2020. okt 26.

Ébresztő emberiség, haldoklik a Föld!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ébresztő emberiség, haldoklik a Föld!

David Attenborough: A Life on Our Planet

butterfly-2049567_640.jpg

David Attenborough gyermekkorom nagy varázslója. Ámulva néztem pici koromtól a természetfilmjeit. Annyira közel hozta az állatokat, a növényeket, az élővilágot, amennyire csak lehetett. Szerintem nincs olyan filmje, amit ne láttam volna még. Így természetesen kíváncsivá tett legújabb, megjelenő A Life on Our Olanet című műve is. Viszont tudtam, hogy fájni fog, így napoltam, amíg csak tudtam.

A film trailere itt található. Érdemes belenézni. Viszont erős idegzet szükséges hozzá, mert üt, mert fáj!

Ennek a pasasnak elképesztő, szuggesztív hatása van. Mindenkire vagy csak rám hat ennyire? Nem csak a mondanivalója, hanem úgy általában. 90 év felett van. Mérhetetlen bölcsességét, éleslátását nem titkolja, megosztja szívesen mindenkivel tapasztalatait. Sokat élt, sokat megélt, adhatunk a szavára. A film gondolkodásra késztet, jövőbe nézésre, múltba vágyódásra, önmagadba nézésre, mérlegelésre. 

A film egy órás, így túl sokat nem vett el az életemből ebben az értelemben. Viszont máshogy rengeteget, a jövő ígéretét, a reményt, az aznapi vidámságomat. Megrázott, letaglózott. Fájt, amit láttam. Más benne élni, megszokni, mint világosan, tényszerűen a saját szemeddel látni a következményeit az ember ténykedésének.

Gyönyörű képkockákkal ellensúlyozza súlyos mondanivalóját a film, de így sem volt elég ahhoz, hogy napokig rossz érzésem ne legyen tőle. Tudom, ez a cél, hogy észbe kapjunk, cselekedjünk. De annyira picinek érzem magam tőle, ettől a filmtől. Egy kis porszemnek, aki hiába igyekszek odafigyelni a környezetvédelemre, hiába próbál a lehetőségeihez mérten mindent megtenni a Föld óvására, ha mellette több millió ember nem! Mert azok nem tartják fontosnak csak a mostot és azt, hogy minél többet kihozhassanak bármi áron a saját életükből. 

A túlnépesedés, a fogyasztói társadalom, a pazarlás, az eldobált szemét, a kivágott fák, a rombolás, a füstölés, az ózonlyuk további növekedése, a felmelegedés elősegítése…Mind együtt, komplexen döntik romba az élőhelyünk és mi vállat vonunk, nem foglalkozunk vele. Mindenki a másikra mutogat. Tudom, hogy az egyéni döntés is számít, a példamutatás, gyermekeinknek az útmutatás. De oly kevés! Ha a nagy cégek, vállalatok, országok nem nézik csak a profitot. Semmi sem elég sok nekik. Semmi sem érdekli őket...Akkor én egyszem egyedül mit tehetek?

city-647400_640.jpg

De mi kisemberek is lassan immunissá válunk. Kihalt egy orrszarvú faj? Felhördülünk, aztán megyünk tovább. A következő nap másik állatfaj hal ki. Tüntetünk apróságokért, de a Föld megóvásáért nem emeljük fel a hangunk. Megvesszük a hatvandik teljesen lényegtelen dolgot is. Építünk egy következő épületet is. Kivágunk egy következő erdőt is. Eldobjuk a következő szemetet is...

Emberek, ébresztő! A Földünk haldoklik! Miattunk, értünk! Letarolunk mindent, átgázolunk mindenen a saját kényelmünk érdekében.

A számok magukért beszélnek. 50 év alatt hihetetlen rombolást vittünk véghez. A tengerek szennyezettek, az élővilág felét kipusztítottuk, eltűntek az őserdőink, az érintetlen, szabad területek, a fák. A számokat nem lehet letagadni, elmismásolni. 

desert-279862_640.jpg

Attaneborough megoldást is kínál. Mutatja az utat. mit érdemes tenni az egész ellen. Nagyon jó opciókat tár elénk.

Vajon hallgatni fog rá valaki? Tudja befolyásolni mások véleményét is pozitívan? Ilyenkor imádkozom azért, hogy ne csak rám legyen ennyire letaglózó erejű a mondanivalója, hanem a nagyok, a hatalmasak is meghallják és cselekedjenek végre, tegyenek ellene. Különben mi marad a gyermekeinknek? Mi marad a gyermekeink gyermekeinek? A sivár, kopár föld, a szárazság, a víz nélküliség, az elpusztult állatok, a szomorúság?

Ennek közös felelősségvállalásnak kell lennie, közös ügynek! Én is tehetek érte! Te is tehetsz érte! Ha csak kicsivel is, de tehetünk érte közösen!

Kötelezővé tenném a filmet mindenki számára, legyen 3 éves vagy 99! 

Végtelenül szomorú vagyok, mert nem tudok már hinni a jövőben. Nem merem hinni, hogy ebből van kiút, hogy időben észbe kapunk és teszünk ellene bármit is. Mennyi időnk van még, mire teljesen lerombolunk mindent? 10 év? 50 év? 100 év? Ki tudja...

Attenborough hisz még a csodában, hogy megváltozhatunk, hogy tehetünk még ellene valamit...

Te teszel valamit a a környezetért, a Földért?!

Legalább a filmet nézd meg, engedd, hogy hasson rád is!

David Attenborough: A Life on Our Planet

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #környezet #környezetvédelem #természet #állatvilág #növényvédelem #teistehetszérte 

 loveourplanet-4851331_640.jpg

Szólj hozzá

Kitekintő