2019. júl 08.

Annyira szeretlek, hogy inkább megöllek, mint sem elveszítselek!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Annyira szeretlek, hogy inkább megöllek, mint sem elveszítselek!

Gabriel Tallent Drága ​kis szívem

 

covers_483544.jpg

Nagyon sokat ültem a könyv értékelésén, de magán a könyv olvasásán is. Lebilincselő, jól megírt, izgalmas könyv, de sokszor félre kellett tennem, mert nagyon megviselt a tartalma. Hogy miért olvastam tovább ezek után mégis? Borzalmasan jól van megírva, így újra és újra felvettem, belekezdtem. Nagyon hajtott a végkifejlet. Borzasztóan reménykedtem az elkerülhetetlenben és a happy endben. Ezért olvastam végig. 

A Könyvfesztiválon a 21. század kiadó munkatársa ajánlotta nagyon e könyvet. Ő maga is olvasta. Megrázta, de tartalmas, jó olvasmány, így jött velem haza a könyv. Ezúton is köszönöm a kiadónak a kötetet!

Legszívesebben rögtön bele is kezdtem volna ilyen ajánlás alapján az olvasásába, de kicsit tartogattam, míg aztán kialakult egy félsz bennem. Végül is nem alaptalanul. A könyv a szívemig hatolt, megrázott, elborzasztott, megríkatott, mindent rám zúdított, majd magamra hagyott. Érzések garmadája borult rám rövid időn belül. Egy jó tanácsom van az olvasásához! Ne kezdj bele akkor, amikor nagyon rossz passzban vagy, vagy mikor legboldogabb időszakodat éled. Készülj föl rá lelkileg! Zseniális könyv, de felzaklató tartalommal bír!

Mit is meséljek róla, hogy átadjam a rengeteg bennem kavargó érzést? Mit mondjak el, hogy témája ellenére kézbe vedd és ne ijesszelek el? Hogyan mondjak nem túl sokat, de túl keveset sem?

Ritkán hat rám ennyire egy könyv. Az író varázsolt egy egyszerű, hihető világot. Kevésbé építette ki, de hihető így is. Aztán ledob egy bombát, amivel a nyugalmas kezdést megtorpedózta. Rögtön a közepén kezd, olyan érzésünk van, hogy kihagytunk valamit, valami fontosat, egy olyan láncszemet, ami érthetővé tenné a szereplők életét, a miérteket, megmagyarázná a furaságot. Később ezt szép lassan megadja azért, lassan a hiányzó láncszemek a helyükre kerülnek, de addig a sötétben tapogatózol, találgatsz, Az elején még nem gondolod, hogy ekkorát fog szólni. A kezdet még csendes, átlagos. aztán bumm! Apró lépésenként szétrobban az átlagosság, a normális látszat, a nyugodt közeg. Mindig csak kicsit rondít bele valami a dolgokba. Egy elszólás, egy fura mondat, egy még furább szokás. Még megérthető, a fejed sem csóválod. Valameddig. Aztán...

forest-931706_640.jpg

Izgalmas, sodró lendületű kötet, mely egy percre sem hagy pihenni. Minden idegszálunk pattanásig feszült olvasás közben. Mindig benne van az ígérete annak, hogy történni fog valami, ami borítja a törékeny egyensúlyt., valami tragikus, veszélyes fog következni, ám álmomban sem gondoltam, hogy ez lesz a végkifejlet, ami. Alaposan meglepett a könyv. Bizonytalanságban hagy az író végig, ezzel magához a könyvhöz láncol. Igaz a mondás rá, hogy letehetetlen. Nem bírod ki, hogy ne olvasd végig, bármi történik is!

A szereplők. Nagyszerű módon, apránként, rétegesen tárja elénk őket. Mindig csak egy kis oldalukat ismerhetjük meg. 

Lassan kedveljük meg a főhősnőnket, Teknőcöt is, mert nem egy átlagos lány. Nagy nehéz eldönteni, hogy kedves vagy sem. Szerethető vagy elítélendő inkább. Majd a történet elhaladtával rengeteg dologra rádöbbenünk vele kapcsolatban és menthetetlenül megszeretjük, megsajnáljuk. Pedig ezt szeretné a legkevésbé. Erős egyéniség, akit úgy nevelnek, hogy a túlélésre hajtson minden áron, bármi áron. Ne szeressen, ne kötődjön, ne érdekeljék hívságok, más élete, csak a túlélés bármikor! Bevallom, megszerettem, akárhogy is kapálóztam ellene. 

Teknőc édesapja, a másik főszereplő egy nagy talány. Ismered azt a mondást, hogy "úgy szeretlek, majd megeszlek". Hát ő ezt rendesen túltolta. Annyira erős a lánya iránti szeretete és egyben gyűlölete, hogy mindenre képes érte. Arra is, hogy...Bármire, maradjunk annyiban. Az elején veszélyesnek tűnik, ám szerethető karakternek. Megértem, hogy fél ettől az eljövendő világtól. Sérült a múltban. nehezen dolgozza fel azt. Nem igazán kisgyermek nevelésre van kalibrálva, de próbál mindent megtenni, a legjobb tehetsége szerint. Aztán pedig megkattan. Vagy mindig is benne volt ez a szörnyeteg, csak nem gondoltam az elején? Szép lassan meggyűlöljük őt.

Kettőjük túlélése, harca, szeretete, gyűlölete elemésztő kettőjük számára is, de a körülöttük élők és az olvasó is kap belőle.

Egy igen fontos témát boncolgat a könyv, a családon belüli erőszak minden formáját. Három gyermekem van és számomra annyira hihetetlen, hogy így is élnek emberek. Hogy a világ nem figyel fel erre, elfordítja a fejét, kivonja magát a dolgokból. Hiszen a világ is felelős, ha ezt hagyja. Talán ezt a legnehezebb feldolgozni, hogy nem tesz senki sem semmit, pedig sejti, érzi, hogy valami nem kerek. Borzalmas, hogy ilyen megtörténhet. Márpedig nap, mint nap a mi világunkban is előfordul. 

Teknőc gondolatvilágába bepillantást nyerhetünk, ami lüktető, fájó. Érezzük a bánatát, azt, hogy eltévedt a világban, nem tudja mitévő legyen, mi a jó és mi a rossz, a megfelelő útmutató nélkül. Talán azokat a részeket a legnehezebb nyomon követni. Sejtet csak sokszor. 

Nehéz olvasmány volt, az biztos. Mégis köszönöm az írónak, mert sok dologra rávilágított. 

 

Fülszöveg:

Teknőc Alveston kemény lány. Tizennégy éves, és az erdőket járja az észak-kaliforniai tengerparton. Kedvenc helyei, menedékei a patakok, a dagálytavak, a sziklaszigetek, de személyes világa kicsi és veszélyekkel teli: Teknőc zaklatott lelkű, karizmatikus apja bűvöletében és rabságában nőtt fel. Emberi kapcsolatai az iskolára korlátozódnak, de ott sem enged közel magához senkit; néha beteg nagyapjával römizik, esténként pedig apjával együtt készül – a világvégére. 
Azután megismerkedik Jacobbal, és először tárul fel előtte egy tágasabb világ: ráébred, hogy otthoni élete se nem biztonságos, se nem fenntartható. Szökést tervez, felhasználva mindazokat a túlélési technikákat, amelyekre apja tanította. 
Egyedi stílus, vad természeti környezet: felkavaró és megrendítő olvasmány egy kiemelkedően tehetséges új író tollából, mely megjelenése után azonnal felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, fontos irodalmi elismeréseket kapott, és két tucat országban vásárolták meg a jogait.

21. század kiadó

446 oldal

 ISBN: 9786155759529 

FordítottaBékési József

 #szponzorálttartalom #recenzió #könyv #olvasás #olvasnijó #ReAdblog #read #READ #családonbelülierőszak #megrázó 

ReAd-blog

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk