Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

3 legbosszantóbb gyerektulajdonság

Avagy amivel az őrületbe kergetnek a csemeték

2019. június 01. - Mayerné Répási Adrienn

 61218647_2338626342864033_3264556104264187904_n.jpg

Picikék fotó

Tudom, mindenkinek cukimuki, imádnivaló gyereke van. De ne mondjátok, hogy nincs olyan egyetemes, minden gyerekre érvényes tulajdonságuk, amivel az őrületbe kergetnek, mert ez nem igaz! Összeszedtem párat, amitől én a legszívesebben kifutnék a világból, személy szerint!

1. Imádom azt a tulajdonságát, hogy olyan szótlan!

Az megvan, amikor a világ legcukibb gyerekéért mész az óvodába vagy haza ér a suliból és kérdezed tőle érdeklődve: Mi történt, milyen napod volt? A válasz a legtöbb esetben egy "Semmi" vagy "Jó volt" és kész. Ilyenkor ennél bővebb kifejtést tuti nem kapsz. Harapófogóval kell kihúzni minden jelentős esemény után a történteket vagy ha valami gond van, pláne. De ha egyszer telefonálni merészelsz, megfájdul a fejed, legszívesebben már az ágyban durmolnál, hulla fáradtan esel be otthonra, már rég elmúlt a normális lefekvés időpontja, akkor megindul a lavina. Csak zúdítja és zúdítja rád az egész napos történéseket, egy cseppnyi "fontos" információt sem kihagyva. Megtudod a padtársa jegyeit is és a múlt heti, elfeledett dolgokat is. Mikor, ha nem most azonnal! Végül is jobb későn, mint soha. De miért pont akkor, amikor nem kéne?

2. Neki mindig minden most azonnal kell!

Egész nap kérdezgeted, hogy kell-e mennie mosdóba, van-e fontos elvégezendő feladata ott. Nincs! Jön az egyértelmű válasz. Meddig is? Míg késében nem vagytok. El nem indultatok. Rá nem adtál millió hacukát a kinti zimankó és fagyás elkerülése miatt. Épp leültél végre, hogy egy kiadós, nyugodt reggeliben részesítsd magad. A finom, meleg, gőzölgő kávét a kezedbe nem veszed pár perc csend és  magány reményében. Pont most értél a zuhany alá és teljesen habos vagy. Végre eljutottál te magad a mosdóba, sok idő, elvégezendő feladat után, így majd rád töri az ajtót, mert neki is akkor kell! De ha tovább gondolod, akkor az sem lehetetlen, hogy életbe lép az első pont. Akkor jön rá a mesélhetnék, míg te éppen trónolnál egyedül.

3. De miért? Mi? És társai...

Azt hiszem, ez nem nagyon kell magyaráznom. Beszélgettek. Mesélsz szívesen. Csak sétáltok az utcán. Néztek valami filmet. Beszélgetnél valakivel vagy épp vele. Egyszer még elmegy a miért vagy ez mi kérdés. Még másodjára, harmadjára is szívesen válaszolsz az érdeklődő kérdéseire, hiszen ebből tanulja a világot. Na de mikor fél órán belül a nyolcvanmilliomodik kérdést teszi föl és az élő fára, kisvirágra, akármire is rákérdez...Az ember kezdi elveszíteni a türelmét, nyugalmát, az eszét is. Gondolj csak Ábelre és a "de miért" kérdésére...

Na jó, valljuk be, így is imádjuk őket, akármilyen bosszantó kis rosszcsontok is! Továbbá inkább bosszantóak legyenek, mint betegek!

ReAd-blog.blog.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr9614868536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuglóf. Az 2019.06.02. 19:54:22

Ezek egyáltalán nem bosszantó gyerek tulajdonságok.

Mayerné Répási Adrienn 2019.06.02. 19:58:07

@Kuglóf. Az: Szerencsére nekem csak ezek a legbosszantóbbak, igaz még kicsik. Neked mi számít annak?

FlybyWire 2019.06.03. 09:02:10

Ezek bosszantóak? Hú de el van kényelmesedve valaki...

Az, hogy alig hajlandó valamit megenni, hogy csak 6., emelet hangú "kérés"re reagál, hogy mindig okoskodik és ellenkezik mindenen, és persze 5 évesen mindenről mindent jobban tud?

Tegyük hozzá: bár idegesítő dolgok ezek, de ezzel együtt, sőt emiatt is imádjuk.
Hiszen ha jobban megnézi az ember, saját maga (és a párja) kicsi tükörképe dumál vissza :D

Mayerné Répási Adrienn 2019.06.03. 09:05:34

@FlybyWire: Ahogy mondod. Sokszor miniatűr másaink. Nagylányom ugyan olyan, mint én voltam kicsiben. Középsőkém apukája mása.

GGy 2019.06.03. 10:40:42

Ez mind semmi. Majd, ha 16 éves lesz...!! Vissza fogod sírni ezeket a "problémákat"!!

Titanik 2019.06.03. 12:32:26

Vasárnap este mesélés és jóéjtpuszi után: Apuu! Holnap be kell vinni lezárt borítékban, feliratozva 731 forint 47 fillért koncertre, és egy másikban 1543 forint 23 fillért kirándulásra! Pontos összeg kell!

Amire már nincs szükségük (csokipapír, lego majom, stb.) az pontosan ott marad, ahol megszűnt a szükségesség.

Ahány felsőrész van rajtuk fürdés előtt, egyben kerül a szennyesbe. Javában forognak a fehér cuccok a gépben amikor előkerül még tizenegy fehér trikó a pulóver póló kombóból.

Pipas 2019.06.03. 12:33:06

Amikor egy gyerek köpköd meg harap... na az az igazi! :D

Andy73 2019.06.03. 12:33:13

Először is: szerintem bármennyire is bosszantó tud lenni egy kisgyerek, ezerszer több örömet okoz, mint bosszúságot. Az pedig, hogy később mennyi bosszúságot okoz, már nagyrészt a nevelésen múlik. Éppen ezért nem tartom szerencsésnek, ha valaki ezt hangsúlyozza ki, főleg most, amikor a demográfiai helyzet az egyik legnagyobb probléma az országban, magyarul, sokkal kevesebb gyerek születik, mint kellene, mint ahányan meghalnak. Sokan szerintem kényelemből nem vállalnak több gyereket, így nem kellene elvenni a kedvüket ezzel, mert nem ez a lényeg a gyerekeknél.
Szerintem egyébként az a bosszantó, ha sokat hisztizik egy gyerek, ha túlságosan akaratos, olyankor is, amikor erre látszólag semmi oka, mert például a szülei csak fürdetni és lefektetni szeretnék már, ő viszont még játszani akar tovább. Azonban én ilyenkor is azzal nyugtatom magam, hogy még olykor még hiszti közben is aranyos tud lenni, és milyen jó, hogy nekünk van egy ilyen csóppségünk (aki egyébként már a harmadik, és persze a nagyobbakkal is foglalkoznunk kell)..
Sok olyan ember van, akinek nem lehet gyereke, hiába szeretne, és mindent megtennének egy sírós, hisztis kisgyerekért, bármennyire is bosszantó lenne.

üregi 2019.06.03. 12:33:26

"Mindjárt!"
"De..."
"...csak..."

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2019.06.03. 13:25:54

Függetlenül attól, hogy az egész fenti "probléma" tök röhejes (: néhány megjegyzés.
A "miéééééééért" életkori sajátosság, ami igen szépen kiküszöbölhető azzal, ha érdekesen ÉS a gyerek szintjén adunk magyarázatot, valamint a szemfülesebb gyereket (aki TÉNYLEG baszogatásiból játssza a miértet, nem azért, mert kíváncsi a válaszra) egy-két alkalommal látványosan faképnél hagyjuk, mikor ideget akar tépni (:
A "nem akarja elmondani, mi volt az óvodában/iskolában" problémakör mögött tapasztalataim szerint mindig az áll, hogy 1) a szülő igazándiból rohadtul nem kíváncsi a válaszra, csak feltett egy sztenderd kérdést, a gyerek meg nem hülye, hogy a feleslegesen a száját tépje, vagy 2) bármi a válasz, a szülő azonnal beleköt vagy 3) a házastárstól érkező "mi volt ma a munkahelyen" kérdésre a szülő csak annyit morog, hogy "semmi" vagy átkozódni és panaszkodni kezd. A gyerekek kitörő élvezettel mesélik el az óvodai/iskolai történéseket - a megfelelő hallgatóságnak. (Nem rossz módszer pl azzal nyitni, hogy "én ma munka közben..." és a legjelentéktelenebb apróságból is rittyenteni valami jópofa sztorit. A gyerekek legagyobb része erre automatikusan mondani akar valami még viccesebbet.
A "minden azonnal kell" esetén szintén nem árt önvizsgálatot tartani. Mikor én kérek valamit a gyerektől, hagyok neki időt reagálni, vagy "azonnal kell"? Ha megteszi, megdicsérem, vagy totál természetesnek veszem? Ilyesmi. A gyerek nagyon sokat levesz a szülő viselkedéséből, türelmetlen szülő türelmes gyerekre ne számítson. Ugyanide tartozik az, ami már a "nem mondja el, mi volt az iskolában" témánál is feljött: ha kérdezek valamit a gyerektől, érdekeljen már a válasza. Ha valakitől "egész nap" kérdezgetem, hogy mosdóba kell-e mennie, akkor valószínűleg már elsőre se hallottam meg, amikor azt mondta, hogy "nem" (: A gyerek megszokja, hogy rutinból nemet mondjon (ezzel az erővel azt is mondhatná, hogy "oszcilláló csiszológép", tök mindegy, mi nem érdekli épp anyát vagy apát), ha meg beköszönt a pisapánik, a felnőttek majd úgyis lerendezik.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2019.06.03. 13:34:12

-Kérsz parizert?
-Nem.
-Virslit?
-Nem.
-Vajas kenyeret?
-Nem.
-Pirítóst?
-Nem.
-Akkor mit kérsz vacsira?
-Parizert.

Persze közben mondja-mondja a magáét, tehát egy kérdést háromszor kell feltenni, mire arra jön a válasz. Elmegy az egésszel 5 perc. És a végén kiderül, hogy mindehhez akár 5 másodperc is elég lett volna.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.06.03. 14:08:13

@Andy73:
Nagy szerencse az, ha csak a nevelésen múlik. Annyi minden más is van: Örökölt tulajdonságok, amik csak később önnek elő, iskolai környezet, tágabb családi környezet, betegségek.

Ha azt mondjuk, hogy a nevelésen múlik, azzal csak agyoncsapjuk azt, akinek valódi problémái vannak.

FlybyWire 2019.06.03. 14:33:11

@Kovácsné: a kisfiunk sosem kérdezett egyszavasan.
Mindig szépen megfogalmazta, hogy mi érdekli, sőt a legtöbb esetben már kész elmélete volt a dolgok menetének miértjére, amit a saját kis logikájával rakott össze, és velünk igyekezett validáltatni :D

FlybyWire 2019.06.03. 14:33:13

@Kovácsné: "A "nem akarja elmondani, mi volt az óvodában/iskolában" problémakör mögött tapasztalataim szerint mindig az áll, hogy 1) a szülő igazándiból rohadtul nem kíváncsi a válaszra,"

Ez szerintem elég ritka kivétel lehet. Egy normális szülőt nagyon is érdekel, mi volt a gyerekkel.
A válasz pedig azért "semmi különös", mert a gyerek az óvodában töltött 6-8-9 óra után rohadtul nem akar még téma szintjén sem ismét azzal foglalkozni, hanem leginkább bármi, de tényleg bármi mással. Ideális esetben a szülőkkel közös, izgalmasabb témával.
Aztán persze estére már leüllepedik benne a sok ovis élmény annyira, hogy meséljen róla. Ilyenkor pedig a szülő jobban teszi, ha figyel - egészen addig amíg el nem megy időhúzás irányban az esti szóáradat ;)

Wildhunt 2019.06.03. 17:03:19

@Titanik: yesss! Tudtam hogy ez mindenütt így van!

2019.06.03. 18:25:47

Az 1 és a 3 tipikusan olya dolgok, ami azt bizonyítja, hogy a gyerekedet még nem tette tönkre a társadalom. Az álkérdésre még nem válaszol, viszont őszinte, és ha úgy érzi, elmondja a gondjait. És persze kíváncsi, ezért kérdez. Ezeken jobb, ha nem is változtat, a kettes pedig a türelem, azt tanulni kell.

Kuglóf. Az 2019.06.05. 23:00:06

@Mayerné Répási Adrienn: A hiszti és a cirkusz. Ahogy bepróbálkoznak meddig lehet elmenni.

Cycmen 2019.06.06. 10:51:29

Megmondom mi a bosszantó! Az óvodás lányom minden alkalommal rákérdez hogy melyik a bugyija eleje és a hátulja és hogy jól veszi e fel! Viszont a telefonomon lazán bekapcsolja a wifit, játékot tölt le magának és ha kiírja hogy kevés a memória, törli a "fészbukomat" !
süti beállítások módosítása