2019. máj 23.

Játékos nyelvtanulás a jövőért

írta: Mayerné Répási Adrienn
Játékos nyelvtanulás a jövőért

Nyelvtanítás Márti módra és még annál is több ...

60738714_620009668502121_6335413749029011456_n.jpg

Jamrik Márta a mai interjúm alanya. Hogy honnan lehet ismerős a neve számotokra? Az LCF Kids Clubból.

Az LCF Kids Club Vidám angol néven tette le a voksát a jövő generációja idegennyelvre oktatása mellett játékosan, egyszerűen, kényszermentesen. A legkisebbektől egész a nyelvvizsgát szerző iskolásokig  átfogó tanulási lehetőséget biztosít az iskola a tanulóknak. Egy izgalmas franchise rendszeren keresztül elérhető az ország összes pontján az oktatás. Ez mellett nyíltan elkötelezettek a korai nyelvtanulás és a kevésbé poroszos, inkább vidám, játszva tanulás mellett. Én egy kicsit elfogult vagyok, mert középsőkém, Viki is jár az órákra itt helyben és roppantul élvezi. Vidáman jön haza és nem érti, hogy ebben mi a tanulás, hisz ő csak jól érzi magát, mondókáznak, nevetgélnek, igaz angolul.

52840224_1008355429365642_6049572680363933696_n.png

- Mesélnél magadról Márti? Hol élsz, mivel foglalkozol, családodról, gyermekkorodról?

 Egyszer egy tréningen az előadó úgy mutatkozott be, hogy „munkanélküli vagyok már x éve”, amin mindenki ledöbbent. Amikor azzal folytatta, hogy ez azért van, mert a munkája a hobbija, már mosolygott a csapat. Valahogy így vagyok ezzel én is! Többnyelvű környezetből származom, ezért már egészen kicsi gyermekként megtapasztalhattam a nyelvtudás örömét és hasznosságát. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy 25 évvel ezelőtt, amikor felkértek, hogy indítsam el az LCF Kids Club franchise rendszert Magyarországon, egy pillanatig sem gondolkodtam. Azóta több generáció felnőtt már a Kids Clubosok közül, óriási öröm és motiváció látni a sikereiket, amelyeket a nyelvtudásuknak köszönhetően értek és érnek el a tanfolyamainkra járó gyerekek.

- Hogy kerültél kapcsolatba a LCF Kids Clubbal? Hogyan indult az egész?

Akkoriban felnőtt nyelvtanfolyamokat szerveztünk és az egyik kollégám egy berlini Lingua kiállításon találkozott a módszerrel, amelybe azonnal beleszerettünk. 1993-ról lévén szó, a „franchise” és a „vállalkozás” szavak még kerülendőek voltak, így az első időben, hazánk minden tájáról, nyelvtanárokat alkalmaztunk a tanfolyamok vezetéséhez. Pár év alatt bebizonyosodott, hogy a módszer Magyarországon is nagyon jól tud működni, ezért a megfelelő tapasztalatok begyűjtése után, 1997-ben elindítottuk a tanfolyamokat franchise rendszerben is.

- Mit kell tudni az LCF-ről, mint anyuka? Kiknek hoztátok létre? Kiknek ajánlott? Milyen eszmét képvisel az iskola? Mik az előnyei?

Van pár dolog, amit szülőként gyermekünk jövője érdekében, már egészen pici korában megtehetünk. Ezek közé tartozik a nyelvtanulás megszerettetése is, még pedig azért, mert bizonyos életkorig, a megfelelő módszerekkel, nem tanulja a kisgyermek az idegen nyelvet, hanem a saját anyanyelvéhez hasonlóan, elsajátítja azt. Ha szülőként el tudjuk érni, hogy a nyelvtanulás a gyermekünk számára készség szinten működjön, és egy hobby legyen, ne pedig „csak” egy tantárgy a többi közül, amit tanulnia kell, óriási ajándékot adunk neki!

Ezért már 6 hónapos kortól indítunk játékos baba-mama tanfolyamokat, amelyeket később az ovis majd az iskolás tanfolyamok, nyári napközis táborok követnek. Szinte már a születésüktől, egészen az első nyelvvizsgáig tanulhatnak velünk angolul a gyerekek.

- Mesélnél róla, mint munka, milyen? Hogy lehet bekerülni a remek kis csapatba? Mik a feltételei? Kiknek megfelelő munkahely?

Nekem van a legszerencsésebb munkahelyem! A nyelvtanulás számomra is hobby, nagyon élvezem, ha idegen nyelveken beszélhetek, tanulhatok. Ha ehhez még hozzáadjuk a szuper csapattagokat, akikkel a franchise rendszeren keresztül együtt dolgozhatok, azt gondolom, hogy kimerítjük az álom munkahely lényegét. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindez nem igényel kemény, megfeszített munkát és teljes odaadást részemről.

A csatlakozás legfontosabb feltételei a kedves, támogató személyiség, az elhivatottság a korai nyelvelsajátítás mellett, a kisgyermekek szeretete, valamint oktatóként a pedagógiai végzettség és a magas szintű nyelvtudás.

A rendszerhez csatlakozók számára teljes körű, folyamatos háttértámogatást biztosítunk úgy a marketing, mint az oktatás, valamint a személyes fejlődés terén. Ennek ellenére, első sorban azoknak ajánljuk a csatlakozást, akik megfelelnek a fenti feltételeknek, szeretnek és tudnak is önállóan dolgozni.  

img_9197.JPG

- Egy nagyszerű, sokoldalú, színes oldalt is üzemeltetsz a Kids Clubbal kapcsolatban. Mennyire nehéz mindig valami újat, izgalmasat találnod, írnod oda?

Igyekszünk a tanfolyamainkra járó szülők számára nagyon sok hasznos, fontos dologról írni. Hiszen, ahogy mondani szoktuk, a Kids Club nem csak egy tanfolyam, hanem sokkal, sokkal több annál. A klubjellege, a sok rendezvény, a napközis táborok és még sok minden más miatt is, egy igazi közösség úgy a gyerekek, mint a szülők számára.

A blogunk sokszínűségének a titka, hogy többen írjuk. Így mindig van valami új, valami érdekes, ami miatt érdemes rendszeresen is fellátogatni.

- Mivel foglalkozol még, ha nem a Kids Clubot irányítod?

Business coachként olyan vállalkozóknak segítek, akiknek van egy céljuk, álmuk, amit szeretnének megvalósítani és ehhez szükségük van egy társra, aki velük ötletel, cselekvésre ösztönöz, ha kell, számon kéri a vállalásukat, így valamilyen szinten a változásuk katalizátora is vagyok. (www.dreamcoaching.hu , Álommegvalósítók)

Franchise vállalkozások kiépítésével kapcsolatban is egyre többen találnak meg, aminek nagyon örülök, és szívesen segítek.

61268533_684058348685176_2899379988845297664_n.jpg

- Mennyire nehéz összeegyeztetned az egész rendszert a családoddal? 

Az első és legfontosabb dolog, amit vállalkozó, anya és feleségként meg kellett tanulnom, az a dolgok priorizálása és önmagam motiválása volt. A tervezés, a to-do-listák, valamint a nagyméretű csíkos füzet a legfontosabb eszközeim. Persze az sem egy hátrány, hogy a lányom időközben felnőtt, a férjem pedig jól tolerálja a munkámat.

- Egyszerre vagy oktató, tag toborzó, marketinges. Milyen munkafolyamatokat kell összehangolnod még, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok?

A munkám igényli, hogy nagyon sok területre legyen rálátásom, ismeretem. A franchise rendszer vezetőjeként rengeteg dolgot meg kellett és kell is folyamatosan tanulnom. Online és offline marketing, franchise, reklámanyagok, könyvek tervezése, nyomtatási technikák, valamint új és meglévő partnerek képzése, rendezvények, workshopok szervezése és még nagyon sok más területen is ki kell ismernem magam.

- Mit szeretsz a legjobban a munkádban, és mi a legnehezebb benne?

Amit a legjobban szeretek, az a legnehezebb is egyben. Folyamatosan fejlődni, tanulni, a változó körülményeknek megfelelni, másokat és saját magamat is motiválni, támogatni, segíteni. Hozzájárulni mások álmának a megvalósításához, a felnövekvő generációk számára egy biztosabb, könnyebb jövőt elősegíteni.

img_9214.jpg

- Lassan felnő az első generáció, aki nálatok tanult. Mik a visszajelzések? Könnyebben boldogulnak az életben, az idegen nyelvvel? De nem csak egy plusz, idegen nyelvet kapnak a Kids Clubtól, hanem többet annál. Mit is még?

Igen, ahogy már korábban is beszéltük, a 25 év sok idő, több generáció is felnőtt már a klubtagjaink közül. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok. Nagyon sokan profi angolosok lettek, és az életük során minden lehetőséget kihasználnak, hogy minél többet foglalkozhassanak az angol és más idegen nyelvekkel. Hiszen ez is volt a cél, hogy számukra a nyelvtanulás ne kényszer, hanem egy örök életre szóló hobby legyen.

43064436_1991071714286166_3479377423378677760_n.jpg

- Hogy látod az iskolát és önmagad 10 év múlva?

Az angliai központunkból nagyon biztatnak, hogy indítsunk tanfolyamokat a környező országokban is. Szlovákiában már évek óta sikeresen működik a Kids Club a magyarországi központon keresztül, jó lenne kiterjeszteni más határ menti országokra is a franchise rendszert.

Magamat pedig szeretném a rendszeren belül kicsit háttérbe helyezni, hogy még több időt tudjak tanulásra, személyes fejlődésre fordítani. Hiszen gyerekkori vágyam, hogy 9 nyelven beszéljek, és ebből még csak 5 van meg.

kids_club_taborok.jpg

 

 

Szólj hozzá

Interjú Anyák