi a teendő, az az én tisztem kideríteni gondolom. 35 év alatti vagyok. A családban több rákos megbetegedés is van, ezért a riadalom.

pitypanglepke 2019.07.20. 14:24:03

@Mayerné Répási Adrienn: Amennyiben a kezelő orvosok a kórtörténet és a vizsgálatok alapján úgy döntöttek, hogy mintavétel nem szükséges, nincs semmilyen teendő. Érdemes évente, kétévente szűrővizsgálatra menni, mondjuk megjegyezném, hogy 35 körül már "illik" elmenni alapvető szűrővizsgálatokra egészségtudatos embereknél.

A jóindulatú mellciszta nagyon gyakori, főleg 35-50 közötti nőknél, de fiatalabbaknál is egyre gyakoribb.

A cisztáknak háromféle osztályozásuk van, nyilván a leleten ez is megtalálható. Általában a 2.5-5 cm körüliek szoktak fájdalmat okozni.

A mintavételnek is vannak kockázatai, mindig mérlegelni kell, hogy a beteg előnyére válik -e egy beavatkozás. Mondjuk ezeket a kezelőorvosnak illett volna elmondani.

További aggodalom esetén fel lehet keresni specialistákat.

Jó egészséget, szép napot!

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.20. 18:10:38

@pitypanglepke: " Mondjuk ezeket a kezelőorvosnak illett volna elmondani."

Mondjuk. De ki a kezelő orvos?

A szakorvos nem kezel, illetve nem mindegyik, csak megállapít, és még azt sem mondja, hogy majd az eredményeiddel menj vissza hozzá. Címzett borítékban kiküldik a leletet, oszt mehetsz ahová jónak gondolod.

Sok rendszerrel ezelőtt, ha elküldött a körzeti orvos a belgyógyászhoz, az végig csinálta a összes szükséges vizsgálatot, nem kellett mindenhez külön-külön háziorvosi beutaló, mint többségében most, és a végén megadta a kezelés módját.

Ezt a rendszert megszavaztuk, nem kellett a vizitdíjas rendszer, most miért is sírunk?

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.20. 18:15:35

@Mayerné Répási Adrienn:

A ciszta tudtommal gyógyszeresen kezelhető, nekem több testrészemben is van, de nem okoznak poroblémát.

Miután kiraktak a rendelőből, a házorvosodnak kell megadni a továbbbi kezelést, vagy annak irányát, ha nem teszi, vagy nem tudja, akkor menj magánorvoshoz, de ne rettegj!

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.20. 18:15:41

@Mayerné Répási Adrienn: "mi a teendő, az az én tisztem kideríteni gondolom. 35 év alatti vagyok."

Írj nekem egy privit, akkor mást is mondok.

Attilajukkaja 2019.07.24. 16:16:10

@látjátok feleim szümtükkel:
"De azért neked is eszedbe juthatott volna orvosi segédlet nélkül is, hogy egy idős emberben már a szív is nehezebben dolgozik."
Mindannyiunknak eszébe jutott, de szedett gyógyszert a magas vérnyomására, és nem is volt vele gond.

"Talán ha a háziorvostól kérsz egy ekg vizsgálatot, akkor kiderül a valódi baj."
Háti orvos? Édesanyám nem nagyon tudott mozogni/lépcsőzni, ezért évente egyszer az asszisztensnő kijött, hogy beadja az influenza oltást a szüleimnek. A háziorvos évekig rá(juk) sem nézett, aztán kértem, hogy jöjjön ki valaki vért venni egy általános laborvizsgálathoz. EGY ÉV (!) múlva jött ki az asszisztensnő levenni a vért. Bármilyen vizsgálatra volt szükség, azt mind maszekba kellett megoldani, mert a házi orvos le sem bagózta az öregeket.
A vérvétel némi vérszegénységet mutatott ki, semmi mást. Fél év múlva anyám halott volt.

"A fájdalom becsapós, sokszor ott érezzük, ahol nincs is semmi gond, de ahol meg baj van, ott nem fáj. Az én két és fél éves, nagyon komoly problémámat pszichiáter oldotta meg, miután minden eredményem alapján makk egészéges oltam"
Azt hiszem, édesanyám pszichéje is belejátszott a halálába, mert meg akart halni. Édesapám pár hónappal előtte halt meg, szintén nem túl szép körülmények között egy másik kórházban.
De az akkor is durva, hogy szívprobléma helyett tüdőrákkal diagnosztizálják az ország legelismertebb tüdőgyógyászai. Nem gondolod?

"Pedig a fájdalom okának megállapítsa fontos lenne. Magától semmi nem fáj."
Valóban. Ebben nincs vita.

@Almandin:
"Őszinte részvétem, tipikus orvosi műhiba. Ha van hozzá erőd, az orvosi papírok birtokában érdemes műhibapert indítani."
Köszönöm. Nekem nem volt lelki erőm hadakozni a kórházzal. Volt elég bajom a két szülőm viszonylagos egymásutáni halála után. Különben is biztosan kihozták volna, hogy amúgy sem lehetett segíteni édesanyámon. Túl öreg volt (86). Aztán még a perköltségeket is fizethettem volna, a lelki megterhelésről nem is beszélve.

@erkölcsi hulla:
"A magyarok megèrdemlik az egèszsègügyi rendszerüket, ők tehetnek róla. "
Te talán nem vagy magyar?
süti beállítások módosítása