2019. ápr 30.

Mentes világ

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mentes világ

Egy nemes küldetés, két nagyszerű nő és egy csoport, ami új világot, könnyebb élhetőséget teremt sokak számára

Gabriella és Andrea kiemelt céljának tekinti, hogy a mentesen étkezők számára minél többféle lehetőség nyíljon a megfelelő étkezésekre házon kívül is. Róluk és a Mentesen étkezők utazó közössége csoportról szól e mai cikkem.

cuisine-2248567_640.jpg

Egy finom ebédre vágysz az egyik közeli étteremben, mert nem volt időd főzni? Szépen felülkerekedsz és elindulsz a közeli, kedvenc éttermed felé. Teljesen természetes, hétköznapi dolog számodra. A nyaralás kiválasztásnál főként az ár és a kinézet dominál nálad, nem kell rengeteg más tényezőre odafigyelned.  Hosszasan sorolhatnánk a számodra teljesen megszokott dolgokat. Szerencsés vagy!

Sajnos van, akinek nem ilyen könnyű a dolga. Egy ételallergia, egy fontos betartandó diéta és rögtön nem egyszerű megbízható éttermet, cukrászdát, nyaralásra szállást találni. Mikor kiderül, hogy glutén, tej vagy másfajta ételintoleranciád van, esetleg a gyermekednek, rögtön nagy munkát igényel egy olyan egyszerű művelet is például, hogy hová menjetek ebédelni. Sajnos nagyon sok helyen nincsenek felkészülve a nem hagyományos étkezést folytató fogyasztókra. Sokszor azt sem tudják, mitől mentes egy étel és hogyan lehet betartani a szabályait, mire kell körültekintően ügyelniük. Ráadásul még mindig rengeteg helyen hóbortnak és nem betegségnek vélik a mentes étkezést, míg maguk vagy egy szerettük bele nem csöppen ebbe az életbe.

Azért, mert allergiád van vagy diétázol, még nem kell mindenről lemondanod! Nem kell otthon kuksolnod vagy súlyos órákat tervezéssel töltened, magaddal hordanod mindig az étkezéshez elengedhetetlen csomagod. Az otthonodhoz közel nagyjából fel tudod térképezni, hol vannak azok a pékségek vagy éttermek, ahol jó szívvel vásárolhatsz anélkül, hogy gond lenne. De egy idegen helyre csöppenve nincs idő és mód sem kísérletezgetni, feltérképezni a megfelelőt. Viszont egymásnak segítve, ötleteket, tapasztalatokat cserélve könnyebb lehet az élet a mentesen étkezők számára is.

salmon-518032_640.jpg

Ferencsikné dr. Szabó Andrea és Liszi-Fekete Gabriella pont erre gondoltak, mikor megálmodták azt a világot, ahol egy ételallergiában szenvedő ember is gyorsan megtalálja a megfelelő cukrászdát, éttermet, szállodát, mindezt gyorsan, egyszerűen. Egy rendkívül könnyen használható, ingyenes platformot hoztak létre, amit mindenki egyszerűen használatba vehet, hogy információkat gyűjtsön az utazás előtt a mentes étkezési lehetőségekről.

Ez a Mentesen étkezők utazó közössége zárt Facebook csoport. Ebben a békés, jó hangulatú közösségben egymás segítése, támogatása, tájékoztatása a cél. Megtalálni azokat a helyeket, ahová gond nélkül beülhet egy mentesen étkező is.

Gabriella és Andrea kiemelt céljának tekinti, hogy a mentesen étkezők számára minél többféle lehetőség nyíljon a megfelelő étkezésekre házon kívül is, élménygyűjtés közben. Minden diétázó bárhová eljuthasson, ahová csak vágyik, határok nélkül.

Ennél is több ez a közösség. Nem csak a jó és nem jó helyek ajánlása, tapasztalatcsere, hanem egy igazi, támogató közeg.

41965046_2218456655053263_1442848624768712704_n.jpg

Fotó: Anyasüti lisztek-táplálás és gondozás

Itt olvashatjátok a bemutatkozóját a két alapító anyukának:

„Ferencsikné dr. Szabó Andi vagyok. 2 csodálatos gyermek édesanyja. Jelenleg második gyermekemmel, a kislányommal vagyok itthon Gyeden.” Andi elmesélte, hogy ő is diétában érintett és így jött az ötlet, hogy segítsenek valahogy a mentesen étkező sorstársaknak. „CUKORBETEG vagyok 18 éves korom óta. Gyermekeim hála az égnek egészségesek, de saját példámból kiindulva is nagyon fontosnak tartom, hogy ők egészségesen étkezzenek. Ezért jött létre a csoport.”

Liszi-Fekete Gabriella a másik alapító, aki az Éléskamra és Anyasüti lisztek megálmodója és fejlesztője. Két eleven, eszes, jófej kisgyermek anyukája. Ő a fiús anyák táborát erősíti. Elmesélte nekem, hogy az egész diéta és életmódváltás dolog és aztán az ehhez fűződő munkája, álma, hobbija mind egy múlni nem akaró autoimmun, gyulladásos pajzsmirigy túlműködéssel kezdődött.

"Magam kezébe vettem az irányítást és a paleolit életmódot hívtam segítségül abban, hogy majd’ 10 év után végre jobban legyek, visszakapjam az erőmet és anyukaként teljesedjen ki az életem. 3 év kőkemény diéta után érkezett a csoda. Utána pedig még egy csoda. Ők jelenleg 4 és 1,5 évesek most. Azzal, hogy ez a csoport létrejött, a munkám hobbi részét erősíthetem, és kicsit adni szeretnék abból, ami szeretet és érdeklődés felénk árad a munkásságunk miatt.”

39918094_2201107723454823_1673678249068068864_n.png

Fotó: Anyasüti lisztek-táplálás és gondozás

Kettőjük szívügye, nem csak az, hogy összegyűjtsék a megfelelő helyeket a mentesen étkezők számára, hanem az is, hogy minél több étteremnek, hotelnek, egyéb vendéglátóhelynek segíteni tudjanak a már meglévő konyhájukban „mentes részleget” kialakítani ahhoz, hogy az ételérzékenyeket minél egyszerűbben, zökkenő mentesebben ki tudják szolgálni.

-Andi azt is hozzátette: 

„Arra szeretnénk rávilágítani és segíteni a vendéglátóhelyeknek, hogy lássák, mindez nem jelent óriási költségeket, ellenben odafigyelést és lelkiismeretességet igen"

 Azt hiszem, remek küldetést találtak a lányok és kívánom, hogy munkájukkal rengeteg allergiás és diétázó ember életét tudják megkönnyíteni!

Ha diétázol, allergiás vagy valamilyen ételféleségre, akkor érdemes felkeresned a csoportot, amit itt találsz. Segítségére lehetsz másoknak és ők is szívesen nyújtanak segítő kezet.

Mentesen étkezők utazó közössége

#szponzorálttartalom #reklám

Szólj hozzá

Kitekintő