Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Technika, ami kifog rajtam

Okosabb egy gyerek?

2019. március 26. - Mayerné Répási Adrienn

 

smartphone-1957740_1280.jpg

Bizony technikai analfabéta vagyok, nincs mit szépíteni rajta. Kifog rajtam az új telefonom kezelése, az érintőgombos mosógépem is, de ennek az új blognak az admin felülete is. Ki tudja, még mi nem okoz nehézséget, talán bármi, amit bedugni kell valahová vagy ami árammal működik, esetleg elemmel...

Férjem évek óta mondogatja, hogy nem igazán vagyok ezen a területen életképes, mindent meg kell mutatnia nekem. Ha ledobnának ejtőernyővel az esőerdőben nagyobb esélyem lenne a túlélésre, mint technikai gépek arzenáljának segítségével..

Aztán, mikor bele tanulok a dologba, penge vagyok belőle. Az első aprócska gondig. Vagy míg be nem krepál a kütyü és újat kell venni. Márpedig ami a kezembe kerül, az elromlik záros határidőn belül. Évekig el lennék én azzal a fránya telefonnal vagy fényképezőgéppel is, ha nem romlana el a közelemben. De minden elromlik, ami technika.

Az megvan, mikor mész az utcán és a lámpák sorra alszanak ki? Pedig nincs szuperképességem és nem nyelem el az áramot. De mégis. A nyomtató is nálam romlik el, és bizony a pénztárgépszalag is kifogy, ha a közelébe kerülök. A sima tollakról nem is beszélve, amikre szintén veszélyes vagyok ám! De nagyjából mindenre, ami nem él. Na jó, utóbbira sem teljesen igaz, mert a növényvilág is kihalásra van ítélve, ha hozzám kerül.

Talán még a régi Commodore számítógépeknél keresendő a hiba. Már akkor tudtam, hogy elvesztem. Az a sok gomb és ezt oda dugod, azt oda kapcsolod. Végem volt. Tudtam, hogy most eljött a vég. És azóta mindent gépiesítettünk, mindent gépek csinálnak. 

camera-1340552_960_720.jpg

És ami a legcikibb, hogy a 2 éves gyermekem könnyedén megoldotta a telefonom zárját, mikor elszelelt vele. Vagy az 5 évesem magyarázza, hogyan kell a tabletet használni, pedig eskü, nem gyakran van az ő kezében sem. 7 évesem pedig hiba nélkül elboldogul a telefonommal vagy a fényképezőgéppel úgy, hogy senki sem mutatta meg neki a használatát. Nekem meg az új távirányító is gondot okoz. Egy autó vezetése pedig egyenesen ijesztő, nem beszélve férjem CNC gépeiről és azoknak a hangjáról, hirtelen mozdulataikról.

Bevallom férfiasan (akarom mondani nőiesen), hogy gyermekeim simán lepipálnak kütyühasználatban, technikában.

Ők már bele születtek ebbe. Az anyatejjel szívták magukba. De úgy látszik az összeset átadtam nekik, mert nekem nem sok jutott. Természetes nekik. Talán jobb a beleérző képességük, frissebb az agyuk hozzá, jobban rááll a kezük, mint nekem.

Én legszívesebben a petróleumos, kályhás világba teleportálnék, amikor nem volt autó, sem áram, sem kütyü, semmi az ég egy adta világon.

car-cow-2276089_1280.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr3314717255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.03.27. 07:36:18

Abban az "egyszerû" világban is kellett a parasztnak a gyakorlati érzék, emlékszem ahogy nagyapám még anno szinte mindent maga csinált a ház körül, a szerszámoktól a vályogházak javításán át a nyúlketrecig. Ha talált az úton egy szöget vagy egy vasdarabot, akkor felvette és hazavitte, mondván jó lesz még valamire. És gyakran jó is volt. Pl. a nyúlketrec tetejét úgy csinálta meg, hogy üres bitumenes hordót vágott szét vésõvel és kalapáccsal (flex nemigen volt akkoriban kis hazánkban), majd szépen kalapáccsal kiegyenesítette.

Első mohikán 2019.03.27. 07:38:10

"Évekig ellenék..."
Ellettél eleget -bocs-, inkább a helyesírásra összpontosíts! :-)
Igekötőket egybeírjuk, nem egybe írjuk, stb.
Fordíthatnál nagyobb figyelmet az írásod -ami egyébként tök jó- vègső ellenőrzésère, mielőtt kiengeded a netre. Nekem kínos ilyen szarvashibákkal olvasni.
A technikai analfabétizmussal kapcsolatos problémádat megèrtem, azonban nem csak az ezzel megvert emberek szenvednek emiatt, az idő múlásával és a technika fejlődése közben előbb-utóbb ezzel mindenki szembesül. Apám fiatalkorában ügyesnek számított az új kütyük -tv, mktorkerékpár (!)- kezelésében, kimagasló gyakorlati intelligenciával bírt. Pl. rá bízták a művelődési hàzban anno a falu első és sokáig egyetlen tévéjének kezelésèt. Aztán ahogy múltak az évtizedek, elszaladt mellette a technika, időskorára már nem tudta elolvasni a -buta- mobiltelefonján az sms-t sem. Leragadt az orsós magnóknál, a filmes fényképezőgépnél, a CD-lemez és a digitális fényképezőgép kezelése már érthetetlen volt neki.
Nekem nem, viszont az android oprendszer ezerféleképp variálható felülete meg nekem sok. A négyéves fiamnak ellenben meg sem kottyan...Neki majd a következő technológiai ugrás lesz felfoghatatlan.
Így -is- múlik el a világ dicsősége. :-)

Mayerné Répási Adrienn 2019.03.27. 07:48:51

@Első mohikán: Jogos. Köszi, hogy szóltál az íráshibáért. Már javítva is. Nem mentegetőzöm, hogy három gyerek abból kettő beteg, közben dolgozom és főzök is egyszerre...Stb.
Dolgoznom kell rajta még erősen, mint mindig. Mármint a helyesíráson.

Tudod a stílus, maga az ember.

Az időseknél megfigyelhető, hogy lemaradnak. De én még viszonylag fiatal vagyok, valahogy mégis így alakult. Lehet, hogy ez valami női dolog? Férjem keni-vágja az ilyen dolgokat. Mindent megszerel, mindent beüzemel.

2019.03.27. 09:01:51

Neked nincs gyakorlati érzéked. Rajtad még a petróleum lámpa, vagy kapa nyele is kifogna..... ennyi.

Mayerné Répási Adrienn 2019.03.27. 09:03:31

@Alinda: Gyakorlati érzékem van, technikai nincs egy darab sem. Köszönöm, a kapa nyelét ismerem, használom rendszeresen. Te is?

TheSaurus 2019.03.27. 09:03:58

Mindig voltak emberek, akik nem boldogultak az új technikával. "Jaj, az az ördögi kénes gyufa, jó nekem a kova meg a tapló is...", stb. Van ilyen (nálunk a családban is).
Pl. anyósomnak a 70. születésnapjára vettünk egy laptopot. Heteken belül netezett, skype-olt, Facebook, fényképek megosztása, amit el tudsz képzelni. Vírust, kártevőt soha nem szedett össze (részben informatikus vejének köszönhetően). Míg apósom, aki tevékeny, barkácsoló ember volt, nagy ívben kerülte a "kütyüt".

midnightcoder2 2019.03.27. 09:14:34

@Mayerné Répási Adrienn: "Köszönöm, a kapa nyelét ismerem, használom rendszeresen"
Azért picit más ám amikor a hétvégén a kiskerted megkapálod, és más amikor fõállásban ebbõl élsz. Ezt szintén a nagyapámék példáján láttam. Szóval, én azért óvatos lennék a régi "szép" idõkkel kapcsolatban. Azt, hogy nem látástól mikulásig gürcölsz a földeken, nagyrészt ezeknek a fránya kütyüknek köszönheted.

Mayerné Répási Adrienn 2019.03.27. 09:22:55

@midnightcoder2: Nem olvastad a bemutatkozásom elég figyelmesen akkor. Vidéken élek egy kisvárosban. Nem hétvégi kiskertem van. Illetve most a három kisgyermek mellett jóval kisebb, mint a megszokott. 11 éves korom óta napszámba jártam anyukámmal. Ismerem a paprikaszedést, kapálást, kukoricacímerezést, mákszedést... Jelenleg csak egy kis répa, zöldség, hagyma, cukkini, paprika, paradicsom van és rengeteg gyümölcsfa, eper, málna. A munka nehéz, de van értéke! Megtanítom a gyerekeimnek is, hogy nincs finomabb a saját általad termelt dolgoknál. Koszos lesz a kezed, megfájdul a hátad, megsüt a nap, kérges lesz a kezed, de megéri! A kétkezi munka nem szégyen! Férjemnek, apósomnak több földje van, szőlője. Nem elkényeztetett kiskirálylány vagyok. Főállásban irtó nehéz mezőgazdaságból megélni már. Régen megbecsülték, megfizették. :( ma már kevésbé.
Tudom, hogy jó a technika haladása. Meg sem lennék a kávéfőzőmtől és élvezem a szárítógép, mosogép, mosogatógép, porszívó áldását én is. Csak nehéz megszokni, megtanulni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.27. 09:27:52

@Mayerné Répási Adrienn:

"Lehet, hogy ez valami női dolog?"

Lehet, de az is lehet, hogy a nőiességed megnyilvánulásaként rá is játszol - hiszen a régi felfogás szerint a műszaki érzék nem nőies dolog. Van egy barátnőm, ő szinte BÜSZKE arra, hogy semmiféle műszaki dologhoz nem ért, a kezében elromlanak az eszközök, még egy butatelefont sem képes kezelni.

Pedig a műszaki érzék nem nőietlen dolog. Nálunk apám volt a műszaki analfabéta, egy szeget sem volt képes tisztességesen beverni a falba. Anyám viszont mindig barkácsolt, bár mostanság a kora miatt már nem annyira.

Én szerencsére anyámra ütöttem. :)

Mayerné Répási Adrienn 2019.03.27. 09:30:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Büszke nem vagyok rá szerencsére:) Férjem foglalkozása nagyon férfias. Lehet egy kicsi van abból, amit írsz.

Az egyik barátnőm ütvefúrót kért szülinapjára meg szögbelövőt. Szerinted?

Hajrá ügyes nők!

_B_ 2019.03.27. 09:50:33

Hát, ha te visszakerülnél a petróleumos korszakba, csúnyán legörbülne a szád :DD
Ott kb mindenhez érteni kellett az átlagemberner, ráadásul:
- Nincs nyaralás
- Egész napjaid mennek el kézi mosással
- Minden nap kemény fizikai munka, nincs TV előtt fekvés meg órahosszat passzív telefonnyomkodás, meg ételfutár
- Bármilyen új információt beszerezni kínkeserves tortúra volt (könyvtár, levéltár, utazgatás, házalás kérdezősködés), nem volt google :D

Mayerné Répási Adrienn 2019.03.27. 10:25:08

@Alick: Ez nagyon jó. A pasi tiszta Gyurcsány :)

TheSaurus 2019.03.27. 15:54:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy kollégám mesélte, hogy az anyja megkérte az apját (mármint a kollégámét), hogy verjen már be két szöget az ablakkeretbe, a függönynek. Be is verte. Tövig. :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.27. 15:54:40

@Mayerné Répási Adrienn:

"Az egyik barátnőm ütvefúrót kért szülinapjára meg szögbelövőt.2

Ha betonba is akar fúrni, akkor inkább egy fúrókalapácsot javasolnék neki. Ahol az ütvefúró csak szenved, ott a fúrókalapács úgy hatol a betonba, mint kés a vajba.

pizo 2019.03.27. 20:03:48

Majd a férjed és a gyerekeid megoldják.@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ütvefúrótól függ. 20 éve vettem egy noname, de még német gyártású kisméretű ütvefúrót, kibírt egy csúszózsalus panel lakás felújítást és egy komplett házépítést, meg a napi dolgokat, és még mindig működik. Eddig mindenbe tudtam vele lyukat fúrni. A gond inkább gyatra minőségű fúróhegyekkel volt.

Zoli

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.28. 13:24:43

@pizo:

Na jó, egy kiváló ütvefúró felveheti a versenyt egy gyatra fúrókalapáccsal. De azért a kettő nem ugyanaz a kategória, kérdezz meg egy szakembert. Az én fúrókalapácsom még a kisebb teljesítményű fajta, csak 4 joule-t ad le ütésenként, de pár másodperc alatt megfúrtam a szomszédnak a lyukat abba a betonba, amellyel ő a 20+ éves, még valódi német Bosch útvefúrójával nem boldogult. Persze a fúrókalapácsot másképp kell használni: míg az ütvefúrót nyomni kell, addig a fúrókalapácsot csak oda kell tartani, a többiről gondoskodik a pneumatika.

@TheSaurus:

:DD