2019. máj 02.

Divat még az olvasás?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Divat még az olvasás?

Vajon mi vezetett odáig, hogy ciki lett könyvet kézbe venni?

58887015_2294012053992129_4346709806396997632_n.jpg

 Picikék fotó

Miért nem divat mostanában olvasni?

Ez egy nagyon jó téma, amiről órákat lehetne beszélgetni, oldalakat írni, de választ sosem találnánk rá. Találgatni lehet. Én is azt teszem most.

Első körben a rohanó világot tenném hibássá. Mindig rohanunk, sietünk egyik helyről a másikra, millió inger ér nap, mint nap, szabadidő sem akad túl sok. Ha haza értünk, fáradtan rogyunk be a fotelbe és nem kívánunk még valami agymozgató dologgal foglalkozni, csak bámulni a tévét vagy pihenni. Egyszerűbb, könnyebb, másabb. Főként, ha valakinek számítógépes vagy más, a szemet igénybe vevő munkája van. A háta közepére sem kíván gondolom még olvasni, tovább fárasztani a szemét.

Sokszor a telefont nyomkodjuk, az internet, a közösségi oldalak elbódítanak, marasztalnak és észrevétlen eltelik a napunk. Igaz, ma már olvasni egy e-book olvasóval, megfelelő telefonnal is lehet. A kor gyermeke talán ezekkel az eszközökkel könnyebben barátkozna meg az olvasás műfajával. Lehet ez a megoldás? De így meg elveszik a könyvek lapjainak tapintása, az illata, az emlékek... A könyvespolcok nem csak dekor elemek lesznek vajon akkor?

Aztán a másik, ami okot ad a kevesebb olvasóra, az a nevelés. Egyre kevesebb szülő olvas, így a gyermeknek sem evidens könyvet a kézbe venni. Ha nem látja a jó példát maga előtt, miért olvasna? Bizony a szülőnek is ringbe kell szállni és olvasni közösen, olvasni külön. A jó példa ragadós. Csak úgy megy.

Azután ott van az, mikor cikivé válik az olvasás a fiatalok körében, mert egy-két ember és nem a többség műveli. Ha divatba hozhatnánk újra…Vajon mi kell ahhoz, hogy menő legyen olvasni? Leterheltek a fiatalok, sok a lecke, kötelező olvasmányok és miegymás. Megértem, ha szabadidejükben ki vágynak a természetbe, beszélgetni szeretnének másokkal, bulizni és társaságba. Ne is az olvasás tegye ki a szabadidejük nagy részét. De este, elalvás előtt kikapcsolódásnak, utazáskor telefon helyett? Elég napi 20 perc  is. Legyen menő tiniként is könyvvel pózolni! Hozzuk be a book-selfiet!

A kötelező olvasmányok kőbe vésett listája sem kedvelteti meg sokakkal, az biztos. Oda is jó lenne pár fiatalabb, új könyvet beválogatni pluszban. Nagyobb szabadsággal választhassanak kötelezőeket, ne egy letűnt kor történetét vehessék csak kézbe. Kedvcsináló köteteteket kötelezőnek! 

 literature-3060241_640.jpg

Fotó: Pixabay

És még egy nyomós ellenérv eszembe jutott. Egyre több a könyv. Régen kiváltság volt olvasni, könyvet kapni. Nem volt ekkora a választék. Nem bombázták az embert minden nap új és új megjelenésekkel. A kevesebb több volt. A könyvek minősége is. Nem adtak ki mindent.

Ellenben az árak felfelé mennek és bizony megint kiváltság az olvasás, mert egyre drágábbak és drágábbak a kötetek. Igaz ez is kiküszöbölhető lenne, könyvtárral például. 

De indok mindig van és elfoglaltság, miért ne olvassunk.

Pedig annyira klassz dolog! Kellenek a mesék, a kitalált történetek, a mondák, a versek, a történelmi és szerelmes regények, a borzongató és ijesztő kötetek, a fantasyk mesés világa...

Ezer érvet tudnék a könyvek mellett felsorolni!

_dsc0009.jpg

Szólj hozzá

Kitekintő Olvastuk