2020. júl 11.

Kirakatgyerekek

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kirakatgyerekek

Gondolod végig, mit postolsz!

baby-4756305_640.jpg

Elég veszélyes témát boncolgatnék ebben a bejegyzésemben. Mikortól sok, mikortól kirakatgyerek az a gyerek? Mikor és mennyit postoljunk közösségi médiafelületeken a gyerekünkről, legyen szó blogról, vlogról, fb oldalról, instáról? Tegyünk ki képet vagy egyáltalán ne? Kényes és vitaindító téma, az biztos. De vállalom, belenyúlok abba a bizonyos darázsfészekbe. Most talán még aktuálisabb, mint bármikor. Azt hiszem, mindenki tudja, mire gondolok. Nem is említeném a kirobbant botrány főszereplőjének nevét, nem tudnám megállni, hogy ne kezdjek el dühöngeni, az meg nem úrinőhöz (bloggerhez) méltó. És véletlenül sem reklámoznám őt sehogy sem!

Bizony rengeteg édesanya, édesapa, nagymama, nagypapa naponta tesz fel gyermekéről, unokájáról fotót a közösségi médiába. Érthető, büszke rá, szereti, szívesen megmutatja másoknak is, milyen szép, cuki. Magam sem vagyok máshogy bekötve. Naponta tenném fel a fotókat milliószor.

Mikor annyira édes, olyan szépen rám néz, mikor a kiscicával összebújva játszanak, amikor annyira édesen maszatos…

De az eszem azt súgja, ne tegyem! Annyi visszaélésről hallani. Ki tudja, ki láthatja a fotókat és mire használja fel épp? Amit egyszer felteszel az internetre, az ott is marad! Letöltheti bárki. Felhasználhatja bárki, úgy is, hogy sosem derül ki számodra. Számos példát fel tudnék hozni erre. Gondolj a gyermek pornós fotóoldalakra vagy volt rá példa, külföldön használták fel a fotót beteg gyereknek pénzkérésre. Saját gyereküknek adták ki a fotón szereplő gyermeket…

Egyre több ilyenről hallani. Most pedig végképp, a botrány kirobbanása miatt. Talán ez jó, mert olyan is meg mer végre szólalni, aki eddig csendben volt. Talán többen merik majd a hangjukat hallatni. Olyan dolgok is napvilágra kerülnek, amik eddig mélyen el voltak temetve. Talán tanulunk az ügyből valamit! Ha mást nem, azt, hogy mit postoljunk és mit ne!

Én magam is arra jutottam, ritkán fogom ezután mutatni másnak gyerkőceimet, ha mégis, akkor is csak egy jól beállított felvétellel, alig látszó csemetével, leszűrve kik láthatják és bizonyos szempontokat figyelembe véve a fotó készültekor. Nem leszek álszent. Fogok kitenni fotókat a gyerekeimről, de ritkán.

Mint ahogy a gyermekinfluencerkedés is meg fog maradni, kétségem sincs efelől. Talán épp azért vannak annyian csendben, mert a megélhetésük a tét! Fura, mert a sok gyerekes influencer, híresség mélyen hallgat. Négy celebnél többet nem tudnék mondani, aki kiállt és felvállalta a témát. :(

Sokan ebből élnek, hogy gyermekeikkel reklámoztatnak. Hogy ez etikus-e vagy sem, nem tisztem eldönteni. Kidinfluencerek léteztek, léteznek és mindig is fognak. Nem savanyú a szőlő, higgyétek el! Nem irigylem tőlük. Felvet bizonyos kérdéseket bennem. Van, aki már a pocakban is pénzt keres szüleinek. Hogy abból a gyerek lát-e valaha bármit is, az jó kérdés. Mi előnye származik majd belőle később? Ismert lesz, az biztos. Jó az, vagy sem? Akad majd hátránya abból, hogy egész pinduri korától látják az emberek nap, mint nap? Számos tanulmány, cikk foglalkozik különböző aspektusból a kirakatgyerekekkel, kidinfluencerekkel. Én nem mennék bele ebbe mélyebben, megtették sokan helyettem.

Bevallom, nálam sem volt ez így mindig. Korábban húszasával tettem fel a fotókat, nem gondolva a következményekre. Reklámoztunk is közösen egy-egy könyvet, játékot, bármit, ha megkértek. Ebben bizony nagy biznisz van. Nem nézik meg annyian, ha én reklámozok egy terméket, mintha egy cuki cicával vagy a csemetémmel reklámoznám. De már egy jó ideje igyekszem hanyagolni, elkerülni, kijátszani az ilyen kéréseket vagy visszautasítani. Nem most, az ügy kirobbanása okán. Már hamarabb szöget ütött a fejemben a téma. Csak most vált aktuálissá a megírása annak, miért nem szeretnék a gyerekeimmel reklámozni semmit sem, ahol látszanak teljesen. Bevételtől és jó együttműködésektől esek el ez miatt? Igen! De nagy kaland! A gyermekeim testi és lelki épsége fontosabb! És az is, hogy nyugodtan tudjak aludni. 

Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok a témáról? Egyensúlyban vannak az előnyei és hátrányai? Mit tanul a gyerkőc abból, hogy több ezren cukizzák, like-olják egy fotóját, aminek a mami és a szponzor nagyon örül? És mi van akkor, amikor már nem cuki baba lesz és fele annyi embert sem fog érdekelni? A boldogságot, az elfogadást egyenlővé teszi a like-ok számával majd később? Sérül-e ezzel? Vagy különösebben nem fogja érdekelni? 

Insta és weboldalak épülnek a gyerekek reklámozására. Szülők keresnek sokat a gyerekek reklámfotóival és szponzorok, termékforgalmazók, nagy cégek. Korábban is volt erre példa, hiszen a gyermekszépségversenyek, modellkedés ugyan ez volt, csak kicsiben. Most, hogy már nincs lehetetlen, az internetre minden feltölthető azonnal, erre rendezkednek be egyre többen. A még meg sem született csecsemő képével, pocakos fotóval keresnek. Nem a szülők leginkább, hanem a hatalmas cégek. De mi lesz a sorsa ezeknek a fotóknak? Kik nézhetik meg? Mire használják majd fel még őket a reklámon kívül?

A másik. Sokszor nem csak a képpel van a gond, hanem a mennyiséggel és a minőséggel is. Nem egyszer jött már velem szembe intim, ruhátlan vagy elesett, beteg állapotában feltett gyermekfotó. Azokról a bizonyos ciki fotókról már ne is beszéljünk. Hogy mi legyen a minimum mérce?

Gondold végig, te örülnél, ha a szüleid kitennének rólad egy bilin üldögélő fotót? Mit szólnál, ha rólad tenne ki valaki ilyen képet? Mit éreznél? Milyen következményei lehetnek? Mások hogyan látják a fotót?

A mennyiség pedig szintén fontos dolog. Büszke vagy a picúrodra, na de napi 20 kép feltétlenül kell a közösségi médiába? Mit kompenzálsz? Mit üzensz ezzel a többieknek? Kiknek töltöd fel? Miért? Like gyűjtés? Büszkeség? Dicsekvés? Elérsz vele valamit? Ha hetente több száz fotót feltöltesz a gyerekről, az kinek jó? Érthető az egyik oldal. Így láthatják a ritkán látott családtagok, rokonok, barátok is a gyerekeket. én is szívesen megnézem barátaim gyerekfotóit. Na de ha csak azokkal van tele valaki fb fala, az visszás is lehet ám.  

Nem mondom, hogy ne tegyünk fel egy képet sem a gyerekünkről, ha jónak látjuk. Talán egy-két jól megválasztott fotóból nem lehet baj. De jól nézzük meg más szemmel is azokat a képeket. Szükséges? Mi látszik rajta? Mit láthatnak mások a képen, a képben? A gyerkőc mit szól hozzá a későbbiekben, mikor felnőtt lesz?

ne.jpg

Ne tegyünk ki képet beteg, elesett gyermekről! Ne tegyünk ki cikis helyzetben lévő csemete fotót! Ne látszódjon a gyermeknek semmi olyan testrésze, amit mások más szemmel néznének! Ne láthassa fotóinkat mindenki! Figyeljünk a beállításainkra! Ne áruljunk el a gyerekekről olyan információkat, amikkel későbbiekben bárki visszaélhet!

Nem egyszer van olyan, hogy tudom a gyermek összes szokását, kedvenceit, mit szeret, hol jár éppen, hova jár oviba, mi a kedvenc színe, holott nem is ismerem, még sosem találkoztam vele. Elcsalhatnám könnyedén ezeknek az információknak a birtokában. Ne adjuk ki a gyerekeink összes titkát! Ne jelöljük, éppen hol tartózkodik, mert könnyen beazonosítható!

Viszont olvastam már az ellenkezőjét is. Hány beszólást olvastam az miatt, mert valaki nem tesz ki képet a csemetéjéről! De miért? Értsük meg, ha más nem tesz ki szívesen fotókat!

children-1566443_640.jpg

Létezik fotójog is. Tartsuk tiszteletben a szülők kérését! Más gyermekét sem tesszük ki a netre csak úgy! Azt se feledjük, hogy az internet nem felejt! Bármit kiteszünk, törölhetjük, de akkor már ki tudja, merre járt az a fotó, ki látta, hol töltötték le, mire használják fel. A közösségi média felületeiről is simán le lehet tölteni bármilyen képeket. Hiába írjuk ki, hogy felhasználása tiltott, jogköteles. Lehet, sosem derül ki, kinek a kezébe kerültek a képek és mire használta fel azokat. Mi van, ha pont épp egy olyan gépén landol, mint a megnevezni nem kívánt illető? Legyünk felelős szülők! Nézzük meg jól, mit teszünk fel a netre, hogyan, kinek, mennyit…

És jelezzük a visszaéléseket! Merjük a hangunk hallatni, ha baj van! Ha olyat látunk, ami nem okés, mindenképp szóljunk! Legyünk észnél! Nekünk kell jól döntenünk gyerekeink helyett is!

Ha tovább olvasgatnál a témában megteheted a Védjük meg a gyermekeink fb csoportba itt , a Fotójog oldalon itt vagy a Hintalovon Gyermekjog Alapítványnál itt

Ismersz olyan történetet, ahol más képeivel éltek vissza? Veled/veletek történt már valami ijesztő hasonló ügyben? Teszel ki képet gyermekedről? Ha igen, milyen formában és mire ügyelsz? Ha nem, milyen megfontolásból? Szóltak már be neked azért, mert tettél fel/nem tettél fel gyermekfotókat?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#fénykép #kép #fotó #fotójog #legyélésznél #nemleszekcinkos #hallasdahangod #jelezdhabajvan #figyeljoda #család #szülő #légyrésen #legyélésznél

Szólj hozzá

Anya vagyok Anyukás tartalom