2019. jún 28.

Álmodott magának egy világot, egy helyet és megnyitotta

írta: Mayerné Répási Adrienn
Álmodott magának egy világot, egy helyet és megnyitotta

BabyGarden, a bölcsöde, melyben nyitott az ajtó a sajátos nevelési igényű vagy ételallergiás csemeték előtt is

img_1793.jpeg

Maga időhiányban szenved néha, de a hozzá járó gyerekek szüleinek időt ad, a szerelemből bölcsödét nyitó fiatal, Bodó Virág Anna. Rendkívül kedves személyiségével rögtön levett a lábamról. Amolyan igazi anya típus, olyan tyúkanyós. A sorok közül is kiérződik, milyen nagy szívvel végzi munkáját.  Így mesél magáról és a bölcsödéjéről, a BabyGardenről hatalmas szeretettel. 

Bodó Virág Annának hívnak. 27 éves lettem nem is olyan régen. Immár 3 éve vezetem a családi/magánbölcsimet. Igazi szerelemmunka, így ez tölti ki a mindennapjaimat - sokszor nehézséget okoz a munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása azért.

Imádom a gyerekeket és azt, hogy saját magamnak álmodhattam meg egy helyet, ahol együtt neveljük, tanítgatjuk és mindenekelőtt szeretjük őket a kolléganőimmel együtt. Bár saját családom még nincs, a bölcsis “gyerekeimet” 100%-ig annak tekintem. Az ELTE óvodapedagógia szakán végeztem, innen jött a saját vállalkozás ötlete, majd közvetlenül utána a Budapesti Corvinus Egyetemen a második diplomámat is megszereztem. Nagyon sokat tanultam az itt töltött évek alatt, több volt szaktársam és tanárom a mai napig egyengeti az utamat, amiért nem lehetek elég hálás. Budán élek, és a bölcsi is itt található. Szeretem, hogy itt is érződik a város lüktetése, ugyanakkor csendes, zöld és nyugodt környék. 

-Adott az iskola, a szenvedély, de hogy kerültél kapcsolatba a munkáddal? Mikor érezted azt, hogy az a te utad, hogy magánbölcsit nyiss?

A jelenlegi munkámmal, hivatásommal az ELTE óvodapedagógia szakán kerültem kapcsolatba, ahol a gyakorlatok során beleszerettem ebbe a korosztályba, a gyerekek speciális fejlesztésébe - és rájöttem, hogy a mindennapjaik szerves része szeretnék lenni. Utáltam a gondolatot, hogy állami keretek között ez nem megvalósítható - nem szerettem volna sakkozni, hogy marad-e kenyérre való a hónap végén - így megfogalmazódott bennem az ötlet, hogy mi lenne, ha nyitnék egy magánovit vagy magánbölcsit. Nagyon fiatalon, 23 évesen kezdtem helyszínt keresni hozzá, majd 24 évesen létrehoztam az első bölcsis csoportomat. Erre rettentően büszke vagyok.

img_2499.jpg

- Miben másabb, tér el, tűnik ki a hasonló intézmények közül a BabyGarden?

A BabyGarden Daycare angol-magyar családi bölcsi attól különleges, hogy rendkívül kis létszámú csoportokkal dolgozunk, gyönyörű, otthonos környezetben, olyan pedagógusokkal, akik a hivatásuknak élnek és mindent megtesznek a gyermekekért. Ezen kívül hisszük, hogy minden gyermek egyéni és különleges bánásmódot érdemel, mindenkihez más út vezet. A kismanóink jógáznak, táncolnak, tornáznak és zenélnek napi vagy heti rendszerességgel. Fel kell ismerni, hogy a mai felgyorsult világban erre óriási igény van. Amit szintén kiemelnék, ha már a modern világnál tartunk: jelen vagyunk Instagramon és Facebookon is, ahol a szülők akár élőben tudják követni, mi történik éppen csemetéjükkel. Ez egy piaci rés, ami szerintem kiemelten fontos.

Attól is különlegesek vagyunk, hogy hozzánk jöhetnek sajátos nevelési igényű vagy ételallergiás, lisztérzékeny, illetve cukorbeteg gyermekek is. A kapunk mindenki előtt nyitva áll. Büszke vagyok rá, hogy immár 7 náció gyermekei járnak hozzánk (Amerika, Anglia, Svájc, Oroszország, Hollandia, Izrael, Magyarország). Igazi multikulti babaparadicsom vagyunk.

Szintén nem mindennapi, hogy hihetetlenül hosszan vagyunk nyitva, ami segíti a szülők életvitelét, hiszen nem kell azon stresszelniük délután, vajon az ő gyermekük lesz-e az utolsó. Este hat óráig vagyunk ugyanis elérhetőek, ami nem szokványos a bölcsődei ellátás során. 

- Mesélnél arról, hogy mi nyújt a mindennapokban motivációt? Milyen pluszt ad a munkád? Mik a nehézségei ugyanakkor?

A munkám során a gyerekek mosolya és a szülők elégedettsége adja a legnagyobb motivációt. Nincs annál nagyobb öröm, mint tudni azt, hogy ma egy kicsivel többet tettél hozzá annak a pici babának az életéhez, együtt játszottatok, együtt mondókáztatok, és ő ezáltal valami újat, valami jót visz haza. Hihetetlen öröm és mozgatórugó az is, hogy a hozzánk járó szülők gyakorlatilag heti rendszerességgel fejezik ki az elégedettségüket mind szóban, mind pedig írásban. Ez a különböző social media felületeinken is jól nyomon követhető, ugyanis a BabyGarden igazi huszonegyedik századi modern bölcsiként mindenhol jelen van, ahogy már korábban is említettem. 

A nehézségeket egyértelműen az okozza, hogy egyszerre kell “megfelelni” úgymond a hivatalok elvárásainak, a szülőknek és a csapatodnak is. Az ember nem lehet ott mindenhol, én folyamatos időhiánnyal küzdök. Egy magánbölcsi működtetése a létező legbizalmibb vállalkozás, ami csak elképzelhető, hiszen a szülők megtisztelnek azzal, hogy rád bízzák a legféltettebb kincsüket - akiért onnantól kezdve te és a csapatod vállaltok felelősséget a nap jelentős részében. 

Rengeteg adminisztráció és sok céges együttműködése is van a bölcsimnek, amit nem tudnék menedzselni, ha nem lennének ennyire megbízható kolléganőim. Hihetetlen szerencsés vagyok, hogy ilyen jó a csapatunk. 

img_2316.jpeg

Nehézség az is, hogy zárás után már ki kellene kapcsolódni, hogy másnap újult erővel tudjam folytatni, azonban ez nem ilyen egyszerű. Nagy kihívás felállítani a határokat és megbeszélni magammal, hogy este tízkor nem biztos, hogy fel kell vennem a telefont munkaügyben.  (Amikor már két csoportod van, az idestova 28-30 szülőt jelent - ez volt az a pont, ahol rájöttem, hogy nem lehet és nem is kell minden hétvégén dolgozni, telefonokat felvenni.) Az ember saját vállalkozása mindig a “gyermeke” lesz, amiről gondoskodni kell; de ha néha nem kapcsolsz ki, akkor könnyen áteshetsz a ló túloldalára. 

-Mik a terveid a jövőre nézve? Várható változás a BabyGarden háza táján?

-Nagy öröm ért pár hete, ugyanis megnyertem egy bölcsődei pályázatot, amivel rengeteget dolgoztam. Szeretném bővíteni a BabyGarden-t, amire találtam is egy szuper helyszínt. Szeptemberben nyílik az új csoportunk, amire nagyon büszke vagyok. Itt lehetőség lesz mozgássérült vagy enyhe értelmi fogyatékos gyermekek speciális ellátására, fejlesztésére is, amihez egy egyedi terápiás helyiséget alakítunk ki. Egy gyógypedagógus csapat segíti majd a munkánk. Tapasztalatom, hogy a különleges 0-3 éves korú gyermekek intézményi ellátása Budapesten gyermekcipőben jár. Régebben konduktor is szerettem volna lenni, így nagyon közel áll hozzám ez a vonal. Jelenleg mozgásfejlesztő tanfolyamot végzek, hogy én is tudjak segíteni a rászoruló gyerekeken.

Titkos vágyam, hogy egyszer franchise-hálózat legyen a BabyGarden bölcsiből Budapest-szerte. Szívesen bővülnék tovább több pesti és budai kerületben is - akkor már tényleg szükségem lesz egy asszisztensre is.

 Szeretném, ha az emberek a magánbölcsi szót meghallva elsőként a BabyGarden-re asszociálnának. 

 Az új bölcsi helyszínére a régi szülők is velünk tartanak, azokkal a gyerekekkel, akik nem mennek oviba. Mi ez, ha nem óriási bizalom és elismerés? Ez óriási motivációt ad a költözéshez, a folytatáshoz.

Ezen kívül egy kedves kolléganőmmel elindítottunk egy vállalkozói workshopot, amit szeretnék továbbfejleszteni és erősíteni a brandet.  Mindemellett női vállalkozói reggeliket szeretnék szervezni, amire már több együttműködő partnert is találtam. 

Összefoglalva tervekből nincs hiány, de nagyon szeretném, ha egy nap 24 helyett 48 órából állna!

BabyGarden elérhető 

info@babygardendaycare.com  email címen vagy a facebook oldalán itt.

64717125_2381895832048085_2115975669132296192_n.jpg

Szólj hozzá

Interjú