Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

Ajándékba zárt emlékek

Mivel ajándékozzuk meg a tanárnőt, óvónőt, nagyszülőket?

2019. március 28. - Mayerné Répási Adrienn

Milyen egy jó ajándék? Nehéz meghatározni. Mindenkinek más. Amiben mindenki egyet ért, hogy szívből jövő és személyes legyen elsősorban, nem csak egy polcról leemelt, instant dolog. Érződjön rajta, hogy időt szenteltünk rá.

Aranyat érő kincs egy jól eltalált meglepetés, csak meg kell találnunk pontosan azt, ami az ajándékozott szívéhez, ízléséhez, stílusához közel áll. Ez nem is oly könnyű dolog, még közeli szeretteink ízlését sem, nemhogy a tágabb ismeretségi körünk tagjaiét eltalálni, ha ajándékról van szó.

Ízléses legyen, egyedi, személyre szabott, praktikus, használható? Mindegyik egy kicsit és mindenkinek más. A lényeg, hogy ne végezze a polc legtetején vagy a fiók legsötétebb legmélyén, ne gyarapítsa a felesleges kacatok, porfogók számát. Az ajándék jelképezze, hogy az adó fél odafigyel, időt szán arra, hogy az ajándékozott örüljön az adott dolognak.

Használati tárgy legyen, egy mindennapi dolog egy kis csavarral? Nyerő ötlet olyan tárgyat adni, amit minden nap használ, kézbe vesz az új tulajdonos, így eszébe villan, akitől kapta.

Hogy milyen az az ajándék, ami jelképes, emlék, használati tárgy is egyben?

Az Eclectick jól kifundálta. A KID ART kollekció magas érzelmi funkciót betöltő tárgy. Gyermekrajzok, tenyérnyomatok kerülnek különböző termékekre, ami ideális ajándék szülőnek, nagyszülőnek, nevelőnek, óvó-és tanárnőnek egyaránt. Egyedi táska, póló, ruha, párnahuzat készülhet különleges formában így.

55924150_565009160662228_5556881657396461568_n.jpg

Gyermeked rajza a táskádon örök emlék marad a múltból, amit szívesen viselsz majd bármikor, bárhol, őt ezzel a nap mindegyik órájában eszedbe juttatva. De egy óvó- vagy tanár néninek is kellemes meglepetés lehet, emléket állítva egykori osztályának. Mosolyok, sírások, egy cinkos összenézés, egy vicces sztori, sok szeretet kerül kérésre, a pólóra, nem csak egy rajz vagy tenyérnyomat. Ez fix, hogy nem fog elfeledve porosodni, ha ajándékba adod.

Meglepő és figyelemfelkeltő dolog, de rendkívül személyes is.

55489151_1092281744306066_5567116989664591872_n.jpg

De hogyan képzeljük el az ajándék elkészítését és ki áll az Eclectick mögött? Gyovai-Farkas Edina mesél nekünk e nagyszerű munkájáról röviden.

Nagy szenvedéllyel, szeretettel készülnek a termékeim, mert imádom a munkám és tényleg művészetnek tartom, amit a gyerekek alkotnak! Ez a mi közös művészetünk! Ezért is KID ART a kollekció neve.

Hogy hogyan készül? Alapvetően nem 1 darab rajzot használok a minták elkészítéséhez. Specialitásom, 5-30 rajz feldolgozása, így még több emlék, egy egész csoport munkája is felkerülhet a végtermékre. A rajzokat a csoport, a szülők, az ajándékozó összegyűjti, ezt eljuttatja hozzám. Ezeket beszkennelem vagy már szkennelve kapom (letisztítom őket az esetleges kosztól, felesleges részektől) és a külön rajzokból, gondos tervezői munkával egy egységes mintát tervezek.

56214325_314234239274885_235287735928094720_n.jpg

Alapvetően divattervező vagyok és a ruha, anyagminta tervezés a fő területem, így ezt a tudást használom fel a minták szerkesztésekor is, ettől más az egész, mint egy egyszerű pólónyomás, ahol nem nyúlnak az adott képhez. Ezzel a grafikai-divattervezői, szerkesztői szolgáltatással, tulajdonképpen az adott szülő, csoport saját mintatervezője leszek arra az időszakra.  Miután a minta elkészül, ipari textilnyomással rákerül az adott alapanyagra, (nem kész táskára vagy pólóra nyomok, a táska/póló is egyedi terv, kitapasztalt méretek alapján készül, minőségi alapanyagokból) majd ebből az anyagból készül el a választott méretű táska, egyéb tárgy.

55547024_402405100584472_4700719883019616256_n.jpg

 

56191445_348160106042621_8466654676824096768_n.jpg

- Mayerné Répási Adrienn

 

Élni másként-Süsü imádó kisfiú és családja

Anyák, akik mertek nagyot álmodni- Élni másképp blog írója, Anikó

 

54519678_364068350988482_8746750642615222272_n.jpg

Hétköznapi hősökről kevés szó esik. Pedig nagyon kellene! Anikó egy közülük. Két kisgyermeket nevelnek, közben próbál önmegvalósítani, boldog lenni, blogot vezet és ezer más dolgot véghez visz egy nap. A blogját magam is szívesen olvasom, Elfogadást tanít, azt, hogy a másság nehéz, ám olykor szép pillanatokat okoz. Hogy mennyi boldogságot ad egy beteg kisfiú. Ez a blog az Élni másként.  Anikó egy olyan nő, akire felnézek és roppant büszke vagyok! Remek írásait érdemes figyelemmel kísérni. Ma tőle kértem egy interjút!

- Bemutatnád magad és családod? Kik vagytok, mit tudhatunk rólatok?

Legyen annyi publikus, hogy Anikó vagyok. Két gyermek anyukája. Kislányom 9 éves, egészséges. Peti 11 éves, down, több járulékos betegséggel.

- Blogot vezetsz kis családod mindennapjairól. Mikor ért meg benned a döntés, hogy belevágj? Mit szólnak a gyerkőcök, a közeli hozzátartózok ehhez?

Több dolog volt az oka. Egyrészt ismerősök biztattak, hogy erőt adhatok másoknak vele. Másrészt nagyon kíváncsi voltam, hogy más is így érez-e, ha speciális gyermeket nevel, ugyanolyan mélységekbe és magasságokba repül-e, mint én? Harmadrészt, szerettem volna általunk, élő embereken keresztül bemutatni a másságokkal teli hétköznapokat.

A lányom tudja, hogy Petiről írok. Nem izgatja még ez a rész, még a játék az ő világa.

Nagyon kevesen tudják a családból, hogy írok, de ők támogatnak.

 - Blogot vezetsz és aki kiáll az emberek elé, olykor negatív visszajelzést is kap. Hogy bírod lelkileg a negatív visszacsatolást? Gondolom azért nagyrészt pozitív hozadéka van a blognak. Milyen pluszt ad az életedhez?

Általában a negatív visszacsatolás lepereg, vagy kiírom magamból. Mindannyian mások vagyunk, így nekem is el kell fogadnom a reakciókat, mert az én életemet én élem. Más pedig a sajátját.

Napi szinten a blog mit ad? Inkább a Petivel való történtek adnak sokat. Az apró szösszenetek a blog oldalon, a folyamatos mosolyt varázsló apróságok. Az én blogom nagyon pici. Még halad az útján. Voltak nagy dolgok azért, színészeket, jeltolmácsot ismerhettünk meg, rendkívüli emberekkel beszélgethettem általa...

Legjobban az tenne boldoggá, ha több, sorstárs anyuka találhatna munkát, ha a blogom megértethetné másokkal, hogy nekünk a munka, a kilépés a fogyatékosság, másság rutinjaiból mennyit adhat lelkileg. Hogy nem kell tőlünk, szülőktől félni. Mi szeretnénk dolgozni. De csak napi 3-4 órát tudunk vállalni. A mi gyerekeink nem repülnek ki. Nem kötnek házasságot, nem lesz gyerekük. Ők egy életre hozzánk vannak "láncolva" és ez nem egészséges...

Úgy gondolom, ösztönösen érzem, hol a határ. Javarészt Peti érzelmeiről és az enyémekről szólnak. Úgy, ahogy megtörténnek a dolgok, úgy ahogy érzelmileg megélem.

Nem hazudok. Ez se nem rózsaszín pónis történet, se nem pokoli színdarab. Rengeteg értést hoz elő az életem. Azt ki kell írnom, különben megfojt. A hitelességemre ügyelek, azaz nem adom el magunkat 5 perc hírnévért.

55480114_2391626444453266_5726532178393694208_n.jpg

- Mi az, amit el szeretnél érni a bloggal? Ami boldoggá tenne?

Ez nem is könnyű kérdés. Már nem tudom, mit akarok elérni, mert többoldalú. Talán Peti által a down szindróma egy arcát sikerült bemutatni és a diagnózis mögé egy kisembert állítani. Talán elhinni akarom, hogy az én életem is teljes értékű. Az elmémben itt a végső cél, de ehhez sok szerencse és pénz kellene.

Ami engem tenne boldoggá, az egy élhetőbb terű lakás vagy kisház. Ez tenne igazán boldoggá. Egy normális nagyságú konyha van benne, ahol az önállóságot jobban tudnám Petinek tanítani. Jelenleg egy szobában van a nappalink, a hálónk, az étkezőnk. Ez nem kesergés. Ez tény és rengeteget számítana a jövőnk szempontjából. Engem ez tenne boldoggá, ha ezen változtatni tudnék...

- Mennyire nehezek a hétköznapok, hétvégék? 

A legnehezebb, hogy szinte egyedül vagyok a két gyerekre. Hogy a lányom és fiam igényeit a lehetőségeimhez képest ki tudjam elégíteni, vagy egyáltalán észrevegyem ezeket. Nehéz, hogy mindig csak én vagyok a háttértámogató, nincs egy nagyszülői hétvégéjük, egy nagyszülői nyaruk, csak én. Ez pedig hatalmas felelősség, és ezért teher. Nem eshetek ki a körforgásból és nincs támaszom és nincs feltöltődési időszakom. Ez mentálisan zűrzavart okozhat.

- Peti egy tündéri kisfiú. Mennyit ért, érez meg az emberi gonoszságból, az előítéletekből?

 Peti nem érti a gonoszságot. Ő azt is jóra fordítja. Ha nevetve gúnyolják, ő azt hiszi játszani akarnak vele. Érzi, hogy más. Látja, hogy a gyerekek másként játszanak, de nem érti még, ő miért nem képes erre.

54729021_269913450585431_975212486795984896_n.jpg

- Eperke, a kislányod hogyan éli meg a dolgokat, Peti másságát, a te nehézségeidet, az emberek visszajelzéseit?

Úgy gondolom egy 9 éves kislány lelke még nem érett ennek a helyzetnek a tényleges megértéséhez. Szereti a tesóját, de látja a másságát. Ezért ez benne is káoszt okoz, hiszen a napi rutinunk sem teljesen átlagos. Hiányzik a lányomnak egy egészséges tesó. Ugyanakkor tanítja és támogatja Petit. De! Peti miatt behatárolt a mozgásterünk, hiszen pelusos 11 évesen, a játszón emelnem kéne, ami már nem megy. Azt is tudja, mit ehet és mit nem Peti az összetett felszívódási zavara miatt. Úgy gondolom, a lányom lelke érzelmi részen nagyon sok mást kapott a 9 éve folyamán, de nem tudom, ezt mikorra érti meg.

- Mit gondolsz, hogyan lehetne már egész kicsi korban elkezdeni a legjobban, legoptimálisabban a gyerekek érzékenyítését? Hogyan ismertessük meg a gyerekekkel a másságot, ezeket a betegségeket?

Az érzékenyítést bölcsis korban kellene elkezdeni és folyamatosan láthatóvá tenni a speciális gyerekeket, mert ebben a korban még nem más, a más. Az a röpke 2 perc, amikor egy anyuka és gyermeke találkozik egy eltérő gyermekkel, nem elég a teljes elfogadáshoz. A legfontosabb, hogy a szülők se féljenek. A másság, a fogyatékosság nem fertőző betegség. Az elfogadása azonban mindenkinek más távú folyamat. Adjon esélyt. Ismerje meg a gyermek személyiségét, az anyukát, előítélet nélkül!

 - Mi az, ami téged kikapcsol, segít az utadon? Mi visz előre!

Néha egy jó könyv.

De legfőképpen az anyai öntudatom visz előre.

Én a valóságban, a face to face kommunikációban hiszek. Engem egy felnőtt társasága, aki áldoz rám egy órát, már feldob. Megszoktam a magányt. Hiszen napi 3 órám van gyerek nélkül. 11-kor megyek Petiért és onnan már pörgés van. Nincs váltótárs. De nem vagyok sem megkeseredett, sem megtört. Én már 5 perc más élménytől is hetekre szóló energiát tudok kapni.

11 év itthonlét sok mindenre megtanít, sok mindent tényleg másként értékelsz. De! Petit nem adnám semmiért. Minden paradox helyzetünkkel együtt, ő hozzám tartozik. A pelenkájával, ételallergiáival és az összes betegségeivel együtt. A részemmé vált, nem elkülöníthető, de - persze - fárasztó. Hiszen 30 kg-os testet emelgetek, hiszen pelenkában éri a hormonális változás.

De ő a fiam. És úgy szeretem, ahogy van! Ahogyan a lányomat is. De az egyensúlyt kettőjük igényei közt megtalálni a legnehezebb.  Ja, hogy nem vagyok itt sehol? De. A könyvek világa nekem a menekülés szigete. Amikor beszippantanak és ott élek a szereplőkkel...

Élni másképp-Mindownnap blog és facebook

54516259_627671797645819_6173060033870299136_n.jpg

-Mayerné Répási Adrienn

Technika, ami kifog rajtam

Okosabb egy gyerek?

 

smartphone-1957740_1280.jpg

Bizony technikai analfabéta vagyok, nincs mit szépíteni rajta. Kifog rajtam az új telefonom kezelése, az érintőgombos mosógépem is, de ennek az új blognak az admin felülete is. Ki tudja, még mi nem okoz nehézséget, talán bármi, amit bedugni kell valahová vagy ami árammal működik, esetleg elemmel...

Férjem évek óta mondogatja, hogy nem igazán vagyok ezen a területen életképes, mindent meg kell mutatnia nekem. Ha ledobnának ejtőernyővel az esőerdőben nagyobb esélyem lenne a túlélésre, mint technikai gépek arzenáljának segítségével..

Aztán, mikor bele tanulok a dologba, penge vagyok belőle. Az első aprócska gondig. Vagy míg be nem krepál a kütyü és újat kell venni. Márpedig ami a kezembe kerül, az elromlik záros határidőn belül. Évekig el lennék én azzal a fránya telefonnal vagy fényképezőgéppel is, ha nem romlana el a közelemben. De minden elromlik, ami technika.

Az megvan, mikor mész az utcán és a lámpák sorra alszanak ki? Pedig nincs szuperképességem és nem nyelem el az áramot. De mégis. A nyomtató is nálam romlik el, és bizony a pénztárgépszalag is kifogy, ha a közelébe kerülök. A sima tollakról nem is beszélve, amikre szintén veszélyes vagyok ám! De nagyjából mindenre, ami nem él. Na jó, utóbbira sem teljesen igaz, mert a növényvilág is kihalásra van ítélve, ha hozzám kerül.

Talán még a régi Commodore számítógépeknél keresendő a hiba. Már akkor tudtam, hogy elvesztem. Az a sok gomb és ezt oda dugod, azt oda kapcsolod. Végem volt. Tudtam, hogy most eljött a vég. És azóta mindent gépiesítettünk, mindent gépek csinálnak. 

camera-1340552_960_720.jpg

És ami a legcikibb, hogy a 2 éves gyermekem könnyedén megoldotta a telefonom zárját, mikor elszelelt vele. Vagy az 5 évesem magyarázza, hogyan kell a tabletet használni, pedig eskü, nem gyakran van az ő kezében sem. 7 évesem pedig hiba nélkül elboldogul a telefonommal vagy a fényképezőgéppel úgy, hogy senki sem mutatta meg neki a használatát. Nekem meg az új távirányító is gondot okoz. Egy autó vezetése pedig egyenesen ijesztő, nem beszélve férjem CNC gépeiről és azoknak a hangjáról, hirtelen mozdulataikról.

Bevallom férfiasan (akarom mondani nőiesen), hogy gyermekeim simán lepipálnak kütyühasználatban, technikában.

Ők már bele születtek ebbe. Az anyatejjel szívták magukba. De úgy látszik az összeset átadtam nekik, mert nekem nem sok jutott. Természetes nekik. Talán jobb a beleérző képességük, frissebb az agyuk hozzá, jobban rááll a kezük, mint nekem.

Én legszívesebben a petróleumos, kályhás világba teleportálnék, amikor nem volt autó, sem áram, sem kütyü, semmi az ég egy adta világon.

car-cow-2276089_1280.jpg

 

Mi számít értéknek?

Az érték csak anyagi természetű lehet? Aligha!

 

background-1587514_640.jpg

Máté Brigitta, a Lépcsőfok oldal és az Ötlettől a megvalósításig könyv szerzője megihletett egy postjával. A kérdése az volt a nagyérdeműnek szánva, kinek mi számít értéknek.

Bevallom elgondolkodtatott. Jó ideig rágtam a témát. Hogy számomra mi az érték?

Az érték tudás és olyan dolgok halmaza, amik boldogságot adnak.

Egy hangulat, egy érzés, egy emlék, a tudás, a szeretet, a megfelelő társas kapcsolatok, egészség, természet, a múlt egy darabkája érték. Az anyagi javak is értéket hordoznak, de azok olyan dolgok, amik könnyű szerrel pótolhatóak. Persze megsiratom a szeretett olvasómat, de gyorsan túllépek a veszteségen. A ház, amiben lakom érték, főleg annak a szemében, akinek nincs. De ez is behelyettesíthető, pótolható. 

Nem csak a kézzel fogható dolgokat érzem értéknek.  Sőt! Egy autó vagy lakás is az. De nálam többet nyom a latba egy közös emlék gyermekeimmel, egy nagy kirándulás, közös mozizás, egy jó hangulatú koncert, egy múzeumlátogatás. 

Egy megélt, boldogságot okozó pillanat is érték, amit évek múltán is szívesen idézek vissza.

A tudás megannyi értéket hordoz. Elvenni sosem tudják tőlem azt, amit megtanultam másoktól, önmagamról vagy  saját káromon. Ezt a tudást még több érték felhalmozásához, elkészítéséhez hozzá tud juttatni.

Egy ember szeretetet olyan érték, ami örökre velem marad, nem feledhető. 

Érték a munkád is. Lehet egy kézzel készített gyermekjáték vagy egy cikk is érték, ha ad annak valamit, aki kapja, olvassa.

Az egészség olyan dolog, ami a legnagyobb kincsünk lehet, főleg ha éppen nincs. Vigyázzunk rá!

Szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít.

Pedig az is érték. Sok minden megvásárolható rajta.

Erre azt szoktam én mondani, hogy a pénz nem, de amit rajta vehetsz, az akár értéket is képviselhet, csak tudni kell jóra fordítanod.

Számodra mi az érték? Van kedvenc anyagi javad vagy olyan valami, ami számodra a legnagyobb értéket képezi az életben? Anyagi vagy természetbeni érték a fontosabb?

crocus-4062291_1280.jpg

 

Útravalóul

Tőlem, neked

 

scotland-1761292_1280.jpg

Sokat gondolkodtam rajta, hogy milyen anya szeretnék lenni. Még többet azon, mi az a valami, amit át szeretnék feltétlen adni a gyermekeimnek, örökül.

Vajon mit is adhatnék útravalóul az életről nekik? Bármit, amit átélhetünk és megélhetünk közösen. Élményeket. És azt is, amit szeretni kell vagy azt, amit elfogadni. Vagy amire feltétlen figyeljenek, óvják.

Számos dolog az eszembe jutott képzeletbeli listámat összeírva. De az is, mi lesz, ha nem fogja észre venni a dolog jelentőségét, nem fogja azt értékelni vagy elfelejti... Ki tudja. Meglehet, hogy az időm fogy el, mire mindent átadhatnék neki. Álljon e bejegyzés itt erre az esetre. Útravaló nektek az élethez!

Hogy mit adhatok én nektek? Talán csak a világot!

23621549_1610304239029584_2631558965199177896_n.jpg

Elsősorban szeresd magad és szeress élni!

Éld meg a pillanatot, legyen szó örömről vagy bánatról. Nagy kacajokat ugyanúgy, mint a szerelmet, a barátságot, a bánatot és sírást is.

Vedd észre azt, ami körül vesz. Ne csak nézz, hanem láss is. A napfényt, élvezd a természetben a nagy sétákat, úttalan utakon barangolást, az illatokat, a tavaszkor rügyező fákat, a finom hó ropogását, a gyönyörűen színes őszt, a nyári csobbanás hangját, a madárdalt. Óvd minden eszközzel a Földed, hiszen ez az egy van belőle. Szeresd az állatokat, bánj velük jól, ők nem csak élelem, hanem az élet maga, a barátság, a feltétlen szeretet. 

Gyönyörködj autós utazás közben az elsuhanó tájban, közben hangosan énekelj. Raktározd el ezt a bizsergető érzést. 

Élvezd az örömmámoros, felszabadító táncot és a vele járó dallamokat. Értsd a dalt, élvezd a mozgás és a zene erejét. 

Ismerj meg új világokat az olvasás segítségével, varázsoljanak el a betűk, létezz velük együtt.

Tudd a munka és pénz értékét, ismerd el azt. Gyakorold is a munkát, szeresd.

Érdekeljen a múlt, honnan jöttünk, mivé lettünk, milyen út során. Óvd kultúrád értékeit, a nép motívumokat, táncát, nyelvét, 

Érdekeld a körülötted lévő világot, az országok színes kultúráját, ételeiket, a nyelvüket, sokszínűségüket.

Ne félj a jövőtől, hanem bízz annak szépségében!

Értékeld, ahol laksz, ismerd meg minden zegét-zugát. Ne felejtsd el, hol születtél, hol élsz, támogasd a környéked minden eszközzel. Ne felejtsd el sosem, honnan indultál. 

Kicsit minden érdekeljen. Legyél tájékozott.

Ne félj sosem tanulni, mindenkitől, mindenről. Tudakozódj, a tudás hasznos. 

Higgy magadban, az emberekben, a jövőben.

Ne szégyelld az újrakezdést, a hibákat, a másságot, a csalódásokat. Emberré tesznek.

Merj önmagad lenni. Ne bújj álca mögé, boldogtalanná tesz.

Ne higgy a talmi csillogásban, az álságos dolgokban, a lehúzó emberekben.

Törekedj az önbizalomra, az már fél siker.

Szeresd testvéreidet! A világon a legfontosabbak legyenek számodra, mindig ott lesznek neked.

Oldalakat tudnék még megtölteni, de remélem, hogy a legfontosabbakat összeszedtem nektek.

Végső soron egy életed van, azt éld meg, légy boldog, csináld azt az életben, ami örömet okoz, amit szeretsz. Becsüld meg azokat, akik szeretnek téged és szeress!

20882805_1526557487404260_2348890788595033303_n.jpg

 

Körömvirággal az arcbőrért

Herbarting, ami természetesen óvja, védi a bőröd

54520374_2223003844426284_866474836963098624_n.jpg

Herbarting védőkrém

Kis tégelyben nagy csoda! Ez is lehetne akár a cím.

Sokszor szeles, olykor napsütéses, máskor esős időjárással érkezett a tavasz. A bőröm rendkívül megsínyli a nagyon szélsőséges hőmérséklet változást is. Kipirosodik, száraz lesz, húzódik, viszket, fénytelen, rugalmatlan lesz. Na de hiába kenem este valami nehéz krémmel, napközben is kell valami óvó, védő krém, amitől azért nem úgy nézek ki, mintha rám folyt volna az olajas tégely, mehet rá akár egy diszkrét smink is, nem folyik el, nem csillog az arcom... Nehéz dió, ugye? Így leltem a Herbarting védőkrémjére. Korábban a cég más termékeit volt szerencsém próbálni, maximális elégedettséggel. A kávés tusfürdője például mennyei, meleg szívvel ajánlom. Ezúttal sem okozott meglepetést, a minőség nagyon jól szerepelt.

A védőkrém könnyed, krémes, könnyen kenhető, kicsit szemcsés állagú, diszkrét illatú termék. Egy gyors mozdulattal, könnyedén kiszedhető a tégelyéből és az elkenése sem okoz nehézséget. Nem érzed maszkosnak, olajosnak magad utána sem. Gyorsan felszívódik és nem hagy csillogást az arcodon. Bevallom már három kenés után érezhető volt a változás. Nem húzódott és a pirosság is megszűnt. Végre nem múmiának éreztem magam, hanem embernek.

Ráadásul megnyugtató tudat, hogy természetes összetevőket tartalmaz csak. Lám-lám, lassan belátjuk, igazak nagyanyáink tanácsai. Visszatérünk a természetben található kincsekhez és nem mű dolgokkal próbáljuk meg ápolni magunkat. Ennek szívből örülök. 

Sheavajat, körömvirágkrémet, méhviaszt tartalmaz a krém. Külön-külön is rengeteg mindenre alkalmasak az összetevők, együttesen pedig igazi nehéz ágyú. Ezen kívül semmi káros parabént, alkoholt vagy fura név mögé bújtatott akármit nem. Csak a jó öreg természet adta kincseket. Azokat is természetes eljárás keretein belül, szívvel , saját kézzel készítette a tulajdonos. bele varázsolta a lelkét is a termékekbe.

essential-oils-2738555_640.jpg

Nem mennék bele a szárazabb adatokba, mi van benne pontosan, honnan származik, bio és hasonlók, azt megteszi helyettem a Herbarting oldala, ahol kiválóan leírják az összetételt és mindent itt, amit tudni illik, szeretnék.

Inkább arról írnék még, mennyire elégedett vagyok vele. Megszűnt a szárazság, kirepedezés pár használat után. Nyugodt szívvel kenem gyerkőcök arcát is, ha hagyják, mert tudom megfelelő a krém arra is. De célba veszem a száraz könyököm, sebes, náthától kisebesedett orrom is vele. Apropó kisebesedett orr. 

Az megvan, mikor náthás vagy (legyen szó férfi vagy női nátháról) és fájó, sokat dörzsölt orrod bekened a kezed ügyébe kerülő első krémmel, majd nagyokat szentségelve, ugrálva próbálod kibírni, míg csíp az a fránya? Szerencsére ennél a krémnél elfelejtheted. Nem csíp, csak ápol.

És hogy mi kell egy jó nap kezdéséhez? Kávé, reggeli és egy Herbarting termék.(Herbarting regeneráló szérum)

55576266_2231516986908303_1548305834415489024_n.jpg

 

 

Portugália családdal?

 

Portugália mesés ország, ami bakancslistára való. Na de családdal, gyerekekkel is érdemes elmerészkedni? Krisztinát, a magyar idegenvezető és utaskísérőt faggatom.

 

52715554_1499920803475903_4635547542463971328_n.jpg

Krisztina Portugáliában él évek óta, pontosabban a csodás Lisszabonban, családjával együtt.

Utaskísérő és idegenvezető. Sok izgalmas dolgot rejt ez az ország, a város, amit megmutat az oda érkező embereknek. Ismeri minden zegzugát, tudja, hová érdemes menni, mit kell megtekinteni mindenképp, mit érdemes megkóstolni. De nem csak a turisták által ismert helyeket mutatja be, hanem a helyi kultúrát is közelebbről, a történelmet, helyi épületeket, finomságokat.

Igazán színes egyéniség. 5 nyelven beszél és a világ számos pontján járt már. Zenél is, pontosabban trombitál. Két kisgyermeket nevel férjével közösen. Lendületével, derűs természetével mindenkit levesz a lábáról, és ahogy mesél szeretett városáról, a környékéről, az szívet melengető. Festői szépségű képei pedig nyomban meggyőznek, hogy Portugália bakancslistára való. 

Most arról beszélgetünk, hogy kisgyermekkel miért érdemes útra kelni, Portugáliát, ezt az idegen országot megnézni, kiélvezni a nyaralás adta közös időt.

 

53599784_1507846119350038_8403957925353095168_n.jpg

Sintra, Pena palota

Mint 2 gyermekes anyuka a gyerekeimet baba koruk óta hurcoljuk magunkkal. Nagyon szeretnek utazni, rutinosak, mert ehhez vannak szokva. Érdemes kisebb gyerekkel is útra kelni, világot látni. Ehhez ajánlom Lisszabont, mint úti célt. Gyönyörű, látványos hely, ami a gyerekbarát címet is elnyeri. Könnyen megközelíthető. Minden korosztály számára tartalmaz izgalmakat. Bővelkedik kifejezetten gyermekprogramokban is.

 

Miért jó választás a nyaralást, pihenést szervező családoknak pont Portugália és fővárosa Lisszabon?

Lisszabon elképesztően élő, intenzív, mégis végtelenül nyugodt mediterrán nagyváros. 

Séta, villamosozás, nagy kirándulások, a nyitott éttermek, a vidámság, finom helyi ételek, a tisztaság, a látnivalók… Mind olyan dolog, amiért érdemes itt pihenni.

 

portugalia.jpg

Hogy mit tudhatunk Portugáliáról?

Magyarország méretével majdnem azonos Portugália területe. Az Európai földrész legnyugatabban fekvő része. Spanyolország és az Atlanti-óceán között helyezkedik el. Hegyvidék jellegű, a partvidéken homokos és sziklás szakaszok is megtalálhatóak domborzatában, illetve fürdésre alkalmas helyszín, tengerpart is akad. Több Unesco által besorolt világörökség is megtalálható a környéken. Az éghajlata változékony. Élő és növényvilága ezért igen gazdag, színes.

Te mit mondanál e nagyszerű országról?

Izgalmas felfedezés ez a villamos központú ország, ahol dimbes-dombos utcákon keresztül utazhatunk. Néha úgy tűnik, hogy vidámparkban vagyunk.

Hangulatos, nyugodt. A pici babákkal utazó anyukák a füvön piknikezhetnek és pihenhetnek meg.

Az idősebb gyerekeknek érdekes lehet, amikor a felfedezésekről és az Unesco által elismert világörökségekről mesélek. Élő, mozgalmas történelem óra, játékos formában, így jobban megmarad az emlékezetükben. Hisz amit érzékelünk, látunk, jobban bevésődik. Ezért bátran utazzunk gyerekekkel is. A közös élményeket senki sem veheti el tőlünk, azok örökre megmaradnak!

A szülőknek pedig rengeteg látnivalót ígér e táj.

 

52630299_1500752046726112_9005170634312908800_n.jpg

 Viana do Castelo

 

Van olyan, amire érdemes oda figyelni, felkészülni rá?

A pici babákkal utazó szülőknek felhívnám a figyelmét, hogy a dombos utcák miatt legyen az Portó vagy Lisszabon, inkább a hordozó a praktikusabb, babakocsival nem annyira könnyű közlekedni. De a magas sarkú cipellőt is érdemes otthon felejteni.

A víz viszonylag hideg, 19-20 fokos. Októberben Algarve-ban viszont akár 26 fok is lehet nagy ritkán.

f693a637b398d6098c446d61302f841c.jpg

Milyen izgalmakat rejt Lisszabon a családok számára? Milyen helyszínekre érdemes ellátogatni gyermekekkel?

Számtalan gyermekprogramnak ad helyet a környék.

Több állandó gyerekprogram is található Portugáliában, ilyen például az óceanárium vagy az állatkert.

Az autóval érkezőknek vagy bérlőknek, kicsit messzebb a dinó park is izgalmas program lehet, esetleg az ingyenesen látogatható José Franco múzeum.

Ezek mellett Portóban,  Algarve-ban is sok gyerek program található, mint  a vidámpark és delfin központ és a Porto-ban található vízivilág.

 54516987_2031452910285311_6463437751936090112_n.jpg

- És a szállás? Mennyire család és gyermekbarátok a szállodák, a vendéglátóhelységek? Hogyan viszonyulnak az egész pici babákhoz és a nagycsaládokhoz?

A portugálok nagyon gyerekszeretőek. Egyszerűen ilyen beállítottságúak. Mindenhol szívesen, mosolyogva fogadják a családokat. Majdnem minden mosdóban találunk pelenkázót és probléma mentesen megmelegítik a vizet, a tápszert, cumisüveget, ha kell.

Nagyon sok gyerekbarát szálloda van,  ahol külön játszó szobák vannak, lehetőség a gyerek felügyeletre, szívesen ajánlok kérésre párat.

 

53846758_1512321302235853_8354201918934876160_n.jpg

Szívesen ajánlok egy nagyon jó családi kereső oldalt is, aminek használata pofon egyszerű, ez az itt. Könnyedén megtalálhatja mindenki otthonról a megfelelő szálláshelyet. 

53788196_1508741742593809_4178052427867488256_n.jpg

A gasztronómiáról nem ejtettünk szót, de a képek meséljenek helyettem.

52561501_1493313290803321_523294206844731392_n.jpg

 54437303_1512741635527153_2419592602413170688_n.jpg

Portugalhu.com

 

Burgmann Detti: Palánkák

Mi fán terem a kosárlabda?

51962262_2182372108489458_2819513521492983808_n.jpg

Igazi hiánypótló mesekönyv. Mese és sportág ajánló is egyben.

 

A mozgás és az olvasás is szívügyem, amit igyekszem gyermekeimnek nagy örömmel átadni.

Nagyszerű, hogy e kötet játékos formában kedvet hoz a kis olvasóinak a mozgáshoz.

Régen ez teljesen alap volt, hogy a csemeték szabadidejük nagy részét kint töltik a levegőn, szaladgálnak, rúgják a bőrt, kosaraznak vagy hasonló dolgokat tevékenykednek aktívan, közösen, mindenki mindenkit ismerve. Ma már nincs akkora gyereksereg, az utcára sem lehet gond nélkül kiengedni őket, így ez a remek szabadidőtevékenység megszűnt. A sportokkal vagy az iskolában, vagy hobby szinten találkozhatnak első körben a gyerekek, a legszerencsésebbek otthoni közegben sajátíthatják el az alapjait. A kevésbé mázlisták ilyen könyvben találkozhatnak e sporttal vagy még ebben sem. Örülök, hogy akinek nem adatik meg, nem alap dolog, az legalább könyvből megtudhatja, mi az a kosárlabda, mi kell hozzá, hogyan lehet csinálni.

Alaposan, közelről bemutatja az adott sportot, közérthető, figyelemfelkeltő módon a könyv. 

A nyelvezete az egészen apróknak is érthető, de még nagyobbacskáknak is élvezetet nyújthat. A keret történet is szívet melengető. Gyorsan, könnyedén olvasható. Az olvasni tanuló gyerkőcöknek is bátran ajánlom.

A könyv illusztrátora remek. Nagyon szerettem a letisztult, bájos képeket  Mindhárom csemetém szívesen nézegette, "olvasgatta" saját stílusában a kötetet, aztán nagy kegyesen engedték, hogy én is elolvassam fennhangon. Lekötötte a 2,4 és a 7 évesem is, fiút, lányt egyaránt.

Bevallom én örülnék, ha minden sportot bemutatna egy-egy ilyen kötet. Az általunk kevésbé ismerteket is. Nagyszerű arra, hogy felfigyeljen a gyermek egy sportra, amit szívesen kipróbálna. De jó olvasás ösztönző is a sportot szerető csemetéknek. Közelebb hozza az olvasást, annak megszeretését egy sportrajongó gyereknél szerintem, ha kedvenc mozgásformája felől közelítjük meg.

A kosárlabda majdnem az egyetlen olyan sport, amit sosem próbáltam gyermekkoromban. Felénk nem elérhető ez a sport, így eléggé homályos a szabályrendszer, csak azt tudom milyen labdával játsszák és a kosarat ismerem hozzá. De a könyv hatására kedvet kaptam én magam is hozzá, mélységem (magasságról aligha beszélhetek 164 cm-mel) ellenére. A végén még beszerzünk egy palánkot itthonra. A hangulatot imádnám, tisztára mint a régi Amerikai filmekben, ahol az otthoni palánkra dobálás közben beszélik meg az élet nagy dolgait a szülőkkel a gyerekek.

A könyvet köszönjük Dettinek, az írónőnek!

Recenzió

A könyv megvásárolható akár dedikált példányként is a Palánkák oldalán itt.

54432823_2226095070783828_8152785132621660160_n.jpg

Te is lehetsz író!

Légy te is hazudós! – novellapályázat a Menő Könyvek kiadónál

 

hazudos_fb_300x370.jpg

Írói babérokra törnél? Nem vagy biztos benne, hogy jó az írásod? Nem elég egy egész könyvhöz a fejedben lévő történet? Akkor a Menő Könyvek kiadó új felhívása neked szól! Küld be pályázatukra az asztal fiókja mélyén pihenő történeted vagy írj erre az alkalomra egyet. Hajrá!

Menő, ha könyvben jelenhet meg egy irományod! Hajrá! Én szurkolok neked!

És akkor a tudnivalók a pályázatról:

https://www.coolbookz.hu/meno-koenyvek

Légy te is hazudós! – novellapályázat

Szeretnéd, ha egy kiadó elolvasná a novellád? És ha e-könyvben megjelenne egy antológiában? Nincs más dolgod, csak hogy írj meg egy ütős történetet, és küld el a Menő Könyveknek. Áprilisban megjelenik a Hazudós című antológiánk, amelyben neves magyar szerzők novellái szerepelnek majd. Ezzel egy időben, de ettől függetlenül e-könyvet adunk ki a pályázatra beérkező írásokból - és ebben te is szerepelhetsz!

Kamaszként az egyik legnagyobb feladat megtalálni a saját stílusunkat, barátainkat, ízlésünket, és elfogadni magunkat. Persze a keresésben folyton határokat feszegetünk, lépünk át. Épp ezért gyakran belecsúszunk hol kegyes, hol kegyetlen hazugságokba, füllentésekbe, csúsztatásokba, amikből rengeteg kavarás és kalamajka lehet. Ezek lehetnek nagyon vicces helyzetek is, nem csupa árulás és véres, sorsfordító tragédia. Számtalan forgatókönyv létezhet: komikus bénázás, de pityergős elbaltázás is, csak rajtad áll, hogyan írod meg!

Várjuk a szöveged!

Hova: a menokonyvek@lira.hu e-mail címre.

Milyen terjedelemben: maximum 30.000 leütés

Meddig: április 1. éjfél

A Könyvfesztiválon, április utolsó hétvégéjén a Hazudós című novelláskötettel együtt bemutatjuk az e-bookot is. Itt kiderül, bekerült-e a szöveged a válogatásba, és találkozhatsz neves magyar írókkal is. Minden pályázót e-mailben értesítünk a bemutató időpontjáról és helyszínéről.

És a Könyvfesztivált ne hagyd ki semmiképpen sem. Nagyon szuper dolog!

writing-828911_1280.jpg

 

Home office előnyei és hátrányai

Otthonról dolgozni jó?

 

37287469_1873689109357761_1742307479951245312_n.jpg

Egyre több ember, főként nő, anya választja a home office formáját a munkának. De jóval  többen dolgoznának otthonról, ha lehetséges lenne. 

Home office=otthonról végzett távmunka

Tavalyi kimutatás szerint 5% Magyarországnak aktívan otthonról dolgozik, de ez a szám évről évre nő. 55% a válaszadóknak szívesen választaná e munkaformát a jelenlegi helyett.

Kényelmes, praktikus a saját otthonodban dolgozni, mert minden kéznél van, az időbeosztás is megfelelő, ha beteg a gyerkőc, akkor is megoldható a munka. Bevallom három gyerekkel én is ezt preferálom a legjobban, érthető okokból. Egyelőre ezt tudom csak bevállalni amúgy is, ha valami munkát szeretnék, márpedig nem vagyok a kényelmes típus, szeretem megkeresni magam a könyvre valót.

Állítólag az otthonról dolgozóknál kevesebb a stressz faktor is. Hogy ez mennyire igaz? Nem igazán tudom alátámasztani, de megcáfolni sem teljesen.

Nézzük az előnyeit és hátrányait, ahogy ígértem. 

53706713_2220208158039186_1178116998240927744_n.jpg

Előnyök:

- Jó a társaság: Legtöbbször jóban vagyok önmagammal, így könnyű együtt dolgoznunk. De ha véletlenül kis társat kapok a munkámhoz valamelyik gyermekem személyében, mert beteg, az sem gond. A cicám, kutyám is megfelelő hallgatóság, szívesen asszisztál.

- Megfelelő a környezet: Olyan, amilyennek szeretem. Vagy legalább igyekszem olyanná tenni, amihez megvan minden eszközöm, lehetőségem. Nem kell engedélyt kérnem némi átrendezéshez, egy új virágot is bármikor elhelyezhetek. Igaz látom a hátulütőit is a dolognak.

- Jó az ellátás: Pont olyan hőfokú, ízesítésű a kávé, tea, ahogy szeretem. A menza is igen jó, ha nem felejtek el főzni vagy nem égetem oda a levest munka közben, mert elfelejtkeztem róla.

Pontosan olyan a megjelenés, a ruha, amit szeretek: Kényelmes, meleg pulcsi, egy farmer és kész. Azt veszem épp föl, ami a kedvemre való és nem feszengek kellemetlen, ám csinos hacukában. Itt még a pizsi sem ciki, ha nem látja senki. Lehetőleg azért ne abban kezd konferenciahívást, skypos beszélgetést az ügyfeleddel, elfeledkezve magadról.

- Az időbeosztás egyszerűen dicsérni való: Akkor dolgozom, amikor van rá időm és kell. Pontosan olyan gyorsasággal, olyan időbeosztásban, abban az órában, amikor kényelmes nekem. Velem bizony dolgoztathatnának bármit hajnali 4-kor, használhatatlan vagyok agyilag, ellenben este 7 után szárnyalok.

Hátrányok:

- A társaság: Néha nagyon jól jönne némi társaság, egy ember, kihez szólhatok, aki meghallgat, új lendületet ad, segítő kezet nyújt. Fura lenne ha hangosan szóba állnék önmagammal?

- Környezet: Ott egy elpakolatlan ruha kupac, az meg egy porcica? Így könnyen kizökkenek a munkából, ha egyéb elvégezendő munkákat látok magam előtt. Csenget a postás is. A lehető legjobbkor, pont nem mentettem el az eddigi munkám és elszállt...

- Ellátás: Nézzük csak mi is lesz a mai ebéd? Fagyasztott pizza? Már megint? Vagy odakozmált főzelék, mert elfelejtettem. Mennyivel klasszabb lenne beülni közösen a munkatársaimmal valahová egy finom menüre akár vígan.

- Megjelenés: Olyan slamposnak érzem magam már megint a kinyúlt macinacimban. Nagy túlzás lenne sminkben, a kedvenc magassarkúmban dolgozni itthon?

- Időbeosztás: Amivel persze megint megcsúszok, ha nem kapkodok, mert azt gondoltam tengernyi időm van. Már megint közbe jött minden, hogy ne készüljek el... Jól jönne néha egy főnök vagy kisördög a vállamon, aki mantrázza, hogy csináld, meg elmaradsz vele.

home-office-2844640_640.jpg

Hogy mennyire jó a home office, azt mindenki döntse el maga. Sajna itt sem kolbászból van a kerítés. Ha dolgozni kell, akkor dolgozni. Rengeteg pozitív hozadéka van, de néha annyi hátulütője is. Egy korábbi cikkemben már érintettem a témát itt ahol sok női vállalkozó írt tapasztalatairól.

Na de milyen területen lehet ezt a nagyszerű formát végezni? Valljuk be, sok helyen személyes megjelenés nélkül nem működne a dolog, mint óvónő, eladó, színész...És még sorolhatnám napestig. De más munkákban nagyszerűen kivitelezhető és kivitelezhető lenne, ha kicsit nyitottabbak lennének a munkáltatók. Ők is nyernének csak vele.

Az otthoni munka jelenleg azokban a munkakörökben a legjellemzőbb, amelyek nem igényelnek különösebb munkaeszközt egy számítógépen kívül. A home office-ban dolgozók közül sokan kerülnek ki a marketing, értékesítés és média területéről, de a jelenség népszerű az ügyfélszolgálatosoknál, a grafikusoknál, a magántanároknál, a fordítóknál, a programozóknál, és az adminisztrátoroknál is.ˇˇ

Forrás: http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Teljes-szakmak-vonulhatnak-at-a-home-office-ba/7719/

Égből érkezett lány

covers_405351.jpg
Heidi W. Durrow: A ​lány az égből
 
Egy könyv, ami nagyszerűen bemutatja az útkeresést, az élet értelmének megtalálását és az oda vezető utat. Nagyszerű iskolapéldája annak, mikor egy gyermek felcseperedik és igyekszik a múltja által megtalálni a jövőjét. 
Brutálisan őszinte és megrázó történet. Felemel és leejt. Elgondolkodtat. Megrángat. Megráz. Sírásra késztet. 
Bizony nem a te könyved, ha nem bírod az érzelmek garmadáját, a fájdalmat, a tragédiát. 
 
Rachel egy elképesztő kislány, aki elveszít mindent az életben és nem csak ezzel a nehezítő erővel kell szembenéznie az életben. Más. Nem a megszokott kislány ő.
 
„Nem a bőrszínem vagyok. Hanem történet. Aminek múltja van, és még megíratlan jövője.”
 
A gyermek a fehér bőrszínhez túl barna és a fekete bőrszínhez túl fehér. Sehová sem tartozik ezáltal.
Nem erről szól nagy részt a kötet, de erről is. Kirekesztettségről, sehová sem tartozásról.
Nem tudja, ki ő, hova tart, mert elvesztette a gyökereit, nincs olyan személy aki utat mutasson neki, még egy egészen kicsit sem...
Talán mindent átvészelne, ha ismerné múltját, tudná a miérteket pontosan. De részletekben kapja az élete kis szeleteit, mint egy tortát.
Megrázó könyv. És nem csak a kötet elején történt tragédia miatt. Engem inkább a kirekesztettsége a kislánynak érintett meg talán legjobban. Nem szabadna senkinek sem ennyire "elanyátlanodva" élnie, egyedül bolyongva az élet útvesztőjében. Ez a magány borzalmas lehet. Nem ismerhetem, tudhatom milyen, mert mindig volt, aki irányt mutatott, segítő kezet nyújtott, ott volt velem.De ezt felismerve, Rachel, a főszereplő élete még borzalmasabbnak tűnik számomra. Tragédia tetőzése az életútja, mely rányomja bélyegét az egész lényére, életére. És ő mégis hisz, bízik, megy előre. Kitartást tanulhatna mindenki tőle! Nem hagyja magát. Igyekszik a lehetőségeihez mérten jól megélni az életet, nem keseregni, csak előre tekinteni. Felemelkedni a nehézségeken, az úttorlaszokon. Csak pozitívan szemlélni mindent és kihozni az életből a legjobbat. 
A szereplők kevésbé kibontottak.
Rachel, talán jobban, mint a többiek. De szívesen olvastam volna róla, belőle is többet, mást. Az érzéseit, gondolatait. Hogyan alakult az élete a továbbiakban? Nyert-e a nehézségekből valamit? Mit tanult az élet nagy pofonjaiból? 
A mellékszereplők pedig említésre sem méltók. Iszonyat keveset kaptak a könyv lapjain. Inkább csak odagondoljuk, a dolgok mögé látjuk milyenségüket. Megformázzuk pár szavuk által őket. 
Felemelő gondolatok, nagyszerű idézetek tarkítják és sok okosság a könyvet. Szépen megírt, izgalmas könyv tele mondanivalóval. Van szó öngyilkosságról, alkoholizmusról és számos más témát is említ a könyv, de csak minimálisan. 
Nem mondom, hogy teljesen tökéletes azért. Sok részlet kidolgozásra várt volna. Nem szerettem, hogy homály borította a részleteket és nehezen összerakható az egész. Úgy éreztem szétcsúszik kissé. Maga a történet, a mondanivaló mellett elhanyagolható, másodrangú.
 
Tipikusan az a könyv, amely olvasása után még jobban értékeled a saját életed és hálát adsz azért, amid van és akid.
 
Az égen, a felhők mögött néha előbújik az a napfény, csak meg kell látnunk!
 
A bejegyzés recenzió az Álomgyár kiadónak, akiknek ezúton is köszönöm a könyvet.
 
Fülszöveg: 

Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. 
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.

A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást.

 

Idézet: Amikor kezdem érezni, hogy valami fájós, van bennem egy képzeletbeli üveg, abba beleteszem. Kék üveg parafa dugóval. 

 

Álomgyár kiadó

272 oldal 

ISBN: 9786155596728 

FordítottaGalambos Dalma

cloud-143152_640.jpg

Legújabb kihívás fiataloknak (is)

Te miben tudsz segíteni?

Évről évre felröppennek értelmes és kevésbé értelmes kihívások a net közösségében fiataloknak. ilyen volt a fahéj szippantó, a hideg vízzel önmagunkat nyakon öntő, a csücsörítő, a MeeToo és hasonlók. Némelyiknél a frász kerülgetett, míg van, amihez szívesen csatlakoztam én magam is. Bevallom szeretem a jó népet megmozgató dolgokat. 

És a legújabb divat igencsak kedvemre való. Örülnék ha nagyon sok figyelmet kapna.

Bevallom lelkes környezetvédő vagyok, igyekszem odafigyelni környezetem tisztaságára, ezt gyermekeimnek tanítani is. Nem mindegy, hogy Földünk hogy fog kinézni 10-20-30-100 év múlva és mit hagyunk itt a jövő generációjának.

Most a környezetvédelmet, a tisztaságot célozza meg az alábbi kihívás is nagyon ötletesen. Nem csak tizenéveseknek! Bátran csatlakozzon mindenki hozzá.

53480579_1334650666688316_3193889418205200384_n.jpg

És ha már kedvet kaptál a kihívásokhoz van pár kampány, amit szívesen ajánlok figyelmedbe.

Az egyik ilyen a #pucérkampány, ahol csak a textil maradhat.

 

53538925_840576236291404_1548165655272882176_n.jpg

 

Bővebbet itt olvashatsz a kampányról, amit Boglárka Lay és Bogbag hozott létre. A lényege, hogy ne használjunk annyi zacsit bevásárlásaink során, hanem eldobható helyett, a tartós táskákat használjuk, Abba tegyük a zöldségeket, péksüteményt. Ezzel kevesebb szemetet termelünk.

 

Vagy a #mindenbabánakjár szintén az a dolog, ami mögé teljes vállszélességgel állok. 

b0576bd201a06087a776d945afa78aea.png

Erről itt olvashattok tőlem. Olyan rászoruló babáknak gyűjtünk, akiknek szüleik az alapvető dolgokat nem tudják biztosítani születésükkor.

És van még egy, aminek részletei hamarosan érkeznek. Ez a #teisszépvagy.

Remélem felcsigáztalak vele...

Addig is örülök, ha legalább egy dolog van, ami kedvedre való ezek közül és szívesen támogatnád a kezdeményezést. Hajrá! Az élhetőbb életért!

Ti mit gondoltok az ilyen kihívásokról? Van létjogosultsága? Érdemes? Hoztál már létre hasonlót? Van olyan, amiben jelenleg becsatlakoztál? Milyen kihívásnak, kampánynak lenne értelme még, amitől a földünk jobb lenne és szebb? 

Szívesen olvasnék a véleményedről. Mi az a téma, ami mellé szívesen állsz, támogatod?

Anyák, akik mertek nagyot álmodni

Helga és a CreaMomBag

49949848_1709130252520074_7853859811161538560_n.jpg

Helga egy csupaszív anyuka, aki ötletéből nagyszerű vállalkozást kezdett el építeni. Szeretem az ilyen belevaló anyukákat, akik mernek nagyot álmodni és meg is valósítják azt! Őt kérdezem egy interjú keretein belül.

- Mesélnél magadról, családodról az olvasóknak?

Helgának hívnak. Vidékről kerültem fel Budapestre, itt dolgozom irodavezetőként egy ügyvédi irodában. Jelenleg a második kisfiúnkkal vagyok gyesen. A fiúk 3 és 5 évesek. Pont a napokban vágtunk bele egy családi ház vásárlásába, ami nagy kihívás lesz számunkra. Átalakítás, építkezés. De a fiúknak nagy szükségük van a kertre, nagy a mozgásigényük.

img_20190302_134505_resized_20190312_023906518.jpg

 - Egy nagyszerű ötleted nyomán most kezd kibontakozni a vállalkozásod. Honnan az ötlet? Mivel fogsz foglalkozni?

Az ötlet úgy indult, hogy a második fiam is megszületett és a rendelt táska nem bírta a strapát. Addig volt szép, amíg megvettem. Praktikusnak sem volt mondható. Mint minden nő, úgy én is, mindig "sírtam" a férjemnek, hogy nincs normális táskám, amibe minden beleférne és jól is néz ki. Két éve nyáron a kocsiban ülve és a strand felé (megállva a parkolóban a kicsi szoptatás és pelenkázás közben) feltette a nagy kérdést a férjem, hogy ha már ennyit sírok, hogy nincs olyan táska, ami megfelelne, miért nem tervezek egyet? Két gyerek mellett alsó hangon 8 órában segítség nélkül vélhetően nem tudok visszamenni, dolgozni. Ezzel elindult a lavina és belevágtam, létrejött a CreaMomBag. A táska mellett folyamatosan vannak még ötleteim, nem csak táskák fognak készülni a CreaMomBag égisze alatt.

52598040_297441204277492_1963511305151184896_n.jpg

 - Ha már Creamombag. Mesélnél róla?           

 Rohansz a síró, éhes vagy álmos gyerekkel haza, turkálsz a táskádban a lakáskulcsért fél kézzel, ami persze valahol legalul van, közben fölborítod az itókás üveget, ami kifolyik… Ugye ismerős képsorok? Mivel az autóban sokat pelenkáztam, így mindenképpen olyan táskát szerettem volna terveztem, hogy tágra nyitható legyen, így az autóülésén kényelmesen bele lehessen nyúlni egy kézzel is. Minden táskával az a bajom, hogy semmit nem találok és csak az aljában turkálok percekig. Ebben segít, hogy átlátható legyen a sok zsebes megoldás. A kulcsot is csak ráakasztom a kulcstartóra, így pillanatok alatt megtalálható, ha a gyerekkel hazaérve rohanni kell a lakásba, mert üvölt az éhségtől, vagy éppen nyakig kakis. A gyerekek mindig esznek, isznak, kell a táskába valami nasi, itóka, útravalóul. A két kulacstartó is segít, hogy ne boruljanak össze-visssza, könnyen kéznél legyenek, gondolva nem csak az egy gyerekesekre. Időnként a sötétségben elfelejtem rendesen lezárni mégis az üveget, akkor sem borult ki, igaz a vízlepergető anyag miatt nem is ázik el, ha megtörténik a baleset. Nem beszélve a süti-keksz maradványokból, amik itt-ott nyomot hagynak, de mivel letörölhető vizes szappanos vízzel, így tisztán tartható könnyedén.

Sokat járt az agyam, hogy milyen anyagot használjak kívülről, ami minden helyzetben (játszótértől az esküvőig, vagyis bárhol) megállja a helyét, strapabíró, időtálló és gyönyörű is egyszerre. Majd eljutottam egy bőrös boltba, és ahogy megcsapott a bőr illata, majd megtapintottam ezt a kellemes anyagot, akkor rájöttem, hogy ez az, amit kerestem. Ez a CreaMomBag!

52706470_1752987951467637_5536994494232133632_n.jpg

 - Milyen a számodra egy jó táska?

Minden helyzetben helyt áll (két gyerek mellett nem lehet minden szetthez különböző táska).  Nem lesz koszos még a játszótéren sem. Ha igen, akkor könnyen tisztítható legyen. Praktikus (utálom a turkálást a táska aljában). Na és nem utolsó sorban, hogy különleges, de nem hivalkodó.

 - De nem csak táskák találhatóak nálad, ha jól tudom?

Készítek bőr karkötőket is. Jelenleg március 15. alkalmából készültek újdonságok. De lesz még anyák napja és nyár is! Vannak ötleteim.

- Mik-e kezdő vállalkozás elindításának a főbb nehézségei számodra? És melyik részét élvezed a legjobban e munkának?

Nagyon nehéz volt felkutatni azokat az alapanyagokat, amelyek megfelelnek. Nem beszélve arról sem, hogy a bőrdíszműves szakemberből elég kevés van, és nincs kapacitásuk. 

A tervezés részét imádom a legjobban, és az anyagok beszerzését. Mindent, mint a gyerekek megfogok, megtapogatok, hogy biztos az a minőség legyen, amit én is elvárnék egy termékről.

53046621_1763725097060589_8056850093103382528_n.jpg

 - Anyukaként mennyire nehéz összeegyeztetni a családot, háztartást és a vállalkozásod?

A vállalkozás még csak néhány hónapja indult, most még lassan haladok. Az alvásidő sokat segít, olyankor tudok dolgozni, vagy hétvégén, amikor pasis délelőtt van, a férjem elviszi a fiúkat valamelyik barkácsáruházba.  Napi szinten a kisebb van otthon velem, de ő nagyon szívesen segít teregetni, főzni, porszívózni, igaz dupla annyi időbe is telik. Mindkét fiú szívesen jön velem bőrt és kiegészítőket vásárolni. Már mindkettőnek varrtam bőrtáskát, mert követelték. A nagy közölte, neki a nagy business táskám kell (kb beleférne), mert abba tudna pakolni. Azt hiszem lesz még dolgom...

Mivel most indultam, most építem a brand-em csak, kicsit nyugisabb még. Remélem, ez hamarosan változik, mire a kicsi oviba fog menni. Felfut a márka, sokan szeretni fogják a táskáim.

 

53226602_1771349342964831_579002002848088064_n.jpg

 - Mit szeretnél elérni? 10 év múlva visszanézve mi az, amivel elégedett lennél?

Azt szeretném elérni, hogy a vevőim szeressék a táskáim. Ismerjék, és tudják, minőséget és praktikumot kapnak a pénzükért. 

51413136_1731533980279701_4020305000709226496_n.jpg

 

img_1010_resized_20190312_023908234.jpg

Nőnapra mit is adjak néked?

 

Mit is adhatnék neked kedves nőtársam nőnapra, ami nem elcsépelt és nem virág, csoki, nem használati tárgy, nem egy jó alvás?

Talán inspirációt. Olyan nőket gyűjtöttem egy csokorba, akik nevét mindenki ismeri. Nem lehetetlen!

Mi nők, mindenre képesek vagyunk!

 

Teleki Blanka (1806-1862)

marastoni_jakab_teleki_blanka.jpg

Eva Perón (1919-1952)

eva_peron.jpg

 

Marie Curie (1867-1934)

 

marie_curie.jpg

Teréz anya (1910-1997)

terez_anya.jpg

 

 Kleopátra (Kr. e. 69 – Kr. e. 30)

 

1kleopatra3-1492215430.jpg

 

Jeanne D’arc (1412–1431)

 

2-jeanne-3-1492215658.jpg

 

Wittelsbach Erzsébet (Sissi) (1837-1898)

 

11-4-1492217329.jpg

 

Eleanor Roosevelt (1884-1962)

10141.jpg

 

Diána walesi hercegné (1961-1997)

letoltes.jpg

Keresd meg gyermeked legoptimálisabb különóráját

Védelmembe veszem a különórákat, foglalkozásokat, mert úgy látom nagyon kell

 

Azt vettem észre, hogy fogyatkozik vagy éppen teljesen elfogyott a kisgyermek a különböző délutáni, nem kötelező foglalkozásokról. Hiány van a néptáncnál, a zeneiskolában, a különböző gyermeksportoknál, idegen nyelv tanulásnál...


Úgy érzem, védelmembe kell vennem ezeket a suli utáni foglalkozásokat, sportokat. Hiszen nagyszerűek. Rengeteg dolgot lehet fejleszteni vele. Az élet rengeteg területén kamatoztathatják az ott szerzett tapasztalataikat, nem csak az adott foglalkozáson.

 

A sport javítja a mozgáskoordinációjukat. 

Egy karate magabiztosságot ad és meg tudja védeni magát a gyerek, ha baj van.

Egy foci, kézilabda vagy bármilyen labdasport a kézügyességet fejleszti és a csapatban, együtt dolgozást. Erősíti a közösségi együttműködést, egymás elfogadását.

A zene, a hangszer nem csak a hallásukat, hanem a matek tanulást is segíti. 

A tánchoz kellő ritmusérzék rengeteg dolognál jól jön.

Az idegen nyelv tanulás segít az életben való boldogulásnál a későbbiekben, de javítja a memóriát is.

Egy rajzszakkör javítja a szem-kéz koordinációt, a kézügyességet.

 

És órákig tudnám sorolni, hogy melyik foglalkozás, miben tud még segíteni az életben. De nem csak erre jó, hanem a gyermeket kikapcsolja, lelazítja, elfeledi gondját-baját, az egészségét erősíti.

Kitartást tanul a gyermek, alázatot, önkontrollt, tesz az egészségéért, testtudata lesz, megbarátkozik önmagával, barátkozik másokkal és rengeteg érzékszervét fejleszti közben, jól érzi magát, levezeti a stresszt, készül a jövőjére. Felkészül az esetleges kudarcra vagy a kiemelkedően jó teljesítményre. Felkészül a nagybetűs ÉLETRE!

 

Fotó forrása: Pixabay 


Elkeserítőnek találom, hogy egyre kevesebb gyermek jár az iskola-otthon körforgáson kívül bárhová is. Mit csinál akkor egész nap? Olyan gyorsan elszalad a délután? 

 

Az élet összes területén elfogynak a kicsik, nagyok egyaránt, legyen szó idegen nyelvről, sportról, táncról, zene oktatásról, bármiről. Nem értem. 

Persze egy gyerek, elsősorban gyerek legyen.

Szaladgáljon az udvaron, főzzön az anyukájával, szereljen az apukájával, játsszon a kis társaival. Legyen szabad ideje ténylegesen, mikor pihenhet vagy csak önfeledten gyermek lehet. Kell a szabad foglalkozás, amikor azt csinál, amit akar. De egész nap csak ez sem teljesen jó megoldás szerintem.

 

Andris szabad foglalkozás közben


Sok az iskolából hazahozott házifeladat, a gyermek fáradt, a szülő sem ér rá sokszor, mert dolgozik, rohangál, millió dolga van, együtt is szeretnének valamennyi időt tölteni...

Megértem. De mégis motoszkál bennem a kisördög.

Félreértés elkerülése miatt leírnám, hogy nem gondolom azt, hogy rossz anya, aki nem viszi sehová a csemetéjét. Erről szó sincs. Nem kell mindenáron és mindenkor fejleszti a gyereket. Ne tanuljon atomfizikát és kínait sem három évesen. 

De annyira szuper, mikor egy közös karate vagy tánc órán vagyunk túl a lányaimmal, vagy nézem mennyit fejlődnek hétről-hétre az adott mozgásformában, fejlődik a szociális érzékük, mozgásfejlődésük, a hozzáállásuk, kitartásuk és még rengeteg minden. 

Fontos, hogy legyen valami, amiben ügyes, amiben jeleskedhet, amiben tehetséges az a csemete. Kell valami, ami miatt közösségbe jár. És ez a valami ne csak az iskola legyen, ahol kötelességei és feladatai vannak, kvázi dolgozni jár oda.

Kell egy mozgásforma, egy hangszer, egy idegen nyelv, egy rajzszakkör, ami a gyerek képességeit erősíti, ahol levezetheti a napi feszültséget, mozoghat, ahol megmutathatja, valamiben milyen jó. 

 

 Danci-karate 


Keresem az okát, miért fogytak el a gyerekek. De nem igazán értem.

- Az órák díja? Nincs a szülőknek erre is plusz, félretett tartaléka esetleg.

Sokszor teljesen ingyenesek a foglalkozások, így az anyagiakat kizárnám. Persze van, ami keményen fizetős. De olcsóbb valami sportra beíratni, mint a mozgásszegény életmód miatt gyógyszerezni példának okáért.


-Nem érnek rá a szülők elvinni a csemetét.

Megértem, hogy dolgoznak. Nem mindenkinél van nagyszülő, segítség, a gyereknek meg el kell jutnia valahogy oda. De heti egyszer sem megoldható, hogy valaki a gyereket eljuttassa A-ból B-be? Aligha. Nem mondom, hogy kizárt teljesen, mert el tudom képzelni ezt a verziót is. Na de minden gyereknél ez a helyzet ténylegesen?


- Nincs kedve a gyereknek menni. Igénye sincs rá, de nekünk sincs.

Megértem. De! 

Nekem sincs reggel kedvem felkelni sokszor, de megteszem, mert... Nekem sincs kedvem edzeni egy órát, de az egészségemnek kell!

Nem azt mondom, hogy erőltessünk rá a gyerekre mindenáron valamit. De próbálja ki, próbálja meg, hátha mégis bejön neki. 


- Így is sok a tanulás, elfoglaltság, nem szeretném tovább terhelni a gyereket.

Pont ezt a kört szakítja meg, ha a gyermek tanulás és az otthoni Tv bámulás, számítógépezés helyett sportol vagy mást választ. Kikapcsol, mozog, leereszti a fáradt gőzt, felfrissül. Utána újult erővel kezdhet megint a tanulásnak. Ne essünk át a ló túlsó oldalára, nem minden napra kell szervezni valamit, hanem heti egyszer-kétszer bőven elég. Már sokat elérünk akkor is.


- Nem találtuk meg azt az elfoglaltságot, amiben igazán jó a gyerek.

Nem ő a legjobb labda pattogtató, kicsit ügyetlenke, így nem viszem labda sportra. De miért? 

Ott tanulhatja meg, erősíti, ügyesedik. Nem kell a legjobbnak lennie, elég, ha jól érzi ott magát. Itt megint nem azt mondom, hogyha nincs hallása, akkor is nyomassuk azt az énekoktatást, egyszer majd csak énekes lesz belőle. Hanem azt, hogyha jól érzi magát az órán, javul, szívesen megy, akkor engedjük. Nem lesz Pavarotti. Na és? Nem is ez a lényeg.


-Nem tudom mire járassam. 

Rengeteg dolog van. Ki kell választani az alkatához, vérmérsékletéhez megfelelő dolgot első körben, meríteni a szabadidejében végzett dolgokból. 

Szeret otthon rajzolni a gyermek, akkor rajzszakkör vagy festészet.

Mindig dúdol, énekelget? Énekkar, mondókás foglalkozás.

Szeret szaladgálni? Adott atlétika vagy valami labda játék.

Félős? Karate vagy bármilyen küzdősport...És így tovább.

 

 Fotó forrása: Pixabay

                                         

Minden gyermeknek és felnőttnek van valami olyan foglalkozás, amiben kiemelkedően jó. Csak meg kell találni. Lehet, hogy pont az, amit álmodban sem gondoltál volna. 

Láttam már olyat, ahol pici, félős lánykából kiemelkedően jó cselgáncsozó lett vagy egy nehezen barátkozó gyermekből nagyszerű, csapatban dolgozó kézilabdás.

Felnőttként is kell, hogy legyen valami, amit hobbynknak mondhatunk. Amit akkor végzünk, ha elfáradtunk, fel szeretnénk töltekezni. Ahol sikerélményeket szerezhetünk. Levezethetünk. Átmozgat. Növeli az örömünk, kitartásunk, csökkenti szomorúságunk.

A kicsik sem mások ebben.

 

 Viki-LCF Kids Club angol nyelv tanulás


Íjászat, lovaglás, karate, foci, kézilabda, idegen nyelv tanulás játékosan, népitánc, sportlövészet, modern tánc, zongora, furulya, szolfézs, úszás, röplabda, tollas, balett, hastánc, rajzszakkör, varrásszakkör, festészet, kajak, kerékpározás, jóga, barkács szakkör...


Még a legkisebb faluban is van valamilyen gyermekfoglalkozás. A nagyváros pedig elképesztő távlatokat nyithat meg, csak a képzelet szab határt, mire járjon a gyerek.

 

Danci-zongora, zeneiskola

 

Csak nyerhet az a gyermek, akinek valami más is van az életében, az iskolán és a szülein kívül! 


Danci-néptánc

50283578_2089331337793281_6639989718442311680_n.jpg

 

 
 

Ha tévébeli szereplésre vágysz...

covers_439463.jpg
Kádár Tímea: Hogyan ​kerülj a sajtóba ingyenesen
Akkor is, ha nincsenek kapcsolataid
 
Kislányként, sőt, nagylányként sem volt álmom, hogy a nagybetűs TV-ben szereplő színész, műsorvezető vagy hasonló legyek. Nem vonzott sosem a média világának azon oldala. Mondhatnám azt is, hogy a könyv célközönsége így nem én vagyok elsősorban. De ez nem igaz. Nem arról szól a kötet, hogy hogyan legyél műsorvezető, hanem egy kicsit másról. Hogyan kerülj be egy műsorba hátszél, segítség nélkül, meghívottként.
 
Egy idő után, ha van vállalkozásod, branded, márkád, "én"márkád, egy elhivatottságod, egy nagyszerű ötleted,  akkor eljutsz arra a pontra, amikor kell a reklám, a marketing. Erre a legjobb mód az, ha a legnagyobb fogyasztói társadalomhoz juttatod el rögtön, a televízióba, ami talán a legnagyobb hatást tudja rövid távon, nagyon gyorsan kifejteni.
 
Ha éppen jókor vagy jó helyen és pont az látja, akinek kell, akit érdekel. 
Ez a saját személyes véleményem. Mert ez is lutri azért szerintem.
Hiába szerepel  mondjuk (nemlétező termékem), egy etikett e-book mondjuk a VV előzetesében, mint reklám. Nem valószínű, hogy nyert ügyem lenne pont ott. De egy másik idősávban, helyen, kontextusban akár hatalmas reklámra, vevőkre, követőkre lelhetek.
Na de előre szaladtunk nagyon. Általában véve nem túl egyszerű  meghívást kapni egy nagy nézettségű műsorba, reklámoddal jó helyre kerülni, Nem telefonálnak az ember lányának minden nap, hogy olyan jó vagy, szeretnénk a közönségnek megmutatni téged. Bár ezt sem zárnám ki, mert hallottam már hasonlót.
De nem csak bekerülni nehéz, hanem megtalálni a célpiacod és eladni önmagad is megfelelően. Vagy egyáltalán nekikezdeni az egésznek. 
Törheted a fejed, kereshetsz közös ismerőst, írhatsz kéretlen levelet, telefonálhatsz te, de nem biztos, hogy eléred vele a célod. 
Tímea nagyszerű fogásokat mutat átláthatóan könyvében.
Mintha egy barát osztogatná a megfelelő tanácsait, olyan érzésem volt.
Hogy ez mennyire húzható rá más területek reklámjára is? Azt nem tudom.
De nagyon feldobja a személyes példák tömkelegével, könnyedségével. Nem görcsöl rá, hanem igyekszik oldottan előadni önmagát, tanácsait, termékét. Ezzel már előnyben van, szívesebben hívják, mintha görcsösen, akarom módon állna hozzá a dolgokhoz. Bevallom, rendkívül szimpatikus lett ezzel a hölgy számomra.
Ír kudarcairól is, amiből még többet tanulhatunk, saját példánkra vetíthetjük. Ezért jár még plusz jó pont neki. Szeretjük kudarcaink elhallgatni, pedig abból lehet a legtöbbet építkezni. Itt nem él-e lehetőséggel, kendőzetlenül tárja elénk ballépéseit is, hogy mi ne kövessük el.
 
Könnyedén, gördülékenyen, a legkevésbé sem szárazan ír. A könyv gyorsan olvasható, érthető, követhető. Nem mondhatnám túlírtnak. Meglehetősen kevés a szócséplés, körítés. Jó volt összeszedve, egy kötetbe elolvasni a tippeket, amit amúgy hosszú órák alatt sikerült volna csak fölszedni tudástárnak, külön-külön cikkekből. Igazán szakmai a könyv tartalma, de mégis szórakoztató az apró személyes anekdoták által.
Nem igazán találtam benne hibát. Talán csak rövidségét róhatom föl és a kevésbé esztétikus, figyelemfelkeltésre nem igazán alkalmas borítót. 
Minden vállalkozónak, kézműves terméket gyártónak ajánlom egy kisebb tudás fölcsipegetésére, még ha épp nem is készül a média világát meghódítani. Bármikor jól jöhet.
 
A cikk recenzió, köszönöm a Kreatív Kontroll kiadónak!
Fülszöveg:
Kádár Tímea promóciós szövegíróként kezdett a Reader's Digestnél, ahol végül 13 évet töltve tanulta meg az írásbeli értékesítés titkait. Több mint két évet dolgozott az Aegon online marketingjét vezető szakértőként, megfordult az Ersténél is, majd saját vállalkozást kezdett: régi álma volt különleges szálláshelyeket közvetíteni. 
Ezt a könyvet már Londonban írta meg, ahol szabadúszó szövegíróként dolgozik, miközben vállalkozását is vezeti. Rendszeres előadó szakmai konferenciákon, a tévéadók állandó vendége. A Forbes is írt róla, ezután kérdezték sokan, mégis mi a sikerénék a titka, hogyan éri el, hogy pénz befektetése nélkül rendszeresen megjelenik a médiában. 
A rövid válasz, hogy stratégiát alkotott, és mindennap tesz valamit azért, hogy bekerüljön a sajtóba. A hosszabb válasz pedig maga a könyv: a stratégiaalkotás lépéseit és sablonokat biztosít ahhoz, hogy a Forbes-megjelenés ne csak a vakszerencsén múljon.
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 166 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9789638985736
53317816_2212968805429788_8735620514040512512_n.jpg

Egy marék tüll, csipke és színek garmadája

Estélyire hangolva

 

 

50973590_2287385828141102_9164216262581026816_n.jpg

Adryproject fotó

 

Ritkán van lehetőségem gyönyörű ruhát, estélyit meg pláne hordani. De imádom őket nézni, válogatni, megtapintani! Gyűjtöm a szebbnél szebb ruha képeket, amiket talán sosem viselek majd. De rájuk nézni is szemet gyönyörködtető. Bele vagyok szerelmesedve a tüllbe, a csipkébe, a színekbe, a rafinált megoldásokba.

Na de milyen egy jó estélyi azon kívül, hogy szép és kényelmes? Hogyan válasszunk? Mi alapján leljünk az igazira?

Sajnos halovány lila dunsztom sincs.

Számos kérdés az eszembe ötlik, ha valahol ilyen ruhát kell hordani. Egy szakértőt kérdeztem az ügyben, az Adry projekt tulajdonosát. Az ő gyönyörű ruháival és általam ismeretlen készítők, nagyon kedvelt ruháival dobom föl a cikket.

 

_fgp5009adry.jpg

Adryproject fotó

Mit kell figyelembe venni egy estélyi ruha vásárlásnál, készíttetésnél?

Az egyedi tervezésnél, mikor egy megrendelőmnek tervezek, mindig figyelek arra, hogy először is a ruhát hol szeretné viselni? Milyen adottságai vannak hozzá? Mik az elképzelései? miben érezné jól magát? Mi illik hozzá?

Alak, magasság, színei, mind fontos dolgok. 

Ezek alapján tudok neki tervezni, az alakjának és stílusának is megfelelőt, amiben jól érzi magát.


Hogyan indultok neki egy egyedi megrendelésű estélyi készítésnek? Mi előzi meg a ruha elkészültét?

Első körben leülök vele egy megbeszélésre, ahol az ő igényeit és kéréseit is figyelembe veszem. Ha nem ismerem az illetőt, kicsit kérdezgetem, hogy milyen a személyisége, mit szeret és mit nem. Mindezeket figyelembe véve kezdem a tervezést. Általában több tervet is készítek. Ha van egy elképzelése, azt is bele veszem. A több tervből kiválasztja a neki legjobban tetszőt. És, jöhet a megvalósítás. 


Hova viselünk estélyit egyáltalán?

Estélyi választásnál a legfontosabb milyen alkalomra viseljük. Általában különleges, elegáns alkalmakra, bálokra, fogadásokra, operába, esküvőkre szokták viselni. A fontosabb alkalmak meghívóin dress code is szerepel mely alapján lehet tudni milyen öltözetbe kell menni az adott eseményre. 

Az esélyi ruha hosszú, bokáig érő szoknya és felsőrész vagy egyebe ruha. Fontos, hogy csinos legyen, de ne mutasson sokat a viselőjéből.

49761489_2271316159748069_5554118816604094464_n.jpg

Adryproject fotó

 

Mennyiszer illik viselni egy adott ruhadarabot?

Az, hogy felveszünk egy estélyit többször is, az attól függ, ki az adott személy. Sztárok, politikusok, ismert emberek, művészek figyelnek arra, hogy ha fel is vésznek egy estélyit többször, akkor a két felvétel között teljen el idő. Sokan viszont valóban egyszer viselnek egy ruhát. Hiszen mint közszereplők, sok kép készül róluk az adott eseményen, így a világhálóra feltéve az bármikor megnézhető, kellemetlen lehet két fontos eseményen is ugyanabban a ruhában megjelenni. Olyan személyek, akiket nem ismernek sokan, véleményem szerint nyugodtan viselhetnek többször is egy ruhát. Én ezt úgy oldom meg, hogy a ruháim többrészesek és egymással szuperül variálhatóak. Így egy adott ruha többször viselhető akár más kiegészítőkkel. 

42857452_2215047088708310_8961444405495988224_n.jpg

 

52416019_2296574633888888_8537366271061131264_n.jpg

image-7.jpeg

 

1429_kek_zold_koves_balairuha.jpg

 

1f28dcbf2230808cf5eed68e865e5410.jpg

 

f54768d923e638e5dd5ae5b2ecb31094.jpg

 

A mesék márpedig fontosak!

 

42250782_733572183663461_4022750593742274560_n.jpg

 

Olvasó család vagyunk. Gyermekeimnek sokat és szívesen olvasok. Én is rendszeresen könyvet fogok a kezembe, aminek nem csak a borítóját nézem meg. De nem tartom ördögtől valónak a Tv beli meséket sem, ha jól vannak megválasztva és nem túl sokáig, csak azt bámulják a csemetéim. Viszont a mai meséket erősen cenzúráznám! Némelyik hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb.

Zombi mese és Vámpirína? Nem hiszek a szememnek néha és a fülemnek.


magyar_nepmesek.jpg

Mondhatnánk, hogy a régen volt Grimm mesék vagy a Magyar Népmesék sem szent, abban is van bőven erőszak, félelem, sírás, szexuális felhang. Na de akkor mégis mikor és mit nézzenek a csemeték? A mese fontos olvasva, de nézve is. Még egy felnőtt lelkének is kell! Tanít az életre, szituációkra, szókincset fejleszt és még hosszasan sorolhatnám jótékony hatásait.

 

Egy szakértőt faggattam a mesékről, mégpedig a Pompás napok-nevelés játékkal és mesével csapatát! Izgalmas és érdekes válaszokat kaptam.

1525649_277649662412632_1895732034_n.jpg

 

- Népmese vagy modern mese? Melyik miért? Vagy mindegy, csak olvassanak a gyerekek, olvassanak nekik a szülők?

Az olvasóvá nevelés szempontjából, valamint a későbbi absztrakt gondolkodás kialakulásának megsegítésére nagyon fontos, hogy a gyermek hallgasson történeteket, meséket. Válasszunk akár a népmesék közül, akár műmesék vagy irodalmi alkotások közül, a hangsúly a közös élményen van. A népmeséket legjobb fejből mondani, de csodálatos az is, ha a szülő felolvas a gyermekének. A fejből mesélés nem feltétlenül jelenti azt, hogy megtanulunk kívülről egy mesét és „felmondjuk” a gyereknek, hanem például elmesélhetjük a napunkat vagy mesélhetünk a gyerekkorunkról neki. Aki még nem próbálta, szívből ajánljuk ezt a módszert. A gyerekek imádják. Ekkor megnyílnak ők is, és elmesélik, éppen mi zajlik bennük. Mesélni sokáig, akár kamaszkorig, vagy még tovább is lehet.

- Mesét olvasni vagy  nézni Tv-ben? Melyik a jobb? Van egyáltalán olyan, hogy jobb?

Az olvasás mellett tesszük le a voksunkat, illetve tovább megyünk, és arra ösztönözzük a szülőket, pedagógusokat, hogy fejből mondjanak mesét. Amikor a meséket hallgatják a gyerekek, belső képeket alkotnak. Ez a belső képalkotási folyamat számos dologban fogja őket később segíteni, például a szövegértésben, az olvasásban. Az absztrakt gondolkodás tekintetében sokat jelent az, ha gyermekkorban képzelgünk, belső képeket alkotunk. Élettani jelentősége van, ha a gyermekben zajló fejlődéi változásokat szabadon megélhetik, tehát a fantázia szárnyán „képtelenségeket” gondolhatnak ki. Így válnak képessé az elvont gondolkodásra. Ha képernyőn nézik a mesét, akkor készen kapják a külső képeket, tehát nem kell használniuk képzelőerőjüket, fantáziáját.

 - Miért fontos a mese a gyermekek életében?

Arról, hogy miért fontos a mese, hosszú könyveket lehetne írni, jó néhány szakember ezt meg is tette. A mese az életre tanít, mintát mutat, megoldási módokat sorakoztat fel, mindezt szórakoztató módon. Ahogyan az előbb már szó volt róla, a mese hallgatása segít a fantázia, az absztrakt gondolkodás fejlesztésében. A mesemondás folyamán egy mesei közösség alakul ki a szülő és gyermeke között, vagy a pedagógus és a gyermekek között. Ez a mesei közösség bizalmi légkör, a gyermekek itt ellazult állapotban tudják befogadni a hallott történetet. A mese tehát a kötődést, a bizalmat is erősíti. A mesék szövege csodálatos, hiszen képekben fejezik ki azt, amire néha nincsenek szavak, például, hogy milyen kővé dermedni. Az ilyen kifejezések segítik a gyermekeket abban is, hogy érzéseiket beazonosítsák és szavakba öntsék.

 - Mit gondolsz a mai, modern mesékről? 

A mai, modern meséről nem tudunk általános nyilatkozni. Ahogyan a legtöbb dologban, a kortárs mesék között is vannak olyanok, amelyek véleményünk szerint mind irodalmi, mind esztétikai szempontból remek alkotások. Ezek általában pontosan átgondolt, logikus, az élthez kapcsolódást mutató kortárs művek. A kiragadott, légből kapott, gyakran felnőtt gondolkozást tükröző műmesék között akadnak olyanok, amelyeket biztosan nem mesélnénk soha a gyerekeinknek vagy a gondjainkra bízott gyermekcsoportoknak sem. Azt fontos látni, hogy a műmesékben sokszor hiányzik az a fajta rend, ami a népmesékben megvan, ezáltal utóbbi biztonságos keretet is ad a hallgatóknak. A nyelvezetük is gazdagabb, csodálatos képekben írnak le, mutatnak be egy-egy helyszínt, szereplőt, élethelyzetet. A műmesékben sok esetben tapasztaljuk a direkt nevelési célzat megjelenését, amely kevés esetben működik. A népmesékben ezek burkoltabban, szimbolikusan, képekbe sűrítetten vannak jelen, és a gyermekek így is értik a mondanivalót. De még egyszer kiemelnénk, hogy a kortárs mesék között is vannak rendkívül jól megírt történetek, amiket mi is olvasunk, mondunk, ajánlunk.

 - A régi Népmeséket ijesztőnek titulálják manapság és sokszor erotikusnak. Erről mi a véleményed?

A mesében rend van, amely mind a gyerekek, mind a felnőttek számára biztonságot hordoz. A magyar népmesékben a jó mindig elnyeri jutalmát, a gonosz pedig büntetését. A harcos varászmeséket – amelyek felérnek egy mai akciófilmmel – férfiak mesélték férfiaknak, több napon keresztül. Ám fontos, hogy a hagyományban is tetten érhető, hogy a mesemondó hallgatóságához igazította repertoárját. Pál István, palóc mesemondó még 2011-es gyűjtés során is így nyilatkozott: „igen zsírosak is vannak, olyan zsírosak, hogy ott csak férfiak lehetnek, asszonyok meg gyerekek egyáltalán nem”. A „zsíros” kifejezés itt a pajzán történetekre vonatkoznak. Tehát a felnőtteknek kell jól megválasztani, milyen mesét és hogyan mondanak.
Vekerdy Tamás gyermekpszichológus megfogalmazása szerint "a gyerekek toleránsak önmagukkal szemben", így a meséinkből csak annyit engednek magukhoz, annyit értelmeznek, amennyit pszichéjük képes feldolgozni. Ezért nem kell félnünk attól, ha a mesében számunkra ijesztő dolgok történnek, mert a gyermek énvédő mechanizmusai csak annyit engednek neki elképzelni, amit fel tud dolgozni. Mindez persze csak a hallott mesére igaz, a vizuális megjelenítés már más, hiszen ott kész képeket kap, amelyek valóban ijesztők lehetnek. 2019-ben azonban azt gondoljuk, nem a népmeséktől kell félteni a gyermekeket, hanem a különböző rajzfilm-csatornákon keresztül rájuk ömlő ijesztő, pörgős filmektől.

- Megfelelő életkorban a megfelelő mesét vagy mindegy, csak mese legyen? Fontos az életkor?

Pedagógus-képzéseinken és szülőknek szóló beszélgetéseinken is szó esik erről. Nem lehet éles határokat húzni, de vannak azért támpontok, amelyeket érdemes figyelembe venni. A legkisebbeknek az ölbéli játékokat, ringatókat, mondókákat, mondóka meséket javasoljuk. Nekik lehet mesélni egy napjukról úgynevezett saját mesét is. A népmesék körülbelül 4 éves korban lépnek be. Óvodásoknak a láncmeséket és állatos meséket, majd 5-6 éves kortól a tündérmeséket javasoljuk. Iskolásoknak, 8 éves kortól az állatmeséket, és később a legenda- és novellameséket szoktuk mesélni. Természetesen sok függ attól is, hogy mi a célunk egy-egy mesemondással, és hogy a gyermekünknek mesélünk-e otthon vagy egy osztálynak az iskolában. Szoktuk javasolni, hogy a szülő/pedagógus figyelje jól a gyermek reakcióit a mesemondás közben, és látni fogja a tekintetéből, a szeme csillanásából, hogy mi kelti fel érdeklődését. Ami igazán megmozgatta a fantáziáját, ahhoz jól lehet kapcsolódni további témákkal és mesékkel. A mesélő egyre hosszabban fenn tudja tartani a kicsik figyelmét, amely szintén lehet cél a nevelők vagy szülők részéről. A hangsúly a fokozatosságon van.

Köszönöm szépen a Pompás napok csapatának. Érdemes benézni hozzájuk, hiszen közel 150 szakértő cikk van fent az oldalukon.

Olvassatok sokat és nézzetek is néha meséket! Mi is azt tesszük.

 

Minden babának jár

 

53169457_2207331539326848_6603762386560090112_n_1.jpg

Mi az, ami minden babának jár? Elsősorban a szeretet, az édesanyja és apukája, a méltó születés csodája...

De hosszan tudnám még sorolni, mi illetné még meg normális körülmények között alanyi jogon azt a picit. Egy olyan csöpp kis lény, akit szeretni kell, ellátni, dédelgetni, terelni az élet útvesztőiben, segíteni mindenkor. 


Nem kérte, hogy megszülessen, de megérkezett e világra. 


Lehetőség szerint minden édesanya(és édesapa is) arra törekszik, hogy ez a picurka mindent megkapjon, ami fontos az életben. Mind érzelmi, mind anyagi részről.


Emlékszel, mikor a babád vártad, hogy bújtad a boltok választékát, nézted a kirakatokat, csodáltad meg az apró kis ruhácskákat és tervezgetted, miket veszel majd meg neki? Már az mekkora örömet okozott, hogy egy pici babacipőt vagy zoknit megvásároltál?

Hát még mikor a teljes kelengyét, babakocsit hazavittétek és szertartásosan összeszereltétek az ágyikóját? 

Örök emlék marad ez az érzés, a hangulat, az öröm, a várakozás. És milyen természetes dolog.


Most képzeld el, hogy van olyan anyuka(apuka), aki nem tudja az alapvető dolgokat sem megvenni a babájának. Úgy érkezik e kis csöpp a világra, hogy alig vagy nehezen, esetleg egyáltalán nem lesz ágyikója, babakocsija, cumija. Milyen érzés lehet annak a szülőnek, aki még ezt sem tudja megadni babájának, sokszor teljesen az önhibáján kívül?

A baba tehet a legkevésbé a dolgokról, mégis ő szenvedi meg a hiányt. 


Most gondold végig, mennyi felesleges, ki nem bontott cumisüveged van, mennyi kinőtt pelenka, sosem hordott kisruha maradt meg nálatok? Miért dobnád ki? 

Csak hozzá kell egy kicsit tenni és egy baba körülményeit jobbá teszed. Segítesz a szülőnek, mert nem kell aggódnia miből veszi meg a dolgokat. Megőrzi méltóságát is. Segítesz a babának és a családjának is. 

Annyi haszontalan dologra költünk az életben. Most egy értelmes célért tehetünk együtt!


Mi kellhet egy jó szándékú, segítő táskába? Bármi, ami jól jön egy csecsemőnek.

Popsitörlő, pelenka, cumi, cumisüveg, kis fésű, zokni, body, kisruha, kézfertőtlenítő, játék, kiscipő, sapka, bébiétel, evőeszköz, körömvágó olló, csipesz, kesztyű, textilpelenka...

Csak a képzelet szab határt. 

E nagyszerű kezdeményezést három szuper nő, vállalkozó, anyuka találta ki. Itt bővebben olvashatsz róla.

Csatlakoztam hozzájuk sokakkal. mert ez az a cél, amiért érdemes tenni.

Nálam Hajóson, az otthonomban leadhatjátok az elkészített csomagot és eljuttatjuk a rászorulóknak!

Tegyünk együtt, közösen a rászoruló babákért!

Bővebbet megtudhattok még az egészről és a többi leadó helyek pontos címéről itt.

 

Az leadási határidő pedig: ÁPRILIS 15!

Már honlapja is van a kezdeményezésnek, nem csak egyszeri alkalom lesz. Itt megtaláljátok.